X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • V. Autorytet

Wysłany: 17 marca 2016, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vioris, u mnie pobrano 22 oocyty, w tym było 9 dojrzałych komórek, ostatecznie skończyłam z jednym transferem (nie udał się) i bez mrożaków... A zdarza się, że dziewczyny mają pobrane dwie komórki z czego któraś daje ciążę. Niestety, loteria.

Tyszanka81 lubi tę wiadomość

3.5 roku ciężkiej walki, 3 pełne procedury IVF, 4 transfery, 1 ciąża... 8 tc :(
  • lawendowapani Ekspertka

Wysłany: 17 marca 2016, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widziałam, że w ulotce jest beżowe lub brunatne? Plamienie.nie nakręcam się, będzie co ma być.
    Faktem jest, ze cala procedura jest wyczerpująca zarówno psychicznie jak i finansowo. Szkoda tylko, ze odbiera nam sie szanse na rządową procedurę i musimy sie zapożyczać,żeby osiągnąć nasz upragniony cel. Rząd powinien sobie poczytać nasze fora i dojść do pewnych wniosków...

Artemida Białystok
    Niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia, LUF.
    09.03.2016 - pick up
    14.03.2016 - transfer jednej blastki 4AA ;)
    8 dpt - 147,4 (g. 15:15) 9dpt - 232 (g. 7:50) 11dpt - 517,3 18dpt - 6344 26dpt - jest serduszko <3
  • vioris Autorytet

Wysłany: 17 marca 2016, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyszanka81 wrote:
    Vioris i tych 10 sie trzymajmy :-)
    Juz niedlugo ruszysz z kopyta i tez trzymam kciuki!!
    Ja 21.03 ide na wizyte po dalszy plan dzialania :-)

Dzięki! :*

To idziesz dzień przed moją histero ;) Ja na wizytę dopiero 25-ego i aż sie tego boję :P

V. wrote:
    Vioris, u mnie pobrano 22 oocyty, w tym było 9 dojrzałych komórek, ostatecznie skończyłam z jednym transferem (nie udał się) i bez mrożaków... A zdarza się, że dziewczyny mają pobrane dwie komórki z czego któraś daje ciążę. Niestety, loteria.

No wiadomo, że to loteria bo ważna jest nie tylko jakość komórek, ale również jakość nasienia. Niestety u Ciebie z tego co widzę, to jest 0% prawidłowych plemników, więc ten jeden zarodek w twoim przypadku to i tak dużo. Przykro mi, że nie dał ciąży :(
    U nas nasienie do ivf nadaje się idealnie z tego co mówił lekarz, bo mamy bardzo dużą ilość plemników (ponad 250 mln) i 4% z tego jest prawidłowych, także tak naprawdę dużo zależeć będzie od moich komórek.

f2w33e3k1gzh6o5u.png
    21 lipca 2014 - Igorek 8tc [*]
    IVF GC Transfer zarodka 8A :) jest <3
  • vioris Autorytet

Wysłany: 17 marca 2016, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lawendowapani wrote:
    Faktem jest, ze cala procedura jest wyczerpująca zarówno psychicznie jak i finansowo. Szkoda tylko, ze odbiera nam sie szanse na rządową procedurę i musimy sie zapożyczać,żeby osiągnąć nasz upragniony cel. Rząd powinien sobie poczytać nasze fora i dojść do pewnych wniosków...

Najpierw musieliby się nauczyć empatii, chociaż tego się nauczyć chyba nie da...
    A wniosków też nie potrafią wyciągać bo patrzą tylko na czubek własnego nosa :/

ewlinaaa85, lawendowapani lubią tę wiadomość

f2w33e3k1gzh6o5u.png
  • vioris Autorytet

Wysłany: 17 marca 2016, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A powiedzcie mi jak to jest z tymi lekami do stymulacji. Tzn teraz są refundowane dla każdego kto podchodzi komercyjnie a po czerwcu nie wiadomo. I co wtedy? Czy są jakieś leki które nie kosztują po kilka tysięcy i można by nimi zastąpić te, które nie będą już refundowane najprawdopodobniej? Nie wyobrażam sobie w razie podejścia do kolejnych procedur płacić dodatkowo za leki po 4-5-6 tys zł, bo nie mamy na to kasy. Nie bardzo wiem co w takiej sytuacji zrobić, bo będziemy mieli na 100% jedno, a możliwe że i dwa podejścia jeszcze. Nie sądzę abyśmy się wyrobili z dwoma stymulacjami do czerwca bo przy dobrym założeniu że w kwietniu będzie pierwszy transfer, to zostanie maj i czerwiec na criotransfery jeśli będą mrozaki. A jeśli nie, to chyba zbyt mała przerwa będzie do czerwca aby zrobić kolejną stymulację?

f2w33e3k1gzh6o5u.png
  • V. Autorytet

Wysłany: 17 marca 2016, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vioris wrote:
    No wiadomo, że to loteria bo ważna jest nie tylko jakość komórek, ale również jakość nasienia. Niestety u Ciebie z tego co widzę, to jest 0% prawidłowych plemników, więc ten jeden zarodek w twoim przypadku to i tak dużo. Przykro mi, że nie dał ciąży :(

To też nie do końca tak. Mamy 0% prawidłowo zbudowanych plemników, ale to nie oznacza że wszystkie niosą wadliwy materiał genetyczny, a to on jest najważniejszy. Fragmentację DNA mamy nienajlepszą, ale bez tragedii. Wierzę, że IMSI pomoże. Chociaż liczę się z powtórką z rozrywki...

