Kliniki w Czechach
-
WIADOMOŚĆ
-
mi wysłali drugi ale tylko z info ze nie mozna korzystac z dawcow z innych krajów (CYROS)
i jesli chce to ze moga nas umowic na wizyte.
no nic poki co sie zastanwiamy bo jelsi koszt bedzie taki sam -a wg tego co napisalas rózni sie 200 zł od Novum.. to jednak zostaniemy w Novum
chyba ze pisiory sie odbiora do dawstwa not o wtedy bedziemy sie zastanawiac -
Aaaa .....
Pisze juz z konkretnym lekarzem i on dostał wszystkie moje wcześniejsze maile. Odpisał bardziej szczegółowo o kosztach:
"W sprawie kosztów: Cena wewnątrzmacicznej inseminacji, gdzie mężczyzna i kobieta mają płatność prywatną, to 200 euro. Dawka plemników dawcy kosztuje 130 euro. Podczas całego leczenia jest dla Państwa dostępna tłumaczka języka polskiego. W czasie pierwszej wizyty należy uiścić 100 euro za usługi tłumaczeniowe, następnie są już usługi te dla Państwa bezplatne. "
Ponad 4 stówy za tłumacza. I sie zastanawiam ile godzin ten tłumacz bedzie dla nas pracował? Zeby nie wyszło ze przyjdzie dwa razy po pol godziny na wizyte i tyle ....
Z drugiej strony jak sobie przypomne o rozmowie z Ostava i to ze połowy nie moglam sie domyśleć co mi babka mowi to mi sie odechciewa.Zapiski Czekającej --->>> http://ovufriend.pl/pamietnik/zapiski-czekajacej,2153.html
-
cześć dziewczyny,
Ja chyba się zdecyduję na Ostravę.
W grudniu spróbujemy jeszcze IUI bo teraz niestety nie wystymulowałam się za dobrze. NO i jeszcze niedrożny jajowód:(
Jeśli się nie uda to podejdziemy do IV.
Wolałabym w PL bo z Wa-wy nie jest super blisko no ale jeśli już płacić to chociaż chcę wyhodować jak najwięcej komórek i jak najwięcej zapłodnić a nie tylko 6 jak u nas.
Koszty są mega i tu i tu więc nie stać mnie na wiele podejść.
Napiszę do nich ws. IV.
Szałwia- jeśli zaglądasz tu to może wiesz jakie opinie na czeskich formach są dot. Gyncentrum w Ostrawie właście.
I tak się zastanawiam, jak często trzeba tam jeździć będę w procedurze i stymulacji?
06.2010- córeczka
5.06.2014- Aniołek [8 tc]
21.06.2015- córeczka[24 tc]
niedrożny LJ., AMH 4,78 PCO, IO.Mutacja MTHFR CT i AC
02.02- INV Bocian BS,krótki p. 6 komórek/3 zarodki
16.02- transfer 2 x 8A. -
CRIO 28.04.- 3 BA
II pro. Novum- długi p.19.08-transfer 1x8A.
4 sniezynki na zimowisku -
Dziewczyny ja walczyłam z migrenami i przeszłam już na filetową stronę, więc w ogóle tu nie bywam.
Karo o Gyncentrum w kontekście kliniki leczenia niepłodności w ogóle nie słyszałam. Z jeżdżeniem nie mam pojęcia, zależy chyba jak zareagujesz na procedurę i czy dadzą Ci krótką czy długą. Ja miałam długą, najpierw w końcówce cyklu wizyta i zastrzyk, potem po 2 tygodniach wizyta sprawdzająca, czy wszystko ok, torbieli brak itp. i początek stymulacji po tygodniu kontrola i umówienie się na pobranie jajek, potem na transfer. Ale wszystko w poszczególnych krokach musi zadziałać, jak ma.
Lena powinni jasno się określić, na ile czasu macie tłumacza, skoro za niego płacicie.
Trzymam kciuki! -
nick nieaktualnyCześć, nie wiem czy ktoś tu jeszcze zagląda, ale spróbuję
po pierwsze i najważniejsze - czy w Czechach dalej nie ma ograniczeń jeśli chodzi o ilość zapładnianych komórek w ramach procedury? I druga rzecz - czy któraś z Was się zdecydowała na IVF tam i poleca jakąś klinikę? -
shooa wrote:Cześć, nie wiem czy ktoś tu jeszcze zagląda, ale spróbuję
po pierwsze i najważniejsze - czy w Czechach dalej nie ma ograniczeń jeśli chodzi o ilość zapładnianych komórek w ramach procedury? I druga rzecz - czy któraś z Was się zdecydowała na IVF tam i poleca jakąś klinikę?
Shooa, nie ma ograniczeń, zapładniają tyle, ile jest. Niewykorzystane zarodki zamrażają, po roku masz 3 opcje - opłacić dalsze mrożenie, przekazać innej parze, przekazać do zniszczenia.
Ja leczyłam się w IVF Zlin i złego słowa o nich nie mogę powiedzieć. -
ami87 wrote:Witam Dziewczyny,
Na jaką klinikę warto zwrócić uwagę w Czechach? Szukam informacji w związku z sytuacją w Polsce (nowy projektu ustawy w sejmie)
Pozdrowieniaami87 lubi tę wiadomość
-
Dziękuję Luna76 za podpowiedź. Właśnie do Ostravy mielibyśmy najbliżej jeżeli chodzi o zagranicę.
A może wiecie jeszcze czy któraś z klinik czeskich specjalizuje się w leczeniu czynnika męskiego?Jesteśmy rodzicami cudownego synka
Wracamy i walczymy dalej... -
ami87 wrote:Dziękuję Luna76 za podpowiedź. Właśnie do Ostravy mielibyśmy najbliżej jeżeli chodzi o zagranicę.
A może wiecie jeszcze czy któraś z klinik czeskich specjalizuje się w leczeniu czynnika męskiego?
Tego nie wiem, ale to klinika leczenia niepłodności... Pierwsza konsultacja jest za darmo więc i tak warto pojechać i zapytać. -
Cześć dziewczyny. Może wiecie w jakiej czeskiej klinice najlepiej zaadoptować zarodek? Mam problem z zagnieżdzeniem się własnego zarodka i zależy mi na klinice która podchodzi indywidualnie do każdej procedury. Czytałam na stronie kliniki unica że mają różne procedury, których nie ma w polsce, ale nie wiem jak jest u nich w praktyce. Pozdrawiam
-
Witajcie!!!
Byłam przed wczoraj w klinice w Ostrawie, z tego co mówił lekarz są tam dwie kliniki, ja byłam w GYNCENTRUM. Znalazłam ja w internecie i pojechałam z myślą adopcji komórki jajowej. Przywitał mnie bardzo młody lekarz z Polski- z Rybnika. Moje uczucia sa mieszane ale nie negatywne... Przeszłam już bardzo wiele operacji, inseminacje, 3x in vitro, mam bardzo niskie AMH i endometrioze IIIstopnia. Nie widzę szansy na macierzyństwo z własną komórką. Lekarz z Krakowa po sytuacji w naszym kraju polecił in vitro w Czechach, wybrałam najbliższa klinikę. Po wizycie mam wykonac zestaw badań hormonalnych w Polsce , po czym wysłac wyniki na maila do lekarza, on stwierdzi ( choc nie bardzo wiem czy mu ufac... czy warto jeszcze raz próbować in vitro u siebie czy nie). Powiem szczerze, ze nie chcę przezywac kolejny raz niepowodzenia i po wielu wypłakanych nocach jestem przygotowana na dawstwo komórki jajowej od innej kobiety. JESLI MACIE JAKIES PYTANIA TO PISZCIE, jesli któras z Was jest w tej klinice lub była to prosz o spotrzezenia. P.S. rzeczywiscie pierwsza wizyta jest bezpłatna, caly cennik jest na stronie kliniki. POZDRAWIAM;-)AniaK, Magdalena.. lubią tę wiadomość
Agulafoto -
ja mam bardzo niemile wspomnienia jesli chodzi o klinike w ostravie...podchodzilam tam do inseminacji...moze trafilam na nieodpowiedniego lekarza ale nigdy wiecej tym bardziej ze strasznie podrozalo...a nawet jakby bylo taniej wiecej tam nie pojade tagedia
Ania_84 lubi tę wiadomość
Dluuuuga historia...ale warto było walczyć !!!
9dpt 84.51
11dpt 210
14 dpt 765.9
18dpt 4270
32dptmamy ❤️
-
Kaśka28 wrote:ja mam bardzo niemile wspomnienia jesli chodzi o klinike w ostravie...podchodzilam tam do inseminacji...moze trafilam na nieodpowiedniego lekarza ale nigdy wiecej tym bardziej ze strasznie podrozalo...a nawet jakby bylo taniej wiecej tam nie pojade tagedia
-
hej Aniu my po wakacjach zdecydwalismy sie na klinike w katowicach na angeliusa...bylismy na pierwszej wizycie wrazenia pozytywne...ale narazie nie nastawiam sie ani na nie ani na tak....zobaczymy jak bedzie...a ty Aniu jak sie czujesz ? na kiedy asz termin?
Ania_84 lubi tę wiadomość
Dluuuuga historia...ale warto było walczyć !!!
9dpt 84.51
11dpt 210
14 dpt 765.9
18dpt 4270
32dptmamy ❤️
-
Kaśka28 wrote:hej Aniu my po wakacjach zdecydwalismy sie na klinike w katowicach na angeliusa...bylismy na pierwszej wizycie wrazenia pozytywne...ale narazie nie nastawiam sie ani na nie ani na tak....zobaczymy jak bedzie...a ty Aniu jak sie czujesz ? na kiedy asz termin?
U nas w miare kilka dni spędziłam w szpitalu niestety szybkie tempo , plus ostatno nerwówka i malch dał znac ze czas zwolnć tempo w czwartek mam wizytę kontolna wiec się okaże
wg usg termin na 14 lutego wg Ostetniej @ na 16 lutegoKaśka28 lubi tę wiadomość
-
NiecierpliwaPannaAnna wrote:Hej , zastanawiam się wraz z mężem nad przeniesieniem się z leczeniem do Czech. Czy macie może jakąś opinię o Klinice http://www.zaplodnienieinvitro.pl/ ? Jakie Kliniki polecacie?
Nie znam tej kliniki. Ja przeanalizowałam kilka klinik z CZ (robiłam tabelki w excelu nawet i zdecydowałam się na http://www.ivf-zlin.com/. Sukces pierwszym podejściu, niestety szczęście trwało tylko 8 tygodni. W październiku wracam do kliniki.
W Zlinie klinika jest super nowoczesna, wszyscy bardzo mili, a miasteczko urocze. Mogę szczerze polecić.
Jaki u Was problem? Daleko macie do Czech?NiecierpliwaPannaAnna lubi tę wiadomość
-
Junioer dziękuję ;* !!!! A powiedz jak to jest, bo ja pracuję i mieszkam w Pl, nie mam ich ubezpieczenia. Rozumiem, żę prv mogę się u nich leczyć bez problemów? A jeśli chodzi o porozumienie się z nimi w języku pl? Jakie koszty? Czy wszystkie badania robiłaś u nich? bo my część już zrobililiśmy. Czy honorują wyniki badań w Pl? Polecasz jakiegoś lekarza?
U nas problem męski. Mąż ma azoospermię i żylaki powrózka nasiennego. W październiku operacja żpn w Pl a później podejście do 1 ivf...Jesteśmy z wlkp.
Mocno ściskam kciuki za kolejne podejście i jeszcze raz baaaardzo dziękuję ;*!!! -
NiecierpliwaPannaAnna wrote:Junioer dziękuję ;* !!!! A powiedz jak to jest, bo ja pracuję i mieszkam w Pl, nie mam ich ubezpieczenia. Rozumiem, żę prv mogę się u nich leczyć bez problemów? A jeśli chodzi o porozumienie się z nimi w języku pl? Jakie koszty? Czy wszystkie badania robiłaś u nich? bo my część już zrobililiśmy. Czy honorują wyniki badań w Pl? Polecasz jakiegoś lekarza?
U nas problem męski. Mąż ma azoospermię i żylaki powrózka nasiennego. W październiku operacja żpn w Pl a później podejście do 1 ivf...Jesteśmy z wlkp.
Mocno ściskam kciuki za kolejne podejście i jeszcze raz baaaardzo dziękuję ;*!!!
Wszystkie badania możesz robić u nich prywatnie, o żadne ubezpieczenie nawet nie pytają. Mają pacjentów z całego świata, jak ja byłam na transferze, to tego samego dnia były pary z UK, Australii i Indii.
Językowo - zarówno moja koordynatorka, jak i wszyscy lekarze, których spotkałam mówią biegle po angielsku. A czeski też bardzo do polskiego podobny, więc jak się osłuchasz, to wiele rozumiesz.
Ceny - na stronie są wszystkie informacje. IVF chyba coś koło 2000 euro.
Badania - akceptują wyniki z Polski. Nie trzeba mieć tłumaczeń.
Lekarze - nie wiem, czy jest opcja wyboru, ja z "przydziału" dostałam szefa kliniki.
Logistyka - kontakt mailowy z koordynatorem, przesyłasz wyniki badań. Jeśli są potrzebne dodatkowe badania możesz je zrobić w PL albo u nich. Ja nie byłam stymulowana, bo to było z KD, ale wizyty obserwacyjne możesz robić w kraju. Wysyłają Ci dokładną rozpiskę leków, receptę mogą przesłać do apteki w Czeskim Cieszynie, które wysyła Ci leki za pobraniem. W tym samym budynku co klinika jest też hotel, więc komfortowe warunki, możesz leżakować po transferze.
Moja koordynatorka nazywa się Anna Rakova, przemiła dziewczyna.
Gdybyś miała jeszcze pytania to pisz śmiało.NiecierpliwaPannaAnna, AniaK lubią tę wiadomość