X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Macierzyństwo- Kraków
Odpowiedz

Macierzyństwo- Kraków

Oceń ten wątek:
  • MalaGosia Ekspertka

Wysłany: 31 grudnia 2020, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julka1825 wrote:
    A kiedy się umawiałaś? Pytam, bo sama mam plan dzwonić tam po nowym roku. Podejrzewam, że do dr P. Nie będzie terminów, więc myśleliśmy o dr Knafel.
    Ja dzwonilam początkiem grudnia i mam termin na początek czerwca. Także teraz będę pewnie terminy gdzies na wakacje.

Starania od 10.2018, lat 32
    AMH-2.68
    ANA-ujemna
    Nasienie-morfologia 3%
    1) 2019.12-Histeroskopia
    2)2020.09-Laparoskopia(jajowody drożne, ognisko endo i cysta wycięta)
    14.11 1 IUI 🍷😒
    14.12 2 IUI 🍷😒
    .
    .
    .
    Naturalna
    01.02 beta 1052
    03.02 beta 2085 prog 26
    Chwilo trwaj 🙏

*Niedoczynność
    *Hiperprolaktynemia
    *bakteria Chlamydia-wyleczona
  • Jestemza Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2020, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno w CMm jest już jakiś nowy gin zamiast M.

✓Starania od 2015 (cb)
    💊💉1 procedura-czerwiec-Lipiec 2020 Punkcja->transfer 3.1.1 , nieudany.
    08.2020 badania:
    🔍MTHFR 677C>T homozygota
    🔍 pai-1 4g heterozygota
    🔍Hashimoto-Euthyrox
    🔍Kariotypy prawidłowy
    🔍 Przeciwciała ok
    🔍Prolaktyna po obciążeniu podwyższona

✓10.2020
    Zmiana lekarza ->💪diagnostyka immuno:
    ✓Allo mlr 0%
    ✓Kiry bx( brak m.in 3 implantacyjnych)
    ✓ Hla c 05,07
    ✓Hla partnera c 07
    💉💊01/02.2021-> 2 procedura
    Mamy zamrożone dwa( 1 przebadany,zdrowy
    )💙💙💪
    04.2021 naturalny cud😍💪
  • Bazylia86 Przyjaciółka

Wysłany: 31 grudnia 2020, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestemza wrote:
    Podobno w CMm jest już jakiś nowy gin zamiast M.

Mnie zaproponowali na recepcji, żebym związku z odejściem dr Mirockiego zapisała się na kontrolę po nieudanym transferze do dr Bazańskiego, ale udało mi się dostać się do dr Przybycienia. Z moich obserwacji wynika, że dr Mirocki miał chyba najwięcej pacjentek. Będą musieli je jakoś zagospodarować.

Jestemza lubi tę wiadomość

• Jestemza Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2021, 01:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bazylia86 wrote:
    Mnie zaproponowali na recepcji, żebym związku z odejściem dr Mirockiego zapisała się na kontrolę po nieudanym transferze do dr Bazańskiego, ale udało mi się dostać się do dr Przybycienia. Z moich obserwacji wynika, że dr Mirocki miał chyba najwięcej pacjentek. Będą musieli je jakoś zagospodarować.
    Ciesz się że trafiłaś do Przybycienia.Mirocki do pięt mu nie dorasta.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2021, 01:58

Bazylia86, Hercia35 lubią tę wiadomość

✓Starania od 2015 (cb)
    08.2020 badania:
    🔍MTHFR 677C>T homozygota
    🔍 pai-1 4g heterozygota
    🔍Hashimoto-Euthyrox
    🔍Kariotypy prawidłowy
    🔍 Przeciwciała ok

✓10.2020
    ✓Allo mlr 0%
    ✓ Hla c 05,07
    ✓Hla partnera c 07
    )💙💙💪
    04.2021 naturalny cud😍💪
  • Mearedith Nowa

Wysłany: 2 stycznia 2021, 00:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaGosia wrote:
    Ja dzwonilam początkiem grudnia i mam termin na początek czerwca. Także teraz będę pewnie terminy gdzies na wakacje.

Też jakoś w grudniu dzwoniłam. W listopadzie powiedzieli nam żeby dzwonić w grudniu bo jeszcze nie mieli otwartych zapisów na przyszły rok:)

Dzięki wszystkim za odpowiedzi!

