Odpowiedz

LUF

Oceń ten wątek:
  • Martamie Koleżanka
    Postów: 39 0

    Wysłany: 6 lutego 2019, 20:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    BitterSweetSymphony wrote:
    Martamie to zależy kiedy robisz usg, tzn. ile dni po "owulacji". Ja wiele razy widziałam na usg niepęknięte pęcherzyki. Tuż po skoku były po prostu przerośnięte i wyglądały jak zwykłe pęcherzyki szykujące się do pęknięcia. Po jakimś tygodniu od skoku lub tuż przed miesiączką zmniejszały się, zmieniały kształt i zmieniały kolor - szarzały czyli dochodziło do wchłaniania. W dobrym wypadku taki pęcherzyk potrafił zniknąć podczas miesiączki, a w następnym cyklu jajnik był czysty - bez torbieli. W gorszym wypadku pęcherzyk wchłaniał się w ciągu dwóch cykli. Raz miałam torbiel krwotoczną czyli pęcherzyk pękł i wypełnił się krwią. Gin mówił, że owu nie było, ale w cyklu z taką torbielą właśnie zaszłam w ciąże. Niestety poroniłam także to nie była zdrowa ciąża.
    Jak chcesz znajdę gdzie fotki takich torbieli i dodam.

    ok właśnie widze ze różne obrazy tych precherzykow się przewijają.
    A z lekarzami to różnie bywa, zauważają to co im się chceo

  • Florencja Ekspertka
    Postów: 148 150

    Wysłany: 6 lutego 2019, 21:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    BitterSweetSymphony wrote:
    Martamie to zależy kiedy robisz usg, tzn. ile dni po "owulacji". Ja wiele razy widziałam na usg niepęknięte pęcherzyki. Tuż po skoku były po prostu przerośnięte i wyglądały jak zwykłe pęcherzyki szykujące się do pęknięcia. Po jakimś tygodniu od skoku lub tuż przed miesiączką zmniejszały się, zmieniały kształt i zmieniały kolor - szarzały czyli dochodziło do wchłaniania. W dobrym wypadku taki pęcherzyk potrafił zniknąć podczas miesiączki, a w następnym cyklu jajnik był czysty - bez torbieli. W gorszym wypadku pęcherzyk wchłaniał się w ciągu dwóch cykli. Raz miałam torbiel krwotoczną czyli pęcherzyk pękł i wypełnił się krwią. Gin mówił, że owu nie było, ale w cyklu z taką torbielą właśnie zaszłam w ciąże. Niestety poroniłam także to nie była zdrowa ciąża.
    Jak chcesz znajdę gdzie fotki takich torbieli i dodam.


    Bardzo bym prosiła o takie zdjęcia!
    W tym miesiącu miałam podobną sytuację. Pęcherzyk niby pękł bo płyn w zat. Douglasa był ale również sam pecherzyk był widoczny.
    Gin się zmartwił i powiedział że nie jest w stanie stwierdzić czy owu była.
    Powiedział też że to może być LUF.
    Trochę się tym martwię.

    1. IUI - 27.01.2019 :(
    2. IUI - 24.02.2019 :(
    3. IUI - 25.03.3019 :(
    Marzec 2020 - insulinooporność (metformina 850 2x1)
    Maj 2020 - biochemiczna :(

    Wrzesień 2020 :
    16 dpo bhcg 77
    18 dpo bhcg 150,8
    28 dpo widziałam 💓💓
  • Martamie Koleżanka
    Postów: 39 0

    Wysłany: 7 lutego 2019, 19:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez poprosze fotki ;)

  • BitterSweetSymphony Autorytet
    Postów: 2150 826

    Wysłany: 9 lutego 2019, 12:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepraszam, że tak późno. Córka mi się rozchorowała i nie było czasu.
    Na dole podaje zdjęcia kilku moich torbieli. Jak widać już są w fazie wchłaniania:

    https://zapodaj.net/7f81cbe5cc4ed.jpg.html

    https://zapodaj.net/87babfc3c2c46.jpg.html

    https://zapodaj.net/4b9cb1683032d.jpg.html

    Niektóre są do góry nogami, sorki za to ;)

    Nied.tarczycy, Hashi, niskie AMH (0,28), wysokie FSH, MTHFR a1298c hetero i PAI hetero, endometrioza IV st.:
    1).24.04.19r. I Laparo - część zrostów usunięta, aktywna endo + zapal. bakteryjne --> 09.05. --> Visanne START/półroczna kuracja)
    2). 03.10.19r. II Laparo - usunięte wszystkie zrosty, przywrócona prawidłowa anatomia, sprawdzenie drożności jajowodów - oba drożne, zastosowanie żelu przeciwzrostowego

    15.05.2013r. córka Maja ❤️ (ciąża naturalna)
    Moje ANIOŁKI:
    1. Po dwóch latach starań- ICSI - Michalinka 8/9tc (10tc - 09.09.17r.)
    2. Po trzech latach starań naturalny cud - Marcelinka 7/8tc (11tc - 25.08.18r.)

    02.11. 18r.- transfer śnieżynki (3-dniowy zarodek) :(

    29.09.20r. - rozpoczęcie procedury z KD (Eurofertil/Ostrawa)
    13.10.20r. - mamy dawczynie/początek stymulacji
    28.10.20r. - mamy trzy blastki ❄❄❄
    18.11.20r. (11:30) - transfer jednego ⛄ / dwie śnieżynki na zimowisku
  • Martamie Koleżanka
    Postów: 39 0

    Wysłany: 9 lutego 2019, 19:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem jak otworzyć te fotki :)

  • sisi Autorytet
    Postów: 4063 3815

    Wysłany: 9 lutego 2019, 21:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a czy podczas domniemanej owulacji macie typowe bóle? Bo mnie zawsze boli jajnik i nagle przechodzi z dnia na dzień i myślałam, że pecherzyk pęka chociaż lekarz mnie straszył lufem przy endometriozie.

    m3sxyx8dqmb310pu.png
    20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
  • BitterSweetSymphony Autorytet
    Postów: 2150 826

    Wysłany: 9 lutego 2019, 21:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martamie wrote:
    Nie wiem jak otworzyć te fotki :)

    Otwórz odnośnik w nowym oknie ;)

    Nied.tarczycy, Hashi, niskie AMH (0,28), wysokie FSH, MTHFR a1298c hetero i PAI hetero, endometrioza IV st.:
    1).24.04.19r. I Laparo - część zrostów usunięta, aktywna endo + zapal. bakteryjne --> 09.05. --> Visanne START/półroczna kuracja)
    2). 03.10.19r. II Laparo - usunięte wszystkie zrosty, przywrócona prawidłowa anatomia, sprawdzenie drożności jajowodów - oba drożne, zastosowanie żelu przeciwzrostowego

    15.05.2013r. córka Maja ❤️ (ciąża naturalna)
    Moje ANIOŁKI:
    1. Po dwóch latach starań- ICSI - Michalinka 8/9tc (10tc - 09.09.17r.)
    2. Po trzech latach starań naturalny cud - Marcelinka 7/8tc (11tc - 25.08.18r.)

    02.11. 18r.- transfer śnieżynki (3-dniowy zarodek) :(

    29.09.20r. - rozpoczęcie procedury z KD (Eurofertil/Ostrawa)
    13.10.20r. - mamy dawczynie/początek stymulacji
    28.10.20r. - mamy trzy blastki ❄❄❄
    18.11.20r. (11:30) - transfer jednego ⛄ / dwie śnieżynki na zimowisku
  • BitterSweetSymphony Autorytet
    Postów: 2150 826

    Wysłany: 9 lutego 2019, 21:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    sisi wrote:
    Dziewczyny, a czy podczas domniemanej owulacji macie typowe bóle? Bo mnie zawsze boli jajnik i nagle przechodzi z dnia na dzień i myślałam, że pecherzyk pęka chociaż lekarz mnie straszył lufem przy endometriozie.


    Ja nawet przy LUF mam pozytywne testy owulacyjne, skok temperatury, śluz płodny, ból jajników, wzrost libido. Wszystko jak w cyklu owulacyjnym.

    Nied.tarczycy, Hashi, niskie AMH (0,28), wysokie FSH, MTHFR a1298c hetero i PAI hetero, endometrioza IV st.:
    1).24.04.19r. I Laparo - część zrostów usunięta, aktywna endo + zapal. bakteryjne --> 09.05. --> Visanne START/półroczna kuracja)
    2). 03.10.19r. II Laparo - usunięte wszystkie zrosty, przywrócona prawidłowa anatomia, sprawdzenie drożności jajowodów - oba drożne, zastosowanie żelu przeciwzrostowego

    15.05.2013r. córka Maja ❤️ (ciąża naturalna)
    Moje ANIOŁKI:
    1. Po dwóch latach starań- ICSI - Michalinka 8/9tc (10tc - 09.09.17r.)
    2. Po trzech latach starań naturalny cud - Marcelinka 7/8tc (11tc - 25.08.18r.)

    02.11. 18r.- transfer śnieżynki (3-dniowy zarodek) :(

    29.09.20r. - rozpoczęcie procedury z KD (Eurofertil/Ostrawa)
    13.10.20r. - mamy dawczynie/początek stymulacji
    28.10.20r. - mamy trzy blastki ❄❄❄
    18.11.20r. (11:30) - transfer jednego ⛄ / dwie śnieżynki na zimowisku
  • sisi Autorytet
    Postów: 4063 3815

    Wysłany: 10 lutego 2019, 13:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    BitterSweetSymphony wrote:
    Ja nawet przy LUF mam pozytywne testy owulacyjne, skok temperatury, śluz płodny, ból jajników, wzrost libido. Wszystko jak w cyklu owulacyjnym.
    Ech, kurdę to w takim razie nie ma się co łudzić, że może tym razem się udało skoro przez tyle lat jedyny raz kiedy widziałam dwie kreski było po in vitro.

    m3sxyx8dqmb310pu.png
    20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
  • Martamie Koleżanka
    Postów: 39 0

    Wysłany: 11 lutego 2019, 06:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje za fotki, a w którym dniu cyklu robiłaś USG ?

  • BitterSweetSymphony Autorytet
    Postów: 2150 826

    Wysłany: 11 lutego 2019, 11:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martamie wrote:
    Dziekuje za fotki, a w którym dniu cyklu robiłaś USG ?

    Różnie. Niektóre ok 14dc czyli teoretycznie zaraz po "owulacji" a niektóre później, jakiś tydzień przed miesiączką.

    Nied.tarczycy, Hashi, niskie AMH (0,28), wysokie FSH, MTHFR a1298c hetero i PAI hetero, endometrioza IV st.:
    1).24.04.19r. I Laparo - część zrostów usunięta, aktywna endo + zapal. bakteryjne --> 09.05. --> Visanne START/półroczna kuracja)
    2). 03.10.19r. II Laparo - usunięte wszystkie zrosty, przywrócona prawidłowa anatomia, sprawdzenie drożności jajowodów - oba drożne, zastosowanie żelu przeciwzrostowego

    15.05.2013r. córka Maja ❤️ (ciąża naturalna)
    Moje ANIOŁKI:
    1. Po dwóch latach starań- ICSI - Michalinka 8/9tc (10tc - 09.09.17r.)
    2. Po trzech latach starań naturalny cud - Marcelinka 7/8tc (11tc - 25.08.18r.)

    02.11. 18r.- transfer śnieżynki (3-dniowy zarodek) :(

    29.09.20r. - rozpoczęcie procedury z KD (Eurofertil/Ostrawa)
    13.10.20r. - mamy dawczynie/początek stymulacji
    28.10.20r. - mamy trzy blastki ❄❄❄
    18.11.20r. (11:30) - transfer jednego ⛄ / dwie śnieżynki na zimowisku
  • BitterSweetSymphony Autorytet
    Postów: 2150 826

    Wysłany: 11 lutego 2019, 11:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    sisi wrote:
    Ech, kurdę to w takim razie nie ma się co łudzić, że może tym razem się udało skoro przez tyle lat jedyny raz kiedy widziałam dwie kreski było po in vitro.

    Nigdy nie mów nigdy ;) Cuda się zdarzają. Naprawdę!

    sisi lubi tę wiadomość

    Nied.tarczycy, Hashi, niskie AMH (0,28), wysokie FSH, MTHFR a1298c hetero i PAI hetero, endometrioza IV st.:
    1).24.04.19r. I Laparo - część zrostów usunięta, aktywna endo + zapal. bakteryjne --> 09.05. --> Visanne START/półroczna kuracja)
    2). 03.10.19r. II Laparo - usunięte wszystkie zrosty, przywrócona prawidłowa anatomia, sprawdzenie drożności jajowodów - oba drożne, zastosowanie żelu przeciwzrostowego

    15.05.2013r. córka Maja ❤️ (ciąża naturalna)
    Moje ANIOŁKI:
    1. Po dwóch latach starań- ICSI - Michalinka 8/9tc (10tc - 09.09.17r.)
    2. Po trzech latach starań naturalny cud - Marcelinka 7/8tc (11tc - 25.08.18r.)

    02.11. 18r.- transfer śnieżynki (3-dniowy zarodek) :(

    29.09.20r. - rozpoczęcie procedury z KD (Eurofertil/Ostrawa)
    13.10.20r. - mamy dawczynie/początek stymulacji
    28.10.20r. - mamy trzy blastki ❄❄❄
    18.11.20r. (11:30) - transfer jednego ⛄ / dwie śnieżynki na zimowisku
  • kluseczka88 Ekspertka
    Postów: 244 234

    Wysłany: 12 lutego 2019, 19:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, no i zrobiłam badanie AMH...wyszło 0,79, 4dc badanie zrobiłam (2-3dc wypadał niestety w weekend...)

    Czy to potwierdza teorię, że zostało mi mało czasu? Czy jest sens próbować przy takim poziomie AMH i LUF inne metody z CLO itp, jeśli mam mało czasu, a przy lekach pęcherzyki nie pękają? Czy od razu iść na in vitro, aby zdarzyć póki może jeszcze się da? Co myślicie?

    84344a7454.png

    AMH 0.76, LUF
    IVF 04.2019 punkcja: ❄️❄️❄️3.1.1., 3.1.1, 5.1.2 (prawidłowe genetycznie)
    05.2019 transfer, 7dpt 60.8, 9dpt 119, 11dpt 370, 13dpt 848.8, 17dpt 4342, 21dpt 15072 mIU, 22dpt serduszko 😍
  • BitterSweetSymphony Autorytet
    Postów: 2150 826

    Wysłany: 12 lutego 2019, 21:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kluseczka88 wrote:
    Dziewczyny, no i zrobiłam badanie AMH...wyszło 0,79, 4dc badanie zrobiłam (2-3dc wypadał niestety w weekend...)

    Czy to potwierdza teorię, że zostało mi mało czasu? Czy jest sens próbować przy takim poziomie AMH i LUF inne metody z CLO itp, jeśli mam mało czasu, a przy lekach pęcherzyki nie pękają? Czy od razu iść na in vitro, aby zdarzyć póki może jeszcze się da? Co myślicie?

    AMH wcale nie jest takie niskie, ale ja miałam podobne i mi nic nie pomogło. Lekarz sugerował IVF. Z drugiej strony każdy organizm jest inny.
    Lepiej ten wynik skonsultować z lekarzem, który jak mi się wydaję mocniej będzie cisnął na in vitro.
    Możesz jeszcze trochę poczekać, czegoś jeszcze spróbować. Decyzja należy do Ciebie.

    Nied.tarczycy, Hashi, niskie AMH (0,28), wysokie FSH, MTHFR a1298c hetero i PAI hetero, endometrioza IV st.:
    1).24.04.19r. I Laparo - część zrostów usunięta, aktywna endo + zapal. bakteryjne --> 09.05. --> Visanne START/półroczna kuracja)
    2). 03.10.19r. II Laparo - usunięte wszystkie zrosty, przywrócona prawidłowa anatomia, sprawdzenie drożności jajowodów - oba drożne, zastosowanie żelu przeciwzrostowego

    15.05.2013r. córka Maja ❤️ (ciąża naturalna)
    Moje ANIOŁKI:
    1. Po dwóch latach starań- ICSI - Michalinka 8/9tc (10tc - 09.09.17r.)
    2. Po trzech latach starań naturalny cud - Marcelinka 7/8tc (11tc - 25.08.18r.)

    02.11. 18r.- transfer śnieżynki (3-dniowy zarodek) :(

    29.09.20r. - rozpoczęcie procedury z KD (Eurofertil/Ostrawa)
    13.10.20r. - mamy dawczynie/początek stymulacji
    28.10.20r. - mamy trzy blastki ❄❄❄
    18.11.20r. (11:30) - transfer jednego ⛄ / dwie śnieżynki na zimowisku
  • kluseczka88 Ekspertka
    Postów: 244 234

    Wysłany: 13 lutego 2019, 08:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje za odpowiedz, napewno skonsultuje, idę w poniedziałek na wizytę...ale chyba boje się czekac, jeśli z ivf miałabym największe szanse, to chyba tak zrobię. Już się powoli pogodziłam z ta decyzja.

    84344a7454.png

    AMH 0.76, LUF
    IVF 04.2019 punkcja: ❄️❄️❄️3.1.1., 3.1.1, 5.1.2 (prawidłowe genetycznie)
    05.2019 transfer, 7dpt 60.8, 9dpt 119, 11dpt 370, 13dpt 848.8, 17dpt 4342, 21dpt 15072 mIU, 22dpt serduszko 😍
  • Bella93 Autorytet
    Postów: 9955 5979

    Wysłany: 13 lutego 2019, 13:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kluseczka88 wrote:
    Dziękuje za odpowiedz, napewno skonsultuje, idę w poniedziałek na wizytę...ale chyba boje się czekac, jeśli z ivf miałabym największe szanse, to chyba tak zrobię. Już się powoli pogodziłam z ta decyzja.
    Plus jest taki, ze nie bedzie miala problemow z refundacja lekow w razie IVF

    Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤
  • Martamie Koleżanka
    Postów: 39 0

    Wysłany: 13 lutego 2019, 15:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mam jeszcze pytanie a propos progesteronu? Jakie miałyście wyniki 7 dni po domniemanej owulacji ?

  • Martamie Koleżanka
    Postów: 39 0

    Wysłany: 13 lutego 2019, 15:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno w przypadku LUF progesteron może być wysoki ?

  • BitterSweetSymphony Autorytet
    Postów: 2150 826

    Wysłany: 13 lutego 2019, 16:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie bywało nawet do 15ng/ml.

    Nied.tarczycy, Hashi, niskie AMH (0,28), wysokie FSH, MTHFR a1298c hetero i PAI hetero, endometrioza IV st.:
    1).24.04.19r. I Laparo - część zrostów usunięta, aktywna endo + zapal. bakteryjne --> 09.05. --> Visanne START/półroczna kuracja)
    2). 03.10.19r. II Laparo - usunięte wszystkie zrosty, przywrócona prawidłowa anatomia, sprawdzenie drożności jajowodów - oba drożne, zastosowanie żelu przeciwzrostowego

    15.05.2013r. córka Maja ❤️ (ciąża naturalna)
    Moje ANIOŁKI:
    1. Po dwóch latach starań- ICSI - Michalinka 8/9tc (10tc - 09.09.17r.)
    2. Po trzech latach starań naturalny cud - Marcelinka 7/8tc (11tc - 25.08.18r.)

    02.11. 18r.- transfer śnieżynki (3-dniowy zarodek) :(

    29.09.20r. - rozpoczęcie procedury z KD (Eurofertil/Ostrawa)
    13.10.20r. - mamy dawczynie/początek stymulacji
    28.10.20r. - mamy trzy blastki ❄❄❄
    18.11.20r. (11:30) - transfer jednego ⛄ / dwie śnieżynki na zimowisku
  • kahanka Autorytet
    Postów: 1605 1246

    Wysłany: 14 lutego 2019, 09:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    BitterSweetSymphony wrote:
    U mnie bywało nawet do 15ng/ml.
    Hej, ja miewam podobne poziomy proga, czyli niby w normie, ale moje FL są max 11 dniowe i żadna suplementacja progiem jej nie wydłuża. Zaczęłam się zastanawiać czy nie mam LUF, bo gdzieś wyczytałam, że krótkie FL i plamienia mogą być tego rezultatem. Co jeszcze może wskazywać na LUF?

    36 lat, 5 lat starań, 4 x IUI :(
    Hiperprolaktynemia - Norprolac 75
    Niedoczynność tarczycy - Letrox 50
    MTHFR c677T hetero - metylofilolian
    PAI-1 homo - Acard, Neoparin po FET
    Leczenie immuno: Intralipid, Encorton
    IVF długi protokół (Macierzyństwo):
    23.03 punkcja: 7 zarodków
    28.03 ET: 2x 5.1.1 CB :(
    31.05 FET (S): 4.2.1 i 3.2.2 :(
    02.07 FET (N): 2x bl2 :(
    23.09 FET (S): ostatni 3.3.2 :(
    14.11 histero - przewlekłe zapalenie
    endometrium: antybiotykoterapia
    II IVF (Artvimed) - długi protokół:
‹‹ 7 8 9 10 11
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Insulinooporność - zasady żywieniowe, dieta i objawy.

Czym jest insulinooporność? Insulinooporność a dieta - na czym polega zależność? Jak odżywiać się przy insulinooporności? Które produkty spożywcze warto włączyć do diety, a z których warto zrezygnować? Artykuł napisany przez Zosię i Anię z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego