IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
Bella93 wrote:Szatanka, wiek transferowanego zarodka, zalezy od jego rozwoju, od ogolnej ilosci zarodkow, od "upodoban" kliniki, od zyczenia pacjentow.
Nie wiem jak mozna sie czuc z 10pecherzykami (to nie jest rowne oocytom, bo komorek w pecherzykach nie widac). Wiem jak mozna sie czuc z 40pecherzykami, lepiej sie nie ruszac a jak sie siedzi to jak ciezarna.
No tak, pęcherzyków - poleciałam skrótem
40 pęcherzyków to ogromna ilość. Współczuję odczuć, tym bardziej, że wiem, jakie ja mam już teraz. Choć ja jestem szczególnie wrażliwa w tych rejonach, więc może nie jestem dobrym przykładem.
Mogę zapytać, jeśli wiesz, jak bardzo spadło Ci po tej stymulacji AMH? I czy taka ilość była zamierzona? Moja lekarka powiedziała, że daje mi Menopur, bo daje może mniej pęcherzyków, ale lepszej jakości i tak się chyba z nią zgadzam, pod warunkiem, że z tych 10 wyjdzie fajna liczba zarodków.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2018, 11:47
-
szatanka wrote:No tak, pęcherzyków - poleciałam skrótem
40 pęcherzyków to ogromna ilość. Współczuję odczuć, tym bardziej, że wiem, jakie ja mam już teraz. Choć ja jestem szczególnie wrażliwa w tych rejonach, więc może nie jestem dobrym przykładem.
Mogę zapytać, jeśli wiesz, jak bardzo spadło Ci po tej stymulacji AMH? I czy taka ilość była zamierzona? Moja lekarka powiedziała, że daje mi Menopur, bo daje może mniej pęcherzyków, ale lepszej jakości i tak się chyba z nią zgadzam, pod warunkiem, że z tych 10 wyjdzie fajna liczba zarodków.
Reaguje tak na male dawki lekow. W stopce mam wszystko napisane, razem z tym jak zmienilo sie amhszatanka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCześć dziewczyny! dolączam do Was, chociaż to taki względny powód do radości
ale razem raźniej! Dziś mam wizytę w klinice i pewnie ustalimy z lekarzem co i jak
Krótko o mnie, nie staram się zbyt długo, bo jak widzicie w opisie tylko 9 cykli, ale w tym krótkim czasie okazało sie najpierw, że mój niemąż ma kiepskie nasienie (paź morfo 4%, grudzień 0,83%). Następnie był monitoring owulacji i zdiagnozowano u mnie LUF, czyli zespół niepękającego pęcherzyka, więc lekarz podjąl decyzję o stymulacji i podejściu do inseminacji. Podeszliśmy raptem do jednej, bo kolejna rewelacja - wykryto u mnie endometriozę na lewym jajniku, stąd te problemy z owulacją. W sumie dowiedziałam się o tym tydzień temu, dziś już się zdystansowałam, bo jak się dowiedziałam że to endomenda to wyłam do księżyca. Laparo nie za bardzo u nas wskazana, bo mam niezbyt wysokie AMH (1,37), więc podjęlam naturalną walkę z endometriozą, w celu jej wyciszenia (dieta, suplementy). Naszym lekarstwem ma być invitro, więc od dziś będę tu z Wami, mam nadzieję, że na dobre i na złe
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2018, 16:58
tolerancyjna, madlenka, Marmis, Dani lubią tę wiadomość
-
Po kilku latach staran bedzie bez znaczenia co ci wpisza w papiery. Najwazniejszy jest cel i droga do niego - zdrowe dziecko.
[/url]
07.2016 Crio
II ICSI - ⛄⛄⛄⛄⛄⛄
11.2016 et 4tc
02;07;09.2017 crio
11.2017 leczenie immuno
12.2017 crio ☃☃4tc
III ICSI ⛄⛄
4.2018 crio
07.2018 pożegnanie z Novum
10.2018 telefon do OA (tylko tel...)
