X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Kliniki w Czechach
Odpowiedz

Kliniki w Czechach

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2017, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    innamorata88 wrote:
    Na pewno odradzam Ostravskie Gyncentrum. Polecam z czystym sumieniem Prague Fertility Centre. Znajoma zaciążyła z nimi, kiedy polscy lekarza postawili na nich krzyżyk. :)

Innamorata, mam jeszcze jedno pytanie bo też zaczęłam się zastanawiać teraz nad Prague Fertility Center. Ja mam 40 lat a oni piszą na swojej stronie, że specjalizują się w leczeniu kobiet czterdziestoletnich.

Czy mogłabyś zdradzić ile Twoja znajoma miała lat jak się u nich leczyła? Czy jej problemy wynikały z wieku czy były inne powody?

• innamorata88 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2017, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77 wrote:
    Innamorata, mam jeszcze jedno pytanie bo też zaczęłam się zastanawiać teraz nad Prague Fertility Center. Ja mam 40 lat a oni piszą na swojej stronie, że specjalizują się w leczeniu kobiet czterdziestoletnich.

Czy mogłabyś zdradzić ile Twoja znajoma miała lat jak się u nich leczyła? Czy jej problemy wynikały z wieku czy były inne powody?
    Właśnie polecając Ci nich sugerowałam się też nieco Twoim nickiem ;) obecnie 42 lata, szczęśliwą mamą jest już od roku :) pierwsza ciąża naturalna - 12 lat temu - obecny problem AMH 0,21 i wyobraź sobie, że z tego AMH wykrzesali 5 ładnych komórek, 2 transfer udany i jeszcze mają 2 mrozaki. :)

Bea77 lubi tę wiadomość

Mikołaj 25.04.2011

08.06 - transfer 3dniowego malucha, 1x❄️3dniowy, 1x❄️5dniowy
    27.02 3480g Michaś 56cm długości <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2017, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    innamorata88 wrote:
    Właśnie polecając Ci nich sugerowałam się też nieco Twoim nickiem ;) obecnie 42 lata, szczęśliwą mamą jest już od roku :) pierwsza ciąża naturalna - 12 lat temu - obecny problem AMH 0,21 i wyobraź sobie, że z tego AMH wykrzesali 5 ładnych komórek, 2 transfer udany i jeszcze mają 2 mrozaki. :)

U mnie problemem do tej pory nie było AMH, bo przed stymulacjami miałam kolejno 2,4 mg/ml, 1,9 mg/ml i 1,34 mg/ml... teraz niestety nie wiem bo zafundowałam sobie w tym roku maraton z in vitro. Pierwsze podejście w sierpniu i potem dwa podejścia (druga stymulacja w fazie poowulacyjnej) w październiku. W przyszłym tygodniu będę badać ponownie AMH.

U mnie problemem jest jakość tych jajeczek bo wszystkie zarodki miały błędy chromosomalne, mimo że z mężem mamy oboje prawidłowe kariotypy.

Niesamowite, że Twojej znajomej w wieku 40 lat udało się zajść w ciążę, i to przy tak niskim AMH. To naprawdę dobrze o klinice świadczy. A czy miała wcześniej in vitro robione w Polsce? wiesz ile razy ogółem podchodziła?

• innamorata88 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2017, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77 wrote:
    U mnie problemem do tej pory nie było AMH, bo przed stymulacjami miałam kolejno 2,4 mg/ml, 1,9 mg/ml i 1,34 mg/ml... teraz niestety nie wiem bo zafundowałam sobie w tym roku maraton z in vitro. Pierwsze podejście w sierpniu i potem dwa podejścia (druga stymulacja w fazie poowulacyjnej) w październiku. W przyszłym tygodniu będę badać ponownie AMH.

U mnie problemem jest jakość tych jajeczek bo wszystkie zarodki miały błędy chromosomalne, mimo że z mężem mamy oboje prawidłowe kariotypy.

