X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

KrakOvi

Oceń ten wątek:
  • Bambi84 Debiutantka

Wysłany: 11 sierpnia, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny,
    8 sierpnia zaczęłam długi protokół, biorę Gonadopeptyl. Jest tu ktoś na podobnym etapie? Jak z badaniami genetycznymi zarodków przed transferem? Chciałam się dowiedzieć czy większość par się na to decyduje?

Bambi
  • Aaaniaaa Przyjaciółka

Wysłany: 13 sierpnia, 23:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze przepraszam że Wam truje tutaj ale nie wiem co mam zrobić. Bo wizycie po transferze pierwszej potwierdzona ciąża zarodek z serduszkiem karta ciąży. pani z kliniki kazała się dalej do niej umówić gdyż powiedziała że lepiej będzie do zejścia z leków prowadzic ciążę u lekarza z ivf. Jednak 5 dni po potwierdzonej ciąży miałam krwawienia i napisałam od razu do swojej gin z miasta i od razu przyjrzała mnie w szpitalu bo miała dyżur. Niestety pojawił się krwiak. pani doktor przepisała mi leki i zapytała kiedy mam wizytę w klinice. Miałam 1,5 tyg po tym zdarzeniu więc powiedziała by się tam normalnie zgłosić. I byłam w tamtym tygodniu. Jestem w końcówce 9 tygodnia. I mam ogromny dylemat gdyż chciałabym prowadzić tą ciążę u lekarza u siebie bo wiem że zawsze mogę na nią liczyć . Mam blisko ewentualnie . Natomiast po wizycie u doktor z kliniki ta kazała nadal do nie się zapisywać do momentu aż będziemy schodzić z leków. Tylko że z krwiakiem pewnie nie prędko zejdę i nie wiem co mam robić :( nie chce prowadzić ciąży u dwóch lekarzy bo po pierwsze koszty a po drugie wizyty co tydzień i innego :( jedyne dlaczego jestem w klinice to te leki ale prowadzić chciałabym u siebie :( jestem w kompletnej rozsypce jak to dalej mam ułożyć :(

👩 34 lat
    Niedrożny lewy jajowód, prawy jajnik podciagniety do góry (powikłanie po CC)
    początki Hashimoto
    Amh 1.20
    👨 32 lat
    Słabe parametry nasienia

2017 ciążą naturalna🧒

Starania o drugie dziecko od 2018

2022-2023- stymulację cyklów - brak ciąży

02. 2024- laparoskopia diagnostyczna - lewy jajowód niedrożny z brakiem możliwości udrożnienia .
    Dalsza diagnostyka - upośledzenie prawego jajnika możliwe powikłanie po CC. - Decyzja o IVF.

08.2024 zakwalifikowanie do IVF
    I IVF 08.2024
    Pobrane 7 komórek, 6 dojrzałych, po 1 dobie 4 zapłodnione.
    Udało się uzyskać 3 zarodki : 5.1.1, 4.1.1, 4.1.2.

04.09.2024 transfer świeży zarodka 5.1.1.
    poronienie zatrzymane 8 t.c. 💔 (łyżeczkowanie)

Na zimowisku ❄4.1.1.❄4.1.2.

03.2025 - Transfer 4.1.1 👎
    04.2025 - Transfer 4.1.2 👎
  • Mmagda Ekspertka

Wysłany: 14 sierpnia, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bambi84 wrote:
    Cześć Dziewczyny,
    8 sierpnia zaczęłam długi protokół, biorę Gonadopeptyl. Jest tu ktoś na podobnym etapie? Jak z badaniami genetycznymi zarodków przed transferem? Chciałam się dowiedzieć czy większość par się na to decyduje?
    Ja badałam przy każdej procedurze a było ich 3 jeszcze przed programem,połowa była chora i to te top klasy więc polecam.Nie wiem ile masz lat ale jeżeli powyżej 40 to badaj koniecznie.

• Krysia23 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapytaj tego lekarza do którego chcesz chodzić czy się podejmie schodzenia z leków jak tak to olej klinikę

Aaaniaaa lubi tę wiadomość

27.12.22 - transfer 4.1.1 - EG + AH, cykl sztuczny
    6dpt - II, 7dpt - 65, 9dpt - 187, 11dpt - 432, 13dpt - 1115, 20dpt - 10135, widoczny pęcherzyk, 29dpt - 🤍🤍
    7tc - 💔❤️‍🩹 , 9tc-💔 (7t2d) ♀️
    20.07.24 - transfer 4.1.1, cykl sztuczny
    6dpt - II, 7dpt - 46, 9dpt - 126, 11dpt - 266, 13dpt - 573, 19dpt - 2623, 20dpt - pęcherzyk ciążowy z zółtkowym, 24dpt - mamy 💗 7t6d - 💔(7t1d) ♂️

🍂19.11.24🍂 - transfer 4.1.1, cykl naturalny
    5 i 6dpt - II , 8dpt - 204, 10dpt - 486, 22dpt - 24 293 🔥 27dpt - 💗
    8t3d - 2cm, 176 bpm, 10t5d - 4cm 🍓,
    11t4d - 5,5cm 🍋‍🟩12t - prenatalne - wszystko OK 🩵 14t4d - 110g, 17t4d - 220g, 19t6d - II pren - zdrowy chłopczyk, 380g
    38tc - Jest już z nami nasz mały tęczowy cud 🌈
  • Mel85 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmagda wrote:
    Ja badałam przy każdej procedurze a było ich 3 jeszcze przed programem,połowa była chora i to te top klasy więc polecam.Nie wiem ile masz lat ale jeżeli powyżej 40 to badaj koniecznie.
    U mnie podobnie. Zaczynałam w wieku 38 lat i zawsze chciałam badać. Z tym że raz zarodki były gorszej klasy 4cc 4bc i 4bc i nie udało się pobrać materiału do badań. Więc podawaliśmy ale to była strata czasu akurat w naszym przypadku. Jedno poronienie i dwie bety zero . Przy kolejnej procedurze badaliśmy był 4bb ale nieprawidłowy. I następna procedura dwa zarodki 5aa- dwa prawidłowe - jeden nie przyjął się a drugi grzeje się właśnie w moim brzuchu 19 tc

Ja 39 l.
    Mąż 41 l.
    Czynnik męski
    Niskie amh
    Kariotypy ☑️
    Ivf I - 04.23 jedna blastocysta z 5 doby poronienie samoistne 5/6tc 💔
    Ivf II - 09.23
    brak zarodków do transferu 💔
    Zmiana kliniki
    Ivf III - 11.23
    Trzy ❄️❄️❄️
    Transfer I 01.24- 8 tc 💔
    Transfer II 05.24 - beta 0
    Tranafer III 06.24 - beta 0

Ivf IV - 09.2024
    Jeden ❄️ 4.1.1 nieprawidłowy genetycznie

Ivf V - 11.2024
    ❄️❄️ 5.1.1. materiał gen. pobrany prawidłowy ✔️
    ❄️Transfer nr 5 15.01.25 beta 10 dpt 80, 12 dpt 66 :(
    ❄️ Transfer nr 6 28.04.24
    10 dpt 259
    12 dpt 640
    16 dpt 4913 pęcherzyk 9 mm
    23 dpt 3 mm Kropka jest ❤️
    13+1 7,5 cm prenatalne niskie ryzyko 🙏🏻
    preg.png
  • dhalia Znajoma

Wysłany: 16 sierpnia, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaniaaa wrote:
    Kurcze przepraszam że Wam truje tutaj ale nie wiem co mam zrobić. Bo wizycie po transferze pierwszej potwierdzona ciąża zarodek z serduszkiem karta ciąży. pani z kliniki kazała się dalej do niej umówić gdyż powiedziała że lepiej będzie do zejścia z leków prowadzic ciążę u lekarza z ivf. Jednak 5 dni po potwierdzonej ciąży miałam krwawienia i napisałam od razu do swojej gin z miasta i od razu przyjrzała mnie w szpitalu bo miała dyżur. Niestety pojawił się krwiak. pani doktor przepisała mi leki i zapytała kiedy mam wizytę w klinice. Miałam 1,5 tyg po tym zdarzeniu więc powiedziała by się tam normalnie zgłosić. I byłam w tamtym tygodniu. Jestem w końcówce 9 tygodnia. I mam ogromny dylemat gdyż chciałabym prowadzić tą ciążę u lekarza u siebie bo wiem że zawsze mogę na nią liczyć . Mam blisko ewentualnie . Natomiast po wizycie u doktor z kliniki ta kazała nadal do nie się zapisywać do momentu aż będziemy schodzić z leków. Tylko że z krwiakiem pewnie nie prędko zejdę i nie wiem co mam robić :( nie chce prowadzić ciąży u dwóch lekarzy bo po pierwsze koszty a po drugie wizyty co tydzień i innego :( jedyne dlaczego jestem w klinice to te leki ale prowadzić chciałabym u siebie :( jestem w kompletnej rozsypce jak to dalej mam ułożyć :(

Zapytaj gin u której chcesz prowadzić ciążę czy podejmie się schodzenia z leków i czy wie jak to zrobić. Ja nie byłam za tym żeby chodzić dalej do kliniki jak w 9 tygodniu nadal nie zlecili mi badań wskazanych w pierwszym trymestrze, nawet nie miałam założonej jeszcze karty ciąży, ani skierowania na badania prenatalne. Akurat tak się złożyło, że zaraz po informacji o udanym transferze umówiłam wizytę w 10 tygodniu do lekarki u której chciałam prowadzić ciążę. Bez problemu wiedziała jak po ivf schodzić z leków i na kolejne wizyty w 11 tygodniu już się nie pojawiłam w klinice. Dla mnie te wizyty były tam już trochę bezsensowne, bo polegały tylko na zrobieniu szybkiego USG, informacji, że ten lek mam od tego dnia odstawić, skasowane kilka stów i informacja żeby przyjść ponownie.

