X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • bąbel Autorytet

Wysłany: 20 maja 2016, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam podane zarodki w 2 dobie (Artemida) i czekamy na efekty.
    Tyszanka, przytulam mocno :-)

Mimi86, lilou, triss lubią tę wiadomość

20101016580117.png
  • Suomi Autorytet

Wysłany: 20 maja 2016, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie czytam o tych dobach i faktycznie, sporo klinik preferuje 2 dniowe zarodki, bo podobno zawsze jest lepsze środowisko naturalne dla zarodka.
    Teraz to sama się zastanawiam, czy bym nie chciała w 2 dobie. Ciekawe, czy to można negocjować i czy są jakieś statystyki.

Anatolka, lilou lubią tę wiadomość

2014 - 8tc - puste jajo
    2017- synek
    2020 - córka

preg.png
  • Suomi Autorytet

Wysłany: 20 maja 2016, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ha ha, a wiecie o tym, że np. W Holandii robią punkcję bez znieczulenia? Ale jestem w ciężkim szoku...

Anatolka lubi tę wiadomość

2014 - 8tc - puste jajo
    2017- synek
    2020 - córka

preg.png
  • bąbel Autorytet

Wysłany: 20 maja 2016, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    suomi nas nikt nie pytał, tylko embriolog sam zadecydował. Myślę, że oni wiedzą najlepiej kiedy je podać.

Suomi lubi tę wiadomość

20101016580117.png
  • kassik Autorytet

Wysłany: 20 maja 2016, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suomi wrote:
    Właśnie czytam o tych dobach i faktycznie, sporo klinik preferuje 2 dniowe zarodki, bo podobno zawsze jest lepsze środowisko naturalne dla zarodka.
    Teraz to sama się zastanawiam, czy bym nie chciała w 2 dobie. Ciekawe, czy to można negocjować i czy są jakieś statystyki.

Ja miałam podawane w 2, 3, 5 oraz 6 dobie i zarodki z 2 doby dały ciążę, która utrzymała sie najdłużej.

Mimi86, lilou lubią tę wiadomość

Angelius-Provita po kilku latach zmiana na InviMed 😁
    Endometrioza III stopnia, niedrożność jajowodów, immunologia.
    od 2014; 5 IMSI, ponad 15 transferów, 5 poronień.
  • Suomi Autorytet

Wysłany: 20 maja 2016, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassik, czyli jednak coś w tym jest, że naturalne środowisko najlepsze do rozwoju zarodków. Przynajmniej w niektórych przypadkach.
    Oj widzę, że u Ciebie droga pod górkę do macierzyństwa :( przykro mi

2014 - 8tc - puste jajo
    2017- synek
    2020 - córka

preg.png
  • Karolina1111 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2016, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:
    Tylko różnica między Waszymi transferami była taka, że Tobie jeden transfer zakończył procedurę a Pysi transfer to jeden z 3 czy 4 możliwych w pierwszej procedurze. Ja bym nie schizowala w takiej sytuacji (gdy procedura trwa, bo są mrożaki). Skuteczność ivf to 30% a nie 100% w końcu :-) &&
    No właśnie też tak myślę. Zresztą ja też miałam 5 mrozaków, więc jakiś komfort psychiczny jest choć wiadomo że każdy chce żeby udało się jak najszybciej ;-)

Moje dwa szczęścia ❤❤ urodzone 27.07.2016
  • Karolina1111 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2016, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katariiinkaa wrote:
    No ja musze czekac niestety... mam nadzieje ze beta zacznie spadac...
    A udalo sie u Ciebie jakoś bez zabiegowego usuwania zarodka?
    Jak sie czulas przy tej cp?
    U mnie niestety zauważyli dopiero jak pękł jajowód więc ciąża była usunięta razem z nim. Tylko ja mocno krwawiłam a potem doszedł ból z jednej strony.
    Nie chce Cię wprowadzić w błąd ale beta chyba by nie rosła tak fajnie gdyby była cp. Bo przyrosty są kiepskie, ciąża nie rozwija się prawidłowo.
    Czy tylko na podstawie Endo lekarz stwierdził że może masz cp? To jakieś dziwne dla mnie. Wiadomo cp to bardzo poważna sprawa ale chyba lekarz trochę przesadza ;-)

Moje dwa szczęścia ❤❤ urodzone 27.07.2016
  • kassik Autorytet

Wysłany: 21 maja 2016, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suomi wrote:
    Kassik, czyli jednak coś w tym jest, że naturalne środowisko najlepsze do rozwoju zarodków. Przynajmniej w niektórych przypadkach.
    Oj widzę, że u Ciebie droga pod górkę do macierzyństwa :( przykro mi

Właśnie do tych z 2 doby podchodziłam najbardziej sceptycznie, prosiłam lekarkę o dłuższą hodowlę no ale powiedziała, że z 2 doby jest najwięcej ciąż. Ja tam zawsze wolałam blastki :)
    No jakoś strasznie ciężko mi tą matką zostać :(

Angelius-Provita po kilku latach zmiana na InviMed 😁
    Endometrioza III stopnia, niedrożność jajowodów, immunologia.
    od 2014; 5 IMSI, ponad 15 transferów, 5 poronień.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 maja 2016, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2016, 21:45

• Natu93 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2016, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny bylam wczoraj na wizycie
    endo 5,6mm
    Dzisiaj musze zrobic estradiol i progesteron.
    Po dzisiejszych wybikach decyzja czy zaczynamy czy znow czekamy na kolejna miesiaczke wywolana lekami

ale dostalam estrofem i plastry systen
    Do czego sluza te plastry?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2016, 07:53

Bliźniaki <3
    Najprawdpodobniej Parka <3
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 21 maja 2016, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suomi wrote:
    Ha ha, a wiecie o tym, że np. W Holandii robią punkcję bez znieczulenia? Ale jestem w ciężkim szoku...

