X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amelcia wrote:
    Fajnie.
    Dodatkowo wyczytałam, że Ferti-Med upadł! Napisali, że wycofali swoją działalność z Polski. Czy któraś tam chodziła może. Pytam z czystej ciekawości :)

nawet o tym nie słyszałam... Są jeszcze takie w Kato - też nic nie słyszałam: http://www.plast-med.com.pl/poradnia-leczenia-nieplodnosci.html

https://www.facebook.com/leczenienieplodnosci

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Kaczorek Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2015, 05:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)
    Jestem właśnie po pierwszej wizycie kwalifikacyjnej.
    Bardzo się ciesze bo strasznie długo na to czekałam.
    Mam mieć długi protokół od następnego cyklu.

@ powinnam dostać ok 10 lutego i wtedy zacząć antykoncepcję.
    Jak to w praktyce wygląda bo jeszcze nie dopytałam?
    Czy jesteście mi w stanie powiedzieć kiedy mniej więcej szykować się na punkcję?
    Muszę ustawić sobie grafik na 2 miesiące do przodu i nie bardzo wiem jak mam to zaplanować.

Kava, czarownica_tea, Różyczka, Tosia 1981, Lenuś lubią tę wiadomość

3 IUI :(długi protokół 15.03 2015 punkcja 5 komórek ( 3 zarodki )18.03.2015 transfer 2 zarodków, Aniołek 7tc [*]
    31.03.2016 punkcja, (13 zarodków)
    5.04.2016 transfer 2 zarodków ( 4 śnieżynki),jedno <3
    f2w3yx8dqelvgt49.png
  • Madzia85 Ekspertka

Wysłany: 16 stycznia 2015, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczorek, ja miałam tak. Anty przez 21 dni potem 3 dnia od odstawienia okres czyli 1-szy dzień cyklu z ivf. I teraz zależy chyba jakie dostaniesz leki. Ja mam brać gonal już od 2 dc. A punkcja to do teraz nie wiem kiedy dokładnie wypadnie bo to wszystko zależy od tego jak pęcherzyki rosną. Z tego co czytałam to między 10 a 14 dc mają dziewczyny.

GYNCENTRUM
    31/10/15 kriotransfer - wczesne blastocysty BB i BB
    Ciąża biochem: 6dpt-4,1 9dpt-18,1 11dpt-21,8 16dpt-8
    04/03/16 transfer - zarodek 2-dniowy
    - zamrożona wczesna blastocysta AB
    10 dpt-0
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2015, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczorek - Nie da się dokładnie wyznaczyć dnia punkcji, nawet lekarz Ci nie powie daty na obecnym etapie. To zależy od tego kiedy po odstawienia antyków dostaniesz @ i jak szybko będą rosły pęcherzyki (u każdej jest inaczej). Tempo wzrostu zależy jakie masz dawki leków i jak Twój organizm na nie reaguje. U mnie punkcja była w 16dc przy pierwszym USG w 9dc

• Kaczorek Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2015, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok dzięki za odpowiedź.Nie wiem czy źle zrozumiałam ale mój dr mówił że zastrzyki zaczyna się brać przy 15tej tabletce.
    Możliwe to?

3 IUI :(długi protokół 15.03 2015 punkcja 5 komórek ( 3 zarodki )18.03.2015 transfer 2 zarodków, Aniołek 7tc [*]
    31.03.2016 punkcja, (13 zarodków)
    5.04.2016 transfer 2 zarodków ( 4 śnieżynki),jedno <3
    f2w3yx8dqelvgt49.png
  • Różyczka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2015, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,
    ja też z drugim dniem cyklu zaczynam się stymulować, a @ ma przyjść lada chwila :)
    Bez tabletek antykoncepcyjnych, więc to chyba krótki protokół.
    Obecnie biorę Estrofem (od 16dc do wystąpienia miesiączki ).
    Mam pytanie: czy zastrzyki robicie sobie same? Widziałam na youtubie jak to wygląda i wydaje się proste, ale mimo wszystko jakoś nie wyobrażam sobie, że mogłabym sama całą tą " operację " wykonać ( może dziesiąty raz, nie pierwszy czy drugi :))
    Mam daleko do mojej kliniki i nie bardzo wiem, kto w moim mieście mógłby mi zrobić taki zastrzyk.
    Dajcie znać jak Wam poszło :)
    Pozdrawiam i jak zawsze trzymam kciuki za Wasze dorodne pęcherzyki, udane transfery, wzrastającą betę itp:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2015, 09:54

Anko:-), Lenuś lubią tę wiadomość

• GabiK Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2015, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Różyczka pierwszy zastrzyk zawsze pokazują jak robić w klinice, ale potem to każda robiła samodzielne. Ja panicznie boję się igieł, ale dałam radę. Niektóre dziewczyny zatrudniły do tego męża/partnera, co jest fajnym pomysłem, bo daje facetowi poczucie większego uczestnictwa w procesie. Miałam problem z pregnylem na końcu, bo trzeba było zrobić domięśniowo w pośladek. Tu pomógł mi brat :-), bo nikt nie umiał :-),a godzina podania była określona i wypadło na 23.00
    To się tylko wydaje takie skomplikowane,jak zrobisz pierwszy to reszta pójdzie bez problemu. Powodzenia!

