X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2016, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam dziś wyniki antyTPO i antyTG
    antyTPO <10,00 IU/ml norma 0,00-34,00
    antyTg <20,0 IU/ml norma 0,0-78,0
    czyli mam rozumieć że, są dobre? Bo jakieś takie za równe te wyniki heheh endo mam kolejną wizytę dopiero na kwiecień

shooa, Anatolka lubią tę wiadomość

• Mallina Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shooa wrote:
    o ile wszystko dobrze pójdzie (czekam na wyniki badań, kariotypy itd) to taaaaak :)
    To życzę Ci, żeby wszystkie wyniki wyszły dobrze i żeby wszystko szło pomyślnie. :)

p19ukw7ifmlxopac.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2016, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie-dziękuję ;)
    i wzajemnie powodzenia przy kolejnym podejściu :) albo oby nie było potrzebne :)

• nicka2229 Przyjaciółka

Wysłany: 18 marca 2016, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mallina wrote:
    Obniżam statystki. 1 procedura nieudana niestety. A chyba najgorsze jest to, że nie mam ani jednego mrozaczka.
    Rozmawiałyście tu o szybkim starcie po nieudanej procedurze. Mi też lekarz powiedział, że z medycznego punktu widzenia organizm potrzebuje miesiąca na regenerację i jeśli wszystko by wyglądało dobrze, to moglibyśmy rozpocząć kolejną procedurę już pod koniec kwietnia. Ale chcę popracować nad jakością moich komórek. Macie jakieś pomysły jak można je poprawić (oprócz metforminy i inofolicu)?

Przykro mi, wiem co czujesz :-( ja tak samo pierwsza procedura nieudana i również brak mrozaków. . .
    Komórki jajowe kiepskiej jakości...
    Zanim uzbieramy kasę na kolejne podejście trochę czasu minie :-(

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2016, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mallina, a jeszcze jedno - z 13 pęcherzyków miałaś 4 dojrzałe komórki. A pozostałe komórki miałaś niedojrzałe czy zdegenerowane? Bo jeśli niedojrzałe, to może wina bardziej stymulacji niż słabej jakości komórek?

• Lunk_a Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozmawiałam z embriologiem.
    Powiedział mi że cyframi czyli z tego co zrozumiałam ilością komorek? On się nie sugeruje. Zaglądał do zarodkow 44 godz od inseminacji a zaglada sie po 48godz. Ale moj dr o to prosił.
    Wiec dwa sa jakby idealne na te dobe bo maja cyfre 4.
    Dwa następne 3.
    Kolejny 2.
    Powiedział ze dzis juz nie będzie zaglądał ale tym sie nie sugeruje.
    Kolejne sa literki 4b sa dwa.
    Reszta c.
    I cos jeszcze-powiedział ze dwa klasy c maja cechy mikronukleacji czy ze jest coś z mikronukleacja. Po dopytaniu powiedział ze to jest z jaderkiem, jakby cos genetycznego, ale w polowie przypadkow to się samo naprawia w kolejnych dniach. Gdyby jednak tak zostało a zarodki przetrwalyby on by tych dwóch nie transferowal.
    Powiedział jeszcze ze te najsilniejsze i raczej prawidłowe osiągną 5 dobe.

Jutro ok 12tej kolejne info. Potem nie sprawdzaja w stadium moruli. I w pon to mam byc w klinice.

W sumie to nic nie wiem. Rozumiem sprawę z cyframi-nie minely 2 pelne doby od punkcji wiec te 3 pozostałe mogły w te kilka godzin nadrobić.
    Ale klasa b i c? Czy ta klasa moze sie poprawic lub pogorszyc?
    Czy z b można awansować na a? Czy spaść na c?
    I ta nukleacja? Czy któraś z Was z tym sie spotkała?

Przepraszam za taki wywod i pytania. Zdaje sobie sprawę ze czasem pyt są głupie i zaśmiecam watek...

iv09i09katk65tr1.png
  • Mallina Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shooa wrote:
    Mallina, a jeszcze jedno - z 13 pęcherzyków miałaś 4 dojrzałe komórki. A pozostałe komórki miałaś niedojrzałe czy zdegenerowane? Bo jeśli niedojrzałe, to może wina bardziej stymulacji niż słabej jakości komórek?
    Embriolog powiedział, że były niedojrzałe. Puregon, to taki lek do "naturalnej" stymulacji, może trzeba coś mocniejszego podać. Wszystko muszę obgadać z lekarzem.

