X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • madwitka Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2017, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajka w invimedzie, kiedys mieli opcje komórek dawczyni z gwarancją dwóch zarodków z pobranych komórek.

Provita Katowice, Nasz cudotwórca DR Mańka!
    2014 1 IMSI==> 2 zarodki(jeden jedyny transfer) , brak mrozaków==> 06.2015córka
    2017 2 IMSI ==> 2zarodki(jeden jedyny transfer) ==>jedno pięknie bijące serduszko==> 09.2018 córeczka:)
  • Polawola Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2017, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, pisze pierwszy raz na tym wątku, do tej pory miałam 3 iui i jedna zakończyła się cp plus mam jednego ”naturalsa” z 2010:) chcemy podejść do icsi w invikcie i tak sobie kombinuje jak tu oszczędzić i stad moje pytanie, czy są jakieś badania przed ivf, które można wykonać na NFZ? Jak tak to od jakiego lekarza miałyście skierowania i na co?

36l, 2010- naturalny cud
    starania od 03.2016,
    4 inseminacje :(
    Ona:hsg🆗histeroskopia🆗Usunięta tarczyca, era🆗cytokiny ❌
    On: 02.2018 operacja znp- brak poprawy, astenoterato.
    I hbIMSI 10.2018, dł prot, hiperstymulacja, zamrozono 7 oocytow, brak zarodkow :(
    II hbIMSI 01.2019, kr protokół ❄️❄️❄️
    01.02.19 2x 3dn zarodków ❌
    14.02.20- 1x 4aa- CB
    III IMSI- ❄️❄️❄️❄️
    26.11.20- transfer 4aa❌
    24.01.22 transfer 3AA👍♥️🍀

Udało się :) warto próbować 👶🏼
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 listopada 2017, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polawola wrote:
    Cześć, pisze pierwszy raz na tym wątku, do tej pory miałam 3 iui i jedna zakończyła się cp plus mam jednego ”naturalsa” z 2010:) chcemy podejść do icsi w invikcie i tak sobie kombinuje jak tu oszczędzić i stad moje pytanie, czy są jakieś badania przed ivf, które można wykonać na NFZ? Jak tak to od jakiego lekarza miałyście skierowania i na co?

Badania jakie będziecie musieli zrobić zależą od lekarza i kliniki i Waszej sytuacji. Zawsze obowiązkowa jest zawsze wirusówka HIV, HCV, Hbs, WR, antyHBC. część badań można na nfz, ale często trzeba po lekarzach latać (tarczycowe od endokrynologa, genetykę od genetyka itd). najlepiej idźcie na wizytę, weźcie listę badań i potem z tym do lekarza POZ z pytaniem co Wam łaskawie zleci na NFZ, resztę wtedy prywatnie. jeśli chcecie zaoszczędzić to nie róbcie badań w klinice tylko w zwykłym labie. o ile wszystkie będą dostępne w zwykłym labie, zależy gdzie mieszkacie.

Polawola lubi tę wiadomość

• Flowwer Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2017, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajka2017 wrote:
    Wykonczylabym sie psychicznie. Masz jakies wsparcie psychologiczne?
    U mnie to trwa 2 lata i 3 miesiace, a chwilami wymiekam. Chodzilam do psychologa, mam wsparcie w rodzinie, w Was ale i tak chwilami wymiekam, mimo ze zyje normalnie tzn tak jak pisalyscie spotykam sie ze znajomymi, wyjezdzam na wakacje, wzielam psa, chodze na imprezy itp, ale i tak nie uwazam tego zycia za normalne, ze na imprezie chowam sie w wc, zeby sobie wstrzyknac cos w brzuch :/

Ja jestem psychologiem sama dla siebie ;) moja historia jest długa i zawiła ale generalnie to wyglądało pierwsze 2 lata totalny luz, póżniej kolejne kwiatki wychodziły ale po 10 latach ja i M mieliśmy dość.
    M oznajmił że dzieci nie chce mieć, zostało zostaje i godzę się lub rozwód. Zostałam, pogodziłam się. przez 3,5 roku ani słowem nie wspomniałam o dziecku.
    Ale przyszedł taki dzień że w głowie M coś pękło. Po klolanach mnie błagał bym wróciła do starań. 6 miesięcy to trwało bo chciałam mieć pewność że nie odwidzi mu się. Warunki dostał żelazne ale o dziwo wszystkie spełnia.