07.2021 IV ICSI nowa nadzieja
07.2021 💔🥺
08.2021 💔🥺
10.2021💔💔🥺
12.2021 V ICSI ⛄⛄⛄
01.2022 ET... czekamy
7dpt - 27,5
10dpt - 151
16dpt - 1478
27dpt
04.2022 - poznaliśmy płeć - synek
05.2022 - 21tc usg połówkowe 340g
09.2022 💙🤱3500g 55cm zdrowy synek 🥰❤️🍼 -
inka1985 wrote:Cześć dziewczyny! dolączam do Was, chociaż to taki względny powód do radości
ale razem raźniej! Dziś mam wizytę w klinice i pewnie ustalimy z lekarzem co i jak
Krótko o mnie, nie staram się zbyt długo, bo jak widzicie w opisie tylko 9 cykli, ale w tym krótkim czasie okazało sie najpierw, że mój niemąż ma kiepskie nasienie (paź morfo 4%, grudzień 0,83%). Następnie był monitoring owulacji i zdiagnozowano u mnie LUF, czyli zespół niepękającego pęcherzyka, więc lekarz podjąl decyzję o stymulacji i podejściu do inseminacji. Podeszliśmy raptem do jednej, bo kolejna rewelacja - wykryto u mnie endometriozę na lewym jajniku, stąd te problemy z owulacją. W sumie dowiedziałam się o tym tydzień temu, dziś już się zdystansowałam, bo jak się dowiedziałam że to endomenda to wyłam do księżyca. Laparo nie za bardzo u nas wskazana, bo mam niezbyt wysokie AMH (1,37), więc podjęlam naturalną walkę z endometriozą, w celu jej wyciszenia (dieta, suplementy). Naszym lekarstwem ma być invitro, więc od dziś będę tu z Wami, mam nadzieję, że na dobre i na złe
z tego co wiem to nie ma metody na walke z endometrioza niestety!
jedynie co to ciąża wycisza to gówno kub leki powodujące menopauze przez jakiś czas. Ja mam nadzieję ze to nie ta cholerna endomenda powoduje u mnie niepowodzenia, nadal szukam przyczyny. Życzę Ci aby u Ciebie to poszło szybciej niż u mnie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2018, 17:35
4 lata starań
2017 - 3x IUI
I ICSI styczen '18 --->
Brak mrożaków
II ICSI lipiec' 18
Transfer 24.07 - - >7dpt beta 53.3 --> 9dpt beta 149--> 11dpt beta 342 - - > 15dpt beta 1078 - - > 20dpt beta 3805 i pęcherzyk 1cm na usg
28dpt❤️ dzidzia 4mm
❄️❄️ czekają
23.12.2022 Transfer blastki 4.1.2. —> 8dpt beta 60 --> 11dpt beta 248 —> 20dpt beta 3870
18.01 USG…? -
Kabi wrote:A jak wykryto u ciebie endometrioze bez laparo? Ja po laparo mam stwierdzona endometrioze I st. ale podobno to nie stanowi problemu. Rowniez mam torbiele x nawet dwie na lewym jajniku. Moj lekarz wogole nie wraca na nie uwagi! A o tych torbielach dowiedziałam sie przy monicie od innego lekarza.zapytalam mojego dr dlaczego mi ich nie usunął podczas laparo to mówi ze sa na jajnikach i to za duze ryzyko
jedynie co to ciąża wycisza to gówno kub leki powodujące menopazure przez jakiś czas. Ja mam nadzieję ze to nie ta cholerna endomenda powoduje u mnie niepowodzenia, nadal szukam przyczyny. Życzę Ci aby u Ciebie to poszło szybciej niż u mnie.
Kabi, w takim razie ja bym nie powiedziała, że u Ciebie przyczyna jest nieznana. Endometrioza jest poważną przyczyną problemów z zajściem, nawet I stopnia. Sama miałam taką i przez 2 lata starałam się bezskutecznie, łącznie z 4 inseminacjami, dopiero po jej zniszczeniu podczas laparo (dwa punktowe ogniska zaledwie) zaszłam w pierwszym pełnym cyklu po zabiegu! Widać to było już od razu w moich wynikach hormonów; wcześniej borykałam się z niskim progesteronem i złą jakością jajeczek najwyraźniej, a po laparo wszystko wystrzeliło bardzo do góry. Tak jakby moje ciało odżyło. Endometrioza to straszna trucicielka.
Na torbielach się nie znam, więc się nie wypowiem, ale moim zdaniem powinnaś jeszcze próbować i nie tracić nadziei. Na endomendę pomaga też właściwa dieta, inka ma rację, choć nie są to jakieś spektakularne osiągnięcia, ale może w Twoim przypadku by pomogło jako wspomaganie in vitro? -
nick nieaktualnyKabi wrote:A jak wykryto u ciebie endometrioze bez laparo? Ja po laparo mam stwierdzona endometrioze I st. ale podobno to nie stanowi problemu. Rowniez mam torbiele a nawet dwie na lewym jajniku. Moj lekarz wogole nie wraca na nie uwagi! A o tych torbielach dowiedziałam sie przy monicie od innego lekarza.zapytalam mojego dr dlaczego mi ich nie usunął podczas laparo to mówi ze sa na jajnikach i to za duze ryzyko
jedynie co to ciąża wycisza to gówno kub leki powodujące menopauze przez jakiś czas. Ja mam nadzieję ze to nie ta cholerna endomenda powoduje u mnie niepowodzenia, nadal szukam przyczyny. Życzę Ci aby u Ciebie to poszło szybciej niż u mnie.
Moj lekarz twierdzi, że endometrioza jest jedna z głownych rpzyczyn niepłodności, bo uszkadza jajniki. Fakt, że ich usunięcie może narobić jeszcze większysz szkód, więc endometrioza jest jednym z głownych wskazań do invitro, bo tak jak mówisz ciąza to jedyny ratunek. Trafilam też jednak na dużo informacji na temat naturalnego wyciszania tego gówna i mam zamiar jakoś próbowaćChodzi głownie o dietę wykluczeniową i odpowiednią suplementację. Nie to, zebym wierzyla w cuda, bo to nie jest uleczalna choroba, ale jeśli chociaż jest jakaś nadzieja, żeby spowolnić jej postę, to ja w to wchodzę!
-
nick nieaktualnyszatanka wrote:Kabi, w takim razie ja bym nie powiedziała, że u Ciebie przyczyna jest nieznana. Endometrioza jest poważną przyczyną problemów z zajściem, nawet I stopnia. Sama miałam taką i przez 2
-
inka1985 wrote:Torbiel wykryto podczas usg, potem poszłam jeszcze do lekarza, który jest wybitnym specjalistą jeśli chodzi o usg ginekologiczne i on potwierdził, ze na 100% to jest torbiel endometrialna. To, ze jest ona odpowiedzialna za niepłodność jest dość oczywiste, bo jak mam owulacje z lewego jajnika (z torbielą) to nie pękaja mi pęcherzyki i ogólnie owulka jest do kitu. Z prawego owu jest rzadko, ale jeśli jest to wszystko jest w porządku, pęcherzyk sam pęka, pojawia się ciałko zółte itd.
Moj lekarz twierdzi, że endometrioza jest jedna z głownych rpzyczyn niepłodności, bo uszkadza jajniki. Fakt, że ich usunięcie może narobić jeszcze większysz szkód, więc endometrioza jest jednym z głownych wskazań do invitro, bo tak jak mówisz ciąza to jedyny ratunek. Trafilam też jednak na dużo informacji na temat naturalnego wyciszania tego gówna i mam zamiar jakoś próbowaćChodzi głownie o dietę wykluczeniową i odpowiednią suplementację. Nie to, zebym wierzyla w cuda, bo to nie jest uleczalna choroba, ale jeśli chociaż jest jakaś nadzieja, żeby spowolnić jej postę, to ja w to wchodzę!