Niesamowite, że Twojej znajomej w wieku 40 lat udało się zajść w ciążę, i to przy tak niskim AMH. To naprawdę dobrze o klinice świadczy. A czy miała wcześniej in vitro robione w Polsce? wiesz ile razy ogółem podchodziła?
    No to amh ma prawo lecieć, i tak masz ładne wysokie. Lekarze kminili skąd się te błędy biorą?
    Co do niej - to procedura w Czechach była jej 8 i zarzekała się, że jak już tam się nie uda to składa broń. W Polsce miała już za sobą 3 z komórka dawczyni.

Bea77 lubi tę wiadomość

Mikołaj 25.04.2011

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2017, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    innamorata88 wrote:
    No to amh ma prawo lecieć, i tak masz ładne wysokie. Lekarze kminili skąd się te błędy biorą?
    Co do niej - to procedura w Czechach była jej 8 i zarzekała się, że jak już tam się nie uda to składa broń. W Polsce miała już za sobą 3 z komórka dawczyni.

A w Czechach podeszła na komórkach dawczyni czy własnych?

Odpowiadając na Twoje pytanie: lekarze w Invicta tylko wzruszali ramionami i mówili że z racji mojego wieku takie anomalie są normalne i że albo mam się stymulować do skutku albo próbować komórek dawczyni. Tam nikt w ogóle nie analizował kolejnych porażek. Z tą trzecią stymulacją w fazie lutealnej wsadzili mnie na minę, bo powiedzieli że mają fantastyczne rezultaty z tą metodą i że uzyskują komórki lepszej jakości, co się przekłada na lepszą jakość zarodków również genetyczną. Niestety była to moja najgorsza stymulacja ze wszystkich, tylko dwie komórki się zapłodniły i jedna, słabej jakości została zamrożona w szóstej dobie. Oczywiście miała aż 3 błędy w chromosomach.

Klinika po żadnej z prób specjalnie się nie interesowała. Po pierwszej i drugiej próbie to ja ich ścigałam żeby jakoś omówić wyniki. Nigdy nie uzyskałam konkretnego podsumowania terapii. Po trzeciej próbie odpuściłam bo stwierdziłam, że nigdy więcej z nimi nic nie będę próbować. To nawet nie zadzwonili. Napisali tylko maila, że wyniki in vitro z badaniem PGS już są i mogę sobie odebrać.

Teraz szarpię się o wydanie dokumentacji medycznej mojej choroby. Zapłaciłam z góry za wysłanie mi kilku pdfów z historią choroby, a informacja którą mi przesłano była błędna. Do tej pory nie poprawili i choć zapłaciłam to cały czas nie mam poprawnej dokumentacji.

• innamorata88 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2017, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77 wrote:
    A w Czechach podeszła na komórkach dawczyni czy własnych?

Odpowiadając na Twoje pytanie: lekarze w Invicta tylko wzruszali ramionami i mówili że z racji mojego wieku takie anomalie są normalne i że albo mam się stymulować do skutku albo próbować komórek dawczyni. Tam nikt w ogóle nie analizował kolejnych porażek. Z tą trzecią stymulacją w fazie lutealnej wsadzili mnie na minę, bo powiedzieli że mają fantastyczne rezultaty z tą metodą i że uzyskują komórki lepszej jakości, co się przekłada na lepszą jakość zarodków również genetyczną. Niestety była to moja najgorsza stymulacja ze wszystkich, tylko dwie komórki się zapłodniły i jedna, słabej jakości została zamrożona w szóstej dobie. Oczywiście miała aż 3 błędy w chromosomach.

Klinika po żadnej z prób specjalnie się nie interesowała. Po pierwszej i drugiej próbie to ja ich ścigałam żeby jakoś omówić wyniki. Nigdy nie uzyskałam konkretnego podsumowania terapii. Po trzeciej próbie odpuściłam bo stwierdziłam, że nigdy więcej z nimi nic nie będę próbować. To nawet nie zadzwonili. Napisali tylko maila, że wyniki in vitro z badaniem PGS już są i mogę sobie odebrać.

Teraz szarpię się o wydanie dokumentacji medycznej mojej choroby. Zapłaciłam z góry za wysłanie mi kilku pdfów z historią choroby, a informacja którą mi przesłano była błędna. Do tej pory nie poprawili i choć zapłaciłam to cały czas nie mam poprawnej dokumentacji.
    Właśnie w Pradze próbowała na własnych komórkach.

Masakra :( postrasz ich skargą do MZ, czasami inaczej się nie da. :/

Bea77 lubi tę wiadomość

Mikołaj 25.04.2011

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2017, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    innamorata88 wrote:
    Właśnie w Pradze próbowała na własnych komórkach.

Masakra :( postrasz ich skargą do MZ, czasami inaczej się nie da. :/

Chyba już nie mam siły się boksować. Jedyne co mogę to uprzedzić innych jak to wygląda w tej klinice. Jak zaczynałam w tym roku to sama byłam zielona w tym temacie a teraz jestem bogatsza o doświadczenia.

Zbieram siły na kolejne podejście, tym razem mam nadzieję, że będzie to profesjonalna klinika.

• innamorata88 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2017, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77 wrote:
    Chyba już nie mam siły się boksować. Jedyne co mogę to uprzedzić innych jak to wygląda w tej klinice. Jak zaczynałam w tym roku to sama byłam zielona w tym temacie a teraz jestem bogatsza o doświadczenia.

Zbieram siły na kolejne podejście, tym razem mam nadzieję, że będzie to profesjonalna klinika.
    Postaraj się wyciągnąć i przetłumaczyć jak najwięcej badań, które miałaś do tej pory, żeby z góry założyli jaką taktykę mogą obrać względem Twojej osoby.

Bea77 lubi tę wiadomość

Mikołaj 25.04.2011

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2017, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    innamorata88 wrote:
    Postaraj się wyciągnąć i przetłumaczyć jak najwięcej badań, które miałaś do tej pory, żeby z góry założyli jaką taktykę mogą obrać względem Twojej osoby.

Tak zrobię, dzięki za rady!

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2017, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Póki co dostałam odpowiedzi z Reprofit, Cube a dziś z Gennet. Jeszcze nie mam z Prague Fertility Center. Mam nadzieję, że napiszą jutro.

Będę oblatana w czeskich ofertach ;-)

innamorata88 lubi tę wiadomość

• innamorata88 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2017, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77 wrote:
    Póki co dostałam odpowiedzi z Reprofit, Cube a dziś z Gennet. Jeszcze nie mam z Prague Fertility Center. Mam nadzieję, że napiszą jutro.

Będę oblatana w czeskich ofertach ;-)
    Na stronie mają okienko czatowe, może się tam przypomnij? :D Serio, warto na nich poczekać, bo to już wyższa liga jeżeli chodzi o europejskie, a nawet światowe czołówki - ludzie ze stanów do nich jeżdżą - też to o czymś świadczy. :)

Bea77 lubi tę wiadomość

Mikołaj 25.04.2011

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2017, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    innamorata88 wrote:
    Na stronie mają okienko czatowe, może się tam przypomnij? :D Serio, warto na nich poczekać, bo to już wyższa liga jeżeli chodzi o europejskie, a nawet światowe czołówki - ludzie ze stanów do nich jeżdżą - też to o czymś świadczy. :)

Dziś się przypomniałam. No zobaczymy. Czekam na razie i tak do Nowego Roku, bo nie chcę zaczynać przed świętami.

Jeśli chodzi o turystykę in vitrową to wiem, że pacjenci z USA jeżdżą do Czech. Do różnych klinik, bo w USA in vitro jest drogie a już szczególnie z dawstwa. Sama też turystykę uprawiam, bo nie mieszkam w Polsce tylko w UK a tutaj to też droga sprawa.

innamorata88 lubi tę wiadomość

• innamorata88 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2017, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77 wrote:
    Dziś się przypomniałam. No zobaczymy. Czekam na razie i tak do Nowego Roku, bo nie chcę zaczynać przed świętami.

Jeśli chodzi o turystykę in vitrową to wiem, że pacjenci z USA jeżdżą do Czech. Do różnych klinik, bo w USA in vitro jest drogie a już szczególnie z dawstwa. Sama też turystykę uprawiam, bo nie mieszkam w Polsce tylko w UK a tutaj to też droga sprawa.
    Dokłądnie, a zagraniczni z Czech korzystają o tyle chętniej, że kliniki nie kryją się z promowaniem surogacji i nawet uwzględniają to w oficjalnym cenniku.