Może mi łatwiej przez to wszystko przechodzić dlatego że byłam przekonana iż matką nigdy nie będę. Zobaczymy co życie przyniesie. Jeszcze trochę powalczę.

To tak w dużym sktócie ;)

I głowa do góry będziemy mamami jak nie brzuszka to z serduszka <3

KarenMillen, niezapominajka2017, Madagaskar, Anetts32, jasmina6, sylvuś, zizia_a, KateB, sylwia80, Beata.D lubią tę wiadomość

kjmni09k3h9ob9x5.png
    112 cs o syna, 15 lat walki !!
    Provita-Paliga
    NK20%maj, 27% lipiec, Trombofilia,
    Maj 2017 zaczynam walkę z immunologią/Paśnik,zapalenie endo, IMSI 9.11.2017
    ⛄⛄⛄
  • KarenMillen Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2017, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajka2017 wrote:
    A co Wy byscie wybraly?
    Sprobowac z KD ale z plemnikami meza czy od razu AZ?
    W sumie chyba wielkiego wyboru nie mam bo maz narazie na AZ sie nie zgadza, w sumie na KD tez nie chce sie poki co zgodzic...
    Czy KD to jest z mrozonej komorki? Ile tych komorek sie "dostaje"?
    Myślę że i na jedno i na drugie masz jeszcze czas. Staracie się jednak stosunkowo krótko, chociaż wiem że każdy kolejny cykl wydaje się ogromną stratą. Mimo że ostatnie podejście nie zakończyło się tak jak byś chciała to jednak był to przełom. Jesteś po konsultacjach u immunologa, jesteś zabezpieczona lekami. Myślę że teraz dobry czas właśnie aby się udało. A o AZ można myśleć i za 2 lata (jestem absolutnie za i jeśli samej mi się nie uda to nigdy nie będę mieć oporów aby skorzystać)

niezapominajka2017 lubi tę wiadomość

3cxdo4w.png
    <3 <3
  • Madagaskar Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2017, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flowwer wrote:
    Ja jestem psychologiem sama dla siebie ;) moja historia jest długa i zawiła ale generalnie to wyglądało pierwsze 2 lata totalny luz, póżniej kolejne kwiatki wychodziły ale po 10 latach ja i M mieliśmy dość.
    M oznajmił że dzieci nie chce mieć, zostało zostaje i godzę się lub rozwód. Zostałam, pogodziłam się. przez 3,5 roku ani słowem nie wspomniałam o dziecku.
    Ale przyszedł taki dzień że w głowie M coś pękło. Po klolanach mnie błagał bym wróciła do starań. 6 miesięcy to trwało bo chciałam mieć pewność że nie odwidzi mu się. Warunki dostał żelazne ale o dziwo wszystkie spełnia.

Może mi łatwiej przez to wszystko przechodzić dlatego że byłam przekonana iż matką nigdy nie będę. Zobaczymy co życie przyniesie. Jeszcze trochę powalczę.

To tak w dużym sktócie ;)

I głowa do góry będziemy mamami jak nie brzuszka to z serduszka <3

Piękne słowa, trzymam za Was kciuki :)
    Ja po 2 cp, jednym nieudanym in vitro i nieudanym podjesciu do drugiego mam dosyć i nie wiem czy dam jeszcze rade walczyć o to wszystko... podziwiam Cie bardzo...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2017, 20:39