p19ukw7ifmlxopac.png
  • Mallina Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nicka2229 wrote:
    Przykro mi, wiem co czujesz :-( ja tak samo pierwsza procedura nieudana i również brak mrozaków. . .
    Komórki jajowe kiepskiej jakości...
    Zanim uzbieramy kasę na kolejne podejście trochę czasu minie :-(
    Ale była ciąża biochemiczna, to jest w tym wszystkim dobra wiadomość. Coś drgnęło. W sumie u mnie też jakieś drgnięcie było. Ale finał kiepski. Teraz jesteśmy mądrzejsze, 2 procedura się uda :)

amygdala, nicka2229, V. lubią tę wiadomość

p19ukw7ifmlxopac.png
  • amygdala Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunk_a wrote:
    Powiedział mi że cyframi czyli z tego co zrozumiałam ilością komorek? On się nie sugeruje. Zaglądał do zarodkow 44 godz od inseminacji a zaglada sie po 48godz. Ale moj dr o to prosił.
    Dwa następne 3.
    Kolejny 2.
    Reszta c.
    I cos jeszcze-powiedział ze dwa klasy c maja cechy mikronukleacji czy ze jest coś z mikronukleacja. Po dopytaniu powiedział ze to jest z jaderkiem, jakby cos genetycznego, ale w polowie przypadkow to się samo naprawia w kolejnych dniach. Gdyby jednak tak zostało a zarodki przetrwalyby on by tych dwóch nie transferowal.

Jutro ok 12tej kolejne info. Potem nie sprawdzaja w stadium moruli. I w pon to mam byc w klinice.

W sumie to nic nie wiem. Rozumiem sprawę z cyframi-nie minely 2 pelne doby od punkcji wiec te 3 pozostałe mogły w te kilka godzin nadrobić.

Przepraszam za taki wywod i pytania. Zdaje sobie sprawę ze czasem pyt są głupie i zaśmiecam watek...

Lunka, musisz uzbroic się w cierpliwość i czekac. Nic wiecej nie jestes w stanie zrobić. Dwa zarodki klasy B to nie jest zle, spokojnie przetrwają do 5 doby. Uwierz w nie! :-)

zem3df9hunlqvfmi.png
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana jestes z tym co piszesz:-* Mam nadzieję ze bedzie wszystko ok. ale jeśli ktoras z Was zna odp na te moje pytania. Nurtują mnie po prostu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2016, 14:48

iv09i09katk65tr1.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mallina wrote:
    Embriolog powiedział, że były niedojrzałe. Puregon, to taki lek do "naturalnej" stymulacji, może trzeba coś mocniejszego podać. Wszystko muszę obgadać z lekarzem.

Wiesz, ja dwa razy miałam połowę niedojrzała. Na 3 raz zmieniłam lekarza i klinikę. Pomyślał i posłuchał co do Niego mówię ten człowiek i wiesz jak to rozwiązał? Wcale nie stymulowal mnie dłużej, bo w 2 procedurze miałam hiperke i szpital, więc to nie była obiecujaca opcja u mnie. Zrobił 10 dni stymulacji (menopur i gonal, bo to na Slasku króluje niepodzielnie - tak jak w poprzedniej klinice) a 11 dnia nie miałam leków na stymulację tylko samo cetrotide, żeby jajka same "doszły" a nie rosły pęcherzyki już specjalnie. 11 dnia wieczorem Ovitrelle. To było u mnie rozwiązanie w punkt trafione - dodatkowy dzień z samym antagonista spowodował, że miałam wszytskie jajka dojrzałe. Mądra stymulacja sprawiła, że wszystkie pęcherzyki były też pełne (poprzednie 2 razy połowa pęcherzyków pustych a połowa z tych jajek co były - niedojrzałe). Także shooa ma rację - nie jakość jajek ale stymulacja tu odgrywa największą rolę.

gosia81, Beata.D lubią tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • _cherryLady Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunk_a wrote:
    Dwa następne 3.
    Kolejny 2.
    Reszta c.

Te literki to oznaczenia fragmentacji zarodka. Fragmentacja to potocznie mowiac stopien uszkodzenia zarodka. "Fragmentacja zarodka to określana w procentach proporcja między komórkami o prawidłowym kształcie, które będą dzieliły się tworząc kolejne blastomery, a komórkami, które rozpadają się na drobne, pozbawione jąder części." CJest klasa A, B, C i D. Z B juz raczej na A nie wskoczy ale z B na C moze- bo zwyczajnie fragmentacja moze sie powiekszyc. W przypadku litery A nie stwierdza się fragmentacji lub nie przekracza ona 10% objętości zarodka, w przypadku B fragmentacja zajmuje do 20% objętości zarodka, C do 50%, D więcej niż 50%. Ale jak juz byla mowa- to tylko w teorii w praktyce wyglada to roznie :) glowa do gory.

Nasza Marcysia jest już z nami <3
    bobas.gif
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli pogorszyc sie moze. No ale tutaj to okaze się w pon.

