X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • Ania:gdzie ta ciaza! Ekspertka

Wysłany: 25 listopada 2016, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O dzieki Bogu- beta przyspieszyla. Uffffff

Mag85, ana167, ana1122, problemik, MoNaKo, sisi, Bella93, Nefe, shooa, zizia_a lubią tę wiadomość

• ana1122 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2016, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania:gdzie ta ciaza! wrote:
    Mam pytanie do ciebie na prv.

Ania:gdzie ta ciaza! lubi tę wiadomość

Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
    "A mimo to cuda się zdarzają tylko trzeba uwierzyć że I wam się uda"
    12.11-niech szczęście trwa;-)
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2016, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag85 wrote:
    MoNaKo ta pani genetyk na NFZ chyba sie boi dac za duzo badan. Maz ma (mial, bo teraz juz nie wiem) zle wyniki nasienia i jesli kariotypy beda ok to ma nam dac jeszcze albo mutacje AZF lub CFTR mamy wybrac a druga zrobic sami. Na te trombofilie to jest to Mthfr? Moze to genetk dac tak?

Mag85 ja byłam z mężem u genetyka na NFZ- pani dr po wywiadzie zleciła nam własnie badanie kariotypów a u mnie jeszcze ze względu na ciąże bichemiczne zleciła"badanie na trombofilię" i jako wskazanie napisała:"podejrzenie trombofilii"
    W wyniku tego badania miałam tak:

Protrombina (F2) - wyszł mi mutacja;
    Czynnik V - prawidłowy;
    PAI-1 - prawidłowy;
    MTHFR 677C>T - prawidłowy;
    MTHFR 1298A - Wyszła mutacja;
    Czynnik V (F5) - prawidłowy

U mojego męża nasienie jest w porządku. Nie wiem czy trombofilie robi się jeśli nie ma nawykowych poronień/ ciąż biochemicznych...?
    Ale może warto poszperać w necie i poszukać odpowiedniego badania jeśli wogóle nie było ciąży? I wtedy poprosić panią dr o zlecenie tego badania..?

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • Yoselyn82 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2016, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoNaKo wrote:
    Mag85 ja byłam z mężem u genetyka na NFZ- pani dr po wywiadzie zleciła nam własnie badanie kariotypów a u mnie jeszcze ze względu na ciąże bichemiczne zleciła"badanie na trombofilię" i jako wskazanie napisała:"podejrzenie trombofilii"
    W wyniku tego badania miałam tak:

Protrombina (F2) - wyszł mi mutacja;
    Czynnik V - prawidłowy;
    PAI-1 - prawidłowy;
    MTHFR 677C>T - prawidłowy;
    MTHFR 1298A - Wyszła mutacja;
    Czynnik V (F5) - prawidłowy

U mojego męża nasienie jest w porządku. Nie wiem czy trombofilie robi się jeśli nie ma nawykowych poronień/ ciąż biochemicznych...?
    Ale może warto poszperać w necie i poszukać odpowiedniego badania jeśli wogóle nie było ciąży? I wtedy poprosić panią dr o zlecenie tego badania..?

co to jest PAI-1? ja tego badania nie mialam robionego?

Mój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️

Mój drugi cud - kochany Juluś♥️♥️♥️

Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
    ❤️❤️❤️
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2016, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yoselyn82 wrote:
    co to jest PAI-1? ja tego badania nie mialam robionego?
    • czynnik V Leiden (mutacja genu V czynnika krzepnięcia krwi) sprzyja powstawaniu zakrzepicy żylnej i tętniczej, zawału serca czy udaru mózgu oraz wywołuje tzw. poronienia nawykowe u kobiet.
    • mutacja genu protrombiny (II czynnika krzepnięcia krwi) zwiększa prawdopodobieństwo zawału serca, może też spowodować poronienie lub inne ciążowe nieprawidłowości
    • mutacja C677T w genie MTHFR to mutacja, której następstwem mogą być nawykowe poronienia, zespół Downa, wady serca, deformacje twarzoczaszki lub wady cewy nerwowej u dziecka. Obecność tej mutacji może też utrudnić zagnieżdżenie się zarodka
    • mutacja A1298C genu MTHFR zwiększa ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, w tym miażdżycy i choroby zakrzepowo-zatorowej
    • mutacja genu PAI-1 odpowiada za łagodną postać choroby zakrzepowo-zatorowej, może utrudnić implantacje zarodka w macicy
    • mutacja czynnika V R2 – sprzyja powstawaniu zakrzepicy żylnej

