IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
mkl wrote:Dziewczyny nie wiem czy mogę tu was o to prosić.... Otóż otwieram ze znajomymi szkołę dla dzieci i zależy nam na dużej ilości lajków na facebooku, jeśli byłybyście tak miłe proszę o polubienie tej strony:
https://www.facebook.com/labedutorun
Z góry bardzo dziękuję za wszystkie lajki:)
5 inseminacji/ czerwiec 2014 beta 70,niestety biochemiczna
I IMSI Transfer 8.01- beta <1,2
5.04- II IMSI-podano 2 zarodeczki 8A i 6A ☺
8t2dz cud przestal trwac
16.09.2016 criotransfer babla 8B
2017- 3 szczepienia w Łodzi...allo mlr 62,3% ☺
12.06.transfer- -
Ok...zmyslilam te jajo.
Zdarzaja sie...ale nie nam!!
A juz na pewno nie Peoni i ewelinie
Co to to nie !!Asia_88, ewela873, lilou, SzewskaPasja, kassik, Ajka, _cherryLady lubią tę wiadomość
8t2dz cud przestal trwac
12.06.transfer- -
Dziewczyny pomóżcie, bo mam sporo wątpliwości...
wykonałam część badań, jestem po wizycie kwalifikacyjnej i dostałam dokumenty do zapoznania się. Narodziły mi się więc pytania.
Czy wszystkie pobrane komórki jajowe zostaną zapłodnione?
U mnie maksymalnie będzie ich chyba 6, dlatego że mam tylko jeden sprawny jajnik, ale zastanawiam się, co stanie się w przypadku najlepszego scenariusza, że się uda. Pozostałe zarodki zostaną zamrożone i kiedyś będę mogła po nie wrócić? Wyczytałam w dokumentach, że po roku przechodzą one na własność kliniki* IVF -10/2016 - brak rozwoju zarodków
* 5 IUI -
nick nieaktualnyUkulele to wszystko wynika z warunków umowy jaką zawierasz ze swoją kliniką
Zapłodnionych wg ustawy może być 6 komórek, chyba, że są spełnione określone warunki a po zarodki zawsze możesz wrócić
A to nie jest tak, że jeśli nie wniesiesz opłaty po roku za przechowywanie to wtedy przechodzą na własność kliniki? Większość klinik właśnie w ten sposób funkcjonuje, że zarodki są tak długo twoje jak długo płacisz jakąś tam roczną opłatę za przechowywanie.
ukulele lubi tę wiadomość
-
ukulele wrote:Dziewczyny pomóżcie, bo mam sporo wątpliwości...
wykonałam część badań, jestem po wizycie kwalifikacyjnej i dostałam dokumenty do zapoznania się. Narodziły mi się więc pytania.
Czy wszystkie pobrane komórki jajowe zostaną zapłodnione?
U mnie maksymalnie będzie ich chyba 6, dlatego że mam tylko jeden sprawny jajnik, ale zastanawiam się, co stanie się w przypadku najlepszego scenariusza, że się uda. Pozostałe zarodki zostaną zamrożone i kiedyś będę mogła po nie wrócić? Wyczytałam w dokumentach, że po roku przechodzą one na własność klinikiukulele lubi tę wiadomość
8t2dz cud przestal trwac
12.06.transfer- -
MedA wrote:Ukulele to wszystko wynika z warunków umowy jaką zawierasz ze swoją kliniką
Zapłodnionych wg ustawy może być 6 komórek, chyba, że są spełnione określone warunki a po zarodki zawsze możesz wrócić
A to nie jest tak, że jeśli nie wniesiesz opłaty po roku za przechowywanie to wtedy przechodzą na własność kliniki? Większość klinik właśnie w ten sposób funkcjonuje, że zarodki są tak długo twoje jak długo płacisz jakąś tam roczną opłatę za przechowywanie.
Te zapisy, że jak się nie wniesie opłaty to zarodek przechodzi na własność kliniki są niezgodne z prawem. Czytałam kiedyś jakąś analizę takich zapisów.
Zgodnie z ustawą jest tak jak Tyszanka napisała - po 20 latach do adopcji prenatalnej. Choć i tu są spory czy to jest zgodne z prawem UE.
W ogóle to Ukulele umowa z kliniką to jest zwyczajna umowa cywilno-prawna na wykonanie usługi (wiem brzydko to brzmi w tym kontekście), która można negocjować jak każda inna tego typu.
Warto przeanalizować i spisać wszystkie swoje wątpliwości i wyjaśnić je z osobą decyzyjna. Sprawdź np (dla własnego spokoju) bo pewnie świeży transfer masz w cenie procedury, co się dzieje gdy świeży transfer ze względów medycznych nie może się odbyć (lekarz ocenia, że jest zagrożenie hiperstymulacja albo endometrium jest nieprawidłowe i nie chce robić transferu). Co z opłatą za ten transfer wtedy? Zwracają? Przechodzi na rzecz criotransferu?Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 września 2016, 14:29
-
Tyszanka81 wrote:Dziewczyny ja i jowita juz po transferze
razem przyjmowalysmy intralipid-na jednym lozkubaaardzooo mile mialam towarzystwo,nawet nie wiem kiedy kroplowka zeszla.
Tak wiec jestem juz w domku i jem sniadanko.
Teraz oszczedzac sie i betowanie za 10 dniTyszanka81 lubi tę wiadomość
Antoś IVF,Julisia natural
-
lilou wrote:Super Tyszanka, ze juz po
trzymam bardzo mocno kciuki, zeby sie udało! Odpoczywaj
A u mnie nie bedzie bliźniaków... Ale jest 1 pecherzyknaprodukował taka duża bete, ze liczę na niego, ze jest mocny i na następnej wizycie usłyszę serduszko
lilou lubi tę wiadomość
-
Asia_88 wrote:Ja też, i ja i ja trzymam, powodzenia kochana!!
A u mnie cyrkTo jest jakieś pierwsze prawo wszechświata - jak gdzieś wyjeżdżasz to musisz mieć okres
Mnie to prawo dotyczy nawet na pigułach. Znowu dostałam @ za wcześnie, wczoraj wieczorem jeszcze wziełam ostatni Estrofem, a dziś już @
Myślałam, że przyjdzie jak odstawię luteinę. Ale nie, byłoby zbyt pięknie na urlopieAsia_88 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
lilou wrote:Super Tyszanka, ze juz po
trzymam bardzo mocno kciuki, zeby sie udało! Odpoczywaj
A u mnie nie bedzie bliźniaków... Ale jest 1 pecherzyknaprodukował taka duża bete, ze liczę na niego, ze jest mocny i na następnej wizycie usłyszę serduszko
u mnie na pierwszej wizycie tez byl tylko jeden pecherzyk a na drugiej juz dwa serduszka
Tyszanka81, lilou, Beata.D lubią tę wiadomość
-
Ja w 2+1 nie placilam.5 inseminacji/ czerwiec 2014 beta 70,niestety biochemiczna
8t2dz cud przestal trwac
12.06.transfer- -
MatyldaG wrote:jeszcze nie mów hop ...
u mnie na pierwszej wizycie tez byl tylko jeden pecherzyk a na drugiej juz dwa serduszka
O matko, a to jednojajowe, tak? Bo ten 2 zarodek chyba sie nie przyjął, skoro nie ma pęcherzyka?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 września 2016, 14:58
Peonia88
-
Anatolka wrote:Te zapisy, że jak się nie wniesie opłaty to zarodek przechodzi na własność kliniki są niezgodne z prawem. Czytałam kiedyś jakąś analizę takich zapisów.
Zgodnie z ustawą jest tak jak Tyszanka napisała - po 20 latach do adopcji prenatalnej. Choć i tu są spory czy to jest zgodne z prawem UE.
W ogóle to Ukulele umowa z kliniką to jest zwyczajna umowa cywilno-prawna na wykonanie usługi (wiem brzydko to brzmi w tym kontekście), która można negocjować jak każda inna tego typu.
Warto przeanalizować i spisać wszystkie swoje wątpliwości i wyjaśnić je z osobą decyzyjna. Sprawdź np (dla własnego spokoju) bo pewnie świeży transfer masz w cenie procedury, co się dzieje gdy świeży transfer ze względów medycznych nie może się odbyć (lekarz ocenia, że jest zagrożenie hiperstymulacja albo endometrium jest nieprawidłowe i nie chce robić transferu). Co z opłatą za ten transfer wtedy? Zwracają? Przechodzi na rzecz criotransferu?
W umowie faktycznie jest tak jak napisała Meda, że dopóki płacę stałą opłatę za każdy rok mrożenia to zarodki są w zasadzie moje. Jeśli przestanę płacić to przechodzą one na własność kliniki. Niestety umowa umową, ale muszę się pod nią podpisaćJeśli chodzi natomiast o sytuację, kiedy nie dojdzie do transferu to zwracają jakąś część opłaty wg cennika, a zarodki zostają wszystkie zamrożone. Tak to rozumiem, ale oczywiście dopytam lekarza.
Zgodnie z tym, co piszecie mogę mieć z takiej jednej procedury 6 zarodków. Nie mam bladego pojęcia, czy to dużo czy mało, ale mam wizję, że jeśli się uda transfer za pierwszym razem to zostanie mi 5 zarodków... i nie jestem w stanie ich wszystkich wykorzystać. Czy Wy też miałyście takie dziwne myśli, czy ja już po prostu wariuję?
Zdaję sobie sprawę, że tak piękny scenariusz, że wszystko gładko pójdzie jest być może mało realny, ale jednak burzę w głowie mam* IVF -10/2016 - brak rozwoju zarodków
* 5 IUI -
lilou wrote:Matylda, na prawdę? To gratuluje
O matko, a to jednojajowe, tak? Bo ten 2 zarodek chyba sie nie przyjął, skoro nie ma pęcherzyka?
oba zarodki sie przyjely tylko na etapie pecherzyka jeden byl schowany za drugim
zreszta na wizycie serduszkowej tez go nie bylo widac, dopiero po sporym "gmeraniu" sie odnalazl:P
lilou lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny