X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • eni33 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2017, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja was caly czas podczytuje i czasem sie udzielw ale rzadko. Chcem wam napisac co mi sie przydarzyło. W srode 27dpt obudziłam sie i troche zaczelo mnie kluc tak na dole brzucha i poczulam ze cos mi wyplynelo polecialam do lazienki a tam pelno krwi. Myslalam ze to poronienie. Na pigotowiu powiedziela dr ze ciaze widzi i ze jest ale trzeba lezec i nic na to nie poradza. Jeszcze tego samego dnia pojechalam do swojej kliniki zeby sie upewnic czy jest ciaza bo tam w szpitalu to mieli taki stary sprzet ze nie mogla mi powiedziec czy widzi serduszko a przeciesz to juz 6 tydzien byl. No i w klinice powiedziala ze jest serduszko ale ze jest i krwiak i stad to krwawienie. I od wczoraj jestem uziemiona w lozku i tylko wstaje do lazienki. Caly czas jeszcze ze mnie wyplywaja takie brudki. 19 mam wizyte zobaczymy jak to dalej bedzie podobno te krwiaki sie wchlaniaja ale trzeba czasu. Czy ktoras tez miala taki krwiak?

3jvztv73z47a71uw.png

klz9roeqyeov6byo.png

30.05.2016. | iui :-( 9.07.2016 || iui :-( 30.09.2016 punkcja 3.10.2016 transfer :-(
    11.03.2017 punkcja. 16.03.2017 transfer :-) 7dpt beta 34. 8dpt beta 54. 10dpt beta 148. 12dpt beta 412
    17.11.2018 crio transfer
    :-( Puste jajo :-(
    8.06.2019 crio transfer :-)
  • cicho sza Ekspertka

Wysłany: 14 kwietnia 2017, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kassik wrote:
    Również stanę w obronie 2 i 3 dniowych zarodków :) dwie moje ciąże były z takich maluchów.

mój 2 dniowy zarodek ma 3,5 miesiąca :)

ana167, Tyszanka81, Justine, ślązaczka, gosia81, Angela*, Krakowianka, wombi, Kunia, kassik, Deseo, Nefe, Emma 32, gretka, Asiula86, Beata.D, zizia_a, sylvuś lubią tę wiadomość

Kosmos :-*
    ex2bvcqg40r3u5h2.png
  • ..::Butterfly::.. Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2017, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady pink przyjmij proszę zaproszenie bo mam kilka pytań do Ciebie. Znamy się z wątku lubelskiego:)

Endometrioza 4 stopień
    Naturalsik
    dqprj48ads9ey279.png
    qdkk3e5ewur6ild8.png
    05.10.17 FET(blastocysta 1BC)i mamy to! Cudzie trwaj!<3
    15.05.18 Synek jest już na świecie <3
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2017, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale NIKT nie mówi, że zarodki 3 dniowe nie mają szans ani, że te 5cio dniowe są lepsze. Po prostu na moje jeśli nie dotrwa do 5 doby na szkiełku to nie dotrwa też w macicy no i tyle. Mi jeden padł w 5 dobie, gdybym go wzięła w 3 to by nic z tego nie było. W 3 dobie miałam 6 zarodków 8mio komórkowych więc wszystkie takie same i jak wtedy wybrać którego podać? A powstało mi 5 blastocyst o bardzo różnych oznaczeniach w tym jedna wolniejsza której klasy nie dało się określić i ciesze się, że poczekali a nie podali mi w 3 dobie pierwszy z brzegu bo mógłby to okazać się ten który w 5 dobie umarł.

Bella93, lady_pink lubią tę wiadomość

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2017, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj na 14 mam criotransfer i idę odbierać nasze dwie blastusie :D

Birthday-Super_Mum_bday-2138.jpg

wombi, MalaHD, Karo-Linka, lipa, ewe_a85, Kunia, Tyszanka81, Deseo, Nefe, Justine, gosia81, Milkowiec, Asia_88, Mimbla, ślązaczka, Anatolka, Yoselyn82, Bella93, Konwalia, Natka-matka wariatka :), Beata.D, edloteh, zizia_a lubią tę wiadomość

• Angela* Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2017, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cicho sza wrote:
    mój 2 dniowy zarodek ma 3,5 miesiąca :)

Też dziś podaje 2 dwudniowe <3

Karo-Linka, Tyszanka81, gosia81, brenya77, Natka-matka wariatka :), Beata.D lubią tę wiadomość