Yoselyn82 lubi tę wiadomość

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • Yoselyn82 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2016, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoNaKo wrote:
    • czynnik V Leiden (mutacja genu V czynnika krzepnięcia krwi) sprzyja powstawaniu zakrzepicy żylnej i tętniczej, zawału serca czy udaru mózgu oraz wywołuje tzw. poronienia nawykowe u kobiet.
    • mutacja genu protrombiny (II czynnika krzepnięcia krwi) zwiększa prawdopodobieństwo zawału serca, może też spowodować poronienie lub inne ciążowe nieprawidłowości
    • mutacja C677T w genie MTHFR to mutacja, której następstwem mogą być nawykowe poronienia, zespół Downa, wady serca, deformacje twarzoczaszki lub wady cewy nerwowej u dziecka. Obecność tej mutacji może też utrudnić zagnieżdżenie się zarodka
    • mutacja A1298C genu MTHFR zwiększa ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, w tym miażdżycy i choroby zakrzepowo-zatorowej
    • mutacja genu PAI-1 odpowiada za łagodną postać choroby zakrzepowo-zatorowej, może utrudnić implantacje zarodka w macicy

to ja tych badan nie mialam robionych, a moze powinnam? :

Gdzie mozna te badania w katowicach zrobic?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2016, 20:34

Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
    ❤️❤️❤️
  • Mag85 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2016, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam dwie ciaze jedna pozamaciczna a jedna biochemiczna. Musze przycisnac te lekarke na nastepnej wizycie.
    Monako mialas te badania wszystkie od razu, czy najpierw kariotypy?

7pqmag4.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2016, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yoselyn82 wrote:
    to ja tych badan nie mialam robionych, a moze powinnam? :

Gdzie mozna te badania w katowicach zrobic?

Yoselyn82 ja pisałam wyżej w poście że to jest badanie genetyczne na trombofilię i w tym jednym " badaniu a trombofilię" zawarte były te które wymieniłam. Badanie zleciła mi pani dr genetyk po wywiadzie w których były 3 ciąże biochemiczne.

Czy masz za sobą jakieś straty ciąży?
    Bo jeśli nie to może wogóle niepotrzebujesz tego badania...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2016, 20:44

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2016, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag85 wrote:
    Ja mialam dwie ciaze jedna pozamaciczna a jedna biochemiczna. Musze przycisnac te lekarke na nastepnej wizycie.
    Monako mialas te badania wszystkie od razu, czy najpierw kariotypy?

Mag85 u genetyka miałam tylko dwie wizyty, na pierwszej byłam z mężem- był wywiad i od razu pobranie krwi ( kariotypy i u mnie trombofilia)
    Druga wizyta- odebranie i omówienie wyników. Zalecenia były też w opisie wyniku.

Mag85 ja bym na Twoim miejscu poprosiła panią dr o badanie na trombofilie. Tym bardziej że były już dwie ciąże i żadna nie została. Jak jest w porządku to powinna Ci zlecić :)

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • Yoselyn82 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2016, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoNaKo wrote:
    Yoselyn82 ja pisałam wyżej w poście że to jest badanie genetyczne na trombofilię i w tym badaniu zawarte były te które wymieniłam. Badanie zleciła mi pani dr genetyk po wywiadzie w których były 3 ciąże biochemiczne.

Czy masz za sobą jakieś straty ciąży?
    Bo jeśli nie to może wogóle niepotrzebujesz tego badania...

Ja tez przez genetyka mialam zlecone badania m.in kariotypy ale nie mialam tych dwoch a reszte tak...ech... no a gdzie ewentualnie moge je sobie zrobic na wlasna reke?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2016, 20:45

❤️❤️❤️
  • Mag85 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2016, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masakra, o wszystko trzeba sie prosic i samemu szukac. Juz mnie to nudzi.

Yoselyn82, Tyszanka81, lipa lubią tę wiadomość

7pqmag4.png
  • Nicka789 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2016, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam na sprzedaz gonal 150 i menopur 75

3jgxqqmziee3p7kr.png 27.11 0heart.gif
    I IVF- 11.2016 11dpt beta 47,33 13dpt 121,47
    15dpt 387,6 18dpt 1613
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2016, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yoselyn pewnie w każdym większym mieście są prywatne poradnie genetyczne gdzie możesz zrobić te badania. Ja robiłam w Poznaniu w Genesis, robią prywatnie i mają też kontrakt z NFZ.