Wysoki prg w fazie folikularnej, Niedoczynność tarczycy;
    3 x ciąża pozam. natural.- usunięte oba jajowody;
    3 Kliniki;
    4 x ICSI, 8 transferów, 10 zarodków, 1 x cb
    Ostani transfer 18.08.2020 r.
    Nasz mały wielki cud 🙏❤️
    8dpt- beta 88; 10dpt- beta 234; 13dpt- beta 1199; 15dpt- beta 3100
    16dpt- pęcherzyk ciążowy
    24dpt -❤️
    1. USG Prenatalne z Sanco - zdrowa 👧
    2. USG Połówkowe ✅
    3. USG III trym ✅
    2021 r. - córka mój cały Świat
  • jasmina6 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2017, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    Dlaczego? Czym to sie rozni od kd czy nd, oprocz tego ze para potrzebuje obu gamet?
    Moim zdaniem lepiej tak, niz nasienie i komorki maja lezec w azocie.
    Dobre pytanie. Nie wiem tylko czy odpowiem Ci tak ubierając to w słowa by pokrywało się z tym co siedzi w mojej głowie. Ktoś tu napisał, że z założenia AZ to dar serca a produkcja zarodków i zarabianie na tym grubej kasy (gdzie przebadane genetycznie one nie są) jest dla mnie niemoralne (choć to może mocne słowo).

madwitka lubi tę wiadomość

3i49uay3vn9a2peg.png
    Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
    Dodatnie MTHFR w układzie heterozygotycznym mutacji A1298C.
    Dwa Aniołki - kwiecień 2015, październik 2015
  • jowita198600 Ekspertka

Wysłany: 5 listopada 2017, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shooa mam do Ciebie pytanie. Wysłałam Ci zaproszenie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2017, 21:28

5nowhwv.png
    Kubuś przyszedł na świat 04.06.2018 o godzinie 9:00 ♥
  • madwitka Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2017, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jasmina6 wrote:
    Dobre pytanie. Nie wiem tylko czy odpowiem Ci tak ubierając to w słowa by pokrywało się z tym co siedzi w mojej głowie. Ktoś tu napisał, że z założenia AZ to dar serca a produkcja zarodków i zarabianie na tym grubej kasy (gdzie przebadane genetycznie one nie są) jest dla mnie niemoralne (choć to może mocne słowo).

Trafione w punkt!

2017 2 IMSI ==> 2zarodki(jeden jedyny transfer) ==>jedno pięknie bijące serduszko==> 09.2018 córeczka:)
  • Flowwer Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2017, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madagaskar wrote:
    Piękne słowa, trzymam za Was kciuki :)
    Ja po 2 cp, jednym nieudanym in vitro i nieudanym podjesciu do drugiego mam dosyć i nie wiem czy dam jeszcze rade walczyć o to wszystko... podziwiam Cie bardzo...

Nie ma co podziwiać. Werfikacja życia. Jedni mają prościej jedni troche trudniej. Cieszmy się że żyjemy w takich a nie innych czasach i mamy możliwości leczenia, choć głosy z zewnątrz mówią że IVF to nie leczenie.

Czas i tak upłynie a lepiej nie siedzieć z założonymi rękoma.

jasmina6, CarPer, V., sylwia80 lubią tę wiadomość

kjmni09k3h9ob9x5.png
    Provita-Paliga
    ⛄⛄⛄
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2017, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jasmina6 wrote:
    No nie powiedzialabym, skoro maja polaczyc komorke (nawet z daru serca) i nasienie (nawet z daru serca) to jednak wykonuja procedure zaplodnienia, dlaczego klinika mialaby to robic za darmo, skoro wszyscy za to placa?

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤

Matylda 🩷 11.08.2022
    Zoya 🤎 Vincent 🩶 25.08.2025
  • madwitka Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2017, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bella mam wrazenie że nie zrozumialas sensu wypowiedzi jasminy:) a zreszta dziewczyny po co sie nad tym zastanawiac?