Z miejscowym znieczuleniem chyba, ale bez snu to prawda. W Norwegii na pewno też tak jest i pewnie nie tylko tam ;-) jak coś znajdę to Ci pokaże - edytuje post i dokleje tu.

O mam, nawet szybko się udało. To chyba z Belgii... Choć nie dam sobie ręki uciąć - któryś z naszych zachodnich sąsiadów w każdym razie...

Cytuję:
    "Anatolka, u nas nikt nie ma narkozy, takze jakims tam wyjatkiem nie bylam ;) Leca wszytskie punkcje ze znieczuleniem tylko.
    Jakie to bylo znieczulenie to nie wiem dokladnie- najpierw mi dali jakas pigule, potem chyba zastrzyk w dupe, a potem (wrazliwe dalej juz na bank nie czytac) znieczulali jajniki 4 zastrzykami przez scianki pochwy. Tylko u mnie cos nie do konca dobrze poszlo i jeden nie caly sie znieczulil i mialam przy punkcji scene jak z egzorcysty- unioslo mnie nad stol przy odciaganiu jajka z jednej strony.. lekarz sie wycofal, ale na koniec punkcji zapytal, czy dam rade jak wroci w to samo miejsce. Zgodzilam sie, bolalo cholernie, ale moze wlasnie to jajko kopie mnie teraz w pecherz? ;)
    Po samej punkcji twierdzilam, ze nigdy wiecej, teraz, z perspektywy mysle, ze jeszczce raz bym o zrobila ;) I pewnie zrobie jak bedziemy chcieli drugie dziecko..

Niemniej jakbym miala narkoze do wyboru to bralabym na 100%.."

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2016, 07:55

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 21 maja 2016, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natu93 wrote:
    Hej dziewczyny bylam wczoraj na wizycie
    endo 5,6mm
    Dzisiaj musze zrobic estradiol i progesteron.
    Po dzisiejszych wybikach decyzja czy zaczynamy czy znow czekamy na kolejna miesiaczke wywolana lekami

ale dostalam estrofem i plastry systen
    Do czego sluza te plastry?

Do tego samego co estrofem. Też uwalniają estradiol.

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Natu93 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2016, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje Anatolka.

a jak ty/ sie czujecie?;)

Anatolka lubi tę wiadomość

Bliźniaki <3
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 21 maja 2016, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pysia wrote:
    dzieki dziewczyny za rady :) przemyśle to sobie, zobaczymy jaki bedzie wynik histero i wtedy chyba bede intensywanie myśleć :)
    zostaly mi 2 mrozaczki :) w sumie ostatnia szansa z 1 procedury ...

Pozwoliłas je zamrozić razem?!

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 21 maja 2016, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natu93 wrote:
    Dziekuje Anatolka.

a jak ty/ sie czujecie?;)

Dzięki. Dobrze. Już mi bardzo ciężko, ale ogólnie ok. Jak moje dziecko nic wcześniej nie wykombinuje to za 30 dni przywitamy Je planowo na świecie :-)

Miałam te plastry, bo uczulał mnie estrofem. Są wygodne :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2016, 08:01

bąbel, Tosia 1981, gosia81 lubią tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • lilou Autorytet

Wysłany: 21 maja 2016, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi86 wrote:
    Suomi wlasnie w 4 dobie nie robi sie transferów , zazwyczaj robią w 2,3 lub 5 ja chciałam w 3 ale dupa blada klinika będzie zamknięta

Mimi, a co z tą 2 dobą jest nie tak? Skoro robią transfery w 2, 3 i 5 dobie, to szanse na powodzenie muszą być podobne. Inaczej robili by tylko transfery w 5 dobie. Jak to będzie ten zarodek i ten czas, to się uda.

Anatolka, bąbel lubią tę wiadomość

Peonia88
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 21 maja 2016, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suomi wrote:

Ja uciekłam do nowego lekarza, bo mój w pierwszej klinice był zafiksowany na blastki... Miał też kilka innych wad. Drugi nie i to był jeden z Jego "plusów" dla mnie. Także ja negocjowalam i dostałam 3 dniowe. Nawet w sumie bez większego wiercenia dziury w brzuchu ;-)

bąbel, Suomi lubią tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Natu93 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2016, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka a imie juz wybrane?
    Wszystko bedzie w porzadku;)
    A naturalnie czy cc bys chciala?

Bliźniaki <3
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 21 maja 2016, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natu93 wrote:
    Anatolka a imie juz wybrane?
    Wszystko bedzie w porzadku;)
    A naturalnie czy cc bys chciala?

Tak. U nas bez zmian Pawełek :-) chciałabym SN ale będę musiała mieć cc najprawdopodobniej, bo dziecko przyjęło niekorzystne położenie i prawdopodobieństwo obrotu na tym etapie jest minimalne niestety.

triss lubi tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
‹‹ 3361 3362 3363 3364 3365 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