IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
Justine wrote:Prg piękny
Z doświadczenia powiem Ci, żebyś się nie zastanawiała jaka jest szyjka bo jednego dni uznasz, że jest nisko i nic z tego nie będzie, a za kilka godzin uznasz, ze jest wysokoPrzy każdej aplikacji lutki sprawdzałam szyjkę i podczas mojej ciąży (oczywiście jeszcze nie wiedziałam, że jest) byłam pewna kilka razy, że nic z tego bo szyjka się obniża
Trzymam mocno kciuki za bete i wierzę, że to nie jest kwestia pregnylu/ovitrelle
Jutro moja chwila prawdybardziej sie czuje na okres....cyckow dotknac nie moge i oczywiscie beksa sie zrobilam. Zazwyczaj na nastepny dzien max 2 jak sie porycze dostaje "ciotke". Wczoraj mnie ksiasz wk.....no i sie pobeczalam
Jakby nie bylo na nude i monotonie narzekac nie moge
Ponad 4 lata walki...[***]....
"Przyjdzie taka chwila gdy stwierdzisz, że wszystko sie skończyło.
To właśnie będzie początek."
Louis L'Amour
6 stymulacji , 9 transferów, 14 zarodków , 2 cb , 1 poronienie i 1 kochany cud na ziemi 💞💞💞
4aa +embryoglue
7dpt - 4.91
11dpt - 36.94
14 dpt - 338
18 dpt - 1456
22dpt - pęcherzyk z ciałkiem żółtkowym
25 dpt 8610 prg 45
26 dpt pulsuje 💓
12+4 tc usg prenatalne OK 😁
Zły wynik pappy 😭 ryzyko ZD 1:62
14+3 tc usg bez zarzutu u docenta , będzie 🧑
19+4 II usg prenatalne bez zarzutu.
Krystianek waży ok 350g.💓💓💓 Boże miej w swej opiece mój CUD 🙏
-
Justine wrote:Moja klinika nie praktykuje sprawdzania estradiolu przed crio.
Odnośnie problemu z zagniezdzaniem z wysokim estadriolem to u mnie własnie na cyklu naturalnym + dodatkowo 2x1 estrofem się udało. Wcześniej ani rusz dwa razy.
Więc ja obalam tą teorię.
Czy ten estrofem bralas od poczatku cyklu naturalnego?5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
1 x naturalna cb
Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019 -
Alrauna && za jutro
-
Bella93 wrote:Bo sugerowanie, ze pochodzenie do crio na sztucznym cyklu jest mniej efektowne, kiedy procentowo niewiele sie rozni od cylu naturalnego jest niepotrzebnym wzbudzaniem niepokoju u kobiet, ktore nie mialy badanego E2 przed transferem.
Moze statystyki dla ogolnej populacji sa wlasnie takie. Ale wiele kobiet tutaj jest po wielu niepowodzeniach i braku implantacji zarodka wlasnie w standardowych cyklach. I byc moze u nas wlasnie problemem jest estradiol, lub cos innego. I to naturalne, ze bedziemy szukac i drazyc co mozna zmienic, poprawic, czego sie wystrzegac. Jest kilka forumek tutaj, ktore po kilku niepowodzeniach zaszly w ciaze wlasnie na cyklach naturalnych - wiec moze w tym szalenstwie jest jakas metoda.
U mnie w UK nikt nigdy nic nie sprawdzal, zadnego poziomu hormonow. Dopiero potem sie dowiadywalam, ze np. wysoki progesteron w dniu punkcji jest powodem odwolania transeru w wielu kliniach - u mnie nie byl, u mnie szlo sie standardowo, nikt PRG nie badal. A ze czesc kobiet w ogole nie zajdzie na takim protokole w ciaze? Ktoz by sie przejmowal jakimis odpadkami statystyk.
Dlatego ja uwazam, ze jak najbardziej nalezy drazyc, rozkladac na czynniki pierwsze, bo dla jednej kobiety zadziala jedno, ale u innej trzeba sprobowac czegos innego, zwlaszcza po wielu niepowodzeniach. Wiele badan pokazuje, ze poziom estradiolu i PRG jest bardzo wazny w invitro.Yoselyn82, sisi, gosia81, lipa, e_mil_ka, Evaa lubią tę wiadomość
5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
1 x naturalna cb
Bella93 wrote:Bo sugerowanie, ze pochodzenie do crio na sztucznym cyklu jest mniej efektowne, kiedy procentowo niewiele sie rozni od cylu naturalnego jest niepotrzebnym wzbudzaniem niepokoju u kobiet, ktore nie mialy badanego E2 przed transferem.