• CarPer Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2017, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja chyba rozumiem co Bella miała na mysli. Sama komórka czy plemnik to nie zycie, dopiero zarodek je tworzy. Embriolog dzieki swojej wiedzy i odpowiednim narzędziom tworzy to zycie. A zycie kosztuje jednak duze pieniadze. Sama komórka czy plemnik zarodka nie stworzą.
    Zreszta w Ameryce za pieniadze to mozna zarodki na zamowienie dostać o określonym kolorze oczu, wlosow, skory, bliźniaki jednojajowe albo dwu tej samej płci lub rożnej. W Europie takie praktyki sa zakazane prawnie.

• ślązaczka Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 00:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flowwer pytałaś o dobrego endokrynologa na Śląsku. Ja ze swojej strony mogę polecić dr Bednarską-Czerwińską - przyjmuje w GynCentrum w Katowicach na ul. Żelaznej. Jest endokrynologiem i ginekologiem, specjalizuje się w leczeniu niepłodności, a mnie do tego z moją tarczycą też bardzo pomogła. Nie jest może najmilszą i najrozmowniejszą osobą (delikatnie mówiąc ;-)) jaką znam, ale na mim przykładzie najlepiej widać, że babeczka zna się na tym co robi :-). PS. Powodzenia Ci życzę! I wielki szacun za Twoją długą walkę i niesamowitą wytrwałość! :-)

Flowwer lubi tę wiadomość

I IMSI 13.05.2016 :-(
    II IMSI 15.07.2016 :-(
    III IMSI 30.03.2017, beta 9dpt 67, 11dpt 213 :-)
    f2wlp07w6gdg3lo8.png
  • Scent86 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 06:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny, kciuki za wszystkie, ktore dzis testuja.... &&&&

CarPer, V. lubią tę wiadomość

atdci09kxlp3hm83.png

05.2016, 10.2016 - ciąże pozamaciczne :(
    07.2016 - 5 tc. c.b. :(
    30.10.2017 -I IMSI- 2 x 3dniowe - c.b.
    11.12.2017 - crio - 2 x 3dniowe- c.b.
    04.2018 - ciąża naturalna - CUDZIE TRWAJ
    04.01.2019 - nasze marzenie się spełniło - synek
  • Madagaskar Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 06:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scent86 wrote:
    Hej Dziewczyny, kciuki za wszystkie, ktore dzis testuja.... &&&&
    Odemnie rownież :) powodzenia dziewczyny

V. lubi tę wiadomość

Wysoki prg w fazie folikularnej, Niedoczynność tarczycy;
    3 x ciąża pozam. natural.- usunięte oba jajowody;
    3 Kliniki;
    4 x ICSI, 8 transferów, 10 zarodków, 1 x cb
    Ostani transfer 18.08.2020 r.
    Nasz mały wielki cud 🙏❤️
    8dpt- beta 88; 10dpt- beta 234; 13dpt- beta 1199; 15dpt- beta 3100
    16dpt- pęcherzyk ciążowy
    24dpt -❤️
    1. USG Prenatalne z Sanco - zdrowa 👧
    2. USG Połówkowe ✅
    3. USG III trym ✅
    2021 r. - córka mój cały Świat
  • jasmina6 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ta czerwińska jest też lekką naciągaczką

3i49uay3vn9a2peg.png
    Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
    Dodatnie MTHFR w układzie heterozygotycznym mutacji A1298C.
    Dwa Aniołki - kwiecień 2015, październik 2015
  • Kozisina Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczęta. Można dołączyć?

Madagaskar lubi tę wiadomość

PCOS, niedoczynność, problem męski
    2 x IUI, 2017 próba IVF, ICSI + PICSI
    4.12 start / 15.12 pick up 4 jaj/ 20.12 podany 1 5d orzeszek/ 7dpt beta 55.5/10dpt beta 284
  • Yoselyn82 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jasmina6 wrote:

kiedys do niecj chodzilam ale zrezygnowalam z niej..

Mój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️

Mój drugi cud - kochany Juluś♥️♥️♥️

Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
    ❤️❤️❤️
  • Flowwer Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jasmina6 wrote:
    ?

kjmni09k3h9ob9x5.png
    Provita-Paliga
    ⛄⛄⛄
‹‹ 5127 5128 5129 5130 5131 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