IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
Ania:gdzie ta ciaza! wrote:O dzieki Bogu- beta przyspieszyla. Uffffff
Ania:gdzie ta ciaza! lubi tę wiadomość
-
Mag85 wrote:MoNaKo ta pani genetyk na NFZ chyba sie boi dac za duzo badan. Maz ma (mial, bo teraz juz nie wiem) zle wyniki nasienia i jesli kariotypy beda ok to ma nam dac jeszcze albo mutacje AZF lub CFTR mamy wybrac a druga zrobic sami. Na te trombofilie to jest to Mthfr? Moze to genetk dac tak?
Mag85 ja byłam z mężem u genetyka na NFZ- pani dr po wywiadzie zleciła nam własnie badanie kariotypów a u mnie jeszcze ze względu na ciąże bichemiczne zleciła"badanie na trombofilię" i jako wskazanie napisała:"podejrzenie trombofilii"
W wyniku tego badania miałam tak:
Protrombina (F2) - wyszł mi mutacja;
Czynnik V - prawidłowy;
PAI-1 - prawidłowy;
MTHFR 677C>T - prawidłowy;
MTHFR 1298A - Wyszła mutacja;
Czynnik V (F5) - prawidłowy
U mojego męża nasienie jest w porządku. Nie wiem czy trombofilie robi się jeśli nie ma nawykowych poronień/ ciąż biochemicznych...?
Ale może warto poszperać w necie i poszukać odpowiedniego badania jeśli wogóle nie było ciąży? I wtedy poprosić panią dr o zlecenie tego badania..?
-
MoNaKo wrote:Mag85 ja byłam z mężem u genetyka na NFZ- pani dr po wywiadzie zleciła nam własnie badanie kariotypów a u mnie jeszcze ze względu na ciąże bichemiczne zleciła"badanie na trombofilię" i jako wskazanie napisała:"podejrzenie trombofilii"
W wyniku tego badania miałam tak:
Protrombina (F2) - wyszł mi mutacja;
Czynnik V - prawidłowy;
PAI-1 - prawidłowy;
MTHFR 677C>T - prawidłowy;
MTHFR 1298A - Wyszła mutacja;
Czynnik V (F5) - prawidłowy
U mojego męża nasienie jest w porządku. Nie wiem czy trombofilie robi się jeśli nie ma nawykowych poronień/ ciąż biochemicznych...?
Ale może warto poszperać w necie i poszukać odpowiedniego badania jeśli wogóle nie było ciąży? I wtedy poprosić panią dr o zlecenie tego badania..?
co to jest PAI-1? ja tego badania nie mialam robionego?Mój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️
Mój drugi cud - kochany Juluś♥️♥️♥️
Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
❤️❤️❤️ -
Yoselyn82 wrote:co to jest PAI-1? ja tego badania nie mialam robionego?
• mutacja genu protrombiny (II czynnika krzepnięcia krwi) zwiększa prawdopodobieństwo zawału serca, może też spowodować poronienie lub inne ciążowe nieprawidłowości
• mutacja C677T w genie MTHFR to mutacja, której następstwem mogą być nawykowe poronienia, zespół Downa, wady serca, deformacje twarzoczaszki lub wady cewy nerwowej u dziecka. Obecność tej mutacji może też utrudnić zagnieżdżenie się zarodka
• mutacja A1298C genu MTHFR zwiększa ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, w tym miażdżycy i choroby zakrzepowo-zatorowej
• mutacja genu PAI-1 odpowiada za łagodną postać choroby zakrzepowo-zatorowej, może utrudnić implantacje zarodka w macicy
• mutacja czynnika V R2 – sprzyja powstawaniu zakrzepicy żylnejYoselyn82 lubi tę wiadomość
-
MoNaKo wrote:• czynnik V Leiden (mutacja genu V czynnika krzepnięcia krwi) sprzyja powstawaniu zakrzepicy żylnej i tętniczej, zawału serca czy udaru mózgu oraz wywołuje tzw. poronienia nawykowe u kobiet.
• mutacja genu protrombiny (II czynnika krzepnięcia krwi) zwiększa prawdopodobieństwo zawału serca, może też spowodować poronienie lub inne ciążowe nieprawidłowości
• mutacja C677T w genie MTHFR to mutacja, której następstwem mogą być nawykowe poronienia, zespół Downa, wady serca, deformacje twarzoczaszki lub wady cewy nerwowej u dziecka. Obecność tej mutacji może też utrudnić zagnieżdżenie się zarodka
• mutacja A1298C genu MTHFR zwiększa ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, w tym miażdżycy i choroby zakrzepowo-zatorowej
• mutacja genu PAI-1 odpowiada za łagodną postać choroby zakrzepowo-zatorowej, może utrudnić implantacje zarodka w macicy
• mutacja czynnika V R2 – sprzyja powstawaniu zakrzepicy żylnej
to ja tych badan nie mialam robionych, a moze powinnam? :
Gdzie mozna te badania w katowicach zrobic?Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2016, 20:34
Mój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️
Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
❤️❤️❤️ -
Yoselyn82 wrote:to ja tych badan nie mialam robionych, a moze powinnam? :
Gdzie mozna te badania w katowicach zrobic?
Yoselyn82 ja pisałam wyżej w poście że to jest badanie genetyczne na trombofilię i w tym jednym " badaniu a trombofilię" zawarte były te które wymieniłam. Badanie zleciła mi pani dr genetyk po wywiadzie w których były 3 ciąże biochemiczne.
