IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
emka29 wrote:Dziękuje za odpowiedź. Już pytałam na tamtym wątku i także polecają Paśnika. A długo czeka się u niego na wizytę i czy badania trzeba robić tam na miejscu czy mogę gdzieś w Warszawie?
Na wizytę będziesz czekać max tydzień. Wszystkie badania możesz zrobić na miejscu bez problemuProblem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
Mała Królewna jest już z nami
Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/ -
Justine wrote:Na wizytę będziesz czekać max tydzień. Wszystkie badania możesz zrobić na miejscu bez problemu
-
A ja myślę intensywnie w kolejnej probie z KD o diagnostyce preimplementacyjnej PGE NS 360 w Invicta.
Bo wszystkie zarodki z KD były blastocystami wysokiej klasy (całe 7sztuk: W tym 3 szt 411, 2szt 322, 2 szt 222).
I co? I nic:-(Walka od 3lat. AMH - 0,14. Niepłodność wtórna. Procedura z KD.
07.03.17 - III criotransfer- 5tc 2700 bhcg, 6tc - koniec radosci
19.04.17 - IV criotransfer ( Bl 4.1.2, Bl 3.2.2). 5dpt bhcg 2013.
Prawdopodobnie kolejny raz nieudane. Nie wiadomo co sie dzieje.Czekamy do usg 04.05. -
Emcia123 wrote:Wyslalam Ci zaproszenie cos Ci napisze na priv odnosnie tych szczepionekWalka od 3lat. AMH - 0,14. Niepłodność wtórna. Procedura z KD.
Prawdopodobnie kolejny raz nieudane. Nie wiadomo co sie dzieje.Czekamy do usg 04.05. -
lena7 wrote:Dziewczyny, ja troche mniej o ivf, ale nurtuje mnie jedna sprawa...jako ze wyniki moje (oprocz homocysteiny, ktora teraz jest powiedzmy prawie ok) sa ok, mowie, o hormonach, genetyce itp, to jak robilam kiedys hsg, wyszlo ze jajowody sa drozne, ale lekko poskrecane..czy jest taka mozliwosc, ze nie zaszlam nigdy w ciaze naturalne przez te jajowody? ze jajeczko moze nie "dostaje sie" dalej przez te skrety? wiem, pewnie sie smiejecie, ale chcialabym przed smiercia naprawde wiedziec, co jest przyczyna naszej niepłodnosci? bo nieplodnosc idiopatyczna, to cos przeciez, czego po prostu jeszcze zaden lekarz u konkretnej pary nie wykryl po prostu..a przyczyna jest, tylko nieodkryta
Lena mam to samo. Chcialabym zeby ktos mi w koncu znalazl co jest problemem. Zaczynam ivf w nowej klinice, wiec powtarzalismy wsyztskie wyniki, i znowu niby wszytsko jest ok, a jak widac nie jest....
Dootka- ja mam te mutacje, i bralam zastrzyki na rozrzedzenie krwi w czasie stymulacji, trasferow i mojej niby ciazy- powiedzieli mi ze jak dlugo bierze sie hormony, trzeba braz zastrzyki zeby nie dostac jakiegos zatoru. Pozniej, przy ciazy, radza brac dalej zastrzyki, zeby wyeliminowac mozilowsc zatoru w lozysku- czyli zeby zmniejszyc szanse poronienia z tego powodu. Z tego co mowil moj lekarz, zalecaja brac je przez pierwszy trymestr. Ale z tego co czytalam w internetach, to niektore kobitki biora cala ciaze, nie wiem od czego to zalezy. -
bazylka wrote:Dziewczyny a jaki powinien być ten poziom homocysteiny? I jaki to ma wpływ i na co? Ja mam homocysteine na poziomie 7,60 umol/l. A kwas foliowy 5,64 ng/ml
bazylka lubi tę wiadomość
START 2013 endo, adeno, borelioza AMH 0,36
HSG, laparo, histero, IUI
01.2016 I ICSI 🙁 7A1
05.2016 II ICSI 🙁8A1 [*] 6tc 💔
11,12.2019 i 02.2020 IUI 🙁
06.2020 III IMSI 0
06.2021 IV ICSI 8A1, 4 ❄️
8dpt 26, 10dpt 91, 12dpt 256, 28dpt ♥️
12+3 prenatalne - uogólniony obrzęk płodu 🙁
16tc 💔 Robercik - zespół Edwardsa
14.02.2022 FET 3aa
6dpt ⏸ 7dpt 72,70, 9dpt 178, 14dpt 1709
25dpt ❤️ 6t2d
12+5 usg prenatalne OK 👧
22+2 połówkowe Ok 👧
30+4 prenatalne 3 trymestru OK 👧
39+4 Julia cc 3380 50 cm ❤️ 26.10.2022
---
22.07.2024 FET 🙁 5bb
16.09.2024 FET 🙁 3bb+4cc
03.2025 V IVF - 2aa ❄️
29.05.2025 FET 2aa ostatni
6dpt ⏸
7dpt 47, 9dpt 105, 12dpt 465,8, 14dpt 1137, 27dpt ❤️ 7.9 mm
-
nick nieaktualnyAnia:gdzie ta ciaza! wrote:Lena mam to samo. Chcialabym zeby ktos mi w koncu znalazl co jest problemem. Zaczynam ivf w nowej klinice, wiec powtarzalismy wsyztskie wyniki, i znowu niby wszytsko jest ok, a jak widac nie jest....
