Forum Starając się z pomocą medyczną Kobietki z PCO
Odpowiedz

Kobietki z PCO

Oceń ten wątek:
  • Izik Autorytet
    Postów: 263 162

    Wysłany: 16 grudnia 2015, 14:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie po długiej przerwie;-)
    Moja córcia ma juz 5 tygodni;-) Jest boska;-)
    Zwracam sie do Was z dość intymnym zapytaniem. Otóż bardzo długo leczyłam sie na niepłodność i nigdy nie miałam owulacji, czy teraz po porodzie jest szansa ze moje cieżkie PCO poszło w pioruny? Czy jest szansa ze bede juz zdrowa i bede normalnie miesiaczkowac? Zastanawiam sie, poniewaz bardzo chciałabym rozpoczac współzyc i nie wiem czy powinnam sie jakos bardzo zabezpieczac skoro przez tyle lat nie zaszłam w ciąze tylko za pomoca agresywnej kuracji hormonalnej;-/ Nie chciałabym faszerwoac sie hormonami antykon bez potrzeby bo mam okropne efekty uboczne a prezerwatywa dla mnie jest taka sobie;-(
    Może chaotyczny mój wpis, ale czy ktoras z Was po ciazy wyzdrowiała i miała juz prawidłowe wyniki i miesiaczki? Dziekuje za każda odpowiedź;-)

    STWIERDZONE CIĘŻKIE PCO;-(
    17 cykl starań
    f2w3krntia7lgct7.png
  • Vesper Autorytet
    Postów: 2378 1813

    Wysłany: 16 grudnia 2015, 17:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej, Izik, gratuluję ciąży i dziecka <3
    ja nie mam takiego doświadczenia, ale moja przyjaciółka z PCO po synku "wpadła" właśnie naturalnie ;) chyba jest różnie ;)

    staramy się od września 2015
    ,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"

  • Agnella Autorytet
    Postów: 2163 577

    Wysłany: 17 grudnia 2015, 09:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izik, gratuluję Twojego Skarbka i Cudu na świecie :-)
    Mój przypadek jest taki - pco się pogorszyło się po ciąży, ale to z racji tego, że miałam łyżeczkowanie dwa razy, miesiąc po miesiącu, i od razu antyki dostałam na pół roku...Właśnie po tym zaczęły się cyrki. Ale jak widzisz miałam trochę przebojów po drodze, a jak Twoje naturalne cykle, nic nie bierzesz z antyków to nie będzie źle, może nawet dużo lepiej niż przed zajściem :)
    Bo wyzdrowieć się to raczej nie do końca jak już jest pco, mnie dalej miesiączki nieregularne. Ale każdy przypadek jest inny, oby była owulacja, nawet jak miesiączki nie są co 28 dni.

  • Vesper Autorytet
    Postów: 2378 1813

    Wysłany: 17 grudnia 2015, 20:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dziewczyny, właśnie wracam od endo.

    U mnie PCOS ma przyczynę insulinową. Najlepszym lekiem na to jest dieta o obniżonym IG i regularny wysiłek fizyczny, a w przypadku starania się o dziecko, podaje się leki, które stosują cukrzycy. Ja dostałam na początek Metformax. Ale owulacja jest, cykle mieszczą się w normach (26-35 dni ;)).

    staramy się od września 2015
    ,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"

  • Lady_E Autorytet
    Postów: 1160 1151

    Wysłany: 17 grudnia 2015, 23:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. Mam 25 lat. O pco wiem od 4 lat. 3 lata temu zaczęliśmy z moim Z statania przez 2 lata naturalne bez stresu. Cykle jak to przy pco różne nawet 60dniowe. Od września tego roku zaczęliśmy leczenie. Narazie jestem podczas 2 cyklu z CLO jutro jadę na betę :-) zobaczymy czy się udało :-)

    iv09df9h3jajy138.png
    04.2013 - Początek starań (5cs z clo :()
    2016-2018 3 IUI, 3 IVF żadnego zarodka
    Czekamy co los przyniesie...
    Los przyniósł nam monionka 18.06 beta 26609 mIU/ml <3
    21.06 - Serduszko pięknie bije <3
    04.02.2019 Jest Blanka <3
  • Agnella Autorytet
    Postów: 2163 577

    Wysłany: 18 grudnia 2015, 18:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vesper, a po badaniach glukozy i insuliny to zostało stwierdzone? Jaki masz stosunek FSH i LH?
    Lady E powodzenia!!!

  • letty Autorytet
    Postów: 458 314

    Wysłany: 25 grudnia 2015, 22:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vesper Ty wiesz, że ja kibicuję :-)

    Przyszłam oznajmić, że udało się na pierwszym cyklu z dong quai i duphastonem :-)
    Owulacja w 22 dc po 2 dniach brania dupka :-) beta rośnie mi b.szybko także w poniedziałek pewnie będzie serducho

    Asia_88 lubi tę wiadomość

    wnid8ribpqlokjkp.png
    ckaivfxmzxh7kbdm.png
  • Ania89 Nowa
    Postów: 3 5

    Wysłany: 31 grudnia 2015, 20:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dołączam się do wątku. Również zmagam się z pco. Początkowo lekarz leczył clo i duphastonem ale jajniki słabo reagowały. Potem dołożył zastrzyki gonal. Wierzyłam, że ten cykl będzie udany. Ale jak przyszła @ załamałam się. Chcieliśmy zaprzestać starań bo wykończało nas to psychicznie. Ale lekarz jak zaproponował jeszcze badania hormonalne w szpitalu to się zgodziłam. Po badaniach zapisał metformax. Po miesiącu brania samego metformaxu kazał przyjechać na kontrolę. Jakie było moje zdziwienie jak mi w ten dzień powiedział że mam owulacje i że mam wracać do domu do męża :) Wtedy zmieniałam pracę lada dzień ale serduszkowaliśmy :) Ale tak się nie udało. Byliśmy na tyle już zmęczeni wizytami u lekarza, kontrolami że zaprzestaliśmy się starać z pomocą lekarza i leków. Choć obserwowałam u siebie owulacje po tym miesiącu metformaxu. Ale nigdy się nie udało. Chciałam sobie polepszyć i zaczęłam brać castagnus na własną rękę- no i się zaczęło. Okresu nie miałam ponad cztery miesiące. Zdecydowałam że udam się do innego lekarza. A on potwierdził pco i zapisał tabletki anty na pół roku. A z mężem jesteśmy przeciwnikami tych tabletek... Więc ich nie brałam. W styczniu tego roku poszłam do innego ginekologa ale z wypisami ze szpitala. Bez problemu przepisał metformax. Ale nie chcieliśmy znów tego samego przeżywać z kontrolami. Poprosiłam gina czy by wypisał mi zaświadczenie do lekarza rodzinnego aby ten mógł mi wypisywać recepty i się zgodził. Ale w tym cyklu coś się pokiełbasiło bo owu nie chce przyjść. Ale zawierzam to wszystko Bogu. Pozdrawiam wszystkie pcostaraczki :)

    Jesteśmy małżeństwem od 23 czerwca 2012r.
    Od tego dnia staramy się o maleństwo...
    18.04.2018 zaczęłam szczęśliwy cykl.
    20.05.2018 pozytywny test :)
    05.06.2018 widzieliśmy małe serduszko <3
    14.01.2019 na świat przyszedł nasz synek Antoś <3
  • gusi Znajoma
    Postów: 26 5

    Wysłany: 2 stycznia 2016, 16:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, jestem nowa z PCO, tabletki odstawiłam w sierpniu 2014, ale zabezpieczalismy sie jeszcze kilka miesiecy. Po odstawieniu, jak to przy PCO, zaczął się Meksyk. Cykle nawet 53 dni. W grudniu 14 pierwsza wizyta u gin, rozpoczecie staran. Niestety podejrzenie PCO czyli obraz USG plus hipoteza o braku owulacji. Reszta oprocz progesteronu w normie, od grudnia do czerwca obserwacja i spontaniczne starania. Nic z tego. Od lipca metformax, a od sierpnia Aromek, w trzecim cyklu tj, w październiku zaskoczylo. Ne krotko, bo w listopadzie samoistnie poszło...Po poronieniu cykl 41 dni w 26 dniu owulka. Teraz ponowna stymulacja. Prawdopodbnie bedzie, jest w trakcie albo juz była owu. Czekam na rozwoj wydarzeń... Wszystkim staraczkom zycze powodzenia w nowym roku:)

  • Gosposia Autorytet
    Postów: 484 159

    Wysłany: 3 stycznia 2016, 20:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Niestety i ja muszę do was dołączyć. Jestem w 5 cyklu po odstawieniu tabletek anty, w 4 cyklu brak owu, za to perły w jajnikach. Lekarz zlecił badania. Wyniki z 3 dnia cyklu. Chyba nie jest dobrze
    FSH 5,42 IU/L (norma dla fazy pęcherzykowej 3,5-12,5)
    LH 13,2 lU/l (norma dla fazy pęcherzykowej 2,4-12,6)
    Prolaktyna 586,2 mU/l (norma do 498)
    Testosteron 0,45 ng/ml (normy 0,06-0,082)
    Androstendion 3,2 ng/ml (normy 0,3-3,5)
    Czekam jeszcze do pon na wynik Estradiolu.

    Trafiłam w końcu na lekarza, który chce mnie badać. Mówił tylko, że nawet jeżeli podejrzenie PCO sie potwierdzi w badaniach z krwi, to leczyc będzie mnie po 12 mies. bezowocnych starań... Jutro mam wizytę i chcę go poprosić, żebyśmy wcześniej zaczęli stymulację. Jestem po ciąży pozamacicznej w lipcu 2014, a teraz nagle wynaleziono u mnie PCO. Nie chcę czekać tak długo na jakikolwiek ruch naprzód. Lekarz mówi, że jestem za młoda (24 l. w tym roku), żeby od razu leczyć. Że kobiety z PCO też mają owu i zachodzą w ciążę, ale więcej jest tych, które starają się latami... przeczytałam cały wątek. Trzymam za was kciuki. Jeżeli możecie, to wypowiedzcie się na temat moich wyników.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2016, 20:30

    Gosposia
  • Pazyfae Autorytet
    Postów: 695 249

    Wysłany: 4 stycznia 2016, 18:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy Metformax 850 i Siofor 850 to ten sam lek?pani w aptece nie miala Metformaxu i dala mi Siofor..ale czuje sie masakryczne,duzo gorzej niz po Metfo. Mowila ze to dokladnie to samo.

    PCOS?, IO?, niedoczynnosc tarczycy (TSH juz w normie),problem z plemnikami. Walczymy!
    3 lata starań
    4x IUI nieudane
    I IVF - beta <1
    II IVF - <3 <3
    Obecnie 26 tydz ciąży
  • ILKA88 Przyjaciółka
    Postów: 130 40

    Wysłany: 4 stycznia 2016, 18:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niby to samo ale nie do końca. Ja nie znosiłam Metformaxu a Glucophage mogę łykać bez problemu. Te wszystkie leki to metformina ale mają inne substancje dodatkowe.

    ckailhb8ez7m7qlw.png
  • adasiowa Koleżanka
    Postów: 44 5

    Wysłany: 27 stycznia 2016, 12:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć! :) W tamtym tygodniu endokrynolog potwierdził u mnie PCOS. :( Dostałam tabletki Glucophage, wczoraj wzięłam jedną tabletkę i dopadły mnie 'skutki uboczne'. :/ Niby powinny przejść po kilku dniach, ale jak tu chodzić do pracy? :/

    Mam do Was pytanie odnośnie diety, bo mam zalecone schudnąć. Jaką dietę stosujecie? Same znalazłyście skuteczną dietę czy poszłyście do dietetyka?