Czy masz za sobą jakieś straty ciąży?
Bo jeśli nie to może wogóle niepotrzebujesz tego badania...Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2016, 20:44
-
Mag85 wrote:Ja mialam dwie ciaze jedna pozamaciczna a jedna biochemiczna. Musze przycisnac te lekarke na nastepnej wizycie.
Monako mialas te badania wszystkie od razu, czy najpierw kariotypy?
Mag85 u genetyka miałam tylko dwie wizyty, na pierwszej byłam z mężem- był wywiad i od razu pobranie krwi ( kariotypy i u mnie trombofilia)
Druga wizyta- odebranie i omówienie wyników. Zalecenia były też w opisie wyniku.
Mag85 ja bym na Twoim miejscu poprosiła panią dr o badanie na trombofilie. Tym bardziej że były już dwie ciąże i żadna nie została. Jak jest w porządku to powinna Ci zlecić -
MoNaKo wrote:Yoselyn82 ja pisałam wyżej w poście że to jest badanie genetyczne na trombofilię i w tym badaniu zawarte były te które wymieniłam. Badanie zleciła mi pani dr genetyk po wywiadzie w których były 3 ciąże biochemiczne.
Czy masz za sobą jakieś straty ciąży?
Bo jeśli nie to może wogóle niepotrzebujesz tego badania...
Ja tez przez genetyka mialam zlecone badania m.in kariotypy ale nie mialam tych dwoch a reszte tak...ech... no a gdzie ewentualnie moge je sobie zrobic na wlasna reke?Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2016, 20:45
Mój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️
❤️❤️❤️ -
Yoselyn pewnie w każdym większym mieście są prywatne poradnie genetyczne gdzie możesz zrobić te badania. Ja robiłam w Poznaniu w Genesis, robią prywatnie i mają też kontrakt z NFZ.
Mag85 to jest mega dołujące że trzeba się o wszystko prosić ale najgorsze jest też to że trzeba samemu szukać przyczyn niepowodzeń bo często lekarze nie zlecają wszystkiego
Ale pogadać z lekarzem co do tych badań, zawsze warto...Yoselyn82 lubi tę wiadomość
-
MoNaKo wrote:Yoselyn pewnie w każdym większym mieście są prywatne poradnie genetyczne gdzie możesz zrobić te badania. Ja robiłam w Poznaniu w Genesis, robią prywatnie i mają też kontrakt z NFZ.
Mag85 to jest mega dołujące że trzeba się o wszystko prosić ale najgorsze jest też to że trzeba samemu szukać przyczyn niepowodzeń bo często lekarze nie zlecają wszystkiego
Ale pogadać z lekarzem co do tych badań, zawsze warto...Jeszcze raz wielkie dzieki.
MoNaKo lubi tę wiadomość
-
Ania:gdzie ta ciaza! wrote:O dzieki Bogu- beta przyspieszyla. Uffffff
Super, a ile wyszła? Będziesz jeszcze robiła kolejną betę?I ICSI - 06.10.2016 - transfer; beta HCG - 12dpt 40,61; 14 dpt - 51,10; 18 dpt - 222,80; 9.11./
2 mrozaczki
04.06.2017 r. Zuzia
-
Nefe, 833! Powiedzieli mi ze mam chodzic co 2 dni, az bedzie tysiac- wiec dostalam jeszce skierowanie na poniedzialek.
A tak z innej beczki- co mozna brac w ciazy na uspokojenie? Chyba zadnych lekow, nie? Moze jakies ziola?Nefe lubi tę wiadomość
-
Chyba nic nie mozna brac. Mozesz w aptece zapytac.
Dziewczyny jaka powinna byc beta 9dpt 3 dniowego zarodka? 2 cyfrowa? Wymiekam od wczoraj[/url]
07.2016 Crio
II ICSI - ⛄⛄⛄⛄⛄⛄
11.2016 et 4tc
02;07;09.2017 crio
11.2017 leczenie immuno
12.2017 crio ☃☃4tc
III ICSI ⛄⛄
4.2018 crio
07.2018 pożegnanie z Novum
10.2018 telefon do OA (tylko tel...)
07.2021 IV ICSI nowa nadzieja
07.2021 💔🥺
08.2021 💔🥺
10.2021💔💔🥺
12.2021 V ICSI ⛄⛄⛄
01.2022 ET... czekamy
7dpt - 27,5
10dpt - 151
16dpt - 1478
27dpt
04.2022 - poznaliśmy płeć - synek
05.2022 - 21tc usg połówkowe 340g
09.2022 💙🤱3500g 55cm zdrowy synek 🥰❤️🍼 -
problemik wrote:Chyba nic nie mozna brac. Mozesz w aptece zapytac.
Dziewczyny jaka powinna byc beta 9dpt 3 dniowego zarodka? 2 cyfrowa? Wymiekam od wczorajproblemik lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny, dziś jest mój 4dpt (krio) Nie mam kompletnie żadnych objawów. Nic mnie nie kuje w brzuchu. Tylko piersi obolałe ale dobrze wiem, że to od luteiny.
To moje pierwsze podejście z mrożonym zarodkiem (5dniowa blastka) Mam już za sobą jedno podejście ale z niemrożonym. I wtedy miałam objawy takie trochę przedokresowe. Ciąża była, niestety trwała tylko 10t.
Dziewczyny powiedzcie proszę cz u którejś z Was też było tak kompletnie bezobjawowo a jednak się udało....