Komórka dawczyni przy IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
czesc Dziewczyny
i ja jestem na etapie szukania odpowiedniej kliniki
Hiszpania droga jest 6.150 euro plus 1.5 tys na leki do stymulacji (jak ktos nie dostarczyl) o ile dobrze zrozumialam. Ale z drugiej strony najlepiej tak jak klamka miala , wszystkie komorki dawcy świeże i wtedy jest szansa na conajmniej dwa, trzy zarodki w 5 dobie.
Jak trzeba placic 20 tys srednio (a tyle wychodzi w wiekszosci klinik w polsce) i dostanie sie 12 mrozonych czy tam 8 rozmrozonych ( z gwarancja czy nie 3 w drugiej trzeciej dobie , to dosc srednia gwaracja , w drugiej dobie to i u mnie byly), lub 5/6 świeżych (tu wiadomo ze sa roznej jakosci te komórki z jednej procedury , bo rozumie ze druga cześć idzie do innej pary i kto wie jaka szóstkę sie dostanie), to wychodzi na to ze średnio będzie jeden zarodek i jedna proba ...
Jest opcja widziałam w bocianie ze dopalca sie 5 tys czyli razem okolo 25 tys i dostaje sie wszystkie komorki z stymulacji (nie wiadomo ile), ale poki co wydaje mi sie to najlepsze, orientowala sie ktoras z was moze ile w Bocianie sie czeka ? i czy trzeba wpalcic pelna kwote zeby zaczeli szukac dawcy ?klamka lubi tę wiadomość
38 lat, starania od 2013
2016 - amh 0.97, miesniaki , hashimoto
2017, 4x IUI nieudane, amh 0.76
2018, kumulacja komórek x2
2018.07, amh 1.13, wrzesien 1 ICSI -
Hej eM:) Nie orientuję się niestety, jak to wygląda w Bocianie. Ja planuję podejść w Invimedzie do transferu, a oni oferują tylko mrożone komórki. Też się ostatnio zastanawiam, ile z tych zapłodnionych zostanie po ponownym zamrożeniu i rozmrożeniu. I czy w ogóle coś zostanie. Z drugiej strony reklamują się, że mają dużą skuteczność na transfer. Pytanie, ile średnio transferów w jednym cyklu wykonują.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2018, 23:16
-
mrozone maja ta zalete ze przewaznie sie krócej czeka
Wczoraj trochę poszperalam na necie i tak sie zastanawiam jak sie ma te 12 mrożonych i całość (w bocianie)to jak to sie ma do prawa w Polsce ze zapłodnić można tylko 6 ? czy to sie zmieniło ? hmm beda rozmrazac az bedzie 6 a inne zostana zamrozone i ewentualnie do kolejnego podejscia ?
Czytalam troche tez o czechach, ceny podobne 5-6 tys euro , ale daja i zapladniaja wszystkie komorki z stymulacji. Nie wiem jak tam ich prawo co pozniej z zarodkami czy tak jak w PL ze dwie opcje albo bierzesz albo do adopcji. Dzis poszukam cos o tej Hiszpani, moze inne kliniki niz ta co ja sprawdzilam maja inne ceny.
38 lat, starania od 2013
nick nieaktualny
-
Em80, polska ustawa przewiduje wyjątki od zapłodnienia 6 komórek, m.in. wskazania medyczne i uznaje to lekarz, chyba również wiek >35 lat.Rocznik ''86/ POF/ [*] 8tc XII 2017
VII 2017 - AMH <0.01, FSH 96 -> mezoterapia jajników IX 2017
MTHFR: C6777 homozygota CC, A1298C homozygota AA, niedobór białka S -
Lil_m wrote:Em80, polska ustawa przewiduje wyjątki od zapłodnienia 6 komórek, m.in. wskazania medyczne i uznaje to lekarz, chyba również wiek >35 lat.
