X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • natty85 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam receptę na 2 razy 250 ml i zapotrzebowanie tak samo. Dlatego dostałam 5 butelek po 100ml. Ponoć już nie produkują butelek po 250ml

Starania od 2013r.
    2015r. - 2x IUI :( hsg, histeroskopia
    2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna :(
    12 lipca 2016r. CRIO :(
    12 sierpnia 2016r. CRIO :( kariotypy ok
    3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
    02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
    15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natty85 wrote:
    Miałam receptę na 2 razy 250 ml i zapotrzebowanie tak samo. Dlatego dostałam 5 butelek po 100ml. Ponoć już nie produkują butelek po 250ml

Wiem właśnie i dlatego dziwi mnie to że mamy zalecenie na 250ml choć nie można dostać takiej pojemności ;/

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • Justine Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klaudiaxoxo wrote:
    Przecież w pierwszej kolejności podaje się sól fiz., a potem intralipid. Jestem zaskoczona, że na odwrót...

Dlaczego miałoby być na odwrót?

Dla mnie jest logicznym, że najpierw podaje się intralipid bo jest gęsty i później sól, aby "przepłukać" żyły.

Jaki byłby sen odwrotnego podania?

SzewskaPasja, Anatolka lubią tę wiadomość

Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
    3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
    Mała Królewna jest już z nami <3
    Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine wrote:
    Dlaczego miałoby być na odwrót?

Dla mnie jest logicznym, że najpierw podaje się intralipid bo jest gęsty i później sól, aby "przepłukać" żyły.

Jaki byłby sen odwrotnego podania?
    Justine, Klaudii chyba chodziło właśnie o zmieszanie i podanie razem czyli tak jak ja miałam dzisiaj...

shooa, Ty miałaś wczoraj- u Ciebie mieszali intralipid z solą czy miałas podawane najpierw jedno a później drugie???

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • Tyszanka81 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w klinice w Gyncentrum tylko intralipid podaja bez soli.

5 inseminacji/ czerwiec 2014 beta 70,niestety biochemiczna
    I IMSI Transfer 8.01- beta <1,2 :-(
    5.04- II IMSI-podano 2 zarodeczki 8A i 6A ☺
    8t2dz cud przestal trwac :-(
    16.09.2016 criotransfer babla 8B :-(
    2017- 3 szczepienia w Łodzi...allo mlr 62,3% ☺
    12.06.transfer- :-(
  • Agi83 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine wrote:
    Ja też mam tak napisane od dr Paśnika na recepcie ale nie wyobrażam sobie łączyć intralipidu z solą. Może dlatego że już miałam wersję naprzemienną ;)

Twoja pielęgniarka mówiła, że można to mieszać razem? Bo wydaje mi się, że sposób z mieszaniem jest bezbolesny, bo naprzemiennie to czuć jak leci intralipid. Nie boli, ale jest to odczuwalne takie zimno :) więc jeśli można bez problemu mieszać to chyba też wymieszam :D

Kiedy masz transfer? W ogóle gdzie kupiłaś intralipid? :) Też muszę się już zabrać za zakupy.

Z innej bajki: niech dobra dusza mi przypomni (Anatolka, wzywam Cię myślami ;) ) gdzie najlepiej kupić ultrogestan? W której czeskiej aptece były "zapasy"?
    W czeskim cieszynie utrogestan to jak luteina dla nas, ja zawsze biorę 5-6 opakowań i nigdy nie było problemu z dostępnością.

W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. P.C.
    mhsvjw4z2unqtihj.png

961ljw4ztzsbu2zj.png
  • pysia Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez mialam podawane najpierw intralipid 100ml potem sol znowu intralipid 100ml i znow sol.

a w innej klinice mialam poprostu 100ml intralipidu bez niczego

ile dokladnie placicie za ten intralipid w aptekach ?

Monako a tobie jak podlaczali ten intralipid , to potem ktos tego pilnowal? bo wiem ze ty nie szlas w klinice na intralipid .
    potem sama sobie ten welflon odlaczasz czy ktos musi przy tobie i tej krolowce byc tych kilka godzin ?
    bo jak ja bralam intralipid to ok 4 godziny w klinice spedzilam ..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2016, 22:14

uwo9qqmzfcz2axe8.png
    Luty 2015-HSG,3iui :(
    1 IMSI:1 crio blastkiAB beta:8dpt 3,71/10dpt 1,17 :(
    2 crio:(
    Szczep.immuno
    2 IMSI: 3 transfery :(
    3 IMSI: blastka 9dpt beta82/11dpt:beta252/13dpt:beta 708 / 34dpt:jest <3
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pysia wrote:
    ja tez mialam podawane najpierw intralipid 100ml potem sol znowu intralipid 100ml i znow sol.

a w innej klinice mialam poprostu 100ml intralipidu bez niczego

ile dokladnie placicie za ten intralipid w aptekach ?

