IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
O właśnie się przełączyłam z komórki na kompa i miałam Wam wkleić adres tej stronki. Nie wiem tylko czy do dnia porodu oznacza włącznie z tym dniem. Trzeba by sprawdzić.
Czasem warto sprawdzić też w towarzystwach ubezpieczeniowych i się ubezpieczyć od razu na początku ciąży (czasem jest tak, że trzeba opłacać składkę min rok - to fakt, ale zdarza się, że to, co się przez rok wpłaci jest niższą sumą niż to, co wypłacają za urodzenie dziecka) i po roku się wypisać
Tu Wam jeszcze podrzuce 2 linki:
http://pamietnikmamy.pl/ - blog prawniczki, która została mamą, równa babka i odpowiada na pytania zadane w komentarzach dot. właśnie ochrony pracy kobiet. Fajnie rozwiewa wątpliwości babeczek, które pytają o coś
http://www.bip.pip.gov.pl/pl/bip/porady_wszystkie - bezpłatne porady prawne PIPWiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2014, 22:05
GabiK lubi tę wiadomość
-
MIKOLAY wrote:Ja mam chcice na hot-dogi
dopiero zaczynają mnie suty swędzieć
martusia1986 ja dopiero jak ogarnęłam stres i się wyciszyłam zaczęłam coś czuć
mnie też swedza i mam ochote na hot dogi ale tylko z orlenu
mąż zrobił dziś badanie
zbieramy papiery
znów nachodzą mnie myśli że może się udało bo znów kilka rzeczy jest innych jak w poprzednich cyklach... dodatkowo bolą mnie piersi, wysypało mnie na ramionach i mam mega dużo śluzu, wczoraj kremowy dzisiaj wodnisty - pełne gaty ;/ mam nadzieje że @ przyjdzie w terminie i nie bedzie powiekszac tych nadziei ;/
nie ma co się nakrecac trzeba szykowac sie do wizyty...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2014, 22:36
-
martusia1986 wrote:Dla mnie to jest dziwne liczenie w przypadku ivf że od ostatniej @ skoro jeszcze tej ciąży nie ma ;)dopiero zaczyna się stymulacja..
Stymulacja czyli rosna jajeczka tak jak przy cyklu naturalnym ale przy lekach jest ich wiecej...
Owulacja jest punkcja a transfer zaplodnieniem...
Jesli patrzymy tymi kategoriami to przy cyklu naturalnym tez liczenie od 1 dnia ostatniej @ jest bez sensu bo przeciz w ciaze nie zachodzi sie 1 dnia cyklu czyz nie...
Przez to ze nie kazdy cykl jest ksiazkowy czyli nie kazdy jest 28 dniowy i w nie kazdym owu wystepuje 14dc dlatego przyjeto ta forme liczenia choc i tak najczesciej date porodu wyznacza sie na podstawie usg...
Dla przykladu ja dokladnie wiedzialam kiedy bylo co i jak a i tak okazalo sie ze ciaza od poczatku jest starsza o 2 tyg ktos by pomyslal ze zle zapisalam termin @ ale nie poprostu moje dziecko tak szybko roslo...
Dlatego zawsze liczy sie na podstawie OM a to kiedy dziecko przyjdzie na swiat to tylko Ono wieBeata.D, Mimbla lubią tę wiadomość
17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz
2015 Nati
2017 Suzi -
Ginger84 wrote:Gabik chyba chodzi o to że jestem chroniona pod tym względem że nie mogą mnie zwolnic teraz juz tak?
A to że z umowe musza mi przedluzyc to inna sprawa więc teraz już jestem chroniona przynajmniej ja tak to rozumiem.
W poniedzialek zadzwonie jeszcze do kadr sie upewnic.
Ochrona jest w zaleznosci jaka masz umowe czy to jest normalna umowa o prace i czy na czas okreslony czy nie okreslony...
Niestety prawo polskie nie do konca chroni przyszle matki polecam wpisanie w google jaka masz umowe np moea na czas okreslony a ciaza duzo jest artykulow...17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz
2015 Nati
2017 Suzi -
Fedra wrote:Stymulacja czyli rosna jajeczka tak jak przy cyklu naturalnym ale przy lekach jest ich wiecej...
Owulacja jest punkcja a transfer zaplodnieniem...
Jesli patrzymy tymi kategoriami to przy cyklu naturalnym tez liczenie od 1 dnia ostatniej @ jest bez sensu bo przeciz w ciaze nie zachodzi sie 1 dnia cyklu czyz nie...
Przez to ze nie kazdy cykl jest ksiazkowy czyli nie kazdy jest 28 dniowy i w nie kazdym owu wystepuje 14dc dlatego przyjeto ta forme liczenia choc i tak najczesciej date porodu wyznacza sie na podstawie usg...
Dla przykladu ja dokladnie wiedzialam kiedy bylo co i jak a i tak okazalo sie ze ciaza od poczatku jest starsza o 2 tyg ktos by pomyslal ze zle zapisalam termin @ ale nie poprostu moje dziecko tak szybko roslo...
Dlatego zawsze liczy sie na podstawie OM a to kiedy dziecko przyjdzie na swiat to tylko Ono wiemy dokładnie wiemy kiedy była owu i zapłodnienie.
Kobitki najczęściej nie wiedzą kiedy mają owu, bo najczęściej nie są regularne - za to zawsze wiedzą kiedy mają okresDal mnie to fajne, bo lepiej jest usłyszeć np. jest pani w 10 tc niż 8 tc - zawsze o te 2 tygodnie szybciej
Dzidzia i tak ma nasze obliczenia w nosie i rośnie własnym rytmem i tyle.
Wydaje mi się, że jest jakaś część lekarzy, którzy liczą od poczęcia i nam w głowach mącą
Mało tego, ja się zgubiłam w tygodniach ciąży, bo wydaje mi się, że liczy się skończone np. masz 6tc i 2 dni to dla minie jest to 6 tc. Ktoś mi powiedział, że 6tc i 2 dni to 27 tc. Niestety kalendarze ciąży w internecie nie pomogły, bo jedne pokazują 6 tc, a inny 7tc. I bądź tu mądry
Oj za dużo na moją łepetynę -
Ginger84 wrote:Agness trzymam kciuki za twoja jutrzejsza bete
bedziesz miala wyniki jutro czy w poniedzialek dopiero?
Jutrowysoka świadczy o ciąży mnogiej ale twoja jest chyba ok;-) jak na moje oko chociaż to sprawa indywidualna
A powiedzcie mi czy to normalne... dzis 9 dpt i strasznie boli mmie brzuch jak na okres... dzis wrocilam z pracy zjadlam obiad i zasnelam prawie na stojaco dopiero sie obudzilam. I te bole brzucha mnie strasznie martwia. Czasami klucie czasami pobolewanie a terax takie jak na okres.05.11 transfer 5dniowej blastocysty klasy 4 AB;
22.11 beta 6025 pęcherzyk 8.1 mm (5 tydz. 4 dzień ciąży) - czekamy na
28.11 beta 25280; jest
09.12 Szkrab mierzy 15 mm i pięknie bije mu(8 tydz. 2 dzień ciąży)
15.12 Szkrab mierzy 20 mm,bije 170 razy na minutę (9 tydz. 1 dzień ciąży)
-
Nie chce sie juz truc lekami.....05.11 transfer 5dniowej blastocysty klasy 4 AB;
28.11 beta 25280; jest
-
Zaczynam tracić powoli nadzieje ... bol dokładnie jak na@ ...05.11 transfer 5dniowej blastocysty klasy 4 AB;
28.11 beta 25280; jest
-
agness.aa24 wrote:Zaczynam tracić powoli nadzieje ... bol dokładnie jak na@ ...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2014, 08:40
-
Mnie nie ciągnie. . To po prostu ból jak zwykle.na okres. Dokładnie taki sam05.11 transfer 5dniowej blastocysty klasy 4 AB;
28.11 beta 25280; jest
-
Witam Kochane. Pare dni mnie nie było - musiałam sie wyciszyć. Trochę sie tu działo.
Moja wczorajsza beta w suwaczku.
Troszkę wczoraj sie zaniepokoiłam. Zakuło mnie wczoraj w podbrzuszu a potem miałam jasno brązowy śluz. Czy to normalne? Zaznaczam, ze w terminie @ nie miałam żadnego plamienia i biorę dupka 3x1. W poniedziałek idę do lekarza po receptę na progesteron to mam nadzieje, ze będzie tez zrobione usg a do tego czasu co zalecacie? Mam leżeć?Moniaa lubi tę wiadomość
-
GabiK wrote:Ja tez nie lubie truc sie lekami,ale dziewczyny maja absolutna racje,jesli czujesz bol jak na @ to lykaj nospe. Lekarze tak zalecaja. Ja do teraz miewam takie bole i biore nospe.
Jakbym byla pewna ze wszystko jest ok to to jest do wytrzymania tylko ze ja pp prostu czuje jakby ze mnie leciało- sorki za wyrażenie. .. bole DOKLADNOE jak te miesiączkowe pierwszego dnia... masakra... ten stres jest najgorszy
05.11 transfer 5dniowej blastocysty klasy 4 AB;
28.11 beta 25280; jest
-
Konwalia wrote:Witam Kochane. Pare dni mnie nie było - musiałam sie wyciszyć. Trochę sie tu działo.
Moja wczorajsza beta w suwaczku.
Troszkę wczoraj sie zaniepokoiłam. Zakuło mnie wczoraj w podbrzuszu a potem miałam jasno brązowy śluz. Czy to normalne? Zaznaczam, ze w terminie @ nie miałam żadnego plamienia i biorę dupka 3x1. W poniedziałek idę do lekarza po receptę na progesteron to mam nadzieje, ze będzie tez zrobione usg a do tego czasu co zalecacie? Mam leżeć?
HEJ:-) jestes na etapie podobnym do Ciebie. Dzis 10 dpt wszytko do tej pory szlo dobrze ale od wczoraj mam bole jak na @ które sprawiaja ze czuje ze po wszystkim....
U ciebie beta piękna:-)05.11 transfer 5dniowej blastocysty klasy 4 AB;
28.11 beta 25280; jest
-
agness.aa24 wrote:I dziesiątko z plemnikow z biopsji jest całkiem zdrowe?? Pytam bp jestem w 9 dpt i wszystko wskazuje na to ze sie udalo (beta w 7 dpt 93.5) i tez plemniki z biopsji. Badalismy tylko kartiotypy i jest ok ale żadnych innych badan nie robiliśmy i troche sie o yo obawiam... a jak wygladala sprawa w twojej koleżanki?
Oczywiście. Mała ma prawie 3 latka i niegdy nie miala powaznych probemów ze zdrowiem. Zresztą u drugich znajomych którzy w taki sam sposób maja synka także nie ma problemów zdrowotnych. Wiec głowa do góryMARCELINA
11.02. 2015 IUI (10t * )
3.12.2015 IUI -
ja tez biore nospe prawie codzinnie. przy kazdym silniejszym dziwnym bólu.
co do objawów to jestem 15 dpt i dalej jestem strasznie senna zasypiam bardzo wczesnie i budze sie w nocy bo jestem juz wyspana.
rano wstaje bardzo głodna, a wieczorem mnie troszke mdli.
mam zaparcia, ale to umiem sliwkami wyregulowac.
piersi szuje, ale ineczej niz na @.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2014, 07:38
GabiK lubi tę wiadomość