IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
A całkiem szczerze napiszę ze większość par jednak doczeka się dziecka. Większość schorzeń jest wyleczalnych lub zaleczalnych bez względu na wiek.
Oczywiście czasem drogą choćby dawcy nasienia ale doczeka się. I oczywiście dobra klinika i co bardzo ważne dobre zaplecze embriologiczne.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2017, 11:11
Kunia, Asik12 lubią tę wiadomość
-
Ewee wrote:wysłałam zaproszenie
zaakceptowaneKunia
niepłodność idiopatyczna
2 procedury
I i V 2016 - transfery
IX 2016 - transfer 2 blastki beta 9 dpt - 65, 12 dpt -240 - 8 tc -
04.2017 crio 2 blastek- CB
11.10 - crio, 6 dpt - beta 38, 8 dpt- beta 99, 10 dpt -250, 14 dpt-414, 16 dpt-508
1 mrozak
-
nick nieaktualny
-
Dorota1, to zalezy od Twojego lekarza.
Sa tacy, którzy pozwalaja na kolejny transfer pod warunkiem, ze beta bedzie 0, ale sa tez tacy ktorzy zalecaja conajmniej jeden cykl przerwy.
Zdarzyla sie kiedyś taka historia, ze lekarz pozwolil (wrecz zalecil) transfer pomimo pozytywnej bety - tego nie polecam.
Jaka jest Twoja historia? To byl pierwszy et? Jakie leki bralas? -
Asik12 wrote:Ja uważam że dla osób takich po 35 roku/czyli takich ja ja/ warto rozważyć badanie PGD. Wtedy mamy jakaś tam pewność że"to ten zarodek" i oczywiście do tego trzeba dodać immunologie.
-
Asik12 wrote:Ja uważam że dla osób takich po 35 roku/czyli takich ja ja/ warto rozważyć badanie PGD. Wtedy mamy jakaś tam pewność że"to ten zarodek" i oczywiście do tego trzeba dodać immunologie.
Ja na początek uważam że jeśli para zbada kariotypy mężczyzna ewentualnie geny azf i cftr będzie wystarczająco na full.Nadira lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyLunk_a wrote:Dlatego ja po prostu często się nie wypowiadam- boję się kogoś urazić.
A prawda jest taka ze pytając o coś na forum musimy się nastawić na różne odp. Często bardzo zgodne z prawdą a często oparte na wiedzy kogos kto niestety wiedze ma żadna i coś gdzieś usłyszał. -
nick nieaktualnyLunk_a wrote:Czytałam ostatnio artykuł naukowy w gazecie medycznej ze więcej kobiet pon 20rz rodzi dzieci obarczone wadami gen niż po 37tz. Takie byly przedziały wiekowe.
Ja na początek uważam że jeśli para zbada kariotypy mężczyzna ewentualnie geny azf i cftr będzie wystarczająco na full.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2017, 17:23
-
Asik12 wrote:Mam dokładnie tak samo:)
Ja w pierwszej ciąży miałam bety idealne. Przyrosty rewelacyjne przez pierwszy tydz. A ciąża się nie utrzymała. Nie wszystko da się wytłumaczyć racjonalnie.Asik12 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Asik12 wrote:Ja z mężem mamy prawidłowe kariotypy, mam zrobione trochę badań genetycznych/nawet na Fraxa/ i niestety mi po badaniu zarodków wyszła nieprawidłowość zarodka 5BB, prawidłowo się rozwijającego-pomiar na 5 dobę. Nie mówię że może to nie zdarzyłoby się gdybym miała lat 25 zamiast 36:). Gdybym transferowała taki zarodek na pewno by obumarł a ja nie znałabym przyczyny. To takie moje doświadczenie.
W moim otoczeniu znam mnóstwo dziewczyn które ronily a potem rodziły zdrowe dzieci. Młode kobiety a niestety poronienia są o beda. Pytanie tylko u kogo zdarzył się wypadek a kto ma Ku temu predyspozycje.
Tu musi wkroczyć dobry lekarz specjalista.
A jak ktos chce robić badania gen zarodków i ma taką możliwość oczywiście może. Ale to chyba jest juz krok po wykorzystaniu innych badań.Kunia lubi tę wiadomość
-
Kunia i Niezapominajka cały czas jestem z Wami myślami!
Pozdrawiam ciepłodbajcie o siebie... a spokój jest teraz najważniejszy...
Asik12, Kunia, niezapominajka2017 lubią tę wiadomość
Endometrioza Niedoczynność tarczycy Hashimoto
IVF 2015 1 cb
IVF 2017 2 Novum Pick up 19.10. ET 21.10.
