X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

LAPAROSKOPIA

Oceń ten wątek:
  • Kabełka Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2017, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewela, biedna i dzielna kobieto, widzę, że wszystkie powikłania Cię dopadły. Ja nie miałam żadnego z nich. Ale spokojnie, dojdziesz do siebie.

Nika ja szpital w woj.świętokrzyskim. Powiem Ci, że ja przed swoim laparo dużo wątków na forum przekopałam i nie spotkałam się z takimi cudami, jak u Ciebie.

km5sdf9h9gfpaiic.png
  • ewela88 Koleżanka

Wysłany: 28 sierpnia 2017, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kabelka no ja zawsze jestem tą jedną osobą na tysiąc u której występują jakieś skutki uboczne :D ale czego się nie robi dla tego upragnionego maleństwa
    Właśnie nie dawno wróciłam do domu, trochę nakłamałam w szpitalu mówiąc że już dobrze z tym sikaniem ale mam nadzieję, że mi to szybko przejdzie :)

Amh 0,9 - marzec 2016
    1 IUI 19.08.2016 :-(
    2 IUI 1.03.2017 :-(
    AMH 0,69 - kwiecień 2017
    3 IUI 15.05.2017 :-(
    24.08.2017 laparoskopia diagnostyczna
  • Bao Przyjaciółka

Wysłany: 28 sierpnia 2017, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej Dziewczyny, ja jutro idę do szpitala, trochę się naczekałam na moją histerolaparoskopię, bo od lutego, będę ją miała w Uniwersyteckim w Krk.

Wg obrazu USG mam sporo problemów z macicą: mięśniaka podsurowicówkowego, adenomiozę (powiększona macica, liczne torbiele miometrialne, zatarcie granicy miometrium/endometrium, endometrium wąskie, niejednorodne - podejrzenie jego atrofizacji), przegrodę macicy lub macicę dwuróżną.
    Tak więc będą mieli czym się zajmować w trakcie mojego zabiegu ;-)

Ewela88, fajnie, że to już za Tobą, przykro mi że tyle powikłań się do Ciebie przyplątało, ale jestem pewna, że teraz już będzie tylko lepiej. Fajnie, że już w domu! Ile dostałaś L4, jeśli można spytać?

Zrelacjonuję mój pobyt w szpitalu, może się przyda dziewczynom, które będą miały zabieg wykonywany w tym samym miejscu, co ja. Do usłyszenia!

Ur.1985: endometrioza jajnikowa i otrzewnowa III st, adenomioza, zatykające się jajowody, AMH 1,4 (2016)->1,19 (2017)->0,85 (2019), FSH - 11 (2019), komórki słabej jakości - repetitive immature oocyte syndrome (IOS) w IVF. Mąż OK.

wiosna 2018 - długi protokół ->
    7 komórek:
    3 niedojrzałe (2 GV, 1 MI),
    2 zdegenerowane (Liza),
    2 dojrzałe (MII)
    (IMSI)->1 zarodek (transfer moruli M.1 w 3 dobie) :(

jesień 2018 - krótki protokół ->
    6 komórek:
    4 niedojrzałe (MI),
    1 zdegenerowana (Liza),
    1 dojrzała (MII)
    -> nie zapłodniła się -> 0 zarodków

IVF KD?
  • ewela88 Koleżanka

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 07:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bao 3mam kciuki, oby ominęły cię wszelkie skutki uboczne!
    z racji tego, że miałam jedynie laparo diagnostyczna, niczego nie znaleźli to chcieli mi dać tydzień zwolnienia ale poprosiłam o dwa tygodnie bo moja praca wymaga czasem trochę wysiłku fizycznego wieczgodzili się na te dwa tygodnie.

Amh 0,9 - marzec 2016
    AMH 0,69 - kwiecień 2017
  • welonka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bao kto będzie przeprowadzał histeroskopię w Krakowie? Jesli okaże się ze masz przegrodę będą usuwać ja odrazu ? Problemy z endometrium mogą byc właśnie przez wadę w budowie macicy ?

age.png
  • KLM89 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo :)

Przeklejam swój wpis z innego wątku gdyż widzę ,że tam dziewczyny nie za często się udzielają , a chciałam wyrazić swoją opinię i ogólnie zapytać o co nieco ;)

A więc ......