I jutro pewnie cos wiecej.

Jest jakaś doba która jest krytyczna dla zarodków? Z 2 na 3 czy z 3 na 4 czy może z 4 na 5?

iv09i09katk65tr1.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunk_a, czy z c lub b zrobi się a?
    Teoretycznie może ale prawdopodobieństwo jest raczej niewielkie.

Czy mniejsze niż 4 mogą nadgonic? Mogą.

Może stać się z nimi totalnie wszystko. Druga doba to żaden czas na wnioski. Krytyczna jest 3, szczególnie przy problemie męskim.

Odpowiedzi na wiele pytań znajdziesz na forum embriologicznym Novum. Tam odpowiadają eksperci :-) polecam. Można zadać też im pytanie nie będąc pacjentem tej kliniki. Odpowiadają fajnie, podpieraja się statystykami lub wynikami badań, często klinicznych, zagranicznych, przeróżnych.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2016, 14:57

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • _cherryLady Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    3 jest podobno najgorsza, ale zdarza sie ze zarodki odpadaja tez w 4 dobie...

Nasza Marcysia jest już z nami <3
    bobas.gif
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje Dziewczyny! Musze cierpliwie czekać.

iv09i09katk65tr1.png
  • Mallina Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:
    Wiesz, ja dwa razy miałam połowę niedojrzała. Na 3 raz zmieniłam lekarza i klinikę. Pomyślał i posłuchał co do Niego mówię ten człowiek i wiesz jak to rozwiązał? Wcale nie stymulowal mnie dłużej, bo w 2 procedurze miałam hiperke i szpital, więc to nie była obiecujaca opcja u mnie. Zrobił 10 dni stymulacji (menopur i gonal, bo to na Slasku króluje niepodzielnie - tak jak w poprzedniej klinice) a 11 dnia nie miałam leków na stymulację tylko samo cetrotide, żeby jajka same "doszły" a nie rosły pęcherzyki już specjalnie. 11 dnia wieczorem Ovitrelle. To było u mnie rozwiązanie w punkt trafione - dodatkowy dzień z samym antagonista spowodował, że miałam wszytskie jajka dojrzałe. Mądra stymulacja sprawiła, że wszystkie pęcherzyki były też pełne (poprzednie 2 razy połowa pęcherzyków pustych a połowa z tych jajek co były - niedojrzałe). Także shooa ma rację - nie jakość jajek ale stymulacja tu odgrywa największą rolę.
    Muszę to sobie gdzieś zapisać i przedyskutować z lekarzem. Przy długim protokole też bym miała hiperke gwarantowaną. Ja mam obraz jajników jak na PCO i dobrze reaguje na stymulacje. Już teraz z 13 komórkami było mi ciężko, a po punkcji wszystko wskazywało na to, że czeka mnie hiperka.

p19ukw7ifmlxopac.png
  • Karolina1111 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunk_a wrote:
    Karolina a Ty wiesz jakie klasy miałaś podane zarodki i w której dobie?
    Marcia Ty chyba też niedawno z pozytywną beta
    Cometomebaby?
    W świeżym transferze miałam podany 2 dniowy zarodek 4A - nic nie drgnęło.
    Przy crio miałam podane dwa zarodki - blastke AA i wczesną blastke AB, tyle wiem. Wiem też, że niektóre były leniuszki bo mrożone dopiero w 6 i 7 dobie. Ale widać efekt ;-)

pragnaca dzidziusia lubi tę wiadomość

Moje dwa szczęścia ❤❤ urodzone 27.07.2016
  • anakonda Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    V. wrote:
    Dziewczyny, ponawiam pytanie - w którym dniu cyklu zaczynałyście krótki protokół? :)
    Ja w 3dc

V. lubi tę wiadomość

Starania od 2008 roku 07.02.14 aniołek 13tc 💔
    3 IUI , 5IVF

Mrl 0% szczepienia -> 26,1 ( X)-> doszczepianie (I)
    17.08 2019 7tc :💔

24.11 2024 transfer + atosiban
    1.12. 82b : 192p
    5:12 547b: > 160p
    9.12 3313b > 160p
    14.12 15122b >125p
    16.12 ❤️
    3.02 prenatalne
    url=https://www.tickerfactory.com]s-preg.png[/url]
  • lipa Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jakie macie doświadczenia z problemem dotyczącym implantacji? Co można zrobić, żeby wspomóc ten proces?
    Ja za każdym razem stymuluje się świetnie, czy to dawniej clo, czy teraz przy ivf, mnóstwo dojrzałych komórek, świetne wyniki nasienia, nawet ładne zarodki, a ciazy brak. Nigdy nie doświadczyłam nawet ciazy biochemicznej.

age.png
‹‹ 3115 3116 3117 3118 3119 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