Kava, Tosia 1981 lubią tę wiadomość

2r8ri09ksg9rle49.png
  • Anko:-) Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2015, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny proszę k pomoc lub informacje czy któraś miała podobnie. Po punkcji pierwszy dzień był dla mnie tragedia, w drugi już wszystko ok...i do teraz całymi dniami czuje się rewelacyjnie-tak ze normalnie funkcjonuje.
    Niestety wczoraj i dziś kolo 4 nad ranem obudzily mnie mdłości i mega skurcze macicy.
    Taki skurcz który bolał od macicy po pochwe-duzi mocniej niż podczas i tak bolesnych u mnie miesiaczek.
    Zwinelam się w kłębek,chciałam zwymiotowac by sobie ulzyc-ale nie było czym. Przechodzi po pół h gdy chłodze się owinieta w kołdrę na balkonie.
    Mam się nie pokoi? Miała któraś skurcze po punkcji?
    Myślę czy to nie podswiadomy mega stres-bo co innego może wywoływać skurcze mojej macicy-tylko wtedy gdy śpię?
    Gdyby nie antykoncepcja przed punkcja myslalabym ze to ciaza-choć to na mln% nie jest możliwe.
    Boże nie wiem co o tym myśleć...

dfe01f0225.png
  • Kava Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2015, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2016, 23:45

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • ma_pi Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2015, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anko koniecznie skonsultuj się z lekarzem jak najszybciej. Jeśli nie masz możliwości to jedz do szpitala. Nie musi być to nic złego, ale może np hiperstymulacja. Nie czekałabym z tym. Mdłości nie są dobrym objawem.

GabiK, Anko:-), Konwalia lubią tę wiadomość

• GabiK Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2015, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minuska,ja bylam,ale mialam paskudne krwawienie. Na szczescie wszystko bylo ok. Jak pojdziesz na SOR i powiesz,ze jestes po transferze,ale odczuwasz bol to nie odmowia pomocy.
    Acha,ja bylam o 6 rano i powiedzialam,ze mojego lekarza nie ma,bo jest na urlopie i nie wiem kogo prosic o pomoc. Panie byly bardzo przejete,ale nie dziwne,bo ja bylam zaryczana.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2015, 11:17

2r8ri09ksg9rle49.png
  • ma_pi Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2015, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze jedno Diewczyny. Tabletki antykoncepcyjne poprzedzają zarówno protokoły długie, jaj i krótkie. Nie są też standardem. Ja np przed pierwszym protokołem - krótkim - miałam zaleconą miesięczną antykoncepcję. Teraz mam protokół długi i nie miałam antykoncepcji przed, tylko od 21 dc zaczęłam wyciszanie gonapeptylem. Wcześniej w tym cyklu nic nie brałam specjalnego.

• Różyczka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2015, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GabiK wrote:
    Różyczka pierwszy zastrzyk zawsze pokazują jak robić w klinice, ale potem to każda robiła samodzielne. Ja panicznie boję się igieł, ale dałam radę. Niektóre dziewczyny zatrudniły do tego męża/partnera, co jest fajnym pomysłem, bo daje facetowi poczucie większego uczestnictwa w procesie. Miałam problem z pregnylem na końcu, bo trzeba było zrobić domięśniowo w pośladek. Tu pomógł mi brat :-), bo nikt nie umiał :-),a godzina podania była określona i wypadło na 23.00
    To się tylko wydaje takie skomplikowane,jak zrobisz pierwszy to reszta pójdzie bez problemu. Powodzenia!
    Dzięki GabiK za odpowiedź.
    Niestety mój mąż nie nadaje się do takich rzeczy.
    Lekarz z kliniki nie zaproponował, żebym przyjechała zrobić pierwszy zastrzyk u nich, mamy się zobaczyć w 5 dniu stymulacji.
    Myślę, że skontaktuję się z pielęgniarką środowiskową na początek a potem sama sobie będę robić.
    Ja nie tyle boję się igły co pomyłki np. w dawce itp.
    Dam radę :)
    Dla nas staraczek to pestka ;)

GabiK lubi tę wiadomość

• Anko:-) Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2015, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I badanie krwi jest nie zbyt....:(

dfe01f0225.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2015, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozyczka, powiem Ci tak. Mnie pierwszy zastrzyk robil maz, plakalam ze stresu zanim mnie dotknal i az sie trzeslam. Drugi tez robil on i juz bylo lepiej. Trzeci wbijal malz, a ja podawalam ;) czwarty musialam sama, bo zmienili Mu zmiane w pracy i nie mogl mi robic. Modlilam sie nad pierwszym samodzielnym zastrzykiem pol godziny chyba, az przekonalam sama siebie, ze dam rade i dalam :) bylam mega dumna, ze SAMA to zrobilam :)