"Witam , a ja tak wpadłam do Was całkiem przez przypadek wpisując hasło "ile po hsg ciąża? " ;)

Miałam zabieg w znieczuleniu ogólnym około 20 maja tego roku , nic nie bolało no może poza zakładaniem cewnika ale tylko troszeczkę zapiekło , nic nie pamiętam obudziłam się już po , troszeczkę krwawiłam ale tylko w tamtym dniu , dzień po zabiegu już czyściutko. I zaraz jak tylko zagoiły się szwy w pępku i na kości biodrowej zaczęliśmy starania .
    Mamy koniec sierpnia i nadal nic.Właśnie jestem po spóźnionej o tydzień @ ale to dlatego ,że byliśmy na wczasach w Grecji więc zmiana klimatu.
    Ogólnie jajowody drożne , tylko lewy z opóźnieniem przepuścił kontrast. Owulację mam , pęcherzyki pękają miałam to wiele razy monitorowane. Nasienie męża ok. A staramy się ogólnie dwa lata. Także , czekam już teraz na cud.

Chciałam Was zapytać , zmienił Wam się okres ? Wydaje mi się ,że od czasu zabiegu @ jest dużo mniej obfita i krótsza. Mogło mieć to jakikolwiek wpływ ? ;)

Pozdrawiam :* "

• Kabełka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KLM89, ty chyba miałaś laparoskopie, a nie hsg? Przy hsg nie robi się nacięć w podbrzuszu..
    Ja po laparoskopii zauważyłam różnice w miesiączce. Nie miałam ciemno-brunatnych plamień przed i po oraz skrzepów. Choć nie rozumiem tego, gdyż przecież macicy w środku mi nie ruszali..

km5sdf9h9gfpaiic.png
  • Bao Przyjaciółka

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewela, dzięki za info! Odpoczywaj.

Welonka, moją histerolaparoskopię ma przeprowadzić kierownik Ginekologii Endokrynologicznej w Uniwersyteckim, nie chcę pisać tutaj nazwiska, ale łatwo sobie sprawdzić.

Problemy z endometrium są podobno spowodowane albo wieloletnią antykoncepcją hormonalną albo adenomiozą bądź i tym i tym. Innych sugestii nie było. Co do wady anatomicznej, myślę, że od razu będą coś działać. Jeśli jutro będę w stanie, to coś napiszę po zabiegu, jeśli nie, to pojutrze.

Dziś po przyjęciu na oddział wykonano mi badanie krwi, EKG, USG ginekologiczne, badanie ginekologiczne (dwaj anglojęzyczni studenci sobie popatrzyli:P). Ostatnim dziś moim posiłkiem był obiad. Jestem nieco zestresowana.

Ur.1985: endometrioza jajnikowa i otrzewnowa III st, adenomioza, zatykające się jajowody, AMH 1,4 (2016)->1,19 (2017)->0,85 (2019), FSH - 11 (2019), komórki słabej jakości - repetitive immature oocyte syndrome (IOS) w IVF. Mąż OK.

wiosna 2018 - długi protokół ->
    7 komórek:
    3 niedojrzałe (2 GV, 1 MI),
    2 zdegenerowane (Liza),
    2 dojrzałe (MII)
    (IMSI)->1 zarodek (transfer moruli M.1 w 3 dobie) :(

jesień 2018 - krótki protokół ->
    6 komórek:
    4 niedojrzałe (MI),
    1 zdegenerowana (Liza),
    1 dojrzała (MII)
    -> nie zapłodniła się -> 0 zarodków

IVF KD?
  • ewela88 Koleżanka

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze jedno pytanie- po ilu dniach mialyscie ściągnięte szwy?

Amh 0,9 - marzec 2016
    AMH 0,69 - kwiecień 2017
  • Kabełka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewela88 wrote:
    Jeszcze jedno pytanie- po ilu dniach mialyscie ściągnięte szwy?

Ewela, ja po 7 dniach.

km5sdf9h9gfpaiic.png
  • Ove Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy przed laparoskopią miałyście badania na chlamydię?
    Mam wodniaka, który ma być usunięty laparoskopowo, ale lekarz powiedział, żebym zbadała sobie jeszcze, co spowodowało wodniaka i dał skierowanie na badanie pod kątem chlamydii. Za tydzień mam termin zabiegu, a dziś otrzymałam wynik - niestety wynik dodatni ;(. Czy oznacza to, że muszę przesunąć termin laparo?

w4sqgox1ip3g0r0c.png

iv09i09ki84d2sju.png
  • ewela88 Koleżanka

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ove ode mnie nie wymagali badania na chlamydia, ani nawet biocenozy pochwy. Nie mam pojęcia co w Twoim przypadku.