Szatanka A u ciebie to cos dalo? Zaszłaś w ciążę?
A co do diety to staralam sie nie jesc czerwonego miesa itd ale nic nie przynosiło efektow wiec przestalam wierzyć że cos mi to pomoże... ale jak masz jakąś fajna diete to sie podziel))
Może rzeczywiscie te leki wysuszajace by mi pomogły hmmm... wiecie co ja już nic nie wiemjest tyle opcji a ciąży brak
4 lata starań
2017 - 3x IUI
I ICSI styczen '18 --->
Brak mrożaków
II ICSI lipiec' 18
Transfer 24.07 - - >7dpt beta 53.3 --> 9dpt beta 149--> 11dpt beta 342 - - > 15dpt beta 1078 - - > 20dpt beta 3805 i pęcherzyk 1cm na usg
28dpt❤️ dzidzia 4mm
❄️❄️ czekają
23.12.2022 Transfer blastki 4.1.2. —> 8dpt beta 60 --> 11dpt beta 248 —> 20dpt beta 3870
18.01 USG…? -
Inka, jeśli się boisz o AMH (mnie nie spadło dużo, właściwie to wcale, ale u mnie nie była zlokalizowana na jajnikach tylko w dnie miednicy i pęcherzu moczowym), to kojarzę, że na forum o inseminacji 2016 koleżanka Bea robiła taką nieinwazyjną laparoskopię przezpochwową, nie jest refundowana, ale Bea mówiła ponoć nie niszczy AMH.
Tutaj link przykładowy: https://miracolo.clinic/leczenie-endometriozy/minimalnie-inwazyjna-diagnostyka-endometriozy.html
Kabi, ja zaszłam w ciążę, tak jak mówiłam w 1,5 miesiąca po laparo. Niestety straciłam ciążę w 4. miesiącu, ale to już trochę inna historia, do której nie chcę wracać, bo jest bardzo bolesna.
Diety sama nie stosuję, ale wspomniana koleżanka Bea stosowała, nie wiem, czy miała efekty, ale spróbować na pewno nie zaszkodzi. -
Szatanka, ok rozumiem:*
Ja tak jak pisałam mialam wypalone pojedyncze ogniska endomendy ale nic to nie dalo, ciąży brak nadal. Dlatego myślałam żeby szukac przyczyn w immunologii. Czasami nie wiem co robic, chciałabym juz miec to z glowy, kliniki i lekarze o roznych specjalizacjach sa rozsiani po całej Polsce, po za tym to wszystko zajmuje tyle czasu, tyle pieniędzy. Z mężem pracujemy i nie mozemy pozwolić sobie na ciągle badania i wizyty u lekarzy ktore czesto sa w trakcie pracy. A z pracy zrezygnowac nie możemy bo kto opłaci lekarzy. I do tego ciągłe porażki. I tak koło się zamyka. Juz nie potrafię czerpać szczęścia z codzienności tak jak kiedyś
4 lata starań
2017 - 3x IUI
I ICSI styczen '18 --->
Brak mrożaków
II ICSI lipiec' 18
28dpt❤️ dzidzia 4mm
❄️❄️ czekają
18.01 USG…? -
nick nieaktualnyszatanka wrote:Inka, jeśli się boisz o AMH (mnie nie spadło dużo, właściwie to wcale, ale u mnie nie była zlokalizowana na jajnikach tylko w dnie miednicy i pęcherzu moczowym), to kojarzę, że na forum o inseminacji 2016 koleżanka Bea robiła taką nieinwazyjną laparoskopię przezpochwową, nie jest refundowana, ale Bea mówiła ponoć nie niszczy AMH.
