IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
kookana1987 wrote:beta w poniedzialek
skusilo mnie wiem ze to zle tak sobie psuc humor
czytalam gdzies na forum ze te ciaze z in vitro czasem potrzebuja wiecej czasu na wzrost... czekam na pon pelna nadzieji!
No!! Do poniedziałku szybko zleciW miarę możliwości oddychaj, zaciskaj poślady i cierpliwości!
Ja dziś mam 7dpt i nie mam takich głupot w głowie jak sikańce! Dlatego nie kombinuj powtórki jutro czy późniejWiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2016, 09:54
kookana1987, Iva79, Konwalia lubią tę wiadomość
Angelius-Provita po kilku latach zmiana na InviMed 😁
Endometrioza III stopnia, niedrożność jajowodów, immunologia.
od 2014; 5 IMSI, ponad 15 transferów, 5 poronień. -
nick nieaktualny
-
kassik wrote:No!! Do poniedziałku szybko zleci
W miarę możliwości oddychaj, zaciskaj poślady i cierpliwości!
Ja dziś mam 7dpt i nie mam takich głupot w głowie jak sikańce! Dlatego nie kombinuj powtórki jutro czy później
a masz juz jakies objawy?(20/10/2013)- naturalnie 6 tyg. [*]
(21/02/2014)(09/05/2014)(11/01/2015)- inseminacje
(28/09/2015) - punkcja-brak komórek jajowych
(18/03/2016) - punkcja (2 blastki 2BB)
(23/03/2016)(25/05/2016) - transfery
(13/03/2017) - punkcja (6 zarodków 1 klasy)
(16/03/2017) - transfer 2 zarodkow
-
hihi Szurusiowa jak bym ja taki dowcip zrobiła mojemu to by zapytał: kto jest ojcem
szurusiowa, V., lipa lubią tę wiadomość
LUF, Hiperprolaktynemia, Endometrioza III stopnia,
usunięty jajowód z wodniakiem
Ciężka oligozoospermia
****************************7 lat walki.
5 zarodków bardzo dobrej jakości.
Pierwsze ICSI po dwóch latach przerwy.
1 podana blastka
Mamy dwie kreski
CUDA się zdarzają
-
Cytat z blogu Matka wariatka:
Kiedy już cała procedura dobiegnie końca a transfer zostanie przeprowadzony następuje, trudny dla wielu osób, etap oczekiwania na wyniki.
Każda klinika ma swoje zalecenia i jedne każą robić i powtarzać weryfikację już od szóstego dnia po transferze, a inne dopiero czternastego. W naszej klinice zalecenie jest takie aby badania poziomu hcg zrobić w 12 dpt. I uwierzcie, te niecałe dwa tygodnie wydają się ciągnąć latami. Każdy dzień wygląda inaczej, każdego dnia nasilają się różne, prawie zawsze skrajne emocje. Przeskakiwanie z etapu „musi się udać” do „na pewno będzie porażka” to standard chyba w każdym przypadku. My, kobiety, jedziemy na emocjonalnym roller coasterze przez 24 godziny na dobę. Siedem dni w tygodniu.
A fakt, że dostajemy końskie dawki progesteronu, wcale tej sprawy nie ułatwia.