• Bazylia86 Przyjaciółka

Wysłany: 8 stycznia 2021, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, jestem po pierwszej wizycie u dr P. Tak jak się spodziewałam zlecił badania w kierunku trombofilii i badania immunologiczne (termin w Gyncentrum w Krakowie wyznaczyli mi na 15 kwietnia by the way , ostatecznie zapisałam się na 1 kwietnia do Katowic😪). Odniosłam wrażenie, że on jednak najbardziej polega na badaniu genetycznym zarodków, ale u nas go nie rekomenduje, bo trzeba by rozmrażać zarodki, pobierać materiał genetyczny, zamrażać i potem znów rozmrażać do ewentualnego transferu, a tego zarodki mogą nie przetrwać. Pokazywał nam przykłady, że ładne embriologicznie blastocysty były wadliwe genetycznie i nie nadawały się do transferów. No i jestem w kropce, bo w sumie nie możemy już a bardzo zrobić tego, co lekarz uważa za najważniejsze do powodzenia transferu. Poprzedni lekarz w ogóle nam nawet nie wspominał o takich badaniach, ja co prawda coś o nich słyszałam, ale byłam przekonana, że żeby takie badania robić, to trzeba mieć jakieś przypadki chorób genetycznych w rodzinie. A teraz okazuje się, że to takie ważne. Co Wy myślicie o badaniach zarodków, zwłaszcza w takim przypadku jak nasz? Wiem, że niektóre z Was je robiły, tylko pewnie materiał genetyczny był pobierany zaraz po zakończeniu hodowli.

Jestemza lubi tę wiadomość

• blueberry_7 Koleżanka

Wysłany: 9 stycznia 2021, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bazylia86 wrote:
    Cześć dziewczyny, jestem po pierwszej wizycie u dr P. Tak jak się spodziewałam zlecił badania w kierunku trombofilii i badania immunologiczne (termin w Gyncentrum w Krakowie wyznaczyli mi na 15 kwietnia by the way , ostatecznie zapisałam się na 1 kwietnia do Katowic😪). Odniosłam wrażenie, że on jednak najbardziej polega na badaniu genetycznym zarodków, ale u nas go nie rekomenduje, bo trzeba by rozmrażać zarodki, pobierać materiał genetyczny, zamrażać i potem znów rozmrażać do ewentualnego transferu, a tego zarodki mogą nie przetrwać. Pokazywał nam przykłady, że ładne embriologicznie blastocysty były wadliwe genetycznie i nie nadawały się do transferów. No i jestem w kropce, bo w sumie nie możemy już a bardzo zrobić tego, co lekarz uważa za najważniejsze do powodzenia transferu. Poprzedni lekarz w ogóle nam nawet nie wspominał o takich badaniach, ja co prawda coś o nich słyszałam, ale byłam przekonana, że żeby takie badania robić, to trzeba mieć jakieś przypadki chorób genetycznych w rodzinie. A teraz okazuje się, że to takie ważne. Co Wy myślicie o badaniach zarodków, zwłaszcza w takim przypadku jak nasz? Wiem, że niektóre z Was je robiły, tylko pewnie materiał genetyczny był pobierany zaraz po zakończeniu hodowli.
    Hej 🙂
    U nas były też badania w kierunku zespołu antyfosfolipidowego. Na badania immunologiczne też czekaliśmy długo, ale nie aż tak. 😱 Problem w tym, że w Gyncentrum oni je robią tylko w czwartki i to jeszcze wysyłają do Prokocimia (przynajmniej Allo i Cross-match). Choć zauważyłam, że wynik badania próbek z 10.12 ma datę 21.12, a ja dostałam je dopiero 7.01... nie wiem czemu taki kiepski ten przepływ informacji. 🤷
    Co do badania zarodków to u nas w pierwszej procedurze też nikt się o tym nie zająknął, chociaż z forum i z umowy z kliniką wiedziałam, że jest taka opcja. Niestety koszty odstraszają i nawet o tym nie pomyślałam przy pierwszym podejściu. Nam doktor też pokazywał różne wyniki badań zarodków i - nie powiem - trochę nastraszył... widzę, że działa podobnie z nowymi pacjentami. 🙃
    W drugim podejściu zbadaliśmy już 3 zarodki, a z 3 pobraliśmy tylko materiał do badania (koszt 200 zł od jednego zarodka), gdyby okazało się, że żaden z tych pierwszych trzech (najlepszych) nie jest poprawny genetycznie, bo faktycznie to rozmrażanie do biopsji i ponowne zamrażanie nie jest rekomendowane. Przynajmniej tak nam to przedstawił lekarz.
    Ku naszemu zdziwieniu okazało się, że wszystkie 3 zarodki są zdrowe. 🙂 Ciekawostką jest, że nie z każdego zarodka da się bezpiecznie pobrać materiał do badania (u nas w przypadku "gorszych" morfologicznie nie było to możliwe).
    W Waszej sytuacji pozostaje chyba tylko przebadanie wszystkich pozostałych aspektów, które mogą wpłynąć na ewentualny brak implantacji itp. i liczyć, że traficie na "ten" zarodek jak najszybciej. 🤔