Tutaj link przykładowy: https://miracolo.clinic/leczenie-endometriozy/minimalnie-inwazyjna-diagnostyka-endometriozy.html
Kabi, ja zaszłam w ciążę, tak jak mówiłam w 1,5 miesiąca po laparo. Niestety straciłam ciążę w 4. miesiącu, ale to już trochę inna historia, do której nie chcę wracać, bo jest bardzo bolesna.
Diety sama nie stosuję, ale wspomniana koleżanka Bea stosowała, nie wiem, czy miała efekty, ale spróbować na pewno nie zaszkodzi.
Aco do diety to ja nie jem mięsa, ale to tak sama z siebie od kilku lat już. Do tego zaleca się odstawienie glutenu, krowiego nabiału i cukru. Dobre sa okresowe detoksy, ja teraz robię post dr. Dąbrowskiej.
Ponadto jest tez suplementacja N-acetylocysteiną (bardzo silny przeciwutleniacz) + stosowanie tzw. protokołu jodowego, ale to może jakby ktoś chcial wiedzieć, to zapraszam na priv, zeby tu wszyscy nie uznali, że zwariowałamTo nei tak, ze w to wierzę, ale jakbym nie spróbowała, to bym rozmyślała, że może by pomogło. Sprawdze, kto wie, może ciut pomoże
-
nick nieaktualnyKabi wrote:Szatanka, ok rozumiem:*
Ja tak jak pisałam mialam wypalone pojedyncze ogniska endomendy ale nic to nie dalo, ciąży brak nadal. Dlatego myślałam żeby szukac przyczyn w immunologii. Czasami nie wiem co robic, chciałabym juz miec to z glowy, kliniki i lekarze o roznych specjalizacjach sa rozsiani po całej Polsce, po za tym to wszystko zajmuje tyle czasu, tyle pieniędzy. Z mężem pracujemy i nie mozemy pozwolić sobie na ciągle badania i wizyty u lekarzy ktore czesto sa w trakcie pracy. A z pracy zrezygnowac nie możemy bo kto opłaci lekarzy. I do tego ciągłe porażki. I tak koło się zamyka. Juz nie potrafię czerpać szczęścia z codzienności tak jak kiedyś -
inka1985 wrote:Kabi tak jeszcze dodam, ze nie możesz być pewna, ze owulki masz dobre. Przepraszam, ze tak prosto z mostu,bo nie chcę Ci dokłądac zmartwień, ale tak mi tez powiedzialy dziewczyny, które z endometrioza walczą od lat. Często gęsto komórki pobierane do ivf z jajnika gdzie jest torbiel są bardzo slabej jakości i to jest wlasnie przyczyną nieudanych starań naturalnych czy przy inseminacji. Ale ja tylko mówię z doświadczenia innych, dokłądnie tak tlumaczę sobie mój wlasny przypadek, bo owulacje mam najczęściej z chorego jajnika.
Ciekawa właśnie jestem, jak to u mnie będzie. Jestem 5 miesięcy po stracie ciąży, mówili, że będzie łatwiej zajść niż wcześniej, a tymczasem mimo kilku miesięcy ponownych starań i 2 inseminacji znowu się nie udawało. Endometrioza mogła już odrosnąć, ciekawa więc jestem, jakiej jakości będą moje komórki. -
Całkiem możliwę że to powoduje że moje komórki sa słabsze a zarodek sie nie zagnieżdza, tylko czemu moj lekarz to bagatelizuje i nie chcę zająć sie tą endomendą? Juz nawet zgodziłabym się na przyjmowanie tych leków zatrzymujących miesiaczkę - podobno to pomaga. A jeszcze co do tego czy endo ma wpływ na komórki to własnie zapytałam z ciekawości przed IVF lekarza czy te torbiele i endomenda ma wpływ na jakość komórek i zachodzenie w ciąże a on powiedział że tak jak najbardziej ma pływ na komórki ale tylko wtedy kiedy torbiel jest z jajniku (a ja mam obok a nie w środku). I dodał że endometrioza I st. u mnie nie daje negatywnego wpływu na płodność bo wiele kobiet może ją mieć i nawet o tym nie wiedzieć a w ciąże zachodzą....