Normą w tym czasie jest zastanawianie się, co też się dzieje z naszą małą fasolką. Czy już się tam wygodnie umościła i czy planuje zostać. Normą jest też przekopywanie internetu w celu znalezienia odpowiedzi. Ja sama grzebiąc po forach, natknęłam się na taką oto informację:
Ściąga co się dzieje z zarodkami po transferze:
2-3 dniowe:
1dpt ( 1 dzien po transferze) .. Embrion sie dzieli
2dpt .. Embrion staje sie blastocysta
3dpt .. Blastocysta wychodzi z otoczki
4dpt.. Blastocysta zaczyna wczepiac sie w sciany endometrium
5dpt.. Proces implantacji sie rozpoczyna, blastocysta zaczyna „zakopywac” sie w endometrium
6dpt. Proces implantacji jest kontynuawny gdy and zarodek wnika glebiej w endometrium
7dpt.. Zarodekjest juz zaimplantowana
8dpt…Zaczyna byc produkowane HCG
11dpt…HCG jest na tyle duzo, ze mozna spokojnie
Jezeli tansferowany 5 dniowa blastocyste :
1dpt ( 1 dzien po transferze) .. Blastocyst wychodzi z otoczki
2dpt.. Blastocysta zaczyna wczepiac sie w sciany endometrium
3dpt.. Proces implantacji sie rozpoczyna, blastocysta zaczyna „zakopywac” sie w endometrium
4dpt. Proces implantacji jest kontynuawny gdy and zarodek wnika glebiej w endometrium
5dpt. Zarodek jest juz zaimplantowany
6dpt…Zaczyna byc produkowane HCG
9dpt…HCG jest na tyle duzo, ze mozna spokojnie zrobic sikacza
Jednak moje przejścia uczuliły mnie na tyle, że wiem, że nie wszystko zawsze przebiega książkowo. I tak pozytywne hcg w 9 dpt może zacząć spadać, a jego brak
w tym dniu nie oznacza, że nie pojawi się ono w 11 dpt. Wszystko się przecież może zdarzyć.
Dwa tygodnie to masa czasu. Również na to aby dać się skusić na zrobienie testu ciążowego z moczu. Jednak to rozwiązanie dla ludzi o silnych nerwach. Standardowo
w aptece nie ma czułych testów, które pomogą wykryć początki przyrostu hcg. A taki fałszywie negatywny wynik może nieźle namieszać w całym nastawieniu… Poza tym im więcej przejść, tym ochota na robienie sikańców przechodzi – nikomu nie zależy na tym aby się dowiedzieć jak najszybciej. Tylko na tym aby ten Cud trwał jak najłdłużej. I tak jak inne, „normalne” matki często dowiadują się, że są w ciąży dopiero na etapie szóstego, siódmego a nawet ósmego tygodnia, tak my „staraczki” analizujemy wszystko dzień po dniu. Myślimy, zastanawiamy i robimy mnóstwo rzeczy, o których normalnie się nawet nie myśli. Wszystko to po aby zwiększyć nasze szanse.
I kiedy tylko pojawi się jakiś mały, maluteńki objaw, kiedy zakuje brzuch lub zabolą piersi, to w nas rozkwita maleńki promyk nadziei. Może w końcu się udało. I to nic, że te wszystkie „objawy” mogą być spowodowane przyjmowanymi lekami. To nic, że na tak wczesnym etapie ciąży objawów praktycznie nie ma. Dla nas „staraczek” są jak ocalenie. Ocalenie od beznadziei, zwątpienia, załamania. Są dla nas ratunkiem pozwalającym dotrwać do godziny zero.
Saramago, kookana1987, monia2015 lubią tę wiadomość
-
matka wariatka
ehh sama prawda - chyba tez taka zostane... dzis mnie lamie w kosciach + bol miesiaczkowy
Iva79 lubi tę wiadomość
(20/10/2013)- naturalnie 6 tyg. [*]
-
pysia wrote:Tyszanko bedzie dobrze
9 jajek
super
Tylko Ty sie tam uodparniaj zebys sie nie zarazila
my tez mielismy IMSI, bo taka oferta w tym programie 2+15 inseminacji/ czerwiec 2014 beta 70,niestety biochemiczna
I IMSI Transfer 8.01- beta <1,2
5.04- II IMSI-podano 2 zarodeczki 8A i 6A ☺
8t2dz cud przestal trwac
16.09.2016 criotransfer babla 8B
2017- 3 szczepienia w Łodzi...allo mlr 62,3% ☺
12.06.transfer- -
kookana1987 wrote:a masz juz jakies objawy?