Mag85 to jest mega dołujące że trzeba się o wszystko prosić ale najgorsze jest też to że trzeba samemu szukać przyczyn niepowodzeń bo często lekarze nie zlecają wszystkiego :(
    Ale pogadać z lekarzem co do tych badań, zawsze warto...

Yoselyn82 lubi tę wiadomość

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • Mag85 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2016, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoNaKo wrote:
    Yoselyn pewnie w każdym większym mieście są prywatne poradnie genetyczne gdzie możesz zrobić te badania. Ja robiłam w Poznaniu w Genesis, robią prywatnie i mają też kontrakt z NFZ.

Mag85 to jest mega dołujące że trzeba się o wszystko prosić ale najgorsze jest też to że trzeba samemu szukać przyczyn niepowodzeń bo często lekarze nie zlecają wszystkiego :(
    Ale pogadać z lekarzem co do tych badań, zawsze warto...
    Dzieki na pewno zapytam. I tak juz chce pomarudzic zeby jednak zrobic mezowi obie mutacje. Powiem tez o badaniu dla mnie. To i tak pewnie dopiero w styczniu jak bedzie wynik kariotypow. Musze przygotowac przemowe :) Jeszcze raz wielkie dzieki.

MoNaKo lubi tę wiadomość

7pqmag4.png
  • Nefe Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2016, 00:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania:gdzie ta ciaza! wrote:

Super, a ile wyszła? Będziesz jeszcze robiła kolejną betę?

I ICSI - 06.10.2016 - transfer; beta HCG - 12dpt 40,61; 14 dpt - 51,10; 18 dpt - 222,80; 9.11. <3 /
    2 mrozaczki
    04.06.2017 r. Zuzia :)

• Ania:gdzie ta ciaza! Ekspertka

Wysłany: 26 listopada 2016, 02:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nefe, 833! Powiedzieli mi ze mam chodzic co 2 dni, az bedzie tysiac- wiec dostalam jeszce skierowanie na poniedzialek.

A tak z innej beczki- co mozna brac w ciazy na uspokojenie? Chyba zadnych lekow, nie? Moze jakies ziola?

Nefe lubi tę wiadomość

• problemik Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2016, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba nic nie mozna brac. Mozesz w aptece zapytac.

Dziewczyny jaka powinna byc beta 9dpt 3 dniowego zarodka? 2 cyfrowa? Wymiekam od wczoraj :/

dr9Ip2.png[/url]
    07.2016 Crio :(
    II ICSI - ⛄⛄⛄⛄⛄⛄
    11.2016 et 4tc :(
    02;07;09.2017 crio :(
    11.2017 leczenie immuno
    12.2017 crio ☃☃4tc :(
    III ICSI ⛄⛄
    4.2018 crio :(
    07.2018 pożegnanie z Novum
    10.2018 telefon do OA (tylko tel...)
    07.2021 IV ICSI nowa nadzieja <3
    07.2021 💔🥺
    08.2021 💔🥺
    10.2021💔💔🥺
    12.2021 V ICSI ⛄⛄⛄
    01.2022 ET... czekamy
    7dpt - 27,5
    10dpt - 151
    16dpt - 1478
    27dpt <3
    04.2022 - poznaliśmy płeć - synek <3
    05.2022 - 21tc usg połówkowe 340g <3
    09.2022 💙🤱3500g 55cm zdrowy synek 🥰❤️🍼
  • ana1122 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2016, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    problemik wrote:
    Chyba nic nie mozna brac. Mozesz w aptece zapytac.

Dziewczyny jaka powinna byc beta 9dpt 3 dniowego zarodka? 2 cyfrowa? Wymiekam od wczoraj :/
    Mi wyszła 2 cyfrowa

problemik lubi tę wiadomość

Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
  • llallka Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2016, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, dziś jest mój 4dpt (krio) Nie mam kompletnie żadnych objawów. Nic mnie nie kuje w brzuchu. Tylko piersi obolałe ale dobrze wiem, że to od luteiny.

To moje pierwsze podejście z mrożonym zarodkiem (5dniowa blastka) Mam już za sobą jedno podejście ale z niemrożonym. I wtedy miałam objawy takie trochę przedokresowe. Ciąża była, niestety trwała tylko 10t.

Dziewczyny powiedzcie proszę cz u którejś z Was też było tak kompletnie bezobjawowo a jednak się udało....

nzjdyx8dfh9ywefg.png
  • ana1122 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2016, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Llallka mam pytanie czemu do 10 tygodnia? Co się stało? co było przyczyna?

Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
‹‹ 4200 4201 4202 4203 4204 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