Widzisz, co lekarz to opinia, dlatego nie do końca ufam lekarzon i juz nawet myslalam jakis czas temu o zmianie tak żeby też ktos inny spojrzał na mój przypadek.
A wy nie myślałyście o diagnostyce immunologicznej?
Tylko u mnie to wygląda tak że ja nigdy nie byłam w ciąży nawet, a po pierwszym ICSI beta nawet nie drgnęła.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2018, 18:54
4 lata starań
2017 - 3x IUI
I ICSI styczen '18 --->
Brak mrożaków
II ICSI lipiec' 18
28dpt❤️ dzidzia 4mm
❄️❄️ czekają
18.01 USG…? -
nick nieaktualnyDziewczyny, jak wasze doświadczenia z przyrostem bety?
Podam wam moje wyniki
03.03 beta 121,9 (10dpt)
05.03 beta 266,2 (12spt)
dziś 08.03 beta 536,40 (15 dpt)
Ten ostatni wynik nie napawa mnie optymistycznie i strasznie się tym martwię. Jutro mam wizytę w klinice. -
Inka1985 zaprosiłam Cie do przyjaciółek do chciałabym poznać te Twoje suplementy i sposoby na endomende.
A tak po za tym dziewczyny mam takie niedyskretne pytanie ale troche mnie to męczy. Podobno przy endomendzie współżycie boli (mnie nigdy nie bolało). Ale od czasu kiedy dowiedziałam się o tych torbielach po lewej stronie to czasami podczas seksowania czułam lekki ból wlasnie po tamtej stroniea teraz po tym nieudanym transferze jak seksiliśmy to zaczął boleć mnie brzuch, a później pół nocy bolało mnie strasznie po lewej stronie wlasnie w okolicach tego jajnika. Nie był to bół jak okres tylko jaki jkby mi sie coś uszkodziło. Rano juz nei czułam tego bólu ale w nocy sie przbudziłam to jeszcze mnie bolało.
4 lata starań
2017 - 3x IUI
I ICSI styczen '18 --->
Brak mrożaków
II ICSI lipiec' 18
28dpt❤️ dzidzia 4mm
❄️❄️ czekają
18.01 USG…? -
Kabi, endometrioza umiejscowiona chocby na jelicie ma wplyw na plodnosc. W organizmie jest przewlekly stan zapalny, a z ognisk saczy sie plyn, w ktorym "kapia sie" jajniki choc na usg tego nie widac.
Warto swoj przypadek skonsultowac z lekarzem z innej kliniki, zwlaszcza ze jestescie po jednej procedurze, a to daje dokladniejszy obraz.
Musisz sie zastanowic czy przez jakis czas chcesz sie skupic na diagnostyce czy po prostu uznajesz ze czasami sie nie udaje i trzeba probowac dalej.
Osobiscie uwazam, ze po jednym transferze nie mozna mowic o problemach z zagniezdzeniem.
Odpocznij chwile, wez sie w garsc i przestan biadolic
Ja mam jajniki w zrostach i sex w niektorych pozycjach mnie boli, bo wszystko sie rusza.
Szatanka, po stracie ciazy czesto wystepuja okresy nieplodnosci.
Misia, wydaje sie, ze wszystko jest ok -
nick nieaktualny
-
misia1989 wrote:Bella - ale przyrost między 5 a 8 marca jest chyba poniżej normy.
Nie wiem kalkulator liczy że przyrost jest 59 %
Beta powinna sie podwoic do 72h i u Ciebie sie podwoila.
Zrobilas juz wszystko co moglas, teraz ttlko cierpliwość &&misia1989 lubi tę wiadomość