Co do pomylenia dawek to nie jest to niemozliwe, ale dosc trudne. Ja robilam koniec koncow 4 rozne zastrzyki. 2 z nich byly przygotowane w strzykawce tak, ze wciskalo sie caly. Gonal mial dlugopis jakby, na ktorym nakrecalo sie odpowiednia liczbe jednostek leku, ktora zalecil lekarz-wbijalo sie i cyferki spadaly do zera-koniec dawki to byl. Tylko menopur nabieralo sie u mnie samodzielnie z wiekszej buteleczki, ale strzykawka miala wyrazna podzialke, wiec tez o pomylke trzeba by sie mocno postarac :) logistycznie to tylko tak strasznie wyglada :) na szczescie...

Różyczka lubi tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2015, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Różyczka wrote:
    Hej dziewczyny,
    ja też z drugim dniem cyklu zaczynam się stymulować, a @ ma przyjść lada chwila :)
    Bez tabletek antykoncepcyjnych, więc to chyba krótki protokół.
    Obecnie biorę Estrofem (od 16dc do wystąpienia miesiączki ).
    Mam pytanie: czy zastrzyki robicie sobie same? Widziałam na youtubie jak to wygląda i wydaje się proste, ale mimo wszystko jakoś nie wyobrażam sobie, że mogłabym sama całą tą " operację " wykonać ( może dziesiąty raz, nie pierwszy czy drugi :))
    Mam daleko do mojej kliniki i nie bardzo wiem, kto w moim mieście mógłby mi zrobić taki zastrzyk.
    Dajcie znać jak Wam poszło :)
    Pozdrawiam i jak zawsze trzymam kciuki za Wasze dorodne pęcherzyki, udane transfery, wzrastającą betę itp:)

Różyczka a jakie to masz te zastrzyki w penie, czy musisz sama odmierzać. Bo jak w penie, to jest instrukcja, nakręcasz na odpowiednią dawkę i jedziesz z koksem

• la Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2015, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja mam takie pytanie od następnego cyklu od 16 dnia mam zacząć brać estrofem. Na co on jest? Z przejęcia zapomniałam się zapytać.

2012-2015 pierwsze starania, czynnik męski, 2IUI, ciąża biochemiczna
    -
    maj 2021 kwalifikacja do ICSI+FAMSI
    10.06 długi protokół
    19.07 punkcja, 30 jaj, 21 dojrzałych, zapłodnionych 6
    24.07 I transfer (ET) blastka 4.1.1😔
    24.08.21 II transfer (FET) blastka 4.1.1; biochemiczna😔
    30.09.21 III transfer (FET) blastka 4.1.1 ciąża pozamaciczna😔

01.04.2022 IV transfer (FET na cyklu naturalnym) blastki 4.2.2. i 3.2.3; biochemiczna

Koniec naszych starań.
  • Różyczka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2015, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    la wrote:
    Dziewczyny ja mam takie pytanie od następnego cyklu od 16 dnia mam zacząć brać estrofem. Na co on jest? Z przejęcia zapomniałam się zapytać.
    Mam wysokie FSH. Chyba właśnie dlatego biorę Estrofem od 16 dnia cyklu do wystąpienia miesiączki 2 tabletki na noc.

• Anatolka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2015, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam mega wkurw! :/ w zeszlym tyg w srode oddalam mocz na posiew i minelo 9 dni i nie ma wyniku. Zadzwonilam do labu spytac co jest. Pani cos krecila, sciemniala i koniec koncow wyszlo na to, ze cos tam jest nie tak i mam oddac nowa probke! Na litosc boska, a jakbym nie zadzwonila to kiedy bym sie o tym dowiedziala?! Teraz czekanie do pn+7dni oczekiwania. 9+9=18. Prawie 3 tygodnie czekania na zwyczajny posiew moczu! :/ po interwencji...

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Różyczka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2015, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z penem pewnie jakoś sobie poradzę, ale mam jeszcze jedno pytanie do Was bo dziewczyny naprawdę jesteście skarbnicą wiedzy ;) otóż: skoro mam zacząć stymulację w drugim dniu cyklu ( purogen ) to jeśli dostanę okres np dziś wieczorem to zastrzyk mam zrobić kiedy? Czy istotne jest aby cała doba minęła? Czy obojętne, o której godzinie w drugim dniu? I co jeśli początkowo jest to tylko plamienie? Mam liczyć jak @ czy dopiero jak się rozkręci?
    I jeszcze jedno? Czy Wam też Estrofem skrócił cykl? Bo mój zawsze średnio trwał 29 dni a teraz 23... Czy to coś niepokojącego?

‹‹ 730 731 732 733 734 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