• Krakowianka Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2017, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:

Morwa gratki i kciuki za wgryzanie :)

Morwa lubi tę wiadomość

5958beaa9c1f8.png
  • Krakowianka Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2017, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela* wrote:
    Też dziś podaje 2 dwudniowe <3
    Angela&&&&&

Angela* lubi tę wiadomość

5958beaa9c1f8.png
  • Krakowianka Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2017, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wesołych Świąt Dziewczyny :):)

Justu lubi tę wiadomość

5958beaa9c1f8.png
  • lipa Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2017, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eni33 wrote:
    Ja was caly czas podczytuje i czasem sie udzielw ale rzadko. Chcem wam napisac co mi sie przydarzyło. W srode 27dpt obudziłam sie i troche zaczelo mnie kluc tak na dole brzucha i poczulam ze cos mi wyplynelo polecialam do lazienki a tam pelno krwi. Myslalam ze to poronienie. Na pigotowiu powiedziela dr ze ciaze widzi i ze jest ale trzeba lezec i nic na to nie poradza. Jeszcze tego samego dnia pojechalam do swojej kliniki zeby sie upewnic czy jest ciaza bo tam w szpitalu to mieli taki stary sprzet ze nie mogla mi powiedziec czy widzi serduszko a przeciesz to juz 6 tydzien byl. No i w klinice powiedziala ze jest serduszko ale ze jest i krwiak i stad to krwawienie. I od wczoraj jestem uziemiona w lozku i tylko wstaje do lazienki. Caly czas jeszcze ze mnie wyplywaja takie brudki. 19 mam wizyte zobaczymy jak to dalej bedzie podobno te krwiaki sie wchlaniaja ale trzeba czasu. Czy ktoras tez miala taki krwiak?
    Bardzo dużo dziewczyn miało krwiaki i krwawienia, a dziś tula zdrowe maleństwa. Leż, odpoczywaj, krwiak się oczyści i będzie dobrze :-*

age.png
  • Kunia Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2017, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:

Powodzenia,
    to będziemy razem schizować, bo ja 1 dpt...

Morwa, gosia81 lubią tę wiadomość

Kunia
    niepłodność idiopatyczna
    2 procedury
    I i V 2016 - transfery :(
    IX 2016 - transfer 2 blastki beta 9 dpt - 65, 12 dpt -240 - 8 tc - :(
    04.2017 crio 2 blastek- CB :(
    11.10 - crio, 6 dpt - beta 38, 8 dpt- beta 99, 10 dpt -250, 14 dpt-414, 16 dpt-508 :(
    1 mrozak

• Kunia Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2017, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,

wczoraj transfer, a dziś brzuch pobolewa jak na @???coś podobnego, jakby tam coś poruszali...
    Ja sobie zapisuje swoje objawy i w transferze wtedy co wyszło, brzuch jak na @ poczułam w 3 dpt, wcześniej nic i potem znowu nic, aż do dnia @
    W crio nieudanym miałam jak teraz.....
    wiem wiem, że różnie może być, ale jak tu się nie nakręcać?)
    Nie da się o tym nie myśleć

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2017, 11:41

Kunia
    niepłodność idiopatyczna
    2 procedury
    I i V 2016 - transfery :(
    IX 2016 - transfer 2 blastki beta 9 dpt - 65, 12 dpt -240 - 8 tc - :(
    04.2017 crio 2 blastek- CB :(
    11.10 - crio, 6 dpt - beta 38, 8 dpt- beta 99, 10 dpt -250, 14 dpt-414, 16 dpt-508 :(
    1 mrozak

• brenya77 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2017, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaHD wrote:
    Ale NIKT nie mówi, że zarodki 3 dniowe nie mają szans ani, że te 5cio dniowe są lepsze. Po prostu na moje jeśli nie dotrwa do 5 doby na szkiełku to nie dotrwa też w macicy no i tyle. Mi jeden padł w 5 dobie, gdybym go wzięła w 3 to by nic z tego nie było. W 3 dobie miałam 6 zarodków 8mio komórkowych więc wszystkie takie same i jak wtedy wybrać którego podać? A powstało mi 5 blastocyst o bardzo różnych oznaczeniach w tym jedna wolniejsza której klasy nie dało się określić i ciesze się, że poczekali a nie podali mi w 3 dobie pierwszy z brzegu bo mógłby to okazać się ten który w 5 dobie umarł.