Bazylia86 lubi tę wiadomość

• Jestemza Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doktor każdemu proponuje badanie zarodków, my się nie decydujemy raczej.I on to musi poprostu zaakceptować 🤷

Bazylia86, blueberry_7, natalia_nyk lubią tę wiadomość

✓Starania od 2015 (cb)
    08.2020 badania:
    🔍MTHFR 677C>T homozygota
    🔍 pai-1 4g heterozygota
    🔍Hashimoto-Euthyrox
    🔍Kariotypy prawidłowy
    🔍 Przeciwciała ok

✓10.2020
    ✓Allo mlr 0%
    ✓ Hla c 05,07
    ✓Hla partnera c 07
    )💙💙💪
    04.2021 naturalny cud😍💪
  • Bazylia86 Przyjaciółka

Wysłany: 9 stycznia 2021, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nas mocno przestraszyła prezentacja dr P. Na tyle, że teraz na pewno bym rozważyła takie badania, gdybym miała możliwość. Szkoda, że nie wiedziałam o możliwości pobrania materiału do przyszłego badania, wydaje mi się, że to świetna sprawa jeżeli uzyskano dużo zarodków.

• natic Koleżanka

Wysłany: 9 stycznia 2021, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam serdecznie, jestem nowa w temacie in vitro.... zdecydowaliśmy się na ta procedurę poniewaz nie mogę zajść w druga ciąże. W Macierzyństwie poszliśmy do dr Bazanskiego bo ma najkrótsze terminy. Czy któraś z was miała lub ma z nim odczynienia ? Czy można mu zaufać ?

km5smg7y9y9w2o3n.png
    34bws65grbp5kc9o.png

Po 3 poronieniach
    2021- 1 procedura IVF
    -30.30 Punkcja- uzyskano 20 komórek z czego 14❄️
    -Transfer odroczony z powodu ryzyka hiperstymulacji
    -zapłodnionych 5 komórek ❤️❤️❤️❤️❤️ PGS-zdrowe -5❄️❄️❄️❄️❄️
    - 01.06 kriotransfer❤️
    -11.06 beta 415
    -14.06 beta 1656
    -29.06 -28dpt- mamy serduszko ❤️
  • Asia8818 Ekspertka

Wysłany: 9 stycznia 2021, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bazylia86 wrote:

Hej ja robilam 16 grudnia i jeszcze nie mam wynikow dostalam tylko Kir i All.

• Gusia1985 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2023, 16:36

• Bazylia86 Przyjaciółka

Wysłany: 9 stycznia 2021, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natic wrote:
    Witam serdecznie, jestem nowa w temacie in vitro.... zdecydowaliśmy się na ta procedurę poniewaz nie mogę zajść w druga ciąże. W Macierzyństwie poszliśmy do dr Bazanskiego bo ma najkrótsze terminy. Czy któraś z was miała lub ma z nim odczynienia ? Czy można mu zaufać ?

Ja nie chodziłam do dr Bazańskiego, ale też zapisałam się swego czasu do lekarza, który miał najkrótsze terminy ( już nie pracuje w CM Macierzyństwo) i mogę powiedzieć z perspektywy czasu, że teraz na pewno zrobiłabym na własną rękę badanie kariotypów przed podejściem do procedury ( o ile jeszcze nie macie) i rozważyłabym badanie genetyczne zarodków, chociaż lekarz nam w ogóle o tym nie mówił. Dopytałabym też o badania w kierunku trombofilii, zespołu antylipidowego i badania immunologiczne. Po czasie uważam, że lepiej zrobić jak najwięcej badań wcześniej i dopytywać o nie lekarza niż przeżywać rozczarowanie po nieudanym transferze. Przykro mi, że nie mogę się podzielić osobistą opinią o lekarzu, o którego pytasz.

• blueberry_7 Koleżanka

Wysłany: 10 stycznia 2021, 00:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia1985 wrote:
    blueberry super że zarodki zdrowe, kiedy masz wizytę i planujesz transfer?
    Czy możesz napisać ile Was wyniosła procedura i badanie zarodków?
    Podczytuje Was i widzę że dr. P. bardzo podobnie postępuje z pacjentkami. Nam też pokazał wyniki badań bardzo dobrych zarodków, które miały poważne wady genetyczne. Nieźle nas przestraszył. Ja odebrałam wyniki badań i czekam na wizyte.
    Właśnie planuję wybrać się do doktora na monitoring w Tarnowie i ustalić plan działania. Miejmy nadzieję, że cykl się nie wydłuży i wystartujemy jeszcze w styczniu z przygotowaniem do transferu. O ile moje wyniki będą ok - bo według dr Google nie ma chyba tragedii, ale kto to wie... 🙂
    Jeśli chodzi o koszty to począwszy od stymulacji przez punkcję, hodowlę, badanie zarodków i badania (trzeba było powtarzać wirusologię i wymazy, no i ten słynny covid zrobić) to będzie około 19-20 tysięcy niestety. 😱 Samo badanie 3 zarodków to 7500 zł, a jeszcze do każdego zarodka trzeba doliczyć mrożenie (pierwszy 700 zł, a każdy kolejny 400 zł) i kurczę robi się niezła sumka przy większej liczbie zarodków.

Pewnie doktor też pokazał wyniki badań zarodków 25-latki, gdzie piękne blastocysty miały aberracje? :> Ja oczywiście przez to spodziewałam się, że nasze będą do bani, a tu niespodzianka. 😉

Btw. słyszałyście o podwyżkach cen za wizytę w CMM?

Gusia1985, Bazylia86, Bazylia86 lubią tę wiadomość

• blueberry_7 Koleżanka

Wysłany: 10 stycznia 2021, 00:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bazylia86 wrote:
    Nas mocno przestraszyła prezentacja dr P. Na tyle, że teraz na pewno bym rozważyła takie badania, gdybym miała możliwość. Szkoda, że nie wiedziałam o możliwości pobrania materiału do przyszłego badania, wydaje mi się, że to świetna sprawa jeżeli uzyskano dużo zarodków.
    Dokładnie, bo jednak badanie większej liczby zarodków to spora kasa, a przynajmniej jest jakaś furtka, gdyby się okazało, że pierwsza pula nie dała żadnego zdrowego zarodka.
    Ja oczywiście nie wiedziałabym o takiej opcji pobrania materiału bez wysyłki, gdyby nie powiedział o tym doktor zaraz po punkcji, a wcześniej się głowiliśmy z mężem ile właściwie zarodków zbadamy, jeśli będzie ich dużo.

• natalia_nyk Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2021, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia1985 wrote:
    blueberry super że zarodki zdrowe, kiedy masz wizytę i planujesz transfer?
    Czy możesz napisać ile Was wyniosła procedura i badanie zarodków?
    Podczytuje Was i widzę że dr. P. bardzo podobnie postępuje z pacjentkami. Nam też pokazał wyniki badań bardzo dobrych zarodków, które miały poważne wady genetyczne. Nieźle nas przestraszył. Ja odebrałam wyniki badań i czekam na wizyte.
    No cóż, nie od dziś wiadomo że dr lubi straszyć pacjentki, ciekawe tylko po co

• Bazylia86 Przyjaciółka

Wysłany: 10 stycznia 2021, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blueberry_7 wrote:
    Właśnie planuję wybrać się do doktora na monitoring w Tarnowie i ustalić plan działania. Miejmy nadzieję, że cykl się nie wydłuży i wystartujemy jeszcze w styczniu z przygotowaniem do transferu. O ile moje wyniki będą ok - bo według dr Google nie ma chyba tragedii, ale kto to wie... 🙂
    Jeśli chodzi o koszty to począwszy od stymulacji przez punkcję, hodowlę, badanie zarodków i badania (trzeba było powtarzać wirusologię i wymazy, no i ten słynny covid zrobić) to będzie około 19-20 tysięcy niestety. 😱 Samo badanie 3 zarodków to 7500 zł, a jeszcze do każdego zarodka trzeba doliczyć mrożenie (pierwszy 700 zł, a każdy kolejny 400 zł) i kurczę robi się niezła sumka przy większej liczbie zarodków.

Pewnie doktor też pokazał wyniki badań zarodków 25-latki, gdzie piękne blastocysty miały aberracje? :> Ja oczywiście przez to spodziewałam się, że nasze będą do bani, a tu niespodzianka. 😉

Btw. słyszałyście o podwyżkach cen za wizytę w CMM?

Nam dr akurat pokazywał wyniki badań zarodków pary mniej więcej w naszym wieku, kobieta miała bodajże 36 lat, więc pomyślałam, że u nas statystycznie szanse na zdrowy zarodek wyglądają podobnie😪Blueberry_7 - super, że u Was wyniki wyszły takie dobre, przełamaliście statystyki dr P.😀 Ja już doświadczyłam na własnej skórze podwyżki cen w CMM- 250 zł za 20 minut konsultacji🙉

blueberry_7 lubi tę wiadomość

• Gusia1985 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2021, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2023, 16:37

• Gusia1985 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2021, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Bazylia86, natalia_nyk, Jestemza lubią tę wiadomość

• Gusia1985 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2021, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

‹‹ 42 43 44 45 46 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