IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
Amelcia wrote:Fajnie.
Dodatkowo wyczytałam, że Ferti-Med upadł! Napisali, że wycofali swoją działalność z Polski. Czy któraś tam chodziła może. Pytam z czystej ciekawości
nawet o tym nie słyszałam... Są jeszcze takie w Kato - też nic nie słyszałam: http://www.plast-med.com.pl/poradnia-leczenia-nieplodnosci.html
https://www.facebook.com/leczenienieplodnosci -
Cześć dziewczyny
Jestem właśnie po pierwszej wizycie kwalifikacyjnej.
Bardzo się ciesze bo strasznie długo na to czekałam.
Mam mieć długi protokół od następnego cyklu.
@ powinnam dostać ok 10 lutego i wtedy zacząć antykoncepcję.
Jak to w praktyce wygląda bo jeszcze nie dopytałam?
Czy jesteście mi w stanie powiedzieć kiedy mniej więcej szykować się na punkcję?
Muszę ustawić sobie grafik na 2 miesiące do przodu i nie bardzo wiem jak mam to zaplanować.
Kava, czarownica_tea, Różyczka, Tosia 1981, Lenuś lubią tę wiadomość
3 IUI :(długi protokół 15.03 2015 punkcja 5 komórek ( 3 zarodki )18.03.2015 transfer 2 zarodków, Aniołek 7tc [*]
31.03.2016 punkcja, (13 zarodków)
5.04.2016 transfer 2 zarodków ( 4 śnieżynki),jedno
-
Kaczorek, ja miałam tak. Anty przez 21 dni potem 3 dnia od odstawienia okres czyli 1-szy dzień cyklu z ivf. I teraz zależy chyba jakie dostaniesz leki. Ja mam brać gonal już od 2 dc. A punkcja to do teraz nie wiem kiedy dokładnie wypadnie bo to wszystko zależy od tego jak pęcherzyki rosną. Z tego co czytałam to między 10 a 14 dc mają dziewczyny.GYNCENTRUM
31/10/15 kriotransfer - wczesne blastocysty BB i BB
Ciąża biochem: 6dpt-4,1 9dpt-18,1 11dpt-21,8 16dpt-8
04/03/16 transfer - zarodek 2-dniowy
- zamrożona wczesna blastocysta AB
10 dpt-0 -
nick nieaktualnyKaczorek - Nie da się dokładnie wyznaczyć dnia punkcji, nawet lekarz Ci nie powie daty na obecnym etapie. To zależy od tego kiedy po odstawienia antyków dostaniesz @ i jak szybko będą rosły pęcherzyki (u każdej jest inaczej). Tempo wzrostu zależy jakie masz dawki leków i jak Twój organizm na nie reaguje. U mnie punkcja była w 16dc przy pierwszym USG w 9dc
-
Ok dzięki za odpowiedź.Nie wiem czy źle zrozumiałam ale mój dr mówił że zastrzyki zaczyna się brać przy 15tej tabletce.
Możliwe to?3 IUI :(długi protokół 15.03 2015 punkcja 5 komórek ( 3 zarodki )18.03.2015 transfer 2 zarodków, Aniołek 7tc [*]
31.03.2016 punkcja, (13 zarodków)
5.04.2016 transfer 2 zarodków ( 4 śnieżynki),jedno
-
Hej dziewczyny,
ja też z drugim dniem cyklu zaczynam się stymulować, a @ ma przyjść lada chwila
Bez tabletek antykoncepcyjnych, więc to chyba krótki protokół.
Obecnie biorę Estrofem (od 16dc do wystąpienia miesiączki ).
Mam pytanie: czy zastrzyki robicie sobie same? Widziałam na youtubie jak to wygląda i wydaje się proste, ale mimo wszystko jakoś nie wyobrażam sobie, że mogłabym sama całą tą " operację " wykonać ( może dziesiąty raz, nie pierwszy czy drugi)
Mam daleko do mojej kliniki i nie bardzo wiem, kto w moim mieście mógłby mi zrobić taki zastrzyk.
Dajcie znać jak Wam poszło
Pozdrawiam i jak zawsze trzymam kciuki za Wasze dorodne pęcherzyki, udane transfery, wzrastającą betę itp:)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2015, 09:54
Anko:-), Lenuś lubią tę wiadomość
-
Różyczka pierwszy zastrzyk zawsze pokazują jak robić w klinice, ale potem to każda robiła samodzielne. Ja panicznie boję się igieł, ale dałam radę. Niektóre dziewczyny zatrudniły do tego męża/partnera, co jest fajnym pomysłem, bo daje facetowi poczucie większego uczestnictwa w procesie. Miałam problem z pregnylem na końcu, bo trzeba było zrobić domięśniowo w pośladek. Tu pomógł mi brat
, bo nikt nie umiał
,a godzina podania była określona i wypadło na 23.00
To się tylko wydaje takie skomplikowane,jak zrobisz pierwszy to reszta pójdzie bez problemu. Powodzenia!Kava, Tosia 1981 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny proszę k pomoc lub informacje czy któraś miała podobnie. Po punkcji pierwszy dzień był dla mnie tragedia, w drugi już wszystko ok...i do teraz całymi dniami czuje się rewelacyjnie-tak ze normalnie funkcjonuje.
Niestety wczoraj i dziś kolo 4 nad ranem obudzily mnie mdłości i mega skurcze macicy.
Taki skurcz który bolał od macicy po pochwe-duzi mocniej niż podczas i tak bolesnych u mnie miesiaczek.
Zwinelam się w kłębek,chciałam zwymiotowac by sobie ulzyc-ale nie było czym. Przechodzi po pół h gdy chłodze się owinieta w kołdrę na balkonie.
Mam się nie pokoi? Miała któraś skurcze po punkcji?
Myślę czy to nie podswiadomy mega stres-bo co innego może wywoływać skurcze mojej macicy-tylko wtedy gdy śpię?
Gdyby nie antykoncepcja przed punkcja myslalabym ze to ciaza-choć to na mln% nie jest możliwe.
Boże nie wiem co o tym myśleć... -
Anko koniecznie skonsultuj się z lekarzem jak najszybciej. Jeśli nie masz możliwości to jedz do szpitala. Nie musi być to nic złego, ale może np hiperstymulacja. Nie czekałabym z tym. Mdłości nie są dobrym objawem.
GabiK, Anko:-), Konwalia lubią tę wiadomość
-
Minuska,ja bylam,ale mialam paskudne krwawienie. Na szczescie wszystko bylo ok. Jak pojdziesz na SOR i powiesz,ze jestes po transferze,ale odczuwasz bol to nie odmowia pomocy.
Acha,ja bylam o 6 rano i powiedzialam,ze mojego lekarza nie ma,bo jest na urlopie i nie wiem kogo prosic o pomoc. Panie byly bardzo przejete,ale nie dziwne,bo ja bylam zaryczana.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2015, 11:17
-
I jeszcze jedno Diewczyny. Tabletki antykoncepcyjne poprzedzają zarówno protokoły długie, jaj i krótkie. Nie są też standardem. Ja np przed pierwszym protokołem - krótkim - miałam zaleconą miesięczną antykoncepcję. Teraz mam protokół długi i nie miałam antykoncepcji przed, tylko od 21 dc zaczęłam wyciszanie gonapeptylem. Wcześniej w tym cyklu nic nie brałam specjalnego.
-
GabiK wrote:Różyczka pierwszy zastrzyk zawsze pokazują jak robić w klinice, ale potem to każda robiła samodzielne. Ja panicznie boję się igieł, ale dałam radę. Niektóre dziewczyny zatrudniły do tego męża/partnera, co jest fajnym pomysłem, bo daje facetowi poczucie większego uczestnictwa w procesie. Miałam problem z pregnylem na końcu, bo trzeba było zrobić domięśniowo w pośladek. Tu pomógł mi brat
, bo nikt nie umiał
,a godzina podania była określona i wypadło na 23.00
To się tylko wydaje takie skomplikowane,jak zrobisz pierwszy to reszta pójdzie bez problemu. Powodzenia!
Niestety mój mąż nie nadaje się do takich rzeczy.
Lekarz z kliniki nie zaproponował, żebym przyjechała zrobić pierwszy zastrzyk u nich, mamy się zobaczyć w 5 dniu stymulacji.
Myślę, że skontaktuję się z pielęgniarką środowiskową na początek a potem sama sobie będę robić.
Ja nie tyle boję się igły co pomyłki np. w dawce itp.
Dam radę
Dla nas staraczek to pestka
GabiK lubi tę wiadomość
-
Rozyczka, powiem Ci tak. Mnie pierwszy zastrzyk robil maz, plakalam ze stresu zanim mnie dotknal i az sie trzeslam. Drugi tez robil on i juz bylo lepiej. Trzeci wbijal malz, a ja podawalam
czwarty musialam sama, bo zmienili Mu zmiane w pracy i nie mogl mi robic. Modlilam sie nad pierwszym samodzielnym zastrzykiem pol godziny chyba, az przekonalam sama siebie, ze dam rade i dalam
bylam mega dumna, ze SAMA to zrobilam
Co do pomylenia dawek to nie jest to niemozliwe, ale dosc trudne. Ja robilam koniec koncow 4 rozne zastrzyki. 2 z nich byly przygotowane w strzykawce tak, ze wciskalo sie caly. Gonal mial dlugopis jakby, na ktorym nakrecalo sie odpowiednia liczbe jednostek leku, ktora zalecil lekarz-wbijalo sie i cyferki spadaly do zera-koniec dawki to byl. Tylko menopur nabieralo sie u mnie samodzielnie z wiekszej buteleczki, ale strzykawka miala wyrazna podzialke, wiec tez o pomylke trzeba by sie mocno postaraclogistycznie to tylko tak strasznie wyglada
na szczescie...
Różyczka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyRóżyczka wrote:Hej dziewczyny,
ja też z drugim dniem cyklu zaczynam się stymulować, a @ ma przyjść lada chwila
Bez tabletek antykoncepcyjnych, więc to chyba krótki protokół.
Obecnie biorę Estrofem (od 16dc do wystąpienia miesiączki ).
Mam pytanie: czy zastrzyki robicie sobie same? Widziałam na youtubie jak to wygląda i wydaje się proste, ale mimo wszystko jakoś nie wyobrażam sobie, że mogłabym sama całą tą " operację " wykonać ( może dziesiąty raz, nie pierwszy czy drugi)
Mam daleko do mojej kliniki i nie bardzo wiem, kto w moim mieście mógłby mi zrobić taki zastrzyk.
Dajcie znać jak Wam poszło
Pozdrawiam i jak zawsze trzymam kciuki za Wasze dorodne pęcherzyki, udane transfery, wzrastającą betę itp:)
Różyczka a jakie to masz te zastrzyki w penie, czy musisz sama odmierzać. Bo jak w penie, to jest instrukcja, nakręcasz na odpowiednią dawkę i jedziesz z koksem
-
Dziewczyny ja mam takie pytanie od następnego cyklu od 16 dnia mam zacząć brać estrofem. Na co on jest? Z przejęcia zapomniałam się zapytać.2012-2015 pierwsze starania, czynnik męski, 2IUI, ciąża biochemiczna
-
maj 2021 kwalifikacja do ICSI+FAMSI
10.06 długi protokół
19.07 punkcja, 30 jaj, 21 dojrzałych, zapłodnionych 6
24.07 I transfer (ET) blastka 4.1.1😔
24.08.21 II transfer (FET) blastka 4.1.1; biochemiczna😔
30.09.21 III transfer (FET) blastka 4.1.1 ciąża pozamaciczna😔
01.04.2022 IV transfer (FET na cyklu naturalnym) blastki 4.2.2. i 3.2.3; biochemiczna
Koniec naszych starań. -
la wrote:Dziewczyny ja mam takie pytanie od następnego cyklu od 16 dnia mam zacząć brać estrofem. Na co on jest? Z przejęcia zapomniałam się zapytać.
-
Mam mega wkurw!
w zeszlym tyg w srode oddalam mocz na posiew i minelo 9 dni i nie ma wyniku. Zadzwonilam do labu spytac co jest. Pani cos krecila, sciemniala i koniec koncow wyszlo na to, ze cos tam jest nie tak i mam oddac nowa probke! Na litosc boska, a jakbym nie zadzwonila to kiedy bym sie o tym dowiedziala?! Teraz czekanie do pn+7dni oczekiwania. 9+9=18. Prawie 3 tygodnie czekania na zwyczajny posiew moczu!
po interwencji...
-
Z penem pewnie jakoś sobie poradzę, ale mam jeszcze jedno pytanie do Was bo dziewczyny naprawdę jesteście skarbnicą wiedzy
otóż: skoro mam zacząć stymulację w drugim dniu cyklu ( purogen ) to jeśli dostanę okres np dziś wieczorem to zastrzyk mam zrobić kiedy? Czy istotne jest aby cała doba minęła? Czy obojętne, o której godzinie w drugim dniu? I co jeśli początkowo jest to tylko plamienie? Mam liczyć jak @ czy dopiero jak się rozkręci?
I jeszcze jedno? Czy Wam też Estrofem skrócił cykl? Bo mój zawsze średnio trwał 29 dni a teraz 23... Czy to coś niepokojącego?