• V. Autorytet

Wysłany: 17 marca 2016, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vioris wrote:
    A jeśli nie, to chyba zbyt mała przerwa będzie do czerwca aby zrobić kolejną stymulację?

Mnie kazali odczekać trzy pełne cykle do kolejnej stymulacji. W rezultacie czekam już prawie 6 cykli, pół roku, bo załapaliśmy się na rządówkę. Komercyjnie podchodzilibyśmy już w styczniu.

• Karo85 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2016, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie kochane.

Mam pytanko. Czy lekarz mówił Wam omawiając pobrane dojrzałe komórki jakie one były?
    Wiem, że oznaczenie MII- oznacza dojrzałość komórki- ja takich miałam 5 z 6 pobranych. Ostatnio na wizycie powiedział mi że jedna z nich była idealna a 4 pozostałe miały widoczną nieznaczną ziarnistość.
    Podobno komórki z ziarnistością gorzej się implantują i trudniej o ciąże.
    Czy spotkałyście się z tym w ogóle?
    zakładam że z tą ziarnistością chodziło mu o centralnie zlokalizowaną ziarnistą cytoplazmę.

Zaczęłam schizować, że te komórki moje to do d....:(

06.2010- córeczka :)
    5.06.2014- Aniołek [8 tc]
    21.06.2015- córeczka[24 tc] :(
    niedrożny LJ., AMH 4,78 PCO, IO.Mutacja MTHFR CT i AC
    02.02- INV Bocian BS,krótki p. 6 komórek/3 zarodki
    16.02- transfer 2 x 8A. - :(
    CRIO 28.04.- :( 3 BA
    II pro. Novum- długi p.19.08-transfer 1x8A.
    4 sniezynki na zimowisku
  • V. Autorytet

Wysłany: 17 marca 2016, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo85 wrote:
    Witajcie kochane.

Mam pytanko. Czy lekarz mówił Wam omawiając pobrane dojrzałe komórki jakie one były?
    Wiem, że oznaczenie MII- oznacza dojrzałość komórki- ja takich miałam 5 z 6 pobranych. Ostatnio na wizycie powiedział mi że jedna z nich była idealna a 4 pozostałe miały widoczną nieznaczną ziarnistość.
    Podobno komórki z ziarnistością gorzej się implantują i trudniej o ciąże.
    Czy spotkałyście się z tym w ogóle?
    zakładam że z tą ziarnistością chodziło mu o centralnie zlokalizowaną ziarnistą cytoplazmę.

Zaczęłam schizować, że te komórki moje to do d....:(

Nic takiego nie mówili, powiedzieli tylko ile dojrzałych.

• Karo85 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2016, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kabe- a u tej dr Kopeć to co konsultowałaś?

Mnie chodzi o dowiedzenie się wszystkiego o mutacji MTHFR, o jej konsekwencjach dla starań i ciąży, itp.
    Chcę też podpytać trochę o immunologię. Czy u niej znajdę te odpowiedzi?

06.2010- córeczka :)
    5.06.2014- Aniołek [8 tc]
    21.06.2015- córeczka[24 tc] :(
    niedrożny LJ., AMH 4,78 PCO, IO.Mutacja MTHFR CT i AC
    02.02- INV Bocian BS,krótki p. 6 komórek/3 zarodki
    16.02- transfer 2 x 8A. - :(
    CRIO 28.04.- :( 3 BA
    II pro. Novum- długi p.19.08-transfer 1x8A.
    4 sniezynki na zimowisku
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 17 marca 2016, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vioris wrote:
    A powiedzcie mi jak to jest z tymi lekami do stymulacji. Tzn teraz są refundowane dla każdego kto podchodzi komercyjnie a po czerwcu nie wiadomo. I co wtedy? Czy są jakieś leki które nie kosztują po kilka tysięcy i można by nimi zastąpić te, które nie będą już refundowane najprawdopodobniej?

Leki nie są refundowane dla wszystkich pochodzących komercyjnie.

Warunek refundacji leków na 3 stymulacje (obojętnie jakimi lekiem lub kombinacja leków) to wiek kobiety poniżej 40lat, odpowiedni poziom amh i fsh. Także nie każdy się łapie na refundacje w komercji.