Ty miałaś 6 zarodkow do wyboru, do koloru - to oczywiste ze wtedy się czeka się wybiera najlepiej rokujące, zamiast robić 6 niepotrzebnych transferow. Inna dziewczyna ledwo po 20tce pisze ze miała 30 oocytow i ona sobie nie da przetransferować zarodka 3-dni. No pewnoe, bo ma jeszcze milion jajek w azocie, do tego min 10 lat wysokiej plodnosci. No kurczę, dziewczyny! Zrozumcie ze nie kazda kobieta ma 20 lat, 30 oocytow w każdej stymulacji, zarodkow do wyboru do koloru. Nie kazda z nas ma luksus przebierania i wybrzydzania, bo niektóre z nas maja wyczerpana rezerwe, 40 lat, pobrane 2-4 komórki i wtedy czekanie na 5dniowe blastocysty to jest zupełnie inna bajka kaloszy. Wtedy się bierze taki zarodek jaki się ma, wrzuca do macicy żeby mu dać największe szanse przetrwania, a nie czeka aż wszystkie umra.

Nieprawda jest, ze jeśli zarodek nie przeżył na szkiełku to nie przeżyłby w macicy. Dowodem na to są liczne ciaze ze słabych zarodkow. W laboratorium nie zdarza się praktycznien ze slaby zarodek staje się ladna blastocysta (a potem ciaza) - takie zarodki umieraja. W macicy maja szanse przezyc. Zapominacie dziewczyny ze jedna z przyczyn smierci zarodka na szkle sa nieodpowiadające mu warunki laboratoryjne. Do hodowli każdy lab używa innej pozywki - te pozywki się różnią. Cena, jakością, producentem, składem, żaden natomiast NIE MA składu przypominającego środowisko jajowodu/macicy. Pozywki sa roznie przechowywane, mogą zostać zainfekowane, mogą się do nich choćby dostać perfumy, których wiele kobiet używa, czy zanieczyszczenia z polskich ulic. Nie da się tego uniknąć, bo medium chlonie wszystko z otoczenia. Plus zmiany temperatury, światło - to są wszystko rzeczy toksyczne dla zarodka, które w macicy nie wystepuja. Do tego dochodzi zwykly blad ludzki. To wszystko sprawia, ze zarodek na szkle ma MNIEJSZE szanse przetrwania niż w macicy. Komorki ludzkie w ogole bardzo trudno hodowac w laboratorium. Komorki ludzkie, a zwłaszcza zarodek, potrzebują bodźców z otoczenia - jak komorka nie dostaje tych bodźców to przelacza się w tryb apoptozy, czyli umiera. Zarodek w szkle nie dostaje tych sygnalow jakie normalnie dostawałby z jajowodu/macicy. Wniosek można wycignac samemu.

Wam się wydaje ze zarodek na szkle siedzi w jakimś raju, który go odzywia lepiej niż macica? Jest dokładnie odwrotnie. Im dłużej zarodek siedzi w szkle tym mniejsze szanse jego przetrwania, krotka pilka, bo siedzenie w szkle to stres. Maksymalne szanse przetrwania daje tylko macica. I w żaden sposób nie można twierdzić e skoro nie przeżył to i tak by nie przeżył.
    I owszem, mozecie miec swoje przekonania, ale błagam nie piszcie tego bo jeszcze wam ktoś uwierzy i pozbawi się szans na dziecko.

Kunia, Tyszanka81, SzewskaPasja, gosia81, ślązaczka, Eltasz, sisi, Natka-matka wariatka :), Beata.D lubią tę wiadomość

5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
    1 x naturalna cb
    Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019
  • anakonda Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2017, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brenya77 ja nie mam 20 lat i miliona jajek ale ja jestem za czekaniem do 5 doby . Przy 7 occytach w 1 procedurze miałam 5 zarodków w 3 dobie w 5 tylko 1 . W 2 procedurze 6 occytów i w 3 dobie 2 zarodki słabe 1 podali a drugi nie przetrwał do 5 doby . W 3 z 6 zarodków w 4 dobie w 5 zostały 3 blastki . Ja mimo ,że nam odpadają zarodki nie chce transferu w 3 dobie . Chce mieć realne szanse na ciąże i nie interesuje mnie czy maja lepsze warunki w macicy czy na szkiełku . W 3 dobie miałabym za sobą w 2 procedurach 7 transferów z czego tak naprawdę 1 mógł dać ciąże . Każdy ma swoje zdania i racje czy ma 20 lat czy 40 .
    P.S . Bo mając 20 lat nie znaczy starać się gorzej ,ryzykowniej i ma sie czas na wszystko . Ja zaczynałam mając 23 i dalej się kulam
    PS 2 gdyby zarodkom było tak źle na szkiełku to podawaliby je w 2 dobie a nie 3 dla mnie to bzdura . Ale Ty i tak masz swoje zdanie które chcesz narzucić innym . Każdy robi i zrobi tak jak z lekarzem uzgodni .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2017, 12:17

