LAPAROSKOPIA
-
WIADOMOŚĆ
-
ewela88 wrote:W czwartek miałam laparoskopie a dziś nadal jestem w szpitalu. Wszystko przez problemy z oddaniem moczu. Niby już sikam ale nawet jak chce mi się mocno siku to czuję jak bym miała niskie ciśnienie tego moczu, leci po woli i nie do końca bo jak zacisne mięśnie i puszczę to znów coś tam jeszcze poleci. Czy to normalne po cewniku? .
Welonka ty już później normalnie skalas?
ja miałam uczucie jak bym wo gole nie mogła zacisnąć mięśni , ja miałam tak przez dwa dni po cewnikowaniu , może złapałaś jakąś bakterię i dla tego.
ja tylko grupę krwi musiałam zrobić przed lapro.
W końcu dostałam miesiączkę po lapro ale nigdy nie miałam tak obfitej ;/ -
Ja przy laparoskopii mialam usuwane zrosty z jajnikow, ogniska endometriozy.
Po laparoskopii mam zalozone po jednym szwie po bokach i dwa w pepku. Ale tez nie mialam problemu z sikaniem poniewaz nie zakladali mi cewnika. Mialam robiona laparoskopie z histeroskopia i kontrast.girl -
girl wrote:Ja przy laparoskopii mialam usuwane zrosty z jajnikow, ogniska endometriozy.
Po laparoskopii mam zalozone po jednym szwie po bokach i dwa w pepku. Ale tez nie mialam problemu z sikaniem poniewaz nie zakladali mi cewnika. Mialam robiona laparoskopie z histeroskopia i kontrast.
czyli endometriozę można usunąć podczas laparoskopii?nika77 -
Nie Tylko na macicy, na jajniku tez, endometrioza I stopnia, wiec ogniska te byly nieliczne. Tak, podczas laparoskopii mozna endometrioze usunac, ale takze ja na przyklad mialam odtwarzany anatomiczny ksztalt budowy macicy, poniewaz mialam lukowaty. Wszystkie te sprawy polaczone mogly miec wplyw na brak ciazy:-(
girl -
girl wrote:Tylko na macicy, endometrioza I stopnia, wiec ogniska te byly nieliczne. Tak, podczas laparoskopii mozna endometrioze usunac, ale takze ja na przyklad mialam odtwarzany anatomiczny ksztalt budowy macicy, poniewaz mialam lukowaty. Wszystkie te sprawy polaczone mogly miec wplyw na brak ciazy:-(
Laparoskopię mam dopiero w grudniu u innego gina i tak się zastanawiam czy to może byc u mnie endometrioza - zrosty w większej części macicy,zrosty w lewym jajowodzie i torbiel paraowarialna na lewym jajniku...
ciekawa jestem czy podczas laparo,będzie można u mnie to usunąć?
A u ciebie zrosty na macicy wyszły dopiero podczas laparo czy miałaś wcześniej Hsg albo Hsc?dużo miałaś ich na macicy?po usunięciu macica wróciła do prawidłowego kształtu?nika77 -
Nie, ja mialam zrostow malo z tego co lekarz mi mowil, zabieg mialam w ubiegla srode, wiec dopiero co, kontrolna wizyta za 7-10dni. Wszystko okazalo sie na laparoskopii hsg i hsc nie mialam wczesniej. Nie zachodze w ciaze od ponad dwoch lat i lekarz chcial sprawdzic droznosc i obejrzec wszystko od srodka. Ale powiedzial takze ze za kilka miesiecy moglabym miec juz torbiele dosc duze, takze w dobrym momencie do niego doszlo. A Ty masz laparoskopie w szpitaluNFZ czy prywatnie? Ja czekalam niespelna miesiac na zabieg.girl
-
girl wrote:Nie, ja mialam zrostow malo z tego co lekarz mi mowil, zabieg mialam w ubiegla srode, wiec dopiero co, kontrolna wizyta za 7-10dni. Wszystko okazalo sie na laparoskopii hsg i hsc nie mialam wczesniej. Nie zachodze w ciaze od ponad dwoch lat i lekarz chcial sprawdzic droznosc i obejrzec wszystko od srodka. Ale powiedzial takze ze za kilka miesiecy moglabym miec juz torbiele dosc duze, takze w dobrym momencie do niego doszlo. A Ty masz laparoskopie w szpitaluNFZ czy prywatnie? Ja czekalam niespelna miesiac na zabieg.
moja gin poleciła mi lekarza,do którego mam się zgłosić w sprawie laparo,byłam u niego na początku lipca,wysłał mi skierowanie w połowie lipca na 11 grudnia,mam kupić sobie żel antyzrostowy,cewnik i zrobić trochę badań - cytologię,wymaz z szyjki macicy,wymazy na chlamydię,ureaplazmę,mykoplazme,RTG płuc,grupę krwi
A ty miałaś laparo na NFZ? i tylko msc czekałaś?robiłaś jakieś badania przed?miałaś aplikowany żel antyzrostowy?nika77 -
Jejjj, jak duzo tych badan.I wszystkie w zwiazku z laparoskopia?
Ja tez mialam na NFZ, we wtorek byla naczczo, zrobili mi badania jakies podstawowe, rentgen klatki, cytologie mialam zrobiona. Rano w srode mialam zabieg, przed podali mi kroplowke ktora schodzila w trakcie zabiegu, nie mialam cewnika ,z czego bylam zadowolona, po dwoch godzinach wrocilam na sale, podali mi kroplowke przeciwbolowa i potem dwie inne, jesc moglam nastepnego dnia rano a pic kilka lykow juz w nocy.wstalam z lozka kolo 19. Czulam sie dobrze, nawet na noc juz nie bralam przeciwbolowych. Zelu nie mialam aplikowanego. A przepraszam ze zapytam, gdzie sie go aplikuje?girl -
Te badania,które mam mieć zesobą,mają być aktualne czyli cytologię jak robiłam dwa lata temu,muszę zrobić teraz,RTG płuc też miałam dawno temu robione więc na nowo muszę zrobić,wymazów z kanału szyjki i tych na te dziadostwa - bakterie nie mialam,więc muszę zrobić.
Tak,cewnik muszę sobie kupić,tak gin napisał w meilu kiedy wysłał mi skierowanie na laparo. Na wizycie mówił,że nie będzie mi zakładał cewnika bo żebym szybciej wstała,a jak wysłał skierowanie i zlecone badania to napisał,żebym kupiła cewnik,wysłał dane tego cewnika i ten żel,są dwa rodzaje,żel kosztuje bagatela ponad 5 stów taki 5g.
No i właśnie tak jest w szpitalu na NFZ,oddalonym od mojego miejsca zamieszkania o 300km:)
nika77 -
ewela88 wrote:Ove ja jestem pacjentka prof. Putowskiego. Mi wszystkie badania zrobili w szpitalu dzień przed zabiegiem.
Co do żelu, to ja czytałam o tym, że warto w niego zainwestować. Lekarz mi powiedział, że można, ale nie jest to konieczne (i nie zawsze są wskazania/ jest potrzeba). Ja ustaliłam z mężem, że żel kupujemy, by mieć spokój ducha, że zrobiliśmy wszystko by uniknąć ew. zrostów.
Z tego co rozumiem, żel aplikuje lekarz podczas zabiegu na tkanki, które są "zagrożone" powstaniem zrostów. -
U lekarza byłam na prywatnej wizycie w Poznaniu,a on pracuje w szpitalu w Gorzowie i tam mam mieć laparo.
Z tego co piszecie to widzę,że zdecydowanie krócej czekałyście na laparo???
A w jakich miejscowościach miałyście laparo,że tak zupełnie inaczej do tego podchodzą?nika77 -
Ove wrote:Wysłałam zaproszenie, bo mam pytanko odnośnie prof
Co do żelu, to ja czytałam o tym, że warto w niego zainwestować. Lekarz mi powiedział, że można, ale nie jest to konieczne (i nie zawsze są wskazania/ jest potrzeba). Ja ustaliłam z mężem, że żel kupujemy, by mieć spokój ducha, że zrobiliśmy wszystko by uniknąć ew. zrostów.
Z tego co rozumiem, żel aplikuje lekarz podczas zabiegu na tkanki, które są "zagrożone" powstaniem zrostów.nika77 -
Jeszcze jedno pytanie mam- czy pierwsze wyproznienia stolca po laparo mialyscie normalne? Mnie męczy straszne rozwolnienieAmh 0,9 - marzec 2016
1 IUI 19.08.2016
2 IUI 1.03.2017
AMH 0,69 - kwiecień 2017
3 IUI 15.05.2017
24.08.2017 laparoskopia diagnostyczna -
Ja tez czekałam krótko na laparoskopie bo dwa tygodnie ,zalecenie przed lapro mialam łykać przez kilka dni espumisan i miec grupę krwi zabieg na nfz podkarpackie. Nigdy nie mialam żadnych operacji dużych stanów zapalnych i wyszedł mi jeden jajowód niedrożny.
Ewela ja nie mialam problemu z wypróżnieniem .
Girl ty miałaś poprawiany kształt budowy przez laparoskopie? Tez mnie czeka usuniecie przegrody ale podczas histeroskopii . -
Podczas histeroskopii-nacieto dno jamy macicy odtwarzajac anatomiczny ksztalt,
Podczas laparoskopii-uwolniono ze zrostu lewy jajnik, pozbyto sie ognisk endometriozy.podano kontrast do jamy macicy, jajowody drozne.
Ewela88-wypriznienie normalne, o 15 dzien przed zabiegiem dostalam czopek, jakis syrop i 3xespumisan i o 16 powtorka, nastapilo przeczyszczenie ale o 22 juz byl spokoj.
Nika77 byc moze tez zel jest wskazany przy wiekszej ilosci tych zrostow, chociaz u mnie przed zabiegiem nie wiadomo bylo czy sa te zrosty i ile ich jest a zelu nie przewidziano, na szczęście okazalo sie ze sa minimalne.
Moj szpital woj. Mazowieckiegirl