X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 września 2017, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Transfer jutro - czyli w 3 dobie...
    Chyba nie jest najlepiej, tak więc ja się martwię w drugą stronę, że zarodków mogę nie mieć w ogóle :(

• Stiffi Autorytet

Wysłany: 1 września 2017, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje dziewczyny, przekazałam jek dobre wiadomości od Was :) podbudowaly ja wasze wiadomości, ma lepszy humor i juz nie placze , dalysmy jej nadzieje :) ma sie umowic do mojego lekarza ktory głównie zajmuje sie nieplodnoscia i ivf i mam nadzieje ze ja podniesie na duchu bo ona sie mi zalamie ... dziekuje jeszcze raz Wam :*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2017, 14:09

f2w3dqk3max66qq4.png

allo mrl 0%
    KIR BX
    PAI 1 hetero
    MTHFR homo
    7trf 2 ❄❄05.08.19 3BB i 4BB (10dpt 402,000 ;12dpt 1073,000;16dpt 7081,000;18dpt 17835,000)
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 2 września 2017, 01:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rok temu padla decyzja o IVF,dluga procedura,slaby efekt bo tylko 5 komórek z czego 3 sie zaplodnily a przetrwały 2 blastki które nam podali.Efektem tego jest nasze szczęscie Antos,przyszedł na swiat 11 lipca,58cm 3690g.Kochane mimo iz przekroczylam czterdziestke i bylo tylko 5 komórek to jednak udało sie zostac mamą,nie traccie wiary i ducha walki,ja nigdy nie zwątpiłam

http://static.pokazywarka.pl/n/y/8/5fb22c4c3f25067f5423db7bdf8e12b2_orig.jpg

Bella93, anouk11, lena7, Mag85, lipcowka86, ania8306, Dootka_86, Yoselyn82, Alrauna1987, Asia_88, małamii89, ana167, pszczółka p, opu, Krakowianka, LonaW, zizia_a, redken, sylwia80, Angie 31, Nadira, wombi, Natka-matka wariatka :), Beata.D, promyczek 39, Konwalia, Jagoda14, Cccierpliwa, jasmina6, sylvuś, CzterolistnaKoniczyna, Asiula86, gosia81 lubią tę wiadomość

Antoś IVF,Julisia naturalmhsvanlit2rdpeg7.png
    km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Krakowianka Autorytet

Wysłany: 2 września 2017, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagna 75 wrote:
    Rok temu padla decyzja o IVF,dluga procedura,slaby efekt bo tylko 5 komórek z czego 3 sie zaplodnily a przetrwały 2 blastki które nam podali.Efektem tego jest nasze szczęscie Antos,przyszedł na swiat 11 lipca,58cm 3690g.Kochane mimo iz przekroczylam czterdziestke i bylo tylko 5 komórek to jednak udało sie zostac mamą,nie traccie wiary i ducha walki,ja nigdy nie zwątpiłam

http://static.pokazywarka.pl/n/y/8/5fb22c4c3f25067f5423db7bdf8e12b2_orig.jpg
    Jagna ogromne gratulacje :) Antoś przystojniak :)

5958beaa9c1f8.png
  • Justine Autorytet

Wysłany: 2 września 2017, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LonaW wrote:
    A ja mam do Was pytanie z gatunku etyczno-moralnych. Co robicie z zarodkami, które Wam zostały? A co kliniki robią z zarodkami, które nie zostały opłacone lub które nie nadawały się do transferu ze względu na wady genetyczne??? Chcę iść do spowiedzi a nie wiem jak ten problem rozgryźć. Nam zostały 4 mrożaczki i 2 nienadające się do transferu. Oczywiście po szczęśliwie zakończonej pierwszej ciąży będę korzystać z mrozaczkow ale nie sądzę aby że wszystkich.... Nie wiem co z tymi "no transfer".

Skoro chcesz iść do spowiedzi po "świadomie popełnionym grzechu" (który notabene jest ciężkim grzechem wg religii Rzymsko-katolickiej) to proponuję podzielić się z tymi wątpliwościami ze spowiednikiem.

Odnośnie zarodków "no transfer" jak je nazwałaś masz do wyboru 2 opcje: albo opłacanie przechowywanie przez 20 lat (albo 25, już nie pamiętam) a później idą z automatu do adopcji (chyba, że coś w tym czasie się zmieni) albo od razu do adopcji.
    Jeśli zdecydujesz się opłacać, a nie będziesz regulować opłat to będziesz traktowana jak każdy dłużnik- wezwania do zapłaty, sąd, komornik itp ;) Co wybrać i co zrobić to ciężki temat, ale myślę, że jeszcze masz na to czas.

Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
    3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
    Mała Królewna jest już z nami <3
    Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 2 września 2017, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine wrote:
    Odnośnie zarodków "no transfer" jak je nazwałaś masz do wyboru 2 opcje: albo opłacanie przechowywanie przez 20 lat (albo 25, już nie pamiętam) a później idą z automatu do adopcji (chyba, że coś w tym czasie się zmieni) albo od razu do adopcji.
    Jeśli zdecydujesz się opłacać, a nie będziesz regulować opłat to będziesz traktowana jak każdy dłużnik- wezwania do zapłaty, sąd, komornik itp ;) Co wybrać i co zrobić to ciężki temat, ale myślę, że jeszcze masz na to czas.
    A nie jest tak, ze ustawa nakazuje przechowywanie zarodkow "prawidlowych"?

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤

Matylda 🩷 11.08.2022
    Zoya 🤎 Vincent 🩶 25.08.2025
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2017, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wlasnie mysle jak Bella. To by bylo głupie jakby komuś mieli transferowac wadliwe genetycznie..

Co do spowiedzi to czytałam ze jest automatycznie ekskomunika i nie każdy spowiednik może z tego wyspowiadać..zresztą chyba trzeba żałować tego co się zrobiło...ja nie zaluje i nigdy zalowax nie będę...nie wiem jak będzie u mnie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2017, 12:51

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2017, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine, pierwsza część odpowiedzi zupełnie zbędna...Szkoda, że niektóre z Was nie mogą sobie darować zgryźliwych komentarzy. Nie lepiej zachować je dla siebie? Chyba nie po to jest to forum. Za drugą juz konkretną bardzo dziękuję.
    A co do spowiedzi, aby wyprowadzić niektóre z Was z błędu, to jest możliwe rozgrzeszenie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2017, 13:09

• Mag85 Autorytet

Wysłany: 2 września 2017, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotka jaka ekskomunika, skad takie informacje? To jest nieprawda. A zarodki sa raczej slabe, a nie wadliwe genetycznie, bo tego nie widac przeciez, chyba ze byly badane, ale w tedy raczej nie sa przechowywane.

LonaW po co oplacac te zarodki, zastanawiac sie nad moralnoscia, nie lepiej poprostu zrobic transfer? To najlepsze rozwiaznie wedlug mnie.

gosia81 lubi tę wiadomość

7pqmag4.png
  • Mag85 Autorytet

Wysłany: 2 września 2017, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagna gratuluje, synus cudowny :)

7pqmag4.png
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 2 września 2017, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag85 wrote:
    A zarodki sa raczej slabe, a nie wadliwe genetycznie, bo tego nie widac przeciez, chyba ze byly badane, ale w tedy raczej nie sa przechowywane.
    Lona ma zarodki po pgs, wlasnie o tym mowimy ;)

I nie uwazam, zeby wypowiedź Justine byla nie na miejscu. Sama poruszyłas temat wiary, a prawda jest taka, ze "Jezu ufam Tobie" nie idze w parze z IVF. Nie wiem jak mozna zalowac urodzenia dziecka :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2017, 13:23

lady_pink, Asia_88, gosia81 lubią tę wiadomość

Moja historia leczenia

Matylda 🩷 11.08.2022
  • sylwia80 Autorytet

Wysłany: 2 września 2017, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A może lepiej nie poruszać tematów dotyczących wiary na tym forum ? Każdy to odbiera inaczej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2017, 13:32

MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2017, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella,ja pytałam o zarodki. Jakbym chciała o spowiedzi pogadać to bym pytała o spowiedź.
    A to dla wyjaśnienia bo może faktycznie niejasno to opisałam.
    Chodziło mi o to, że nigdzie nie spotkałam się z informacjami co dzieje się z zarodkami po PGS nie nadającymi się do transferu. Czyli wadliwymi genetycznie. Czyli takimi, których się nie transferuje. Ktoś mi kiedyś zasugerował że bez wiedzy prowadzi się na nich padania.... Slyszalyscie o tym??? Co się z nimi tak naprawdę dzieje?

• MalaHD Autorytet

Wysłany: 2 września 2017, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiara nie idzie w parze z in vitro. Jak ktoś nie może mieć dzieci i szczerze wierzy w Boga, kościół, cała ta otoczke to powinien się z tym pogodzić, że Bóg tak chciał. Bo niby jak się wyspowiadac?! Jestem w ciąży z in vitro i bardzo tego żałuję? Hipokryzja

Bella93, sylwia80, Karola1985, renieczka, Dootka_86, Mycha666, Natka-matka wariatka :), Yoselyn82, Asia_88, gosia81 lubią tę wiadomość

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 2 września 2017, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LonaW wrote:
    Bella,ja pytałam o zarodki. Jakbym chciała o spowiedzi pogadać to bym pytała o spowiedź.
    A to dla wyjaśnienia bo może faktycznie niejasno to opisałam.
    Chodziło mi o to, że nigdzie nie spotkałam się z informacjami co dzieje się z zarodkami po PGS nie nadającymi się do transferu. Czyli wadliwymi genetycznie. Czyli takimi, których się nie transferuje. Ktoś mi kiedyś zasugerował że bez wiedzy prowadzi się na nich padania.... Slyszalyscie o tym??? Co się z nimi tak naprawdę dzieje?
    "Chce isc do spowiedzi i nie wiem jak to ugryzc".
    Przeczytaj ustawe o leczeniu nieplodnosci, powinna wiele wyjasnic.

Sylwia, tu nie ma czego odbierac "inaczej". Albo rybka albo pipka, albo sie wierzy i trzyma tego co mowi kosciol (jest to jeden z elementow wiary) albo sie od kosciola (Boga) odwraca.

Asia_88 lubi tę wiadomość

Moja historia leczenia

Matylda 🩷 11.08.2022
  • sylwia80 Autorytet

Wysłany: 2 września 2017, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    "Chce isc do spowiedzi i nie wiem jak to ugryzc".
    Przeczytaj ustawe o leczeniu nieplodnosci, powinna wiele wyjasnic.

Sylwia, tu nie ma czego odbierac "inaczej". Albo rybka albo pipka, albo sie wierzy i trzyma tego co mowi kosciol (jest to jeden z elementow wiary) albo sie od kosciola (Boga) odwraca.

Bella, ja rozumiem, ale sądzę, że niektórzy chcieliby mieć i rybkę i pipkę.

MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2017, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella, "Chce isc do spowiedzi i nie wiem jak to ugryzc". To nie to samo co:"dziewczyny co o tym myślicie i poradzicie co mam zrobić"...znaki zapytania pojawiły się przy temacie zarodków a nie spowiedzi.
    I proszę zakończmy ten temat bo zrobiło się nieprzyjemnie...

• Mag85 Autorytet

Wysłany: 2 września 2017, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to nie wiedzialam, ze zarodki sa po badaniu. Szczerze to myslalam, ze takich zarodkow sie nie przechowuje. Do adopcji tym bardziej nie powinny isc.

LonaW trzeba rozmawiac o wszystkim. Kazda ma jakies tam zdanie. Ja tez sie nad tym czasami zastanawiam i tez sama nie wiem. Z jednej strony racja, ze nie mozna wiary traktowac wybiorczo, a z drugiej kazda ma tam swoje racje i mamy wolna wole. Kosciol tez raz cos uznaje, raz nie, na przestrzeni wiekow zmienial zdanie i za postepem nigdy nie byl wiec....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2017, 14:03

7pqmag4.png
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 2 września 2017, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia80 wrote:
    Bella, ja rozumiem, ale sądzę, że niektórzy chcieliby mieć i rybkę i pipkę.
    W zyciu chyba tak nie ma, zeby zjesc ciastko i miec ciastko ;)

sylwia80 lubi tę wiadomość

Moja historia leczenia

Matylda 🩷 11.08.2022
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2017, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny melduję, że mój kropek w trzeciej dobie trafił na pokład do mamusi. Dwa jeszcze walczą więc zobaczymy czy będą mrożaczki.

W kwestii wiary, Kościoła i jego nauk niestety jest to drażliwy temat. Ale prawo kanoniczne nie tylko w tej dziedzinie zresztą było zawsze tak stanowione, żeby łatwiej było wiernymi kierować. Bóg podobno stworzył człowieka rozumnego, na swój wzór i podobieństwo i teraz tą jego mądrość miałby nazywać grzechem? Medycyna zawsze miała "na pieńku" z Kościołem. A mnie się zdaje,że ci którzy pomagają ludziom powołać na świat dziecko i otoczyć je miłością to anioły zesłane od samego Najwyższego. A Kościół jako instytucja jest tak fałszywy i ociekający hipokryzją, że nie czuję się w obowiązku spowiadać się z tego w jaki sposób przyszło na świat moje dziecko, a tym bardziej prosić o wybaczenie,bo ktoś rości sobie do tego prawo.
    A moje dziecko jest ochrzczone!

Bella93, Natka-matka wariatka :), Monika***, Karola1985, Alrauna1987, Nadira, Beata.D, sylwia80, promyczek 39, bajka_, jasmina6, Iva79, gosia81 lubią tę wiadomość

‹‹ 4938 4939 4940 4941 4942 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