  • Gosposia Autorytet
    Postów: 484 159

    Wysłany: 27 stycznia 2016, 13:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adasiowa, z tego, co tutaj wyczytałam, to najczęściej dziewczyny stosują dietę o niskim indeksie glikemicznym. Poczytaj o niej w necie ;) Dodatkowo wielu pomogło odstawienie glutenu i cukrów prostych ;)

    Gosposia
  • Agnella Autorytet
    Postów: 2163 577

    Wysłany: 28 stycznia 2016, 09:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adasiowa, dobry jest ten Gluco, myślę, że do tygodnia Twój organizm się przyzwyczai. A jaką masz formę metforminy- xr o spowolnionym uwalnianiu czy zwykłą?
    Dieta to najlepiej bez słodzenia, słodkich napoi, słodyczy, ziemniaków i ryżu, w zamian kasza gryczana, brązowy ryż. Zamiast białego pieczywa żytnie, razowe. Idzie się przyzwyczaić do takiej diety.

  • gusi Znajoma
    Postów: 26 5

    Wysłany: 28 stycznia 2016, 13:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie odnosnie xr. W sierpniu zaczynalam od zwyklego Glucophage, niestety czeste biegunki a teraz przeszlo, potem Siofor ok, a teraz mam gluco xr, bardzo dobrze toleruje. Czy tez zauwazacie roznice przy xr, czy przy PCOS ma znaczenie jaka bierzemy?

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 28 stycznia 2016, 14:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To i ja się przyłączam :) pcos mam od daaaaawna ale walczę z nim jakieś 1,5roku. Udało nam się zajść w ciążę w marcu 2014roku ale okazało się że to puste jajo płodowe. Kolejne stymulacje CLO na przemian z próbami naturalnymi i nic.. Na prawym jajniku miałam potworniaka którego hodowałam prawie rok a dopiero 2tygodnie temu został laparoskopowo usunięty.

  • gogo19 Ekspertka
    Postów: 159 95

    Wysłany: 28 stycznia 2016, 14:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Walczę z PCO od lat X.
    Miesiączki nie dostałam w terminie, więc w 29dc zrobiłam test. Okazał się negatywny. Umówiłam się z lekarzem na 02.02. na laparoskopię. Miesiączki nadal nie było. Dostałam zwiększoną dawkę Luteiny na wywołanie. Po pięciu dniach brania Lutki i odczekaniu dwóch dni tak jak kazał lekarz miesiączki dalej nie było. Dziś rano postanowiłam zrobić test jeszcze raz. To mój 36dc i co się pokazało? Dwie piękne tłuste krechy. Serce miałam w gardle. Poleciałam obudzić męża. Widziałam radość w jego oczach. Pojechałam na betę i po godzinie miałam wynik 2622mIU/ml. Przyjechałam do pracy i zadzwoniłam do lekarza. Kazał mi przyjechać dziś na 19.30.
    Proszę tylko Boga aby miał nas w opiece. Z PCO się wygrywa!!!!!!!!!!!!!

    Gosposia, Nefretete, Agnella, Asia_88 lubią tę wiadomość

  • letty Autorytet
    Postów: 458 314

    Wysłany: 28 stycznia 2016, 15:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosposia po pierwsze to powinien zbić Ci prolaktynę bo jest za wysoka! lh/fsh powyżej 2 = pco. Jak nie da Ci nic na prl to ja bym zmieniła lekarza bo to żadne tłumaczenie, że młoda :P ja też mam 24 l. i lekarz zapisał mi CLO ale nie zdążyłam wykupić bo na dongu się udało :) Zawsze możesz poczytać wątek zielarski na ovu i tam masz ziółka pomocne przy zbijaniu prolaktyny

    wnid8ribpqlokjkp.png
    ckaivfxmzxh7kbdm.png
  • Gosposia Autorytet
    Postów: 484 159

    Wysłany: 28 stycznia 2016, 16:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Letty, a brałaś coś na zbicie prolaktyny? Będę rozmawiać z dr w przyszłym tygodniu jak pojadę na monit. Dostałam CLO na ten cykl i monitoring, więc działamy :) a co do prolaktyny, to dr mówi, że to niewielkie przekroczenie i według niego to kwestia złego sposobu wykonania badania. Powinno się przed nim leżeć przez co najmniej godzinę, żeby wynik był wiarygodny.

    Gosposia
‹‹ 39 40 41 42 43 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego