IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
Torunianka wrote:Cześć dziewczyny. Przepraszam, że się wtrącam ale mam takie pytanko; Byłam dziś (5dc) na usg i badaniu krwi. Na JP 4 pęcherzyki (11,10,10,10) JL wiele komórek po 6m E-4. I torbiel na lewym jajniku 30mm. A wyniki krwi to Estradiol 519 i Progesteron 1,12. Dzwonił do mnie lekarz. Powiedział mi, że ten progesteron jest taki wysoki przez tą torbiel. I najlepiej jakbym nie kontynuowała procedury
Mogę jednak działać dalej ale musze się liczyć z tym, że komórki mogą być zdefragmentowane i świeżego transferu na pewno nie będzie. I moje pytanie drzmi czy może któraś z was też tak miała? Albo chociaż progesteron ponad 1 i jak wyszła punkcja (ile pęcherzyków pobrali i ile się zapłodniło) itp? Dodam, że to nasze drugie podejście i za 1 razem też miałam torbiel ale wszystkie wyniki były ok.
Nie wiem jak z kontynuacja stymulacji z torbiela, czy to bezpieczne.
ale jezeli chodzi o progesteron: ja mialam 2,1 dwa dni przed punkcja, w 11 dc. Pobrano 40 komorek. Zaplodniono 6. Mam 4 ladne mrozaczki.Torunianka, kookana1987 lubią tę wiadomość
-
lipa wrote:Nie wiem jak z kontynuacja stymulacji z torbiela, czy to bezpieczne.
ale jezeli chodzi o progesteron: ja mialam 2,1 dwa dni przed punkcja, w 11 dc. Pobrano 40 komorek. Zaplodniono 6. Mam 4 ladne mrozaczki. -
Dziewczyny jakie badania można zrobić na przyszłosc?
Co powinnam zbadać jeśli nic sie nie zapłodniło i transfer odwołany.
Były tylko 4oocyty z czego 3 dojrzale.W życiu bywają noce i dnie ale bywają też niedziele...
Ja swoją już dostałam od losu:)
"https://www.suwaczki.com/tickers/iv09gu1r4bn550rd.png" -
Torunianka wrote:Dziękuje chociaż jedna dobra wiadomość
Kochana ja miałam progesteron 2,1 2 dni przed punkcją, lekarz stwierdził, że faktycznie za wysoki, żeby zrobić świeży transfer w cyklu stymulacyjnym, więc miałam odroczony i dopiero w następnym cyklu crio, ale nie przeszkodziło to ani stymulacji, ani punkcji, ani ilości zarodków, wszystko było ok, poza odroczonym transferem.ComeToMeBaby, Torunianka lubią tę wiadomość
-
Bry, widzę że temat supli i bakterii
na dhea za bardzo się nie znam, ale bakterie badalismy, po lekturze forum i poradach koleżanek, przed ivf. Na szczęście było czysto ale lekarza to i tak nie interesowało.
Mam pytanie. Do tych które miały crio na cyklu farmakologicznym, na estrofemie. Nadrabiając zauważyłam, że Anatolka i Justa miały cykl sztuczny, może ktoś jeszcze? Interesuje mnie jaką dawkę przyjmowałyście progesteronu (naturalnego, sztucznego) w takim cyklu? Ja biorę 2 x luteina 100mg i 3 x duphaston 10mg dziennie. I tak czytam, że dużo osób bierze nawet dwa razy więcej lutki niż ja i zastanawiam się czy to nie za mało. Wiem jednak, że cykle farmakologiczne różnią się istotnie od naturalnych, więc może jest ok. Lekarz chyba wie co robi. Jednak kiedy pomyślę o tym, że przecież mój organizm nie produkuje sam progesteronu i czerpie go tylko i wyłącznie z tabletek to hmm... nie za mało? Crinone nie dostałam po transferze, lekarz powiedział że przy świeżych transferach preferują crinone, ale przy crio luteina i duphaston wystarczą. Co wy na to? -
Ja mam crio na sztucznym cyklu, biorę 3x2 tabl dopochwowe luteiny czyli w sumie 600mg na dobę. We wtorek mam crio luteinę biorę od czwartku.
ComeToMeBaby lubi tę wiadomość
Oligospermia
2 IUI
25.01 pick up 9 zarodków zamrożonych
Transfer 1.03 zarodek 4aa 6dpt bhcg 33, 8dpt 69, 10dpt 148 13 dpt 744:))), 18 dpt 5518:)
-
Aż poszłam sprawdzić zalecenia na wypisie po transferze.
No jak byk, luteina 100mg 2x1. I trzy dupki. To jest tylko 230 mg progesteronu. Do 400 czy 600 mu daleko.
Co robić, jak żyć?... Dziś jest 7dpt, może sprawdzić czy nie mam za niskiego progesteronu? Eh, te dylematy.elcia_aa lubi tę wiadomość
-
ComeToMeBaby wrote:Bry, widzę że temat supli i bakterii
na dhea za bardzo się nie znam, ale bakterie badalismy, po lekturze forum i poradach koleżanek, przed ivf. Na szczęście było czysto ale lekarza to i tak nie interesowało.