Dootka- ja mam te mutacje, i bralam zastrzyki na rozrzedzenie krwi w czasie stymulacji, trasferow i mojej niby ciazy- powiedzieli mi ze jak dlugo bierze sie hormony, trzeba braz zastrzyki zeby nie dostac jakiegos zatoru. Pozniej, przy ciazy, radza brac dalej zastrzyki, zeby wyeliminowac mozilowsc zatoru w lozysku- czyli zeby zmniejszyc szanse poronienia z tego powodu. Z tego co mowil moj lekarz, zalecaja brac je przez pierwszy trymestr. Ale z tego co czytalam w internetach, to niektore kobitki biora cala ciaze, nie wiem od czego to zalezy.
-
lena7 wrote:Dziewczyny, ja troche mniej o ivf, ale nurtuje mnie jedna sprawa...jako ze wyniki moje (oprocz homocysteiny, ktora teraz jest powiedzmy prawie ok) sa ok, mowie, o hormonach, genetyce itp, to jak robilam kiedys hsg, wyszlo ze jajowody sa drozne, ale lekko poskrecane..czy jest taka mozliwosc, ze nie zaszlam nigdy w ciaze naturalne przez te jajowody? ze jajeczko moze nie "dostaje sie" dalej przez te skrety? wiem, pewnie sie smiejecie, ale chcialabym przed smiercia naprawde wiedziec, co jest przyczyna naszej niepłodnosci? bo nieplodnosc idiopatyczna, to cos przeciez, czego po prostu jeszcze zaden lekarz u konkretnej pary nie wykryl po prostu..a przyczyna jest, tylko nieodkryta
Program zapłodnienia pozaustrojowego może zakończyć się niepowodzeniem w związku z nieprawidłową implantacją zarodka w macicy. Przyczyną takiej sytuacji może być występowanie aneuploidii chromosomalnych (mniejsza lub większa od prawidłowej liczba chromosomów). Implantacja zarodka z aneuploidiami może prowadzić do urodzenia chorego dziecka np. z zespołem Downa, Patau, Klinefeltera, Edwardsa, Turnera. Większość ciąż kończy się jednak w takim przypadku poronieniem. Ryzyko wystąpienia aneuploidii chromosomalnych zwiększa się wraz z wiekiem kobiety i jest niezależne od metody poczęcia. Uważa się że jest to jedna z najważniejszych przyczyn powodujących niepowodzenia w staraniach o potomstwo wśród kobiet w wieku powyżej 35 lat.Translokacja chromosomowa ma charakter zrównoważony, jeżeli żaden fragment chromosomu nie jest ani tracony, ani pozyskiwany, a tylko inaczej rozmieszczony. Osoba, która jest nosicielem translokacji zwykle nie ma żadnych objawów chorobowych. Problemem jest posiadanie zdrowego potomstwa. Pary, gdzie jedna z osób jest nosicielem translokacji borykają się ze zwiększonym ryzykiem poronień oraz niepłodnością.Walka od 3lat. AMH - 0,14. Niepłodność wtórna. Procedura z KD.
wombi wrote:masz bardzo ładny wynik
Ja nie miałam chyba nigdy tego robionego....Walka od 3lat. AMH - 0,14. Niepłodność wtórna. Procedura z KD.
małaszarobura wrote:A wogole to kiedy sie robi tę homocysteine?
Ja nie miałam chyba nigdy tego robionego....START 2013 endo, adeno, borelioza AMH 0,36
HSG, laparo, histero, IUI
01.2016 I ICSI 🙁 7A1
05.2016 II ICSI 🙁8A1 [*] 6tc 💔
11,12.2019 i 02.2020 IUI 🙁
06.2020 III IMSI 0
06.2021 IV ICSI 8A1, 4 ❄️
8dpt 26, 10dpt 91, 12dpt 256, 28dpt ♥️
12+3 prenatalne - uogólniony obrzęk płodu 🙁
16tc 💔 Robercik - zespół Edwardsa
14.02.2022 FET 3aa
6dpt ⏸ 7dpt 72,70, 9dpt 178, 14dpt 1709
25dpt ❤️ 6t2d
12+5 usg prenatalne OK 👧
22+2 połówkowe Ok 👧
30+4 prenatalne 3 trymestru OK 👧
39+4 Julia cc 3380 50 cm ❤️ 26.10.2022
---
22.07.2024 FET 🙁 5bb
16.09.2024 FET 🙁 3bb+4cc
03.2025 V IVF - 2aa ❄️
29.05.2025 FET 2aa ostatni
6dpt ⏸
7dpt 47, 9dpt 105, 12dpt 465,8, 14dpt 1137, 27dpt ❤️ 7.9 mm
-
małaszarobura wrote:A kariotyp ciazy po jej poronieniu juz robiłaś?
