SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 września 2017, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Transfer jutro - czyli w 3 dobie...
    Chyba nie jest najlepiej, tak więc ja się martwię w drugą stronę, że zarodków mogę nie mieć w ogóle :(

• Stiffi Autorytet

Wysłany: 1 września 2017, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje dziewczyny, przekazałam jek dobre wiadomości od Was :) podbudowaly ja wasze wiadomości, ma lepszy humor i juz nie placze , dalysmy jej nadzieje :) ma sie umowic do mojego lekarza ktory głównie zajmuje sie nieplodnoscia i ivf i mam nadzieje ze ja podniesie na duchu bo ona sie mi zalamie ... dziekuje jeszcze raz Wam :*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2017, 14:09

f2w3dqk3max66qq4.png

allo mrl 0%
    KIR BX
    PAI 1 hetero
    MTHFR homo
    7trf 2 ❄❄05.08.19 3BB i 4BB (10dpt 402,000 ;12dpt 1073,000;16dpt 7081,000;18dpt 17835,000)
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 2 września 2017, 01:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rok temu padla decyzja o IVF,dluga procedura,slaby efekt bo tylko 5 komórek z czego 3 sie zaplodnily a przetrwały 2 blastki które nam podali.Efektem tego jest nasze szczęscie Antos,przyszedł na swiat 11 lipca,58cm 3690g.Kochane mimo iz przekroczylam czterdziestke i bylo tylko 5 komórek to jednak udało sie zostac mamą,nie traccie wiary i ducha walki,ja nigdy nie zwątpiłam

http://static.pokazywarka.pl/n/y/8/5fb22c4c3f25067f5423db7bdf8e12b2_orig.jpg

Bella93, anouk11, lena7, Mag85, lipcowka86, ania8306, Dootka_86, Yoselyn82, Alrauna1987, Asia_88, małamii89, ana167, pszczółka p, opu, Krakowianka, LonaW, zizia_a, redken, sylwia80, Angie 31, Nadira, wombi, Natka-matka wariatka :), Beata.D, promyczek 39, Konwalia, Jagoda14, Cccierpliwa, jasmina6, sylvuś, CzterolistnaKoniczyna, Asiula86, gosia81 lubią tę wiadomość

Antoś IVF,Julisia naturalmhsvanlit2rdpeg7.png
    km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Krakowianka Autorytet

Wysłany: 2 września 2017, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagna 75 wrote:
    Rok temu padla decyzja o IVF,dluga procedura,slaby efekt bo tylko 5 komórek z czego 3 sie zaplodnily a przetrwały 2 blastki które nam podali.Efektem tego jest nasze szczęscie Antos,przyszedł na swiat 11 lipca,58cm 3690g.Kochane mimo iz przekroczylam czterdziestke i bylo tylko 5 komórek to jednak udało sie zostac mamą,nie traccie wiary i ducha walki,ja nigdy nie zwątpiłam

http://static.pokazywarka.pl/n/y/8/5fb22c4c3f25067f5423db7bdf8e12b2_orig.jpg
    Jagna ogromne gratulacje :) Antoś przystojniak :)

5958beaa9c1f8.png
  • Justine Autorytet

Wysłany: 2 września 2017, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LonaW wrote:
    A ja mam do Was pytanie z gatunku etyczno-moralnych. Co robicie z zarodkami, które Wam zostały? A co kliniki robią z zarodkami, które nie zostały opłacone lub które nie nadawały się do transferu ze względu na wady genetyczne??? Chcę iść do spowiedzi a nie wiem jak ten problem rozgryźć. Nam zostały 4 mrożaczki i 2 nienadające się do transferu. Oczywiście po szczęśliwie zakończonej pierwszej ciąży będę korzystać z mrozaczkow ale nie sądzę aby że wszystkich.... Nie wiem co z tymi "no transfer".

Skoro chcesz iść do spowiedzi po "świadomie popełnionym grzechu" (który notabene jest ciężkim grzechem wg religii Rzymsko-katolickiej) to proponuję podzielić się z tymi wątpliwościami ze spowiednikiem.

Odnośnie zarodków "no transfer" jak je nazwałaś masz do wyboru 2 opcje: albo opłacanie przechowywanie przez 20 lat (albo 25, już nie pamiętam) a później idą z automatu do adopcji (chyba, że coś w tym czasie się zmieni) albo od razu do adopcji.
    Jeśli zdecydujesz się opłacać, a nie będziesz regulować opłat to będziesz traktowana jak każdy dłużnik- wezwania do zapłaty, sąd, komornik itp ;) Co wybrać i co zrobić to ciężki temat, ale myślę, że jeszcze masz na to czas.

Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
    3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
    Mała Królewna jest już z nami <3
    Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 2 września 2017, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine wrote:
    Odnośnie zarodków "no transfer" jak je nazwałaś masz do wyboru 2 opcje: albo opłacanie przechowywanie przez 20 lat (albo 25, już nie pamiętam) a później idą z automatu do adopcji (chyba, że coś w tym czasie się zmieni) albo od razu do adopcji.
    Jeśli zdecydujesz się opłacać, a nie będziesz regulować opłat to będziesz traktowana jak każdy dłużnik- wezwania do zapłaty, sąd, komornik itp ;) Co wybrać i co zrobić to ciężki temat, ale myślę, że jeszcze masz na to czas.
    A nie jest tak, ze ustawa nakazuje przechowywanie zarodkow "prawidlowych"?

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤

Matylda 🩷 11.08.2022
    Zoya 🤎 Vincent 🩶 25.08.2025
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2017, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wlasnie mysle jak Bella. To by bylo głupie jakby komuś mieli transferowac wadliwe genetycznie..

Co do spowiedzi to czytałam ze jest automatycznie ekskomunika i nie każdy spowiednik może z tego wyspowiadać..zresztą chyba trzeba żałować tego co się zrobiło...ja nie zaluje i nigdy zalowax nie będę...nie wiem jak będzie u mnie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2017, 12:51

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2017, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine, pierwsza część odpowiedzi zupełnie zbędna...Szkoda, że niektóre z Was nie mogą sobie darować zgryźliwych komentarzy. Nie lepiej zachować je dla siebie? Chyba nie po to jest to forum. Za drugą juz konkretną bardzo dziękuję.
    A co do spowiedzi, aby wyprowadzić niektóre z Was z błędu, to jest możliwe rozgrzeszenie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2017, 13:09

• Mag85 Autorytet

Wysłany: 2 września 2017, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotka jaka ekskomunika, skad takie informacje? To jest nieprawda. A zarodki sa raczej slabe, a nie wadliwe genetycznie, bo tego nie widac przeciez, chyba ze byly badane, ale w tedy raczej nie sa przechowywane.

LonaW po co oplacac te zarodki, zastanawiac sie nad moralnoscia, nie lepiej poprostu zrobic transfer? To najlepsze rozwiaznie wedlug mnie.

gosia81 lubi tę wiadomość

7pqmag4.png
  • Mag85 Autorytet

Wysłany: 2 września 2017, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagna gratuluje, synus cudowny :)

7pqmag4.png
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 2 września 2017, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag85 wrote:
    A zarodki sa raczej slabe, a nie wadliwe genetycznie, bo tego nie widac przeciez, chyba ze byly badane, ale w tedy raczej nie sa przechowywane.
    Lona ma zarodki po pgs, wlasnie o tym mowimy ;)

I nie uwazam, zeby wypowiedź Justine byla nie na miejscu. Sama poruszyłas temat wiary, a prawda jest taka, ze "Jezu ufam Tobie" nie idze w parze z IVF. Nie wiem jak mozna zalowac urodzenia dziecka :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2017, 13:23

lady_pink, Asia_88, gosia81 lubią tę wiadomość

Moja historia leczenia

Matylda 🩷 11.08.2022
  • sylwia80 Autorytet

Wysłany: 2 września 2017, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A może lepiej nie poruszać tematów dotyczących wiary na tym forum ? Każdy to odbiera inaczej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2017, 13:32

MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2017, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella,ja pytałam o zarodki. Jakbym chciała o spowiedzi pogadać to bym pytała o spowiedź.
    A to dla wyjaśnienia bo może faktycznie niejasno to opisałam.
    Chodziło mi o to, że nigdzie nie spotkałam się z informacjami co dzieje się z zarodkami po PGS nie nadającymi się do transferu. Czyli wadliwymi genetycznie. Czyli takimi, których się nie transferuje. Ktoś mi kiedyś zasugerował że bez wiedzy prowadzi się na nich padania.... Slyszalyscie o tym??? Co się z nimi tak naprawdę dzieje?

• MalaHD Autorytet

Wysłany: 2 września 2017, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiara nie idzie w parze z in vitro. Jak ktoś nie może mieć dzieci i szczerze wierzy w Boga, kościół, cała ta otoczke to powinien się z tym pogodzić, że Bóg tak chciał. Bo niby jak się wyspowiadac?! Jestem w ciąży z in vitro i bardzo tego żałuję? Hipokryzja

Bella93, sylwia80, Karola1985, renieczka, Dootka_86, Mycha666, Natka-matka wariatka :), Yoselyn82, Asia_88, gosia81 lubią tę wiadomość

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 2 września 2017, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LonaW wrote:
    Bella,ja pytałam o zarodki. Jakbym chciała o spowiedzi pogadać to bym pytała o spowiedź.
    A to dla wyjaśnienia bo może faktycznie niejasno to opisałam.
    Chodziło mi o to, że nigdzie nie spotkałam się z informacjami co dzieje się z zarodkami po PGS nie nadającymi się do transferu. Czyli wadliwymi genetycznie. Czyli takimi, których się nie transferuje. Ktoś mi kiedyś zasugerował że bez wiedzy prowadzi się na nich padania.... Slyszalyscie o tym??? Co się z nimi tak naprawdę dzieje?
    "Chce isc do spowiedzi i nie wiem jak to ugryzc".
    Przeczytaj ustawe o leczeniu nieplodnosci, powinna wiele wyjasnic.

Sylwia, tu nie ma czego odbierac "inaczej". Albo rybka albo pipka, albo sie wierzy i trzyma tego co mowi kosciol (jest to jeden z elementow wiary) albo sie od kosciola (Boga) odwraca.

Asia_88 lubi tę wiadomość

Moja historia leczenia

Matylda 🩷 11.08.2022
  • sylwia80 Autorytet

Wysłany: 2 września 2017, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    "Chce isc do spowiedzi i nie wiem jak to ugryzc".
    Przeczytaj ustawe o leczeniu nieplodnosci, powinna wiele wyjasnic.

Sylwia, tu nie ma czego odbierac "inaczej". Albo rybka albo pipka, albo sie wierzy i trzyma tego co mowi kosciol (jest to jeden z elementow wiary) albo sie od kosciola (Boga) odwraca.

Bella, ja rozumiem, ale sądzę, że niektórzy chcieliby mieć i rybkę i pipkę.

MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2017, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella, "Chce isc do spowiedzi i nie wiem jak to ugryzc". To nie to samo co:"dziewczyny co o tym myślicie i poradzicie co mam zrobić"...znaki zapytania pojawiły się przy temacie zarodków a nie spowiedzi.
    I proszę zakończmy ten temat bo zrobiło się nieprzyjemnie...

• Mag85 Autorytet

Wysłany: 2 września 2017, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to nie wiedzialam, ze zarodki sa po badaniu. Szczerze to myslalam, ze takich zarodkow sie nie przechowuje. Do adopcji tym bardziej nie powinny isc.

LonaW trzeba rozmawiac o wszystkim. Kazda ma jakies tam zdanie. Ja tez sie nad tym czasami zastanawiam i tez sama nie wiem. Z jednej strony racja, ze nie mozna wiary traktowac wybiorczo, a z drugiej kazda ma tam swoje racje i mamy wolna wole. Kosciol tez raz cos uznaje, raz nie, na przestrzeni wiekow zmienial zdanie i za postepem nigdy nie byl wiec....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2017, 14:03

7pqmag4.png
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 2 września 2017, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia80 wrote:
    Bella, ja rozumiem, ale sądzę, że niektórzy chcieliby mieć i rybkę i pipkę.
    W zyciu chyba tak nie ma, zeby zjesc ciastko i miec ciastko ;)

sylwia80 lubi tę wiadomość

Moja historia leczenia

Matylda 🩷 11.08.2022
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2017, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny melduję, że mój kropek w trzeciej dobie trafił na pokład do mamusi. Dwa jeszcze walczą więc zobaczymy czy będą mrożaczki.

W kwestii wiary, Kościoła i jego nauk niestety jest to drażliwy temat. Ale prawo kanoniczne nie tylko w tej dziedzinie zresztą było zawsze tak stanowione, żeby łatwiej było wiernymi kierować. Bóg podobno stworzył człowieka rozumnego, na swój wzór i podobieństwo i teraz tą jego mądrość miałby nazywać grzechem? Medycyna zawsze miała "na pieńku" z Kościołem. A mnie się zdaje,że ci którzy pomagają ludziom powołać na świat dziecko i otoczyć je miłością to anioły zesłane od samego Najwyższego. A Kościół jako instytucja jest tak fałszywy i ociekający hipokryzją, że nie czuję się w obowiązku spowiadać się z tego w jaki sposób przyszło na świat moje dziecko, a tym bardziej prosić o wybaczenie,bo ktoś rości sobie do tego prawo.
    A moje dziecko jest ochrzczone!

Bella93, Natka-matka wariatka :), Monika***, Karola1985, Alrauna1987, Nadira, Beata.D, sylwia80, promyczek 39, bajka_, jasmina6, Iva79, gosia81 lubią tę wiadomość

‹‹ 4938 4939 4940 4941 4942 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