Mam pytanie. Do tych które miały crio na cyklu farmakologicznym, na estrofemie. Nadrabiając zauważyłam, że Anatolka i Justa miały cykl sztuczny, może ktoś jeszcze? Interesuje mnie jaką dawkę przyjmowałyście progesteronu (naturalnego, sztucznego) w takim cyklu? Ja biorę 2 x luteina 100mg i 3 x duphaston 10mg dziennie. I tak czytam, że dużo osób bierze nawet dwa razy więcej lutki niż ja i zastanawiam się czy to nie za mało. Wiem jednak, że cykle farmakologiczne różnią się istotnie od naturalnych, więc może jest ok. Lekarz chyba wie co robi. Jednak kiedy pomyślę o tym, że przecież mój organizm nie produkuje sam progesteronu i czerpie go tylko i wyłącznie z tabletek to hmm... nie za mało? Crinone nie dostałam po transferze, lekarz powiedział że przy świeżych transferach preferują crinone, ale przy crio luteina i duphaston wystarczą. Co wy na to?
Ja po pierwszym transferze miałam 2x2 luteinę i 3x1 duphaston, teraz po crio mam: 3x1 luteina (100), 3x1 duphaston i 1 x prolutex ale uważam, że to jest za dużoComeToMeBaby lubi tę wiadomość
-
ComeToMeBaby wrote:Aż poszłam sprawdzić zalecenia na wypisie po transferze.
No jak byk, luteina 100mg 2x1. I trzy dupki. To jest tylko 230 mg progesteronu. Do 400 czy 600 mu daleko.
Co robić, jak żyć?... Dziś jest 7dpt, może sprawdzić czy nie mam za niskiego progesteronu? Eh, te dylematy.
Ilu dniowy masz zarodek? Ja chyba już bym zrobiła i betę i progesteron -
Anatolka wrote:Miałaś klasyczne ivf czy brak oznak zapłodnienia po icsi/imsi?
ICSI
Pierwszy raz tak się stało.Poprzednie dwa razy nie było problemu (w invikcie)W życiu bywają noce i dnie ale bywają też niedziele...
Ja swoją już dostałam od losu:)
"https://www.suwaczki.com/tickers/iv09gu1r4bn550rd.png" -
triss wrote:Kometa ja miałam 3x200 luteina dopochwowo i 3x100 podjezykowa. Teraz mam tylko crinone jedna dawkę i też mam schizy czy to nie za mało
No ale te twoje dawki były już jakieś mega.triss lubi tę wiadomość
-
ComeToMeBaby wrote:Aż poszłam sprawdzić zalecenia na wypisie po transferze.
Co robić, jak żyć?... Dziś jest 7dpt, może sprawdzić czy nie mam za niskiego progesteronu? Eh, te dylematy.
Możesz sprawdzić, ale Dupka nie liczysz jako 30mg w porównaniu do lutki, bo to inna substancja. Ja pisałam o 400mg prg czystego. Choć jeśli nie plamisz to nie ma problemu. Ja badalam 5dpt i miałam 12ng/ml. Miesiąc wcześniej miałam 112 i zaczęłam plamić w 10dpt... A z 12 jest ciąża. Bez żadnych atrakcji w postaci plamień czy krwawien. Nie badalam później już po tej 12 z 5dpt.
P.s. Uwierz w tego swojego doktorka, wysoko na liście statystyk MZ jest nie bez powodu pewnie&&
szurusiowa, ComeToMeBaby, triss, Agnieszka_A., pabelka88, Mimi86, ewlinaaa85 lubią tę wiadomość
-
Ja mialam crio na cyklu sztucznym i bralam tylko 3x200 mg utrogestanu. Poziomu prg dr nie kazala robic bo mowila ze moze wyjsc 100 a moze wyjsc 2, zalezy w ktorym momencie w stosunku do pobrania krwi bede miala akurat wyrzut prg do krwi- wiec uwazala to za zbednie wydane pieniadze. Zapewnila, ze przy tej dawce na pewno prg mi nie bedzie brakowalo- i nie brakowalo.
ComeToMeBaby, BISCA lubią tę wiadomość
Nasza Marcysia jest już z nami
-
Aaa 112ng/ml miałam po 600mg utrogestanu DOUSTNIE i 3 duphastonach.
Miesiąc później miałam 12ng/ml przy takiej samej dawce, identycznie, ale utrogestan brałam dopochwowo.
Zmiana drogi podania a w wyniku różnica była ponad 100 mniej. Przy większym stężeniu we krwi zaczęłam plamić, przy mniejszym ciąża.ComeToMeBaby, Asiula86 lubią tę wiadomość
-
sylvuś wrote:ICSI
Pierwszy raz tak się stało.Poprzednie dwa razy nie było problemu (w invikcie)
Trudna sprawa. Może raport embriologa rozjasni trochę sprawę?
Edit: zastanawiałaś się nad kardiolipina. Jeśli już to badać komplet na zespół antyfosfolipidowy:
- p. antykardiolipinowe IgM,IgG
- antykoagulant toczniowy
- p. przeciw beta-2-glikoproteinie IgM,IgG
Choć na samo zapłodnienie nie ma ta przypadłość wpływu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2016, 13:28
-
Anatolka wrote:Możesz sprawdzić, ale Dupka nie liczysz jako 30mg w porównaniu do lutki, bo to inna substancja. Ja pisałam o 400mg prg czystego. Choć jeśli nie plamisz to nie ma problemu. Ja badalam 5dpt i miałam 12ng/ml. Miesiąc wcześniej miałam 112 i zaczęłam plamić w 10dpt... A z 12 jest ciąża. Bez żadnych atrakcji w postaci plamień czy krwawien. Nie badalam później już po tej 12 z 5dpt.
P.s. Uwierz w tego swojego doktorka, wysoko na liście statystyk MZ jest nie bez powodu pewnie&&