Bea77 lubi tę wiadomość

Mikołaj 25.04.2011

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 grudnia 2017, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    innamorata88 wrote:
    Dokłądnie, a zagraniczni z Czech korzystają o tyle chętniej, że kliniki nie kryją się z promowaniem surogacji i nawet uwzględniają to w oficjalnym cenniku.

Czesi ogólnie mają dużo bardziej liberalne i otwarte podejście do in vitro i wszystkich innych form pomocy niepłodnym parom.

U nas jednak chyba mocny wpływ kościoła katolickiego.

Poza tym mam wrażenie, że Czesi mają w przeprowadzaniu in vitro większe doświadczenie niż Polacy.

Nie wiem jeszcze jak z podejściem do pacjenta, ale w mojej klinice w Polsce wszystko było na szybko. Po trzy pacjentki umawiane na tą samą godzinę. Bezustannie byłam na wizytach poganiana bo nagminnie byly 1-2 godziny opóźnienia. Nawet lekarze błędy w umowach strzelali z pośpiechu. Recepcja to potem poprawiała (!!).

• marlena_cn Nowa

Wysłany: 1 grudnia 2017, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, czy któraś z Was korzysta z Reprofit w Ostravie? Została mi polecona przez polskiego lekarza, dokładnie dr Machacz. W tym miesiącu podchodzimy już do in vitro, właśnie jestem stymulowana i w przyszłym tygodniu punkcja niestety martwi mnie że za każdym razem przyjmuje mnie inny lekarz.

Bea77 lubi tę wiadomość

marlena_cn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2017, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marlena_cn wrote:
    Witam, czy któraś z Was korzysta z Reprofit w Ostravie? Została mi polecona przez polskiego lekarza, dokładnie dr Machacz. W tym miesiącu podchodzimy już do in vitro, właśnie jestem stymulowana i w przyszłym tygodniu punkcja niestety martwi mnie że za każdym razem przyjmuje mnie inny lekarz.

Jak podchodziłam w Invicta w tym roku to też zmieniali się lekarze.

Słyszałam dużo dobrego o Reprofit, z tym że w Brnie. Sama się nad nimi zastanawiam. Oprócz nich zastanawiam się nad klinikami Prague Fertility Center oraz nad Gennet. Obie w Pradze. Od wszystkich dostałam maile z informacją i jestem na etapie studiowania.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2017, 00:00

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2017, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety Prague Fertility Center odpada. Jak sobie podliczyliśmy koszty podstawowego ivf plus dodatkowych procedur, plus leki które w Czechach nie są wliczone do pakietów plus PGS NGS (czyli badania genetyczne) to wychodzi blisko 10.000 eur za jedno podejście. Nie wspominając o kosztach przelotów i hoteli. Nie możemy sobie na to pozwolić, tym bardziej że żadna klinika nie daje 100% gwarancji że się uda.

Teraz na "krótkiej liście" mamy Gennet i Reprofit.

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2017, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marlena_cn wrote:

Cześć,

daj proszę znać jak Twoje wrażenia z leczenia w Reprofit. Ja sama zastanawiam się nad wyborem kliniki teraz i rozważam między innymi Reprofit.

• kayama Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2017, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, czy ktoś wie czy w Czechach kliniki robią in vitro z gotowego zarodka (adopcja zarodka) u kobiet bez partnera? Pytałam w Gyncentrum ale chyba nie zrozumieli.

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • innamorata88 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2017, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77 wrote:
    Cześć,

daj proszę znać jak Twoje wrażenia z leczenia w Reprofit. Ja sama zastanawiam się nad wyborem kliniki teraz i rozważam między innymi Reprofit.
    O matko :O to faktycznie dobrze Was w prawdze podliczyli :/

kayama, wszystko inne tylko nie Gyncentrum! Fuszerowcy jakich mało!!

Bea77 lubi tę wiadomość

Mikołaj 25.04.2011

‹‹ 7 8 9 10 11 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