ewe_a85, Mimbla, Bella93, lady_pink lubią tę wiadomość

Starania od 2008 roku 07.02.14 aniołek 13tc 💔
    3 IUI , 5IVF

Mrl 0% szczepienia -> 26,1 ( X)-> doszczepianie (I)
    17.08 2019 7tc :💔

24.11 2024 transfer + atosiban
    1.12. 82b : 192p
    5:12 547b: > 160p
    9.12 3313b > 160p
    14.12 15122b >125p
    16.12 ❤️
    3.02 prenatalne
    url=https://www.tickerfactory.com]s-preg.png[/url]
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2017, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W 1 procedurze miałam 4 komórki z czego 2 zarodki i też hodowali je do 5 doby. Jak możesz mówić, że ktoś kto ma 20 lat i 30 oocytów to ma czas się starać i może sobie mieć kilka nieudanych transferów. To było po prostu chamskie!

Ale breyna z Tobą ja dyskutować nie będę bo mnie wkurzasz :)

ewe_a85, lipa, lady_pink lubią tę wiadomość

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • brenya77 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2017, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikt ci nie kaze dyskutowac ze mną. To jest publiczne forum i każdy ma prawo wypowiedzi, czy ci się to podoba, czy nie. Tak jak ty wyrazilas swoje zdanie (narzucając innym swój punkt widzenia), tak ja wyrazilam swoje. I mam do tego prawo. Jeśli uważasz moje uwagi o 30 oocytach za chamskie, to ja tez mogę ci napisać, ze ja uważam twoje wypowiedzi za chamskie.
    Kazda kobieta jest inna i kazda kobieta podejmuje swoje decyzje. Ale namawianie kobiety, które maja malo zarodkow do ryzyka, jest duża odpowiedzialnością, wiec proszę cię tylko o uważność w tym co piszesz, jako kobieta która ma tych zarodkow dużo. To wszystko.

Emma 32 lubi tę wiadomość

1 x naturalna cb
  • ewe_a85 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2017, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ohhh i zaś to samo :/ wyjątkowo nie przeczytałam nic w stylu " z publikacji wynika "
    Czyta to potem jakiś pokręcony PISior i potem są wypowiedzi, że zabijami nasze zarodki, że je narażamy itp

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2017, 12:40

MalaHD, Kunia, Justine, Morwa, Evaa, Bella93, lady_pink lubią tę wiadomość

mhsv6iye17jtj0kr.png
  • brenya77 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2017, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok. Spadam stad. Na tym forum, oprócz dyskusji o betach nie da się o niczym merytorycznie podyskutować :-(

Bella93 lubi tę wiadomość

1 x naturalna cb
  • Deseo Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2017, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja miałam dwa słabe zarodki 6C- jeden nie przetrwał do 5 doby a drugi dał ciążę biochemiczną. Myślę, że gdyby oba czekały do 5 doby to bym nic nie miała, a tak wiem, że nawet taki słabeuszek może dać radę. Ciąży z tego nie ma,ale coś się zadziało.
    Ja tam bronię 3 dniowców ;)

Morwa- kciuki za transfer!!!!!!!!

gosia81, Tyszanka81, brenya77, sisi lubią tę wiadomość

Emilka 2012 <3
    kgKip1.png
  • lipa Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2017, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brenya można, tylko Ty wszystko piszesz takim nie znoszacym sprzeciwu tonem, w dodatku dosrywajac innym. Tekst o 20 latach i milionie jajek BYŁ CHAMSKI. Nie znasz czyjejś historii, problemów, to powstrzymać się od docinków.

brenya77, MalaHD, ewe_a85, Justine, Asia_88, Morwa, Evaa, Mimbla, gretka, Bella93, lady_pink lubią tę wiadomość

age.png
‹‹ 4656 4657 4658 4659 4660 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