1.11. Test pozytywny
12 dpt 165,6 14 dpt 236 16 dpt 412,9 18dpt 1337 20dpt 2.129 25dpt 10.178 25 dpt ❤️
Termin porodu 04.07.2018 -
nick nieaktualnyLunk_a wrote:I tak się zdarza Ale wiemy wszystkie ze wady gen niestety są i beda. I zdarzyć się mozr każdemu chory zarodek.
W moim otoczeniu znam mnóstwo dziewczyn które ronily a potem rodziły zdrowe dzieci. Młode kobiety a niestety poronienia są o beda. Pytanie tylko u kogo zdarzył się wypadek a kto ma Ku temu predyspozycje.
Tu musi wkroczyć dobry lekarz specjalista.
A jak ktos chce robić badania gen zarodków i ma taką możliwość oczywiście może. Ale to chyba jest juz krok po wykorzystaniu innych badań. -
Asik12 wrote:Zgadza się-ja łapie sie każdej opcji jako że nie mam aż tylu komórek a czas działa na moją niekorzyść/rezerwa maleje/.
Kunia lubi tę wiadomość
-
Kunia wrote:Dziewczyny jeżeli trafię do immunologa. To jak długo się czeka na wyniki tych badań tak mniej więcej?
Kunia ja co prawda byłam u dr Anny Pituch-Noworolskiej ale z tego co dziewczyny pisały to Sacha zawsze sprawdza Allo-MLR. Ja je robiłam w prokocimiu, wykonują je w wtorki, środy i czwartki na wyniki czeka się do 2 tygodni. Generalnie wszystkie badania z immunologii zrobisz w Prokociumiu i na wyniki czeka się do 2 tygodni.Kunia lubi tę wiadomość
-
Kunia jeśli nie robiłaś żadnych badań dotąd do immunologa jeśli trafisz to na końcu. Z tego co wiem priorytetowe są inne badania.
Poza tym na razie to chyba nie czas się nad tym zastanawiac. Zrób bete , skonsultuj z lekarzem i zobaczysz jak sytuacja wygląda.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2017, 12:31
Kunia lubi tę wiadomość
-
Asik12 wrote:Co jest fajne na tym forum to siła WSPARCIA. I wiem że pozytywne myślenie/nastawienie może pomóc. Ciało ludzkie jest tak nieprzewidywalne że czasami nie warto wydawać wyroku"uda sie/nie uda".
Dziękuje wam dziewczyny bo dzieki forum skorzystałam z FAMSI, aktywacji oocytów, embrygen,blastgen, wiem duzo o immunologii, wiem dużo bo dużo w prosty sposób mi przeazałyście...Dong Quai już czeka na mnie:)....itd.
Zabawe w lekarza zostawiam lekarzom, ale dzieki wam wiem o co zapytać aby byc spokojniejszą.
Możesz coś wiecej mi napisać o Twoich doświadczeniach z embryogen i bastgen? Mało opini znalazłam w internecie a chce z tego skorzystać...pozdrawiam
Wysoki prg w fazie folikularnej, Niedoczynność tarczycy;
3 x ciąża pozam. natural.- usunięte oba jajowody;
3 Kliniki;
4 x ICSI, 8 transferów, 10 zarodków, 1 x cb
Ostani transfer 18.08.2020 r.
Nasz mały wielki cud 🙏❤️
8dpt- beta 88; 10dpt- beta 234; 13dpt- beta 1199; 15dpt- beta 3100
16dpt- pęcherzyk ciążowy
24dpt -❤️
1. USG Prenatalne z Sanco - zdrowa 👧
2. USG Połówkowe ✅
3. USG III trym ✅
2021 r. - córka mój cały Świat -
Asik12 wrote:dokładnie to PGD/NGS:)
PGD wykonuje sie u par, z nieprawidłowym kariotypem/kariotypami. -
Jutro punkcja - trzymajcie kciuki
kleis, Nadira, Bella93, never_lose_hope, Sabinkak, sylwia80, mięsko, niezapominajka2017, lena7, Anna Ka, Cccierpliwa, Natka-matka wariatka :) lubią tę wiadomość
05.2016, 10.2016 - ciąże pozamaciczne
07.2016 - 5 tc. c.b.
30.10.2017 -I IMSI- 2 x 3dniowe - c.b.
11.12.2017 - crio - 2 x 3dniowe- c.b.
04.2018 - ciąża naturalna - CUDZIE TRWAJ
04.01.2019 - nasze marzenie się spełniło - synek