Nie zdarza się często, że estradiol w cyklu sztucznym jest tak wysoki, ale czemu nie weryfikować jego poziomu?
Justine, ale na cyklu naturalnym raczej Twój etradiol nie miał tak wysokiego poziomu.Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą !!!!
10.02.2019 1 wizyta w OA -
Sysiaaaaa wrote:Moment.... Ja nie sugeruje, że podchodzenia na cyklu sztucznym jest bleeee. Każda klinika ma inną praktykę, mi kazano sprawdzić i wiem jaki był poziom.
Nie zdarza się często, że estradiol w cyklu sztucznym jest tak wysoki, ale czemu nie weryfikować jego poziomu?
Justine, ale na cyklu naturalnym raczej Twój etradiol nie miał tak wysokiego poziomu.
Brenya77, ja rozumiem, ze po tylu transferach i zerowych betach szukasz dalej i ze ktos moze byc w podobnej sytuacji. Wlasnie dlatego uwazam ze lepszym miejscem jest osobny watek niz pisanie o "wzmozonej kurczliwosci macicy przy sztucznych cyklach" w miejscu gdzie sa dziewczyny, ktore wlasnie sa po et i potrzebuja spokoju, a nie analizy czy ich lekarz dobrze robi. Jak ktoras z dziewczyn bedzie miala podobny problem to zajrzy tam gdzie trzeba -
Bella93 wrote:Ja tylko odpowiedzialam na Twoje pytanie, nie twierdzac ze Ty to sugerujesz
Brenya77, ja rozumiem, ze po tylu transferach i zerowych betach szukasz dalej i ze ktos moze byc w podobnej sytuacji. Wlasnie dlatego uwazam ze lepszym miejscem jest osobny watek niz pisanie o "wzmozonej kurczliwosci macicy przy sztucznych cyklach" w miejscu gdzie sa dziewczyny, ktore wlasnie sa po et i potrzebuja spokoju, a nie analizy czy ich lekarz dobrze robi. Jak ktoras z dziewczyn bedzie miala podobny problem to zajrzy tam gdzie trzeba
Zalozylam juz oddzielny watek.
Ale nadal nie rozumiem dlaczego nie mozna o takich kwestiach pisac w watku o IVF. Czy to watek tylko do kibicowania w czekaniu na bety?Asia_88, lipa, Beata.D lubią tę wiadomość
1 x naturalna cb
Ja osobiscie uwazam ze ten temat powinien byc poruszany na forum bo w koncu tyle jest dziewczyn ktore maja wiele niepowodzen i szukaja juz wszystkiego zeby sobie pomoc...!
Bardzo ciekawych rzeczy mozna sie dowiedziec i przede wszystkim czegos nowego...
Mimo iz nasuwa sie 1000 pytan i mysli ale lepiej wiedziec cos i ewentualnie porozmawiac z lekarzem i ustalic jakis plan dzialania niz nie robic nic..sisi, brenya77, *SmoczycA* lubią tę wiadomość
Mój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️
Mój drugi cud - kochany Juluś♥️♥️♥️
Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
❤️❤️❤️ -
Popieram, popieram. Nie "nie można" - właśnie można i po to mamy forum. Jak ktoś się nie chce wypowiadać w danym temacie, to sie nie wypowiada. Nie dajmy się zwariować, nie każdy jest po transferze i czeka na kibicowanie
Edit. Ja jak potrzebuję spokoju, to właśnie nie czytam "internetów"Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2017, 14:29
brenya77, e_mil_ka lubią tę wiadomość
-
brenya77 wrote:Zalozylam juz oddzielny watek.
Ale nadal nie rozumiem dlaczego nie mozna o takich kwestiach pisac w watku o IVF. Czy to watek tylko do kibicowania w czekaniu na bety? -
Inaczej... Sama z doświadczenia wiem, że okres po transferze jest dla mnie najbardziej nerwowy, a wiem że taki nie powinien być. Jeżeli chciałybyśmy ustrzec dziewczyny przed stresem , to musimy założyć drużynę, która będzie je odłączała od neta
Bella93, Jogaa, brenya77, Asia_88, Evaa lubią tę wiadomość
Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą !!!!
10.02.2019 1 wizyta w OA -
Sysiaaaaa wrote:Inaczej... Sama z doświadczenia wiem, że okres po transferze jest dla mnie najbardziej nerwowy, a wiem że taki nie powinien być. Jeżeli chciałybyśmy ustrzec dziewczyny przed stresem , to musimy założyć drużynę, która będzie je odłączała od neta
100%racjiDługa droga za nami.. -
brenya77 wrote:Czy ten estrofem bralas od poczatku cyklu naturalnego?
Od owulacji.Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
Mała Królewna jest już z nami
Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/ -
Bella93 wrote:Przecież nie zabraniam, wyraziłam tylko swoją opinię, a wiem że temat może pomóc tylko zainteresowanym, a cała reszta będzie się zastanawiać czy lekarz to konował czy jednak dobrze robi, że nie każe sprawdzać E2.
I jeśli zaciaza, to zapomną, ze w ogóle ktos taka kwestie podniósł. A jak nie zaciaza, a potem znowu nie zaciaza, to dobrze ze zaczną sie zastanawiać i szukac lekarza/kliniki, ktora sprawdza E2. I byc moze taka mala rzecz im pomoże? Kto wie ile rzeczy nie wiem, bo ktos nie pisze o nich, zeby nie popsuc nastroju kobietom po transferze...sisi, gosia81, Beata.D lubią tę wiadomość
1 x naturalna cb
Sysiaaaaa wrote:Moment.... Ja nie sugeruje, że podchodzenia na cyklu sztucznym jest bleeee. Każda klinika ma inną praktykę, mi kazano sprawdzić i wiem jaki był poziom.
Justine, ale na cyklu naturalnym raczej Twój etradiol nie miał tak wysokiego poziomu.
Nie badałam estradiolu więc ciężko to określić, ale pomijając mój przypadek to w takim razie nie powinno być w ogóle świeżych transferów, bo wtedy estradiol jest na mega poziomie. A jak wszystkie wiemy świeże transfery się udają. Mi się udały (na krótko jednak) dwa razy.Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
Mała Królewna jest już z nami
Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/ -
Justine wrote:Od owulacji.
I widzisz, tu byc moze tkwi sedno problemu. Bo w cyklach sztucznych esteogen zaczyna sie często od pierwszego dnia. A w cyklu naturalnym, takim jak Twój bralas esteogeny max przez 5 dni. To może miec ogromne znaczenie dla kurczliwości macicy. I ja osobiście traktuje Twoje doświadczenie jako inspiracje do zrobienia cyklu naturalnego tym razem. Bo w sztucznych mi sie nie udaje.5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
1 x naturalna cb
Justine wrote:Nie badałam estradiolu więc ciężko to określić, ale pomijając mój przypadek to w takim razie nie powinno być w ogóle świeżych transferów, bo wtedy estradiol jest na mega poziomie. A jak wszystkie wiemy świeże transfery się udają. Mi się udały (na krótko jednak) dwa razy.
A mnie sie nie udalyAni świeże, ani sztuczne. I dla mnie info podane przez Sisieeeee, ze są kliniki które zwracają na estradiol uwagę, jest niezwykle ważne. Kobiety sa po prostu bardzo różne, różnie reagują na hormony. A grupa kobiet, ktorym się nie udaje to właśnie specyficzna grupa, której sie nie udaje na tradycyjnych cyklach. I my mamy prawo drążyć dlaczego.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2017, 15:43
1 x naturalna cb
Justine wrote:Nie badałam estradiolu więc ciężko to określić, ale pomijając mój przypadek to w takim razie nie powinno być w ogóle świeżych transferów, bo wtedy estradiol jest na mega poziomie. A jak wszystkie wiemy świeże transfery się udają. Mi się udały (na krótko jednak) dwa razy.
brenya77, e_mil_ka lubią tę wiadomość
Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą !!!!
10.02.2019 1 wizyta w OA