Ceny leków bez i z refundacją możesz sprawdzić wypełniając wirtualna receptę na doz.pl. Najtańszy jest Puregon chyba.

vioris lubi tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Eltasz Autorytet

Wysłany: 17 marca 2016, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny, tak podczytuję ....
    Co do leków własnie wczoraj je wykupiłam. Będe szła długim protokołem, teraz czekam do pierwszego dnia cyklu- jesso jak się dłuży.
    Racja warunkiem refundacji min. to wiek kobiety. Ja dostałam zniżkę bo mój pesel za parę dni już nie puści zniżki :/
    Dr wypisał mi 2 op. Menopur
    7 op Puregonu i 1op. Zoladexu
    dokupiłam jeszcze vit D3 i kilka plastrów ( jestem po laparoskopii) za całość zapłaciłam ok 985 zł

Eltasz
  • Eltasz Autorytet

Wysłany: 17 marca 2016, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak w ogóle to jesteście SKARBNICĄ WIEDZY :) dziękuję ;)

Eltasz
  • asia-m-b Autorytet

Wysłany: 17 marca 2016, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Józefka za Twoją betę kciuki mocno zaciśnięte :)

V. lubi tę wiadomość

Anielka & Antek ♥
    Aniołek ♥
    211xe6yduj4ncphs.png
    "Nie war­to uciekać przed nieunik­nionym, gdyż wcześniej czy później tra­fia się w miej­sce, gdzie nieunik­nione właśnie przy­było i cze­ka."

• vioris Autorytet

Wysłany: 17 marca 2016, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:
    Leki nie są refundowane dla wszystkich pochodzących komercyjnie.

Warunek refundacji leków na 3 stymulacje (obojętnie jakimi lekiem lub kombinacja leków) to wiek kobiety poniżej 40lat, odpowiedni poziom amh i fsh. Także nie każdy się łapie na refundacje w komercji.

Ceny leków bez i z refundacją możesz sprawdzić wypełniając wirtualna receptę na doz.pl. Najtańszy jest Puregon chyba.

No tak ogólnie napisałam, że dla wszystkich ;) Większość jednak się łapie, ja też.
    Jedynie dziewczyny z bardzo niskim AMH zdaje się nie. A FSH to nie wiem jakie musi być?

No ceny tak sprawdzałam, ale oprócz Puregonu jest coś jeszcze co po czerwcu będzie w miarę tanie?

f2w33e3k1gzh6o5u.png
  • vioris Autorytet

Wysłany: 17 marca 2016, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka a powiedz mi jakie Ty masz FSH - LH? Masz PCOS?

f2w33e3k1gzh6o5u.png
  • V. Autorytet

Wysłany: 17 marca 2016, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eltasz wrote:
    Cześć Dziewczyny, tak podczytuję ....
    Co do leków własnie wczoraj je wykupiłam. Będe szła długim protokołem, teraz czekam do pierwszego dnia cyklu- jesso jak się dłuży.
    Racja warunkiem refundacji min. to wiek kobiety. Ja dostałam zniżkę bo mój pesel za parę dni już nie puści zniżki :/
    Dr wypisał mi 2 op. Menopur
    7 op Puregonu i 1op. Zoladexu
    dokupiłam jeszcze vit D3 i kilka plastrów ( jestem po laparoskopii) za całość zapłaciłam ok 985 zł

Ale czemu masz czekać na 1 dc skoro protokół jest długi? Długi zaczyna się ok. 22 dnia cyklu poprzedzającego przecież?

Józefka, kciuki! &&&

• Eltasz Autorytet

Wysłany: 17 marca 2016, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    V. wrote:
    Ale czemu masz czekać na 1 dc skoro protokół jest długi? Długi zaczyna się ok. 22 dnia cyklu poprzedzającego przecież?

Józefka, kciuki! &&&

Prawdopodobnie, aczkolwiek nie jestem pewna: bo świeżo po laparo, a doczytałam że implant z Zoladexu wszczepia się 2-3 dc. No nic zostaje mi czekać jeszcze 9 dni, mysle że doc wie co robi :)

Eltasz
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 17 marca 2016, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vioris wrote:
    Anatolka a powiedz mi jakie Ty masz FSH - LH? Masz PCOS?

Nie pamiętam takich rzeczy. Badalam to prawie dwa lata temu ostatni raz.

Mam pco czyli policystyczny obraz jajników ale nie mam żadnych gratisów do tego (IO, androgenizacji, nadwagi ani nic innego takiego).

vioris lubi tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Anuszka Autorytet

Wysłany: 17 marca 2016, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vioris wrote:
    No tak ogólnie napisałam, że dla wszystkich ;) Większość jednak się łapie, ja też.
    Jedynie dziewczyny z bardzo niskim AMH zdaje się nie. A FSH to nie wiem jakie musi być?

No ceny tak sprawdzałam, ale oprócz Puregonu jest coś jeszcze co po czerwcu będzie w miarę tanie?

Fostimon też kosztuje grosze. Ja byłam stymulowana własnie kombinacją puregonu i fostimonu za leki do stymulacji zapłaciłam ok 200 zł z refundacją.

vioris lubi tę wiadomość

k0kdanlij48n3q4y.png
‹‹ 3104 3105 3106 3107 3108 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