tak, ale dawczynie maja raczej mniej niz 35 lat hmm...bo to chyba o potencjal do zaplodniena im chodzi ze z takich mlodych duzo zarodkow a te starsze to wiadomo czesc jest nieprawidlowych , nie rozwinie sie.38 lat, starania od 2013
Wiek dawczyni nie ma tu znaczenia, istotne są są wskazania medyczne lub wiek u biorczyni. Np. POF jest traktowany już jako wskazanie dla zapłodnienia większej ilości komórek.Rocznik ''86/ POF/ [*] 8tc XII 2017
VII 2017 - AMH <0.01, FSH 96 -> mezoterapia jajników IX 2017
MTHFR: C6777 homozygota CC, A1298C homozygota AA, niedobór białka S -
Lil_m wrote:Wiek dawczyni nie ma tu znaczenia, istotne są są wskazania medyczne lub wiek u biorczyni. Np. POF jest traktowany już jako wskazanie dla zapłodnienia większej ilości komórek.
yhm, to dobrze jak jest tak jak piszesz , dzieki za odp.
aczkolwiek tu nam sie prawo z lekka "rozjeżdża", bo skoro ustawa jest po to zeby ograniczyć ilość zarodków z którymi później nie wiadomo co ... to mamy sytuacje gdzie komórki sa świetne (bo od młodych zdrowych dawczyń), plemniki tez dobre , endometrium biorczyni dobre (bo inaczej chyba by nie transferowali), to wychodzi na to ze powinno powstać kilka dobrych zarodków , po które >35 wróci z mniejszym prawdopodobieństwem niz ta 30 co ma np niedrożne jajowody, ale zapłodnią tylko 6 ...Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2018, 11:44
38 lat, starania od 2013
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Mamy dawczynie. Jakoś dziwnie w tym Angeliusie. Zadzwoniłam dzisiaj tylko dowjedziec się czy procedura zostało rozpoczęta a oni ze mają już dawczynie i trwa jej stymulacja. Nikt nam nic nie powiedziały czy zgadza się fenotypowo, ile ma lat itd. Nic. Nie wiedza...
-
nick nieaktualny
-
Alicja_Slask wrote:Mamy dawczynie. Jakoś dziwnie w tym Angeliusie. Zadzwoniłam dzisiaj tylko dowjedziec się czy procedura zostało rozpoczęta a oni ze mają już dawczynie i trwa jej stymulacja. Nikt nam nic nie powiedziały czy zgadza się fenotypowo, ile ma lat itd. Nic. Nie wiedza...
beda mrozic komorki ? czy tak bez żadnych podglądów endo itp z marszu ?, z założenia jest dobierana fenotypowo , ale faktycznie dziwne ze nic nie powiedzieli , w rożnych klinikach jest rożna "polityka", czytałam ze w niektórych nic nawet wieku nie podają.38 lat, starania od 2013
czasami tez tylko jedna jedyna osoba jest do kontaktu w sprawie dastwa , i nikt inny nic nie wie , w sumie ma to sens jeśli ma to być anonimowe, nawet czytałam ze w jednej z klinik nie można kara płacić. Byc moze na wizycie dowiesz sie więcej, zależny co zaznaczyłaś w formularzu.
Powodzenia Alicja38 lat, starania od 2013
Jak to teraz wyglądać będzie jak będą na miejscu już oocyty? Rozpoczynam branie leków od 1dc i w 14 dniu pobranie nasienia męża, i po 5 dniach transfer?
Czy mógłby to ktoś opisać i napisać na co zwrócić uwagę? Obawiam się że muszę sama wszystkiego pilnować. -
Czy ktoś korzysta z KD w salve medica łódź?Starania od 2016 - poronienie 04.2016,
laparoskopia 12.2017
Leczenie w Salve Medica Łódź
10.2018 dr Kłosiński
Niskie AMH
(09.18 -0,12)
(11.2018 -0,45)
Ja r. 77(42 lata)zdrowa
Mąż r.76(43 lata) zdrowy
Czekamy na pierwsze in vitro na własnych komórkach...
11.03 punkcja 2 komórki zamrozone
2 stymulację przerwane
Podchodzimy do tra sferu z 2 komorkami😐
01.02.20 transfer jedynego zarodka 4a 😢 the end of Dreams on jour own cells...