-
nick nieaktualnymałaszarobura wrote:A wogole to kiedy sie robi tę homocysteine?
Ja nie miałam chyba nigdy tego robionego.... -
nick nieaktualnyemka29 wrote:nie robiłam i trochę jestem zła na siebie, że nie zainteresowałam się tym zanim poszłam do szpitala. Szczerze to teraz modlę się aby jak najszybciej przyszła miesiączka, bo już za dużo zaczynam myśleć o tych wszystkich badaniach i wizytach. Mój mąż się śmieje, że znowu ze mną nie ma kontaktu bo moje myśli błądzą nie wiadomo gdzie.
-
emka29 wrote:nie robiłam i trochę jestem zła na siebie, że nie zainteresowałam się tym zanim poszłam do szpitala. Szczerze to teraz modlę się aby jak najszybciej przyszła miesiączka, bo już za dużo zaczynam myśleć o tych wszystkich badaniach i wizytach. Mój mąż się śmieje, że znowu ze mną nie ma kontaktu bo moje myśli błądzą nie wiadomo gdzie.
Lekarze dużo rzeczy nie mowia i nie robią i to mnie wkurza.
A w szpitalu ci nie mówili o tym?Walka od 3lat. AMH - 0,14. Niepłodność wtórna. Procedura z KD.
małaszarobura wrote:Lekarze dużo rzeczy nie mowia i nie robią i to mnie wkurza.
A w szpitalu ci nie mówili o tym? -
nick nieaktualny
-
Zapytaj się wprost lekarza. No i czy nie powinnaś jak najszybciej zacząć brać metylowane witaminy na jej zbicie.
Ja wszędzie czytam ze Homocysteina przy staraniach powinna wynosić 7-8.MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3. -
wombi wrote:mi kazali dopiero po potwierdzeniu mutacji mthfr, homocysteinę, kwas foliowy i wit B12
Cyt.Homocysteina niekorzystnie wpływa na reprodukcję. Jej wysokie stężenie w płynie pęcherzykowym jajnika może zaburzać interakcję pomiędzy plemnikiem a komórką jajową, zmniejszając tym samym szanse zapłodnienia. Dodatkowo hiperhomocysteinemia powoduje upośledzenie implantacji zapłodnionego jaja oraz niekorzystnie wpływa na procesy embriogenezy. Skutkami tych procesów mogą być poronienie, zahamowanie rozwoju płodu, a nawet jego obumarcie. Hiperhomocysteinemia w okresie ciąży jest czynnikiem ryzyka poronień nawykowych, wewnątrzmacicznej śmierci płodu oraz wad cewy nerwowej (otwarte wady cewy nerwowej związane są z obniżeniem aktywności syntazy metioniny, uczestniczącej w syntezie białek budujących osłonki mielinowe). Udowodniono, że w stanach niedoboru kwasu foliowego, homocysteina gromadzi się w komórkach rozwijającego się zarodka i powoduje szereg uszkodzeń. Istnieje wiele hipotez na temat jej embriotoksyczności, np. sugeruje się że homocysteina jest antagonistą mózgowego receptora N-metyloD-asparaginianowego (NMDA), który odpowiada za regulację migracji komórek nerwowych, adhezję tych komórek i ich apoptozę. Hiperhomocysteinemia u kobiet ciężarnych stwarza także ryzyko powikłań zakrzepowo-zatorowych oraz nadciśnienia ciążowego.http://biuletynfarmacji.wum.edu.pl/
Małaszarobura nie robilam nigdy badania aneuploidii chromosomalnych, ale mozliwe ze czeka mnie to, i inne jeszcze badania
Starania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
7 FET 01.06.17 - 27.02.18 córka
8 FET 08.02.19 - 23.10.19 syn -
Dziewczyny,
a no moim miejscu 2 poronienia (jedno 9 tc, teraz 5 tc) to jakie badania byście zrobiły w miedzy czasie. Mam jeszcze 2 zarodki. Jak sie nie uda (odpukać) to zrobię nową procedurę. Ale do crio podejdę w lipcu.
Nic nie robiłam oprócz podstawowych badań hormonalnych są ok. Niepłodność idiopatyczna.Kunia
niepłodność idiopatyczna
2 procedury
I i V 2016 - transfery
IX 2016 - transfer 2 blastki beta 9 dpt - 65, 12 dpt -240 - 8 tc -
04.2017 crio 2 blastek- CB
11.10 - crio, 6 dpt - beta 38, 8 dpt- beta 99, 10 dpt -250, 14 dpt-414, 16 dpt-508
1 mrozak