Monako a tobie jak podlaczali ten intralipid , to potem ktos tego pilnowal? bo wiem ze ty nie szlas w klinice na intralipid .
    potem sama sobie ten welflon odlaczasz czy ktos musi przy tobie i tej krolowce byc tych kilka godzin ?
    bo jak ja bralam intralipid to ok 4 godziny w klinice spedzilam ..

pysia ja byłam u siebie w przychodni ale mam nieco inny układ z przychodnią dlatego nieco inne zasady. Kroplówka leciała mi ok 3,5 godziny i leżałam sobie na kozetce gadając z pielęgniarkami. Następną kroplówkę koleżanka podłączy mi w domu i nikt nie bedzie nade mną czuwał i albo pojadę na wyjęcie wenflonu albo mąż mi wyjmie. Nie chcę przed samym transferem się rozchorować więc wolę uniknąć wtedy wizyty w przychodni.

Za jedną buteleczkę intralipidu wyszło trzydzieści kilka złotych.

Dziewczyny teraz się zmartwiłam bo może to ja coś źle nakombinowałam że pomieszałyśmy ten intralipid z solą??? Bo może tak się nie robi...??

Ale miałam wyraźnie napisane " intralipid podany w 1000 ml soli fizjologiczej" i to dla mnie logiczne że należało to połączyć i czytałam też tutaj kiedyś na forum, że którejś z Was tak właśnie mieszali ale nie pamiętam już która z Was dokładnie tak miała :(
    Pytanie jak lepiej podać następną kroplówkę żeby było właściwie???

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • Mag85 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2016, 00:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoNaKo ja mialam raz intralipid podany w klinice w Gdyni i tez mi wymieszali z sola. Takze nie stresuj sie, co klinika to inny zwyczaj. Jest ok.

7pqmag4.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2016, 00:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag85 wrote:
    MoNaKo ja mialam raz intralipid podany w klinice w Gdyni i tez mi wymieszali z sola. Takze nie stresuj sie, co klinika to inny zwyczaj. Jest ok.
    Dzięki Mag85 :) Sama bym sobie tego mieszania nie wymyśliła. Musiałam już o tym czytać to po pierwsze a po drugie wymieszanie wydawało mi się bardziej logiczne...
    Mag85 a co u Ciebie? Na jakim teraz jesteś etapie? Myślałaś o immunologii czy na razie odpoczywasz od starań?

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2016, 02:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine, ja zawsze w dr Max w Kauflandzie w Tesinie u mojego ulubionego farmaceuty Petera ;-) na Ostravskiej jest apteka. Wcześniej jak się jedzie (po skrecie w prawo na drugich światłach, które się mija jadąc do Kauflandu) też jest mała apteka i też tam raz kupowałam, ale ona tylko od pn do pt jest normalnie czynna, w sb krótko, bo chyba do południa a ten dr Max jest w markecie, więc i w sb i w nd do wieczora normalnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2016, 07:30

Justine lubi tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • problemik Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2016, 06:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana1122 wrote:
    Dziewczyny czy jest sens badać progesteron m 13 dpt?

Bada się, czy progesteron jest odpowiednio wysoki. Jeśli zbyt niski to lekarz zwiększa dawke luteiny :)

dr9Ip2.png[/url]
    07.2016 Crio :(
    II ICSI - ⛄⛄⛄⛄⛄⛄
    11.2016 et 4tc :(
    02;07;09.2017 crio :(
    11.2017 leczenie immuno
    12.2017 crio ☃☃4tc :(
    III ICSI ⛄⛄
    4.2018 crio :(
    07.2018 pożegnanie z Novum
    10.2018 telefon do OA (tylko tel...)
    07.2021 IV ICSI nowa nadzieja <3
    07.2021 💔🥺
    08.2021 💔🥺
    10.2021💔💔🥺
    12.2021 V ICSI ⛄⛄⛄
    01.2022 ET... czekamy
    7dpt - 27,5
    10dpt - 151
    16dpt - 1478
    27dpt <3
    04.2022 - poznaliśmy płeć - synek <3
    05.2022 - 21tc usg połówkowe 340g <3
    09.2022 💙🤱3500g 55cm zdrowy synek 🥰❤️🍼
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2016, 07:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana1122 wrote:
    Dziewczyny czy jest sens badać progesteron m 13 dpt?

U mnie też nie każą badać. Jeśli bierzesz leki dopochwowo to i tak wynik w krwi wychodzi zanizony, bo lek wchłania się miejscowo. Ja testując działanie utrogestanu, bo wymarudzilam go u swojego lekarza chyba jako pierwsza, sprawdziłam i w cyklu z crio, z którego mam synka miałam prg na poziomie 13ng/ml czyli malutki a ani razu nawet nie zaplamiłam w ciąży. Ani plameczki nie miałam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2016, 07:34

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 listopada 2016, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoNaKo wrote:
    Justine, Klaudii chyba chodziło właśnie o zmieszanie i podanie razem czyli tak jak ja miałam dzisiaj...

shooa, Ty miałaś wczoraj- u Ciebie mieszali intralipid z solą czy miałas podawane najpierw jedno a później drugie???

u mnie z nacl odlewa się tyle soli ile mam przyjąć intralipidu i uzupełnia butelkę intralipidem - czyli jak miałam 200ml intralipidu w 500nacl to z nacl pielęgniarka odlała 200ml soli i wlała intralipid. z tego miałam kroplówkę. nie ma sensu najpierw podawać soli..albo jednocześnie jak u mnie albo na zmianę intralipid -sól-intralipid - sól.

MoNaKo lubi tę wiadomość

• Junioer Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2016, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoNaKo wrote:

Dziewczyny teraz się zmartwiłam bo może to ja coś źle nakombinowałam że pomieszałyśmy ten intralipid z solą??? Bo może tak się nie robi...??

MoNaKo ja zawsze miałam podawany zmieszany - takie instrukcje miałam z kliniki. Podawali mi zarówno w szpitalu jak i prywatnie w domu.

6 nieudanych IUI, 2 nieudane IVF, 1 IVF z KD koniec w 8tc
    21.10. FET sukces!
    e6l0p2.png

• MoNaKo Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2016, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję shooa, Junioer i problemik, jestem spokojniejsza że nie nakombinowałam tylko wszystko było dobrze podane :*

Junioer lubi tę wiadomość

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • Justine Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2016, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Junioer wrote:
    MoNaKo ja zawsze miałam podawany zmieszany - takie instrukcje miałam z kliniki. Podawali mi zarówno w szpitalu jak i prywatnie w domu.

Też w takim razie sobie zmieszam ;) Będzie przyjemniejsze podawanie :)

MoNaKo, Junioer lubią tę wiadomość

Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
    3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
    Mała Królewna jest już z nami <3
    Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/
  • ana1122 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2016, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana167 wrote:
    Ana zrobilam dzis bete i wynik skoczyl z 133 do 350
    Pięknie rośnie gratki:-) a który to już dzień?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2016, 10:41

Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
    "A mimo to cuda się zdarzają tylko trzeba uwierzyć że I wam się uda"
    12.11-niech szczęście trwa;-)
  • Mag85 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2016, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoNaKo wrote:
    Dzięki Mag85 :) Sama bym sobie tego mieszania nie wymyśliła. Musiałam już o tym czytać to po pierwsze a po drugie wymieszanie wydawało mi się bardziej logiczne...
    Mag85 a co u Ciebie? Na jakim teraz jesteś etapie? Myślałaś o immunologii czy na razie odpoczywasz od starań?
    Roznie z moja psychika, podlamalam sie troche. Niby mamy ten plan caly, ale teraz zblizaja sie swieta, wiadomo.... I moj odwieczny problem z dziecmi wokol sie nasila. Mialam isc do psychologa,ale poki co sie ogarnelam :)
    Mezowi sie poprawily wyniki (a przynajmniej tak jest na protokole z majowej punkcji), wiec przeszedl do staran naturalnych ;) mamy tez diete, wiecej ruchu,suplementy i inne bajery. Musze troche odpoczac, pojde na zakupy bo maja szafa przez ten rok sie nie zmienila, ciagle biegalam do kliniki. Moze gdzies pojedziemy na narty, jesli bedzie snieg :).
    Chcialam tez dzialac z adopcja, w zasadzie dzis mialam dzwonic do OA, ale maz nie jest jeszcze zdecydowany na 100%. Rozmawialam z dziewczynami i mowily, ze maz sie moze zrazic po pierwszej wizycie jesli ma watpliwosci. Musze go przygotowac. Obiecal,ze przeczyta jakas ksiazke na ten temat. Ja juz jestem obeznana z tematem. Rozmawiamy tez wiecej o tym i mam nadzieje,ze jeszcze w tym roku zawitamy do osrodka. To mi daje ogromna nadzieje :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2017, 22:44

amygdala, Evaa lubią tę wiadomość

7pqmag4.png
  • józefka Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2016, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczynki wpadam do Was na chwilkę, pochwalić się i pokazać, że warto walczyć !!! dziś mija tydzień od narodzin mojego synka. Oficjalnie Jaś vel nadal Kropek :) Kochane cały czas Wam kibicuje :)

pszczółka p, ana167, Karo-Linka, shooa, Bella93, bizona, Mag85, Evaa, sisi, problemik, ana1122, Junioer, nika03, Konwalia, Asia_88, MoNaKo, Wife, Nefe, anakonda, SzewskaPasja, Tyszanka81, Sysiaaaaa, słodka, Ginka, ewela873, zizia_a lubią tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-72827.png
‹‹ 4198 4199 4200 4201 4202 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