Odpowiedz

LAPAROSKOPIA

Oceń ten wątek:
  • raisa122 Przyjaciółka
    Postów: 82 25

    Wysłany: 23 listopada 2020, 20:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laparo w św Zofii prywatnie kosztuje 4500-6000 tys

  • Lusi24 Przyjaciółka
    Postów: 108 20

    Wysłany: 23 listopada 2020, 20:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A przed pierwsza laparo miałaś HSG ? I na HSG wyszły Ci nie drożne jajowody ? Czy laparo było od razu robione z podejrzeniem endometriozy ?

    👩🏻26
    🧑🏻26
    Starania od 07/2019

    👩🏻
    TSH,FT3,FT4,LH,FSH,PROLAKTYNA,PROGESTERON ,estradiol✅ w normie badane na bieżąco
    03.11.20HSG - niedrożne oba jajowody ❌

    Marzec -laparoskopia ( okaże się co dalej ..)
    10.03 przyjęcie do
    Szpitala
    11.03 laparoskopia

    🧑🏻
    Badanie nasienia 07.2020
    Morfologia 4%
  • Lusi24 Przyjaciółka
    Postów: 108 20

    Wysłany: 23 listopada 2020, 20:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę miał laparo na NFZ w szpitalu pod koniec stycznia bo niestety okres mi tak wypada od 23 stycznia .. boje się bo u mnie okazała się niedrożność obu jajowodów na HSG i w sumie lekarz mówił ze może się udać a może być tak ze nic nie pomoże bo nie wiadomo w jakom stanie są jajowody...( nigdy nie miałam żadnych operacji , zapaleń o których bym wiedziała ani nic co mogło by spowodować niedrożność lekarze sami byli w szoku ) do samej laparo
    Po tym okresie zacznę nakładać plastry borowinowe trochę o tym czytałam tu na forum może nie wyleczy ale trochę pomoże

    Pytałam o to lekarza spojrzał na mnie trochę z politowaniem jak na desperatkę ale uznał żeby stosować bo zaszkodzić nie powinno ..

    👩🏻26
    🧑🏻26
    Starania od 07/2019

    👩🏻
    TSH,FT3,FT4,LH,FSH,PROLAKTYNA,PROGESTERON ,estradiol✅ w normie badane na bieżąco
    03.11.20HSG - niedrożne oba jajowody ❌

    Marzec -laparoskopia ( okaże się co dalej ..)
    10.03 przyjęcie do
    Szpitala
    11.03 laparoskopia

    🧑🏻
    Badanie nasienia 07.2020
    Morfologia 4%
  • Domma Ekspertka
    Postów: 125 55

    Wysłany: 19 grudnia 2020, 19:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka
    Mój lekarza do którego przeniosłam się niedawno, zauważył na usg zrosty.. Rekomenduje od razu zrobienie laparoskopii, twierdzi że przy okazji robi się HSG i będzie temat załatwiony za jednym razem. Po cyklu styczniowym z stymulacja jak się nie uda to w lutym mam iść na laparoskopie.

    Zastanawiam się czy to dobry ruch mega się boję.

    👱‍♀️29l.
    👱‍♂️31l.

    👱‍♀️
    Niedoczynność tarczycy❌
    17.08
    TSH 0.83✔️
    FT4 0.91
    Prolaktyna 25dc - 21,72✔️
    3DC
    AMH 2,3 - >1,93 (po laparo)
    Homkcysteina 7,3✔️
    FSH 6,7✔️
    Lh 6,8✔️
    Insulina 3,6✔️
    Homa IR 0,8✔️
    Testosteron 0,61
    Estradiol 30,3✔️
    Ana1 - nie stwierdzono ✔️
    Pęcherzy nie pęka.. Stymulacje..
    03.02 laparoskopia
    Endometrioza 1 st.
    Udrożnione jajowody 💪
    Usunięty torbiel 💪


    🤵
    09.2020
    Morfologia 3%

    12.2020
    morfologia 4%
    DFI 9,4%
    HDS 1,0%
  • spolka Debiutantka
    Postów: 11 23

    Wysłany: 20 grudnia 2020, 11:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domma wrote:
    Hejka
    Mój lekarza do którego przeniosłam się niedawno, zauważył na usg zrosty.. Rekomenduje od razu zrobienie laparoskopii, twierdzi że przy okazji robi się HSG i będzie temat załatwiony za jednym razem. Po cyklu styczniowym z stymulacja jak się nie uda to w lutym mam iść na laparoskopie.

    Zastanawiam się czy to dobry ruch mega się boję.
    Ja miałam po HSG podejrzenie niedrożności jednego jajowodu. Laparoskopię miałam w szpitalu w Krk na NFZ. Po laparoskopii okazało się, że oba były zrośnięte i udało się je udrożnić. W pierwszym cyklu po laparoskopii udało się zajść w ciążę i teraz czekam na mojego synka. Też nie miałam wcześniej żadnych zabiegów, operacji czy zapaleń o których bym wiedziała więc nie wiem skąd te zrosty. Endometrioza tez mi nie wyszła. Ja już 2 tyg. po laparoskopii doszłam do siebie.

  • Domma Ekspertka
    Postów: 125 55

    Wysłany: 21 grudnia 2020, 07:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    spolka wrote:
    Ja miałam po HSG podejrzenie niedrożności jednego jajowodu. Laparoskopię miałam w szpitalu w Krk na NFZ. Po laparoskopii okazało się, że oba były zrośnięte i udało się je udrożnić. W pierwszym cyklu po laparoskopii udało się zajść w ciążę i teraz czekam na mojego synka. Też nie miałam wcześniej żadnych zabiegów, operacji czy zapaleń o których bym wiedziała więc nie wiem skąd te zrosty. Endometrioza tez mi nie wyszła. Ja już 2 tyg. po laparoskopii doszłam do siebie.


    Hej dziękuję za odpowiedź, mam jeszcze pytanie odnośnie skierowania? Wypisał je lekarz do którego chodziłaś prywatnie czy na NFZ?

    👱‍♀️29l.
    👱‍♂️31l.

    👱‍♀️
    Niedoczynność tarczycy❌
    17.08
    TSH 0.83✔️
    FT4 0.91
    Prolaktyna 25dc - 21,72✔️
    3DC
    AMH 2,3 - >1,93 (po laparo)
    Homkcysteina 7,3✔️
    FSH 6,7✔️
    Lh 6,8✔️
    Insulina 3,6✔️
    Homa IR 0,8✔️
    Testosteron 0,61
    Estradiol 30,3✔️
    Ana1 - nie stwierdzono ✔️
    Pęcherzy nie pęka.. Stymulacje..
    03.02 laparoskopia
    Endometrioza 1 st.
    Udrożnione jajowody 💪
    Usunięty torbiel 💪


    🤵
    09.2020
    Morfologia 3%

    12.2020
    morfologia 4%
    DFI 9,4%
    HDS 1,0%
  • Zielone.Slońce Autorytet
    Postów: 827 994

    Wysłany: 21 grudnia 2020, 10:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domma wrote:
    Hejka
    Mój lekarza do którego przeniosłam się niedawno, zauważył na usg zrosty.. Rekomenduje od razu zrobienie laparoskopii, twierdzi że przy okazji robi się HSG i będzie temat załatwiony za jednym razem. Po cyklu styczniowym z stymulacja jak się nie uda to w lutym mam iść na laparoskopie.

    Zastanawiam się czy to dobry ruch mega się boję.
    Myślę, że warto zrobić laparo. Tez się wahałam, bałam się endometriozy wyższego stopnia. U mnie wyszła 1st i została usunięta. Rok temu HSG pokazało 2 niedrożne jajowody ale płyn ostatecznie je udroznil.
    Stresowałam się czy skoro jajowody wcześniej były niedrożne czy nie wróciły do tego stanu. Z jakiegoś powodu chyba musialy być niedrożne. 🤷. Na laparo mi sprawdzili i wiem, że jest wszystko ok.
    Może usunięcie ognisk Endo pomoże. A zrosty też mogą siać spustoszenie. Także, warto spróbować. 🙂
    Ja laparo miałam w środę a czuję się już bardzo dobrze.

    Około 26cs + 1 rok, gdy mąż wyjeżdżał w delegacje 🇩🇪.
    👩 '92
    HSG 09.2019/ 12.2020- ✔️
    TSH (1,12-1,33)
    Hormony 4 dc- ✔️
    AMH 2020 - 5,09✔️
    PCOS ❌
    DHEAS - podwyższony ❌ ➡️pabi-dexa
    Laparoskopia + drożność 12.2020✔️
    Endometrioza 1st. (Drobne ogniska do 1mm)
    👨 '90
    Nasienie:
    V.2019 ✔️
    VII. 2020 HBA 89% ✔️
    X.2020 -spadek 🐛 ruchliwości ❌
    ➡️ suplementacja FertilMan PLUS, 🥜orzechy brazylijskie, maca
    1 IUI 26.09.20 🍷
    2 IUI 27.10.20 🍷- słabe nasienie 😔
    !!!! Rodzę w listopadzie 2021 🙏!!!!
  • Kjojewna Znajoma
    Postów: 27 9

    Wysłany: 21 grudnia 2020, 18:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry. Mam zaplanowany zabieg w znieczuleniu ogólnym dziś odebrałam obowiązkowe wyniki i leukocyty mam 10.6 norma 10.00, MCH wynik 26. 2 norma 27-34 oraz płytki krwi 411tys norma do 400 tys. resztę badań w normie. Moje pytanie czy zabieg może się nie odbyć z powodu podwyższonych wyników badań

  • spolka Debiutantka
    Postów: 11 23

    Wysłany: 21 grudnia 2020, 20:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domma wrote:
    Hej dziękuję za odpowiedź, mam jeszcze pytanie odnośnie skierowania? Wypisał je lekarz do którego chodziłaś prywatnie czy na NFZ?
    Miałam skierowanie na NFZ od lekarza z kliniki niepłodności, do której chodziłam prywatnie. Trochę się naczekalam bo termin był ustalony w październiku 2019 na marzec 2020, a później się to opóźniło jeszcze przez covid. Ale czas szybko leci i w rezultacie chyba tak miało być.

  • Zielone.Slońce Autorytet
    Postów: 827 994

    Wysłany: 21 grudnia 2020, 21:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kjojewna wrote:
    Dzień dobry. Mam zaplanowany zabieg w znieczuleniu ogólnym dziś odebrałam obowiązkowe wyniki i leukocyty mam 10.6 norma 10.00, MCH wynik 26. 2 norma 27-34 oraz płytki krwi 411tys norma do 400 tys. resztę badań w normie. Moje pytanie czy zabieg może się nie odbyć z powodu podwyższonych wyników badań
    To jest pytanie do anestezjologa. On decyduje. Mi wyszedł cukier ponad norme i nikt nic z tym nie zrobił. Zostałam tylko poinformowana przez anestezjologa i tyle. 🙂

    Kjojewna lubi tę wiadomość

    Około 26cs + 1 rok, gdy mąż wyjeżdżał w delegacje 🇩🇪.
    👩 '92
    HSG 09.2019/ 12.2020- ✔️
    TSH (1,12-1,33)
    Hormony 4 dc- ✔️
    AMH 2020 - 5,09✔️
    PCOS ❌
    DHEAS - podwyższony ❌ ➡️pabi-dexa
    Laparoskopia + drożność 12.2020✔️
    Endometrioza 1st. (Drobne ogniska do 1mm)
    👨 '90
    Nasienie:
    V.2019 ✔️
    VII. 2020 HBA 89% ✔️
    X.2020 -spadek 🐛 ruchliwości ❌
    ➡️ suplementacja FertilMan PLUS, 🥜orzechy brazylijskie, maca
    1 IUI 26.09.20 🍷
    2 IUI 27.10.20 🍷- słabe nasienie 😔
    !!!! Rodzę w listopadzie 2021 🙏!!!!
  • Domma Ekspertka
    Postów: 125 55

    Wysłany: 22 grudnia 2020, 09:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję wszystkim za informację :) także zapisuję się od razu na laparoskopie, ciekawe czy uda się na Nfz czy nie, widzę że ceny zabiegu są bardzo zróżnicowane

    👱‍♀️29l.
    👱‍♂️31l.

    👱‍♀️
    Niedoczynność tarczycy❌
    17.08
    TSH 0.83✔️
    FT4 0.91
    Prolaktyna 25dc - 21,72✔️
    3DC
    AMH 2,3 - >1,93 (po laparo)
    Homkcysteina 7,3✔️
    FSH 6,7✔️
    Lh 6,8✔️
    Insulina 3,6✔️
    Homa IR 0,8✔️
    Testosteron 0,61
    Estradiol 30,3✔️
    Ana1 - nie stwierdzono ✔️
    Pęcherzy nie pęka.. Stymulacje..
    03.02 laparoskopia
    Endometrioza 1 st.
    Udrożnione jajowody 💪
    Usunięty torbiel 💪


    🤵
    09.2020
    Morfologia 3%

    12.2020
    morfologia 4%
    DFI 9,4%
    HDS 1,0%
  • Mearedith Nowa
    Postów: 3 0

    Wysłany: 7 stycznia, 19:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej:)

    również czeka mnie laparoskopia, trochę się cieszę, to zawsze jakaś nadzieja, że to może właśnie w tym jest problem.
    Jak długo czekałyście na zabieg (zwłaszcza w Krakowie)?
    Plus czy wyznaczali wam termin według dnia cyklu?

    Mnie Pani z recepcji po prostu wpisała na pierwszy wolny termin w czerwcu i zastanawiam się czy wszędzie się tak długo czeka ( :( ) i czy jak już przyjdę to się okaże, że nie mogę bo jestem w drugiej połowie cyklu :(

  • Domma Ekspertka
    Postów: 125 55

    Wysłany: 8 stycznia, 00:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mearedith wrote:
    Hej:)

    również czeka mnie laparoskopia, trochę się cieszę, to zawsze jakaś nadzieja, że to może właśnie w tym jest problem.
    Jak długo czekałyście na zabieg (zwłaszcza w Krakowie)?
    Plus czy wyznaczali wam termin według dnia cyklu?

    Mnie Pani z recepcji po prostu wpisała na pierwszy wolny termin w czerwcu i zastanawiam się czy wszędzie się tak długo czeka ( :( ) i czy jak już przyjdę to się okaże, że nie mogę bo jestem w drugiej połowie cyklu :(

    Hejka
    Ja zapisywałam się 4.01 i laparoskopie mam 8 dnia cyklu już czyli 01.02.

    Podczas zapisywania się byłam już w trakcie okresu i nie byłabym w stanie wykonać badań.

    Oczywiście na Nfz w Katowicach

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia, 00:52

    👱‍♀️29l.
    👱‍♂️31l.

    👱‍♀️
    Niedoczynność tarczycy❌
    17.08
    TSH 0.83✔️
    FT4 0.91
    Prolaktyna 25dc - 21,72✔️
    3DC
    AMH 2,3 - >1,93 (po laparo)
    Homkcysteina 7,3✔️
    FSH 6,7✔️
    Lh 6,8✔️
    Insulina 3,6✔️
    Homa IR 0,8✔️
    Testosteron 0,61
    Estradiol 30,3✔️
    Ana1 - nie stwierdzono ✔️
    Pęcherzy nie pęka.. Stymulacje..
    03.02 laparoskopia
    Endometrioza 1 st.
    Udrożnione jajowody 💪
    Usunięty torbiel 💪


    🤵
    09.2020
    Morfologia 3%

    12.2020
    morfologia 4%
    DFI 9,4%
    HDS 1,0%
  • Patrycja0301 Przyjaciółka
    Postów: 101 97

    Wysłany: 8 stycznia, 04:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam🙂 czy miała może któraś z Was usuwanego mięśniaka laparoskopowo? Województwo pomorskie? Szukam szybkiego terminu

    Starania od 2016
    Nieudana inseminacja
    3 próby in vitro
    Lipiec 2020 beta 185
    Upragniona ciąża 🥰
    15.11.2020 straciliśmy naszą córkę Hanie.
    14.03.2021 zabieg usunięcia mięśniaka
    Maj 2021 kolejne próby. Jeśli możesz to pomóż w zbiórce do uprawnionego celu https://zrzutka.pl/da8mk2. Dziękuję 🥰
  • gacka89 Autorytet
    Postów: 843 255

    Wysłany: 12 stycznia, 21:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, w piątek miałam robiona laparo, na której w zasadzie nic nowego nie wyszło. Jajowody oba drożne, ale to już wiedziałam dwa lata temu po hsg.
    Miałam poza jajowodem torbiel po pęcherzyku który nie pękł została usunięta. Odkąd ją miałam nie miałam potwierdzonej owulacji.
    Teraz czekam na okres bo to już właśnie koniec cyklu.

    Powiedzcie czy po laparo staraliscie się naturalnie czy ginekolog przepisywał jakieś leki na stymulację itp.
    Ja po ostatniej stymulacji (podwójna dawka clo) miałam właśnie pęcherzyk, który nie pękł i zablokował wszystko.

    Laparoskopia- torbiel okołojajnikowa, jajowody drożne
    HSG - oba drożne :-)2018
    PCOS - długie cykle, problem z owłosieniem, owulacja jest!
    wczesne dojrzewanie
    Moje wyniki -ok
    Wyniki nasienia -ok 2018, 2020
    ovarin,
    Stymulacja clo trzecie podejście, metformina
  • Domma Ekspertka
    Postów: 125 55

    Wysłany: 13 stycznia, 13:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    gacka89 wrote:
    Hej, w piątek miałam robiona laparo, na której w zasadzie nic nowego nie wyszło. Jajowody oba drożne, ale to już wiedziałam dwa lata temu po hsg.
    Miałam poza jajowodem torbiel po pęcherzyku który nie pękł została usunięta. Odkąd ją miałam nie miałam potwierdzonej owulacji.
    Teraz czekam na okres bo to już właśnie koniec cyklu.

    Powiedzcie czy po laparo staraliscie się naturalnie czy ginekolog przepisywał jakieś leki na stymulację itp.
    Ja po ostatniej stymulacji (podwójna dawka clo) miałam właśnie pęcherzyk, który nie pękł i zablokował wszystko.


    Hejka
    A nie przepisali Ci zastrzyku np. Ovitrelle?
    Mi za każdym razem podczas stymulacji przepisują wtedy zawsze wszystko pęka 😊😂

    👱‍♀️29l.
    👱‍♂️31l.

    👱‍♀️
    Niedoczynność tarczycy❌
    17.08
    TSH 0.83✔️
    FT4 0.91
    Prolaktyna 25dc - 21,72✔️
    3DC
    AMH 2,3 - >1,93 (po laparo)
    Homkcysteina 7,3✔️
    FSH 6,7✔️
    Lh 6,8✔️
    Insulina 3,6✔️
    Homa IR 0,8✔️
    Testosteron 0,61
    Estradiol 30,3✔️
    Ana1 - nie stwierdzono ✔️
    Pęcherzy nie pęka.. Stymulacje..
    03.02 laparoskopia
    Endometrioza 1 st.
    Udrożnione jajowody 💪
    Usunięty torbiel 💪


    🤵
    09.2020
    Morfologia 3%

    12.2020
    morfologia 4%
    DFI 9,4%
    HDS 1,0%
  • gacka89 Autorytet
    Postów: 843 255

    Wysłany: 13 stycznia, 20:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domma wrote:
    Hejka
    A nie przepisali Ci zastrzyku np. Ovitrelle?
    Mi za każdym razem podczas stymulacji przepisują wtedy zawsze wszystko pęka 😊😂
    No właśnie ni e. Jakiś mi nie przyszło do głowy żeby o to zapytać.

    Laparoskopia- torbiel okołojajnikowa, jajowody drożne
    HSG - oba drożne :-)2018
    PCOS - długie cykle, problem z owłosieniem, owulacja jest!
    wczesne dojrzewanie
    Moje wyniki -ok
    Wyniki nasienia -ok 2018, 2020
    ovarin,
    Stymulacja clo trzecie podejście, metformina
  • Domma Ekspertka
    Postów: 125 55

    Wysłany: 21 stycznia, 19:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak długo po laparoskopii byłyście na L4? Chciałabym poinformować szefa ile mnie mniej więcej nie będzie i nie wiem co powiedzieć 🙈🙈

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia, 19:42

    👱‍♀️29l.
    👱‍♂️31l.

    👱‍♀️
    Niedoczynność tarczycy❌
    17.08
    TSH 0.83✔️
    FT4 0.91
    Prolaktyna 25dc - 21,72✔️
    3DC
    AMH 2,3 - >1,93 (po laparo)
    Homkcysteina 7,3✔️
    FSH 6,7✔️
    Lh 6,8✔️
    Insulina 3,6✔️
    Homa IR 0,8✔️
    Testosteron 0,61
    Estradiol 30,3✔️
    Ana1 - nie stwierdzono ✔️
    Pęcherzy nie pęka.. Stymulacje..
    03.02 laparoskopia
    Endometrioza 1 st.
    Udrożnione jajowody 💪
    Usunięty torbiel 💪


    🤵
    09.2020
    Morfologia 3%

    12.2020
    morfologia 4%
    DFI 9,4%
    HDS 1,0%
  • gacka89 Autorytet
    Postów: 843 255

    Wysłany: 22 stycznia, 12:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domma wrote:
    Jak długo po laparoskopii byłyście na L4? Chciałabym poinformować szefa ile mnie mniej więcej nie będzie i nie wiem co powiedzieć 🙈🙈
    Hej, ze szpitala dostałam na dwa tygodnie plus dni pobytu w szpitalu.
    Dzisiaj byłam na wizycie u gina i poprosiłam o przedłużenie.

    Wszystko zależy jak się czujesz. Mnie pytali dodatkowo czy dźwigam w pracy. Więc też zależy od charakteru pracy.

    Laparoskopia- torbiel okołojajnikowa, jajowody drożne
    HSG - oba drożne :-)2018
    PCOS - długie cykle, problem z owłosieniem, owulacja jest!
    wczesne dojrzewanie
    Moje wyniki -ok
    Wyniki nasienia -ok 2018, 2020
    ovarin,
    Stymulacja clo trzecie podejście, metformina
  • Ren91 Nowa
    Postów: 1 0

    Wysłany: 22 stycznia, 16:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mam pytanie ile czasu po zabiegu trzymali Was w szpitalu? Szczególnie interesują mnie inf na temat Szpitala Uniwersyteckiego na Kopernika w Krk. I co trzeba ze sobą zabrać?

‹‹ 555 556 557 558 559 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego