X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

LAPAROSKOPIA

Oceń ten wątek:
  • Flowwer Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2017, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olencja wrote:
    ehh no ja szybciej wzielam sprawy w swoje rece bo tez bym tak tkwila latami jak Ty :/
    Wcześniej chodziłam do zwykłych ginów później endokrynolog następnie 2 kliniki niepłodności aktualnie trzecia i dopiero w niej czuje że jestem odpowiednio leczona/diagnozowana.

kjmni09k3h9ob9x5.png
    112 cs o syna, 15 lat walki !!
    Provita-Paliga
    NK20%maj, 27% lipiec, Trombofilia,
    Maj 2017 zaczynam walkę z immunologią/Paśnik,zapalenie endo, IMSI 9.11.2017
    ⛄⛄⛄
  • Flowwer Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2017, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meginka wrote:
    No właśnie? Chyba że już wcześniej miałaś. Ja miałam laparo w końcu stycznia i teraz mam pierwszy cykl po laparo. czekam na owu ;) kurcze byłam pewna że mi się porobiły zrosty po cc a tu nic
    Moje pierwsze podejscie do laparo po 3 latach starań bylo fiaskiem bo zostalam "wyrzucona " z oddzialu bo jak ordynator stwiwrdził " wymyslam że nie mogę zajść w ciążę "
    Drugie podejscie wychodziły mi z krwi przeciwciala na jakieś bakterie a później jak było wszystko ok i trafilam do szpitala to sprzet sie zepsuł ;)
    Teraz przy trzecim podejsciu mialam mieć w styczniu ale jak @ przyszła to dr był na urlopie i znów cykl w plecy.
    Ale nareszcie już jestem po wszystkim.
    Ja to mam pecha ...

kjmni09k3h9ob9x5.png
    Provita-Paliga
    ⛄⛄⛄
  • daktylek Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2017, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak z okresem/krwawieniem po laparo? Ja od wczoraj mam maly okres....

Mama Aniołka [*] 15.12.2015r.
    w57v3e3k7yxei1cq.png
  • pola89 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2017, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    daktylek wrote:
    Dziewczyny jak z okresem/krwawieniem po laparo? Ja od wczoraj mam maly okres....
    Ja nie miałam żadnych plamień w trakcie cyklu. A okres już nie nadszedł :D

daktylek, Flowwer lubią tę wiadomość

Adaś ❤️ 17.10.2017 SN; 2660g, 50cm
    Franiu ❤️ 20.12.2019 CC; 3390g, 57cm

Starania o drugiego maluszka:
    30 lat
    13.03.19 - 1 cykl z clo + ovitrelle + luteina = ciąża <3
    21.02.19 - histeroskopia z sono HSG (wszystko drożne :) )

Starania o pierwszego maluszka:
    28 lat, 14 cs - szczęśliwy :)
    11.02.17 - bledziutka druga kreseczka na teście <3
    27.01.17 - LAPAROSKOPIA - udrożnione jajowody, usunięty zrost na prawym jajniku, usunięte ogniska endometriozy
  • Flowwer Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2017, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    daktylek wrote:
    Ja tylko w dniu laparo plamiłam trochę i później nic. I czekam na @

kjmni09k3h9ob9x5.png
    Provita-Paliga
    ⛄⛄⛄
  • Flowwer Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2017, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pola89 wrote:
    Ja nie miałam żadnych plamień w trakcie cyklu. A okres już nie nadszedł :D
    Ja tyle szczęścia nie mam :(

kjmni09k3h9ob9x5.png
    Provita-Paliga
    ⛄⛄⛄
  • olencja Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2017, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie pitol, masz zajsc koniec kropka. zielona ;)

Flowwer lubi tę wiadomość

u5cvp2.png
  • M_Belly Przyjaciółka

Wysłany: 24 lutego 2017, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam plamienia, ale nie bezpośrednio po laparo, tylko po ok. 2 dniach, ale okres później przyszedł normalnie, co do dnia

f2w3gzu3f5dq1xgq.png
  • pola89 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2017, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flowwer wrote:
    Ja tyle szczęścia nie mam :(
    Ale na pewno się uda :*

Adaś ❤️ 17.10.2017 SN; 2660g, 50cm
    Franiu ❤️ 20.12.2019 CC; 3390g, 57cm

Starania o drugiego maluszka:
    30 lat
    13.03.19 - 1 cykl z clo + ovitrelle + luteina = ciąża <3
    21.02.19 - histeroskopia z sono HSG (wszystko drożne :) )

Starania o pierwszego maluszka:
    28 lat, 14 cs - szczęśliwy :)
    11.02.17 - bledziutka druga kreseczka na teście <3
    27.01.17 - LAPAROSKOPIA - udrożnione jajowody, usunięty zrost na prawym jajniku, usunięte ogniska endometriozy
  • Flowwer Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2017, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szukam wiadomości na temat polipów bo u mnie wycięto małego 0,5 cm o czy takie maleństow może działać jak wkładka(spirala) ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2017, 18:41

kjmni09k3h9ob9x5.png
    Provita-Paliga
    ⛄⛄⛄
  • Foto_Anna Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2017, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _analiza wrote:
    Dziś już mogę nieco więcej napisać o odczuciach "po". Mogę Ci nawet porównać na co się szykowałam, a czego nie było.
    Przed zabiegiem rozmawiałam z dziewczyną, która miała laparoskopie ginekologiczną, ponadto na świeżo miałam przypadek szwagierki - która miała mieć usuwany woreczek.

I tak:
    - dzień przed:
    badanie krwi na czczo, potem w szpitalu pozwalają jeść (do kolacji, ja nie jadłam już obiadu profilaktycznie, bo z opowiadań dziewczyn bałam się torsji), wywiad z anestezjologiem, wieczorem lewatywa
    - dzień zabiegu:
    rano kroplówka, oczyszczanie pępka, sugerują cewnik (ale masz prawo poprosić, żeby założyli go już na bloku, po głupim jasiu - co doradzam, bo mi np założyli już po uśpieniu); potem jeszcze chyba antybiotyk w żyłę, tabletka głupiego jasia, rozbieranie z bielizny i kolczyków, przekładka na łóżko i jazda na blok. Potem znowu rozbieranie, przykrycie niebieską płachtą, przekładka na inne łóżko i usypianie. Wybudzanie (w moim przypadku ciężko mi się oddychało, bo ponoć miałam odruch wymmiotny przy zakładaniu - co i tak wyszło na dobre, bo dostałam w gratisie leki przeciwwymiotne ;D), przekładka na inne łóżko i jazda na salę, z której przyjechałam. Wracasz naga i obolała, ale jeszcze w drodze dają Ci przeciwbólowe, więc powoli ból ustaje. Ja nie czułam żadnego specjalnie rażącego dyskomfortu w pępku, ale dziewczyny mi mówiły, że czuły "ciągnięcie". Trochę boli gardło po intubacji i czuć szyte miejsca. Mnie osobiście to chyba jednak najbardziej przeszkadzał cewnik ;D Jeść ciągle nie można, za to wjeżdżają kolejne kroplówki. Nie jest źle.
    - dzień po:
    dyskomfort cewnika odczuwalny. Szwy lekko ciągną, ale nie jest to ból nawet na tabletkę. Pozwalają wstać. Jeszcze antybiotyk, zastrzyk jakiś bolesny w ramię, wizyta lekarska i wypis do domu.

I teraz to, co najgorsze: do rana było spoko. Ale z każdą godziną barki bolą coraz bardziej, boli kark, boli brzuch - ale nie miejsce zabiegu, a boli gaz CO2 który chodzi dokładnie po całym ciele - brzuch, plecy, żebra. Trudno znaleźć pozycję względnie wygodną. Jeszcze gorzej, ba, 5 x gorzej jest po zjedzeniu obiadu. Robi się ciasno w brzuchu i kłuje. Espumisan trochę pomaga.

Mnie dziewczyny straszyły, że po przebudzeniu będę bardzo czuła gaz, że będę miała wrażenie, że wszystko w brzuchu masz poprzestawiane, "jelita w tyłku, wątrobę w gardle". Nic takiego nie miałam, ale wieczorem faktycznie ten gaz w brzuchu czuć. Nie wiem, czy to zależy od tego, co w tym brzuchu robią, może jak bardziej grzebią i przesuwają wnętrzności to boli bardziej. Ja miałam tylko hsg.

Mimo to czuję się bardzo dobrze, bałam się, że będzie dużo gorzej, szwów teraz w ogóle nie czuję. Tylko ten gaz, wzdęty brzuch i ból barków najbardziej dokucza. Nie masz sie czego bać, napisałam Ci to wyprawcowanko, bo sama lubię wiedzieć dużo, a czasem ciężko jest pozbierać wszstkie informacje w jeden logiczny ciąg :)

Ja idę na zabieg we środę. Bardzo, bardzo Ci dziękuję za tak obszerny opis Twoich wrażeń, tym bardziej, że już na Twoim profilu widziałam, że szczęśliwie niedługo po laparo zostałaś mamą ślicznego chłopczyka :) <3

zem3anlikdzagrk5.png

Szczęścia nie można kupić, ale można je sobie urodzić :)
  • olencja Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2017, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czy po laparo dają jakies L4?

u5cvp2.png
  • Flowwer Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2017, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olencja wrote:
    czy po laparo dają jakies L4?
    Ja mam 2 tyg L4

kjmni09k3h9ob9x5.png
    Provita-Paliga
    ⛄⛄⛄
  • neomi34 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2017, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Dawno nie zaglądałam na ovum ale jestem dwa tyg po laparoskopii. Tak się zastanawiam bo już prawie doszłam do siebie ale dostałam tabletki hormonalne Visanne na wyregulowanie wszystkiego. Do tej pory nie brałam wcale hormonów. Mam prośbę może któraś z Was brała te tabletki i może mi podpowiedzieć czego mogę się spodziewać i jak się po nich czułyście? Ja jestem podłamana bo wyszła mi endometrioza 4 i raczej nastawiam się na invitro ale póki co lekarz kazał mi dwa cykle brać te hormony. Będę wdzięczna jak coś podpowiecie.

neomi34
  • monia10291 Przyjaciółka

Wysłany: 26 lutego 2017, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie kończę pierwsze i ostatnie opakowanie. Zaczęłam brać od 4 dc i już po kilku zaczął się ból piersi. Owulację miałam normalnie co stwierdzono badaniem USG natomiast śluz cały cykl miałam biały i gęsty. Tak poza tym brak innych objawów. Okres dostałam w 21 dc A nie jak zwykle 29-30 i krwawienie było bardzo skąpe i do tej pory zastanawiam się czy to aby na pewno był okres. No i brak ochoty na sex :-( Powodzenia!

03.2015 - początek starań
    13.01.17r - laparoskopia ( niedrożne jajowody, endometrioza 1 st.- naprawione)
    Czekamy na efekty
  • MalPog Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2017, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny, podczytuję Was odkąd gin skierowała mnie na laparo po nieudanym HSG - podejrzenie niedrożności dwóch jajowodów :( Starania zawieszone, obecnie czekam na @, później badania czy mogę przystąpić do laparo i jak wszystko pójdzie dobrze to może uda się mnie podziurkować w połowie marca...

Monia10291 dobrze kojarzę z innego wątku, że miałaś laparo na Parkowej w B-stoku? Jeśli tak, to mogłabyś mi opowiedzieć jak to u Ciebie wyglądało? Ja za poleceniem mojej gin chce właśnie tam zrobić operację, u dr Tomaszewskiego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2017, 19:08

55c44e79ce.png

🍀 22.09.2021 - KRIOBANK, druga procedura, pierwszy transfer śnieżynki, cykl naturalny 🍀 7dpt beta 95 🍀 9dpt beta 266 🍀 13dpt beta 1811 🍀 20dpt beta 22853 🍀 30dpt jest serduszko ❤️🍀

Mamy jeszcze ❄️❄️❄️ (2 x 1AA i morula)

Wysłany: 26 lutego 2017, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalPog wrote:
    Cześć Dziewczyny, podczytuję Was odkąd gin skierowała mnie na laparo po nieudanym HSG - podejrzenie niedrożności dwóch jajowodów :( Starsnia zawieszone, obecnie czekam na @, później badania czy mogę przystąpić do laparo i jak wszystko pójdzie dobrze to może oda mnie się podziurkować w połowie marca...

Monia10291 dobrze kojarzę z innego wątku, że miałaś laparo na Parkowej w B-stoku? Jeśli tak, to mogłabyś mi opowiedzieć jak to u Ciebie wyglądało? Ja za poleceniem mojej gin chce właśnie tam zrobić operację, u dr Tomaszewskiego.
    Zgadza się. Pierwsza jest wizyta kwalifikującą do zabiegu u dr Tomaszewskiego na której zbadają Ci krew i wymaz z pochwy. Jak wszystko będzie ok umawiasz się na zabieg na parkowej. Przychodzisz rano i masz zabieg, następnego dnia rano wychodzisz do domu. Będziesz w dobrych rękach. Nie martw się

MalPog lubi tę wiadomość

Czekamy na efekty

Wysłany: 26 lutego 2017, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli interesują Cię szczegóły to na priv

MalPog lubi tę wiadomość

Czekamy na efekty
  • MalPog Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2017, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia dziękuję za odpowiedź, wysłałam Ci zaproszenie :)

55c44e79ce.png

🍀 22.09.2021 - KRIOBANK, druga procedura, pierwszy transfer śnieżynki, cykl naturalny 🍀 7dpt beta 95 🍀 9dpt beta 266 🍀 13dpt beta 1811 🍀 20dpt beta 22853 🍀 30dpt jest serduszko ❤️🍀

Mamy jeszcze ❄️❄️❄️ (2 x 1AA i morula)
  • olencja Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2017, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szlag czyli trudno bedzie w robocie ukryc operacje:/

u5cvp2.png
‹‹ 446 447 448 449 450 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