Hehehe jedyne objawy...to te po dużych dawkach progeteronuciążowych się nie doszukuję, dostałam dwudniowe maluchy także jeszcze się naczekam na objawy
w 5dpt najadłam się strachu bo zaczęłam plamić ale zwiekszenie dupka unormowało sytuację.
kassik wrote:Hehehe jedyne objawy...to te po dużych dawkach progeteronu
ciążowych się nie doszukuję, dostałam dwudniowe maluchy także jeszcze się naczekam na objawy
w 5dpt najadłam się strachu bo zaczęłam plamić ale zwiekszenie dupka unormowało sytuację.
plamienie w 5dpt brzmi obiecujaco :)pewnie fasolka sie wgryzla
(20/10/2013)- naturalnie 6 tyg. [*]
-
kookana1987 wrote:plamienie w 5dpt brzmi obiecujaco :)pewnie fasolka sie wgryzla
No chciałabym...ale wiesz jest 50/50 albo się wgryzła albo wyszła. No i brzuch jest odczuwalny czasem mocniej a czasem słabej ale mam nospę i relanium także wszystko pod kontroląTo mój 5 transfer także co podejście to większe doświadczenie...niestety.
lilou wrote:ja już po wizycie, dostałam ovulastan od 1dc na wyciszenie, czy to znaczy, że będę szła długim protokołem? Mam się zjawić ok 15 dc cyklu na usg. Myślałam, że mi doktor zleci całą listę badań, a tu tylko kazał amh, fsh i d3 zbadać.
lilou lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny pisalam tutaj jakiś czas temu ale codziennie was podczytuje
mam pytanie do tych z was które idą dlugim protokolem. Przez 21dni bralam tabletki anty marvelon i wczoraj w 22 dniu dostałam pierwszy zastrzyk z gonapeptylu Daily. Przez ile dni mniej więcej będę musiała wstrzykiwac gonapeptyl i kiedy dostane cos do stymulacji?
"Nie ma pośpiechu. Jeśli coś jest nam przeznaczone, wydarzy się, tylko we właściwym czasie."
26.10.2015 - 1IUI
17.12.2015 - laparoskopia
I Procedura- IVF- protokół długi (od 10.03 anty)
Punkcja- 20.04.2016
Transfer- 23.04.2016
II Procedura- walczymy dalej
Czekamy na Ciebie Skarbie. .. -
lilou wrote:ja już po wizycie, dostałam ovulastan od 1dc na wyciszenie, czy to znaczy, że będę szła długim protokołem? Mam się zjawić ok 15 dc cyklu na usg. Myślałam, że mi doktor zleci całą listę badań, a tu tylko kazał amh, fsh i d3 zbadać.
Tak to długi protokół.
Ja biorę atywię ale od 18 dc mam mieć pierwszy zastrzyk z gonapeptylu, a w 1-2 dc mam robić badania E2 i LH ( jak badania wyjdą ok to następne zastrzyki z menopuru od 3dc i 5 dc usg
także powodzeniaWiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2016, 13:14
lilou lubi tę wiadomość
Eltasz
-
Memka wrote:Cześć dziewczyny pisalam tutaj jakiś czas temu ale codziennie was podczytuje
mam pytanie do tych z was które idą dlugim protokolem. Przez 21dni bralam tabletki anty marvelon i wczoraj w 22 dniu dostałam pierwszy zastrzyk z gonapeptylu Daily. Przez ile dni mniej więcej będę musiała wstrzykiwac gonapeptyl i kiedy dostane cos do stymulacji?
Po miesiączkę zaczniesz właściwą stymulację. Przynajmniej ja tak miałam. Chyba lekarz umówił Cię na następną wizytę? Kolejną wizytę powinnaś mieć w pierwszych dniach nowego cyklu i wtedy zapadnie decyzja o stymulacji.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2016, 13:28