08.2024 1 IVF- 2 komórki, 0 zarodków
    01.2025 2 IVF- start długiego protokołu
    02.2025 2 komórki, 1❄️
    03.2025 ❄️ prawidłowa po PGTa
  • Aaaniaaa Przyjaciółka

Wysłany: 18 sierpnia, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dhalia wrote:
    Zapytaj gin u której chcesz prowadzić ciążę czy podejmie się schodzenia z leków i czy wie jak to zrobić. Ja nie byłam za tym żeby chodzić dalej do kliniki jak w 9 tygodniu nadal nie zlecili mi badań wskazanych w pierwszym trymestrze, nawet nie miałam założonej jeszcze karty ciąży, ani skierowania na badania prenatalne. Akurat tak się złożyło, że zaraz po informacji o udanym transferze umówiłam wizytę w 10 tygodniu do lekarki u której chciałam prowadzić ciążę. Bez problemu wiedziała jak po ivf schodzić z leków i na kolejne wizyty w 11 tygodniu już się nie pojawiłam w klinice. Dla mnie te wizyty były tam już trochę bezsensowne, bo polegały tylko na zrobieniu szybkiego USG, informacji, że ten lek mam od tego dnia odstawić, skasowane kilka stów i informacja żeby przyjść ponownie.

Dzięki dziewczyny za pomoc i nakierowanie na zapytanie lekarza swojego czy się podejmie. Byłam na wizycie i jak najbardziej dla niej żaden problem . Też dostałam w końcu skierowanie na badania krwi i badania prenatalne. Dodatkowo bardziej dokładnie zrobiła USG i wszystko mi tłumaczyła i pokazywała. Krwiak już się zmniejszył także dobra wiadomość. I usłyszałam od Pani doktor że mam bardzo wystumulowany jajnik wielkości prawie takiej jak macica :( będziemy obserwować . Natomiast na wizycie w klinice gdy prosiłam o sprawdzenie lewej strony bo czułam się tak spuchnięta to doktor powiedziała tylko że lekko jeszcze jest powiększony jajnik ale jest ok.
    Najważniejsze że udało mi się z moją Panią Doktor ustalić więc już rezygnuje z wizyt w klinice.

👩 34 lat
    Niedrożny lewy jajowód, prawy jajnik podciagniety do góry (powikłanie po CC)
    początki Hashimoto
    Amh 1.20
    👨 32 lat
    Słabe parametry nasienia

2017 ciążą naturalna🧒

Starania o drugie dziecko od 2018

2022-2023- stymulację cyklów - brak ciąży

02. 2024- laparoskopia diagnostyczna - lewy jajowód niedrożny z brakiem możliwości udrożnienia .
    Dalsza diagnostyka - upośledzenie prawego jajnika możliwe powikłanie po CC. - Decyzja o IVF.

08.2024 zakwalifikowanie do IVF
    I IVF 08.2024
    Pobrane 7 komórek, 6 dojrzałych, po 1 dobie 4 zapłodnione.
    Udało się uzyskać 3 zarodki : 5.1.1, 4.1.1, 4.1.2.

04.09.2024 transfer świeży zarodka 5.1.1.
    poronienie zatrzymane 8 t.c. 💔 (łyżeczkowanie)

Na zimowisku ❄4.1.1.❄4.1.2.

03.2025 - Transfer 4.1.1 👎
    04.2025 - Transfer 4.1.2 👎
‹‹ 180 181 182 183 184
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Męska płodność – kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problemy z zajściem w ciążę dotyczą coraz większej liczby par na całym świecie, także w Polsce. Styl życia, stres, zanieczyszczenie środowiska, opóźnianie decyzji o rodzicielstwie – wszystko to wpływa na pogarszające się parametry płodności, również u mężczyzn. W niemal połowie przypadków trudności z płodnością wynikają z czynników męskich. Mimo to temat męskiej płodności wciąż jest marginalizowany, a badanie nasienia – niepotrzebnie kojarzone z czymś wstydliwym. Tymczasem seminogram, czyli analiza nasienia, to podstawowe i bardzo ważne narzędzie diagnostyczne. Sprawdź, kiedy warto je wykonać i co może powiedzieć o Twojej płodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