IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
Aga78 wrote:Dziewczyny dziś robiłam betę- 10pt, niestey negatywna:((5 inseminacji/ czerwiec 2014 beta 70,niestety biochemiczna
I IMSI Transfer 8.01- beta <1,2
5.04- II IMSI-podano 2 zarodeczki 8A i 6A ☺
8t2dz cud przestal trwac
16.09.2016 criotransfer babla 8B
2017- 3 szczepienia w Łodzi...allo mlr 62,3% ☺
12.06.transfer- -
Aga nie tak miało być
((( miałyśmy obie być w ciąży. ...
Hashimoto, MTHFR ,teratozoospermia, immuno, gruczolak przysadki, endo, adeno, borelioza AMH 0,36
START 2013
HSG, laparo, histero, IUI
01.2016 I ICSI1 zarodek, 0 mrożaków
05.2016 II ICSI 1 zarodek 8A1, 0 mrożaków, [*] 6tc 💔
11,12.2019 i 02.2020 IUI
06.2020 III IMSI 9 komórek, 3 dojrzałe, 1 zapłodnienie - brak transferu
06.2021 IV ICSI transfer 8A1, 4 blaski zamrożone
8dpt 26, 10dpt 91, 12dpt 256, 28dpt
12+3 prenatalne - uogólniony obrzęk płoduczekamy na amnio
16tc 💔 Robercik - zespół Edwardsa
14.02.2022 FET 3aa
6dpt ⏸
7dpt beta 72,70
9dpt beta 178
14dpt 1709
25dpt jest6t2d
12+5 usg prenatalne OK - chyba 👧
22+2 połówkowe Ok - będzie 👧
30+4 prenatalne 3 trymestru OK - dalej 👧
39+4 Julia cc 3380 50 cm ❤️ 26.10.2022
---
22.07.2024 FET5bb
16.09.2024 FET3bb+4cc, 3x ovitrelle, beta 8.2
03.2025 V IVF - 2.11 zamrożona
29.05.2025 FET 2.11 ostatni
6dpt ⏸
7dpt beta 47, 9dpt beta 105, 12dpt beta 465,8, 14dpt beta 1137 -
nick nieaktualnySuomi wrote:Właśnie czytam o tych dobach i faktycznie, sporo klinik preferuje 2 dniowe zarodki, bo podobno zawsze jest lepsze środowisko naturalne dla zarodka.
Teraz to sama się zastanawiam, czy bym nie chciała w 2 dobie. Ciekawe, czy to można negocjować i czy są jakieś statystyki.
sa sztywne ramy jesli masz jeden zarodek to podaja w 3 dobie, jesli wiecej w 5 dobie, wyjatkiem sa sytuacje kiedy w 4 dobie jest juz blastka wtedy transfer w 4.Suomi lubi tę wiadomość
-
Cześć wszystkim!
Kunia, Lilou jak się czujecie? Macie jakies dolegliwości? mnie ciągle pobolewa brzucha jak na @... Dziś mam 8dpt i nie robię na razie bety. Chcę mieć nadzieję jak najdłużej...I IMSI 13.05.2016
II IMSI 15.07.2016
III IMSI 30.03.2017, beta 9dpt 67, 11dpt 213
-
Anatolka wrote:Pozwoliłas je zamrozić razem?!
No razem mam zamrożone . Doktor mi doradził wziąść dwa zarodki bo większa szansa...
z tym też miałam mega dylemat..
a ty co o tym myślisz? Każdy ten domek dla zarodka to 400zl i tez pomyślałam że jak mam brać dwa zarodki to jeden domek .
Źle zrobilam? Możesz powiedzieć śmiało , następnym razem będę może inaczej myśleć.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2016, 13:31
Luty 2015-HSG,3iui
1 IMSI:1 crio blastkiAB beta:8dpt 3,71/10dpt 1,17
2 crio:(
Szczep.immuno
2 IMSI: 3 transfery
3 IMSI: blastka 9dpt beta82/11dpt:beta252/13dpt:beta 708 / 34dpt:jest
-
wombi wrote:Mi też została połowa
Dzisiaj rano miałam małe plamieniewyleciał jakiś brązowy glut
Mi też czasem jakiś glut wylatuje. To jeszcze po punkcji jakieś resztki. Po transferze jak szłam sikać też mi glut wypadł. To raczej normalne, bo na pewno nie zarodek.
Peonia88
-
pysia wrote:No razem mam zamrożone . Doktor mi doradził wziąść dwa zarodki bo większa szansa...
z tym też miałam mega dylemat..
a ty co o tym myślisz? Każdy ten domek dla zarodka to 400zl i tez pomyślałam że jak mam brać dwa zarodki to jeden domek .
Źle zrobilam? Możesz powiedzieć śmiało , następnym razem będę może inaczej myśleć.
Ja też zamroziłam po 2, bo ja chcę bliźniakinie zrobiłaś źle. Anatolce pewnie chodziło o to, że jakbyś miała osobno zamrożone, to miałabyś 2 transfery, a tak tylko 1. Ale ty jesteś w programie 2+1, więc nie musisz się za bardzo tym martwić. W ostateczności poczytaj sobie to:
Pyt.: Czy możliwe jest podanie jednego zarodka, jeśli 2 są zamrożone w 1 porcji?
"Możliwe jest przetransferowanie tylko jednego zarodka – w takiej sytuacji drugi rozmrożony, o ile będzie wykazywał potencjał rozwojowy, zostanie ponownie zamrożony. Takie ponownie mrożone zarodki również są w stanie dać zdrową ciążę, czego również w nOvum doświadczyliśmy."Anatolka lubi tę wiadomość
Peonia88
-
ślązaczka wrote:Cześć wszystkim!
Kunia, Lilou jak się czujecie? Macie jakies dolegliwości? mnie ciągle pobolewa brzucha jak na @... Dziś mam 8dpt i nie robię na razie bety. Chcę mieć nadzieję jak najdłużej...
Po transferze miałam mdłości przez kilka dni, ale to raczej przez lek na hiperkę, który mi nie służył. Mdłości minęły w środę i od tego czasu mam duży apetyt, ale ja zawsze lubiłam jeść, więc to raczej żaden objawPoza jednym połaskotaniem w macicy nic innego nie zauważyłam. Ale myślę, że na objawy za wcześnie, a poza tym bierzemy końskie dawki progesteronu.
Peonia88
-
lilou wrote:Ja też zamroziłam po 2, bo ja chcę bliźniaki
nie zrobiłaś źle. Anatolce pewnie chodziło o to, że jakbyś miała osobno zamrożone, to miałabyś 2 transfery, a tak tylko 1. Ale ty jesteś w programie 2+1, więc nie musisz się za bardzo tym martwić. W ostateczności poczytaj sobie to:
Pyt.: Czy możliwe jest podanie jednego zarodka, jeśli 2 są zamrożone w 1 porcji?
"Możliwe jest przetransferowanie tylko jednego zarodka – w takiej sytuacji drugi rozmrożony, o ile będzie wykazywał potencjał rozwojowy, zostanie ponownie zamrożony. Takie ponownie mrożone zarodki również są w stanie dać zdrową ciążę, czego również w nOvum doświadczyliśmy."
Myślałam, że masz osobno i procedura to będą dla Ciebie 3 transfery a nie dwa. Tylko o to mi chodziło. Wiem, że dr M jakoś lubi podwójne transfery i dość często tak doradza. Wtedy rzeczywiście jeden "domek" jest optymalnym rozwiązaniem.
Ja mrozilabym pojedynczo, bo jeden transfer to powiedzmy (usredniajac) te 30% szans na ciążę. 3 transfery to 3 takie szanse. Dolozenie drugiego zarodka do transferu zwiększa szanse o 10% a nie o 30%, czyli przy jednym transferze miałaś 30% szans z blastka a przy drugim podwójnym teraz będzie tych szans +/- 40%. W tym szans na bliźniaki przy podwójnym transferze też jest około 10%.
P.s. Będąc w tej sytuacji nie robiłabym teraz histeroskopii, bo ucieka miesiąc, tylko od razu drugie crio, żeby w razie niepowodzenia załapać się jeszcze na czerwcowe recepty z refundacją leków.lilou lubi tę wiadomość
-
Anatolka ale nie złapie się chyba i tak na te recepty bo do drugiej procedury bym bez histero nie podeszła. .. i znowu musiałabym czekać. Zresztą i tak już dr zadecydował histeroskopie.. i nie brałam leków do crio..
Masz rację z tymi procentami. . Tego nie przemyślalam a czemu to tak się liczy ze następny większe szanse niż gdyby ta szansa była podwójna. .. czyli czemu nie dodaje się do szans 30% i byłoby 60 %szans zamiast 40 % . Z matematyki byłam zawsze kiepska heh
Strasznie trudne decyzje mamy do podejmowania...Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2016, 14:51
Luty 2015-HSG,3iui
1 IMSI:1 crio blastkiAB beta:8dpt 3,71/10dpt 1,17
2 crio:(
Szczep.immuno
2 IMSI: 3 transfery
3 IMSI: blastka 9dpt beta82/11dpt:beta252/13dpt:beta 708 / 34dpt:jest
-
Hej miałam dziś usg 10 ds, punkcja w poniedziałek o 10:30 duże ryzyko hiperki, estradiol ponad 3000 i progesteron 1,3 transferu niestety nie będzie
dziś o 22:30 zakańczam gonapeptylem mam sobie podać 2 zastrzyki.
maj- krótki protokół- 6 mrozaczków
15 czerwiec crio 2x8a beta: 9dpt- 31,20 /11dpt- 124,8/13dpt -306
-
pysia wrote:Anatolka ale nie złapie się chyba i tak na te recepty bo do drugiej procedury bym bez histero nie podeszła. .. i znowu musiałabym czekać. Zresztą i tak już dr zadecydował histeroskopie.. i nie brałam leków do crio..
Masz rację z tymi procentami. . Tego nie przemyślalam a czemu to tak się liczy ze następny większe szanse niż gdyby ta szansa była podwójna. .. czyli czemu nie dodaje się do szans 30% i byłoby 60 %szans zamiast 40 % . Z matematyki byłam zawsze kiepska heh
Strasznie trudne decyzje mamy do podejmowania...
Bo na te % to nie składają się tylko podwójne zarodki, ale też warunki, na które one natrafia przy transferze. Jeśli trafiają w danym cyklu na mniej korzystne to oba jednocześnie niestety (w sensie brak synchronizacji odpowiedniej zarodka z endometrium, jakieś plamienie, choroba jeśli się przytrafia akurat itp.). A jak się bierze je osobno to drugi ma szansę trafić lepiej, bez takich przeszkód i utrudnień. -
Mimi86 wrote:Hej miałam dziś usg 10 ds, punkcja w poniedziałek o 10:30 duże ryzyko hiperki, estradiol ponad 3000 i progesteron 1,3 transferu niestety nie będzie
Wiem, że jest przykro. Też to przerabialam, ale wiesz, że tak będzie lepiej... Cykl zleci szybciutko do końca a pewnie od nowego już ruszysz z lekami do crioMimi86 lubi tę wiadomość
-
Pysia - zawsze mozesz kazac podac jeden a drugi zamrozic spowrotem. Ja tak bede robila przy kolejnych crio. Bo mam jedna blastke i dwa dwudniowe zamrozone razem. Co do szans... ja je licze jednak troche inaczej- moze zle, moze dobrze. Tzn ok niby szanse wielokrotnie sie nie zwiekszaja, ale... za pierwszym razem zgodzilam sie na dwa zarodki twierdzac ze musialby byc fart gdyby zostaly oby dwa, poza tym nie obawialam sie blizniakow. A jesli jeden padlby gdzies na etapie dojscia do blastocysyty ( mialam podane 2 trzydniowe) albo w pozniejszym etapie podzialow, implantacji itd to jeszcze szanse ma ten drugi... wiec dla mnie jednak sa to dwie szanse po 30%.nie 60% pewnosci a dwie odrebne szanse po 30. To jest dla mnie znaczacs roznica. Zalezy jak na to patrzec...
Majac juz jedno dziecko nie ryzykowalabym blizniakami w zwiazku z czym bede podawala osobno.Nasza Marcysia jest już z nami
-
Mimi86 wrote:Hej miałam dziś usg 10 ds, punkcja w poniedziałek o 10:30 duże ryzyko hiperki, estradiol ponad 3000 i progesteron 1,3 transferu niestety nie będzie
Poza tym... patrzac na vioris... lepiej faktycznie nie ryzykowac choc wiem ze ci przykroMimi86 lubi tę wiadomość
Nasza Marcysia jest już z nami