IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
Ania1986 wrote:u nas w klinice w tym wypadku nic nie ugrasz, no chyba ze to ze wkurzysz doktorka...
sa sztywne ramy jesli masz jeden zarodek to podaja w 3 dobie, jesli wiecej w 5 dobie, wyjatkiem sa sytuacje kiedy w 4 dobie jest juz blastka wtedy transfer w 4.
Dziękipewnie i tak bym się nie odważyla nawet zapytać
w sumie pewnie racje nasz doktorek ma, skoro mamy druga najlepsza skuteczność w Polsce.
-
nick nieaktualny
-
Myślę o poniedziałku, to będzie 10dpt 3-dniowego zarodka, a jesli wytrzymam dłużej to w środę. Może nie będę chciala odbierać sobie nadziei...
Albo w poniedzialek, środe i piątek, sama juz nie wiem...
Wszystko zależy od mojego stanu psychicznego, a bywa z nim bardzo różnie...I IMSI 13.05.2016
II IMSI 15.07.2016
III IMSI 30.03.2017, beta 9dpt 67, 11dpt 213
-
nick nieaktualny
-
ewlinaaa85 wrote:Ja się nie mogę zgodzić.
Ja nie znam Waszego doktorka, ale ogólnie uważam, że lekarz, który nawet nie chce posłuchać co ma do powiedzenia i jakie pomysły ma pacjentka, to słaba sprawa... Ja od takiego uciekłam, bo ciągle twierdził, że na całym świecie jest trend do transferowania blastek i nie chciał słyszeć o innej opcji. Dopiero z drugim poczulismy to coś, że nas słucha, analizuje to, co mówimy, bierze pod uwagę nasze zdanie i preferencje jeśli są sensowne i uzasadnione. Odmówił mi tylko jednej rzeczy, z uzasadnieniem i jak się okazało miał rację, bo z tego transferu mam synkauważam, że warto pytać, sugerować i rozmawiać.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2016, 18:36
triss, lilou lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa nie wiem jaka jest sytuacja u Anki, ale jeszcze się na nim nie zawiodłam. Napisałam do Niego nie jednego mejla nie jednego smsa zawsze wyczerpująco odpowiedział na każde nawet banalne pytanie. Na wizycie też miałam wiele pytań i również starał się wytłumaczyć i wyjaśnić.
Anatolka lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny planuję podejść do crio transferu w sierpniu, żeby odpocząć psychicznie i nabrać sił. Ale tak sobie myślę o tej refundacji..jakie leki bierze się do crio? myślałam, że bierze się je tylko po transferze. Czy lekarz może mi wcześniej wypisać receptę, żebym zdążyła je kupić?
-
Aga78 wrote:Dziewczyny planuję podejść do crio transferu w sierpniu, żeby odpocząć psychicznie i nabrać sił. Ale tak sobie myślę o tej refundacji..jakie leki bierze się do crio? myślałam, że bierze się je tylko po transferze. Czy lekarz może mi wcześniej wypisać receptę, żebym zdążyła je kupić?
To zależy od lekarza. I jakie podejście w kriotransferze i jakie leki. Po prostu umów sie na wizytę i sie dowiedz.
Ja teraz miałam kriotransfer na sztucznym cyklu. Brałam tylko estradiol. A możesz mieć na natruralnym i wtedy inne leki dostaniesz...Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą...
Czyli walczę dalej... Oby kiedyś zwyciężyć! -
pysia wrote:Anatolka ale nie złapie się chyba i tak na te recepty bo do drugiej procedury bym bez histero nie podeszła. .. i znowu musiałabym czekać. Zresztą i tak już dr zadecydował histeroskopie.. i nie brałam leków do crio..
Masz rację z tymi procentami. . Tego nie przemyślalam a czemu to tak się liczy ze następny większe szanse niż gdyby ta szansa była podwójna. .. czyli czemu nie dodaje się do szans 30% i byłoby 60 %szans zamiast 40 % . Z matematyki byłam zawsze kiepska heh
Strasznie trudne decyzje mamy do podejmowania...
Trzymam kicuki za udany kolejny transferWiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2016, 22:12
wombi, lilou lubią tę wiadomość
06.2016 I IMSI -> 03.2017 nasz urwis jest już z nami
12.2018 -pICSI -> 08.2019 nasz drugi urwis jest z nami
-
ako99_2016 wrote:To zależy od lekarza. I jakie podejście w kriotransferze i jakie leki. Po prostu umów sie na wizytę i sie dowiedz.
Ja teraz miałam kriotransfer na sztucznym cyklu. Brałam tylko estradiol. A możesz mieć na natruralnym i wtedy inne leki dostaniesz...
O to fajnie że tak mało leków. Dzięki
-
nick nieaktualnyewlinaaa85 wrote:Ja nie wiem jaka jest sytuacja u Anki, ale jeszcze się na nim nie zawiodłam. Napisałam do Niego nie jednego mejla nie jednego smsa zawsze wyczerpująco odpowiedział na każde nawet banalne pytanie. Na wizycie też miałam wiele pytań i również starał się wytłumaczyć i wyjaśnić.
Pisałam z Suomi na temat transferów że raczej nie jest możliwe wynegocjowanie / wybranie sobie dnia transferu przez pacjetke,ja pierdziele... o nic więcej nie chodziło
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2016, 19:22
-
PragnącaDziecka wrote:Tyszanka czy lekarz mowi Ci ile masz sie wstrzymac ze staraniami po lyzeczkowaniu? 3 m-ce?
poki co.Dam odpoczac organizmowi bo go zajade.
5 inseminacji/ czerwiec 2014 beta 70,niestety biochemiczna
I IMSI Transfer 8.01- beta <1,2
5.04- II IMSI-podano 2 zarodeczki 8A i 6A ☺
8t2dz cud przestal trwac
16.09.2016 criotransfer babla 8B
2017- 3 szczepienia w Łodzi...allo mlr 62,3% ☺
12.06.transfer- -
Aga78 wrote:Dziewczyny planuję podejść do crio transferu w sierpniu, żeby odpocząć psychicznie i nabrać sił. Ale tak sobie myślę o tej refundacji..jakie leki bierze się do crio? myślałam, że bierze się je tylko po transferze. Czy lekarz może mi wcześniej wypisać receptę, żebym zdążyła je kupić?
Są dwie podstawowe opcje.
Albo cykl sztuczny (szczególnie stosowany gdy kobieta ma kłopoty z własną owulacja albo np gdy ma daleko do kliniki, bo łatwiej go kontrolować) i wtedy bierze się najczęściej estrofem, który i tak jest bez refundacji (nawet teraz, ale kosztuje niewiele), a po transferze progesteron (nie sądzę, żeby zniesli refundacje najpopularniejszej luteiny). Czasem zastrzyki przeciwzakrzepowe ale one w większości chyba kliniki są wpisywane na 100% (chyba, że masz np potwierdzony zespół antyfosfolipidowy albo coś innego związanego z zakrzepica).
I opcja druga, gdy przed transferem nie bierzesz nic tylko monitorujesz czy rośnie i pęka Twoj własny pecherzyk (no czasem zastrzyk na pęknięcie na wszelki wypadek, ale Ovitrelle najpopularniejsze jest i tak bez refundacji nawet teraz) a po transferze znów progesteron dla pewności (czyli najczęściej chyba luteina wspomniana) no i w zależności od upodobań lekarza/wskazań znów te zastrzyki przeciwzakrzepowe (ale to nie każda klinika).
Przy crio nie ma raczej specjalnie dużych wydatków jeśli chodzi o leki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2016, 19:57