Amh 0,9 - marzec 2016
    AMH 0,69 - kwiecień 2017
  • Kabełka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ove, u mnie również nie wymagali takiego badania, ani nawet posiewów. Za to osłonowo dostałam dożylnie antybiotyk, pierwszą dawkę rano przed zabiegiem i jeszcze 3 dawki później po laparo.

km5sdf9h9gfpaiic.png
  • nika77 Ekspertka

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 00:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ove wrote:
    Dziewczyny, czy przed laparoskopią miałyście badania na chlamydię?
    Mam wodniaka, który ma być usunięty laparoskopowo, ale lekarz powiedział, żebym zbadała sobie jeszcze, co spowodowało wodniaka i dał skierowanie na badanie pod kątem chlamydii. Za tydzień mam termin zabiegu, a dziś otrzymałam wynik - niestety wynik dodatni ;(. Czy oznacza to, że muszę przesunąć termin laparo?
    Ove ja też przed laparo mam zrobić wymazy na chlamydię,mykoplazmę i ureaplazmę i gin powiedział,że wynik musi być ujemny na laparo.Ale najlepiej jakbyś mogła skontaktować się z ginem,co masz teraz zrobić bo pewnie musisz wziąć jakiś lek.

nika77
  • KLM89 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam :)

Ode mnie również nie wymagali badań na chlamydię.
    Przyjęto mnie w niedzielę po południu , założyli wenflon , dali czopki żebym się oczyściła , a od 18 nie mogłam już jeść , a do 22 mogłam tylko pić wodę. Rano pobrali mi krew zrobili wszystkie potrzebne im badania i koło 12 miałam operację.

I odpowiadając na pytanie : miałam zabieg HSG metodą laparoskopową :)

• KLM89 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acha , a szwy miałam takie , które rozpuszczają się same :)

• Kabełka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KLM89 wrote:

I odpowiadając na pytanie : miałam zabieg HSG metodą laparoskopową :)
    Według mnie to miałaś sprawdzaną drożność metodą laparoskopową. A to nie jest HSG - podczas hsg podaje się do macicy kontrast i jego przepływ ocenia się robiąc zdjęcia rentgenowskie. Podczas sprawdzania drożności metodą laparoskopową podaje się płyn i jego przepływ podgląda się przez narzędzia laparoskopu umieszczone w jamie brzusznej. Miałam robione oba badania :). No chyba że jest trzecia metoda łącząca rentgen z laparo, tylko nie rozumiem w jakim celu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2017, 10:05

km5sdf9h9gfpaiic.png
  • KLM89 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgłupiałam bo w opisie zabiegu lekarz użył skrótu HSG. Ale z reszty opisu wynika ,że miałam badaną drożność metodą laparoskopową. Poza tym ,nie mam żadnych zdjęć rentgenowskich .Raczej by mi dali czy pokazali ... ?
    Napisał tak: " Wykonano hsg z błękitem metylowym. jajowód prawy drożny .... itd. "
    W dalszej części : " wykonano hydrotubację w laparoskopii .... itd" Także przewijają się te dwa terminy ;)

W każdym bądź razie na szczęście jestem po i wszystko jest dobrze :D
    A lekarz, uważam jest naprawdę konkretny z tym ,że był z pracy całą niedzielę, w nocy z nd. na pon. miał dyżur i cały poniedziałek kiedy to właśnie mnie operował, i potem z nocy z pon. na wt. także mógł być lekko zmęczony opisując zabieg i się walnąć w terminologii ;)

• Kabełka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może sobie użył skrótu myślowego ;). Najważniejsze, że wynik badania dla Ciebie pomyślny! :)

km5sdf9h9gfpaiic.png
  • ewela88 Koleżanka

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak by wszystkiego było mało to dziś po ściągnięciu szwów rozeszła mi się rana pod pepkiem :/ kupiłam sobie takie plasterki sciagajace rany, mam nadzieję że chociaż trochę pomoże.

Amh 0,9 - marzec 2016
    AMH 0,69 - kwiecień 2017
‹‹ 479 480 481 482 483 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