X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną MedArt Poznań
Odpowiedz

MedArt Poznań

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2018, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję bardzo za odpowiedzi.

• Susula Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też dziękuję za odpowiedzi :-) mam nadzieję że w moim przypadku medart również będzie skuteczne.

MedArt 12/2018
    0d1y3e3kubh4ex0j.png
  • kornelkornel Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamusie kiedyś przewijał się temat doradcy laktacyjnego, mogłabym prosić o namiary ? Dziś odwiedziła mnie położna i pokarmu w cyckach tyle, co kot napłakał :(

klz9krhmyflvohw4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 listopada 2018, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jakie rady na miesiac przed crio? Co brać ? łykam tylko suple Prenatal Uno, B12, vit D i Folian

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 listopada 2018, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co oznacza endometrium z oznakami wczesnej sekrecji 3 dzień wydzielania ? Dr przysłała mi wynik, ale to mi nic nie mówi

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2018, 11:48

• gabrysia111 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2018, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kornelkornel wrote:
    Mamusie kiedyś przewijał się temat doradcy laktacyjnego, mogłabym prosić o namiary ? Dziś odwiedziła mnie położna i pokarmu w cyckach tyle, co kot napłakał :(
    A jak położna stwierdziła, że w piersiach jest mało mleka? Macając czy laktatorem? Bo jedną i drugą metodę można sobie wsadzić wiadomo gdzie. Ja np. laktatorem ledwo co odciągałam, a córa rosła jak szalona. Niestety położonym często brakuje wiedzy laktacyjnej (tak samo jak pediatrom i innym lekarzom) i razem z "dobrymi" radami mam czy cioć laktacja jest zabijana. Z mojego doświadczenia: przystawiać, przystawiać i jeszcze raz przystawiać. Moja naprawdę większość doby wisiała na cycku w pierwszych tygodniach. Tak się stety niestety rozkręca laktację. Ale do cdl warto się wybrać, oceni sposób przystawiania, technikę ssania, sprawdzi wędzidełko.
    Polecam tą CDL http://www.centrumpoloznicze.pl/1/22/Kontakt/
    Jak masz czas, to poczytaj:
    https://www.hafija.pl/
    http://www.mlecznewsparcie.pl/
    https://malgorzatajackowska.com/

A tu wykaz doradców z uprawnieniami
    http://www.kobiety.med.pl/cnol/index.php?option=com_content&view=article&id=10&Itemid=3&lang=pl

Powodzenia! Jak coś pytaj

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2018, 12:15

l22ntv73m8tqf2yc.png
  • gabrysia111 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2018, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kornelkornel wrote:
    A i jeśli chcesz, to polecam też grupę na FB o nazwie #MAMA (można liczyć na pomoc innych mam, ale przede wszystkim różnych specjalistek: położna, dietetyk, fizjoterapeuta, stomatolog itp.)

l22ntv73m8tqf2yc.png
  • kornelkornel Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2018, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gabrysia111 wrote:
    A i jeśli chcesz, to polecam też grupę na FB o nazwie #MAMA (można liczyć na pomoc innych mam, ale przede wszystkim różnych specjalistek: położna, dietetyk, fizjoterapeuta, stomatolog itp.)

Super dzięki za info na pewno się tam wybiorę :) ! Oceniła tylko macając, a ja „próbowałam” odciągać laktatorem i nic :( Mała w 2 dobie cały czas ryczała, bo nie dojadała dopiero jak dałam jej butle to był spokój. Teraz dostaje butle i przystawiam ją może coś wyciągnie :)

klz9krhmyflvohw4.png
  • gabrysia111 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2018, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kornelkornel wrote:
    Super dzięki za info na pewno się tam wybiorę :) ! Oceniła tylko macając, a ja „próbowałam” odciągać laktatorem i nic :( Mała w 2 dobie cały czas ryczała, bo nie dojadała dopiero jak dałam jej butle to był spokój. Teraz dostaje butle i przystawiam ją może coś wyciągnie :)
    W pierwszych dniach dzidzia ma taki zapas z życia płodowego, że niewiele potrzebuje. Niestety mi też personel medyczny wmawiał, że była głodna. Każda podana butelka, zwłaszcza w pierwszych tygodniach bardzo wpływa na laktację. Próbuj najpierw przystawiać, a dopiero potem dawać butelkę. I pamiętaj, że taki maluch płacze z baaaaardzo wielu powodów, nie tylko z głodu. A i metod uspokajania działających na konkretne dziecko trzeba się nauczyć ;) Trzymam kciuki

kornelkornel lubi tę wiadomość

l22ntv73m8tqf2yc.png
  • mao Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2018, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak dzisiaj dostałam @, i mam teraz iść na ocene cyklu w 21 dniu brania antyków, to w recepcji mnie bez problemu już zapiszą do dr K?

201911201770.png

202201014972.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 listopada 2018, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mao wrote:
    Dziewczyny, jak dzisiaj dostałam @, i mam teraz iść na ocene cyklu w 21 dniu brania antyków, to w recepcji mnie bez problemu już zapiszą do dr K?
    Wylicz sobie i juz sie zapisz. Zapisza. Oni chyba maja jakies rezerwowe godziny dla stałych pacjentek, bo o.ile na zwykłą wizytę (nie przy ivf) czeka sie z 2 miesiące tak jesli to ocena cyklu przy ivf to zapisują.

mao lubi tę wiadomość

• klopsik Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2018, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie, to nigdy jeszcze nie miałam problemu z zapisaniem się na wizytę. Zawsze jak mam przyjść na 3 dc do Ż, to dzwonię 1 dc i nie ma problemu.
    Dziewczyny słyszałyście taki zwrot jak "nieresponsywne endometrium"?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2018, 19:58

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 listopada 2018, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Berbeć wrote:
    Dziewczyny co oznacza endometrium z oznakami wczesnej sekrecji 3 dzień wydzielania ? Dr przysłała mi wynik, ale to mi nic nie mówi

Miałam to samo. Tzn ze endometrium się za szybko starzeje w stosunku do cyklu o 3 dni. Generalnie to dr K powiedziała ze to naturalna antykoncepcja i zarodek z normalnego cyklu nie ma szans się przyjać bo trafia na za stare podłoze :( Tłumacze tak nie ponaukowemu :) jesli chodzi o in vitro to nie ma znaczenia bo zarodek mogą podać w "dowolnym momencie cyklu".
    Ja miałam przez to scratching 2 raz. I za drugim razem wyszlo, że endometrium odwrotnie za "młode" o dzien w stosunku do cyklu i zarodek miałam podany dzien po owulacji. 2 scratching był robiony bez stymulacji. Natomiast 1 dzien to nie jest taki problem.
    Badanie moze byc nie adekwatne jesli badałas na cyklu ze stymulacja, bo wiadomo organizm nafaszerowany lekami.
    Tak w ogóle mi się nasuwa, że jak czasami sie in vitro nie udaje w cyklu ze stymulacją to moze byc wałsnie wina tego ze nasz organizm wariuje po tych wszystkich lekach.

• klopsik Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2018, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Susełek, dzięki za wyjaśnienie. U mnie Ż wysnuł taką teorię post factum, że endo było "książkowe" ale mogło za długo rosnąć, dlatego zarodek się nie przyjął. W tym cyklu dostałam podwójną dawkę leku, żeby skrócić czas wzrostu endo. Zobaczymy jak pójdzie.

Co do wariowania organizmu, to czasami nie wiem już czy to "ja", czy leki.

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 listopada 2018, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kornelkornel wrote:
    Mi połozna mówiła ze druga doba po porodzie jest z natury kryzysowa. Ja drugiej nocy z niemocy (zrymowało mi się :) płakałam. A dziewczyna obok co urodziła dzien pozniej dawała mi porady bo to było jej drugie dziecko. A na następny dzień sama nie mogła dziecka uspokoić;)
    Jeśli chcesz karmić kp to pamietaj daj najpierw cyca a pożniej dokarm mm. Ja w szpitalu dokarmiłam dwa razy w ten sposób. 2 nocy bo ryczał i ostatniej nocy w szpitalu bo spadł na wadze i żeby wyjsc ze szpitala połozna mi powiedziała ile dać mm by przybrał minimalnie do wypuszczenia:). 6 dnia po porodzie juz miałam nawał.
    Pamietaj ze taki babasek to na początku ma zoładek wielkości pestki wiśni i naprawde niewiele mu potrzeba. W szpitalu doradzaja dokarmiać i te dzieci sa przejedzone to spokojniejsze. Bo jak ty się przejesz to tez jestes ospała albo jak w moim przypadku zeby dziecko wyszło do domu, bo jak spadnie wiecej niż 10 % na wadze to musza zostawić.
    Co to był za doradca laktacyjny? Bo jak Pani obcieta na grzybka z polnej to bym to olała. Bo z niej kiepska specjalistka. Mi też spr mleko i stwierdziała ze bedzie kiepsko i trzeba bedzie dokarmiać mm. Ja się nią nie przejełam bo w szkole rodzenia mnie przed nią ostrzegali ze z niej słaby fachowiec.
    pytaj jak by co ? Moze bedę umiała cos pomoc :)

gabrysia111 lubi tę wiadomość

• mao Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2018, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy wszystkie badałyście zarodki genetycznie? Lekarze to zalecają w jakiś sytuacjach konkretnych? Czy jak to wygląda? Bo z tego co czytałam to jedni polecają...drudzy nie... ehhh :(

201911201770.png

202201014972.png
  • klopsik Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2018, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @mao Na pewno nie wszystkie, ale sporo dziewczyn bada. Na pewno w grę wchodzą kwestie finansowe i jakby nie patrzeć moralne. Ja zarodki zbadałam i z 6 dobrze rozwiniętych okazało się, że tylko 2 są prawidłowe genetycznie, więc nie żałuję badania i następny raz też to zrobimy.

mao lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 listopada 2018, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mao wrote:
    Czy wszystkie badałyście zarodki genetycznie? Lekarze to zalecają w jakiś sytuacjach konkretnych? Czy jak to wygląda? Bo z tego co czytałam to jedni polecają...drudzy nie... ehhh :(
    Wyszukaj sobie na forum wątek o tym, kiedys go założyłam i bardzo duzo.zostalo powiedziane. Medart proponuje wszystkim. Ale jak dr zapytałam czy zaleca nam to badanie to powiedziała, ze to nasza decyzja. W koncu nie robilismy w dużej mierze ze wzgledu na kwestie finansowe, ale nie tylko. Balam sie, ze mi nic nie zostanie jak poddam badaniu, a badania ponoć nie sa 100% miarodajne. Ogolnie temat rzeka. Robiliśmy kariotypy tylko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2018, 23:04

mao lubi tę wiadomość

• mao Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2018, 05:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie też czytałam, że różnie może być... nawet jak zarodek ma chory gen, to potem może go "wyrzucić" i jest już zdrowy...

201911201770.png

202201014972.png
  • mao Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2018, 05:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mam jeszcze jedno pytanie... aż mi głupio je zadawać... ale dr K. kazała mi zacząć brać antyki od 3 dc... jednak wczoraj jedynie w południe miałam różowy ślad na papierze... dopiero przed snem pojawiło się brązowe plamienie... dopiero w nocy coś się zaczęło dziać i też jeszcze bez szału... Powiedzvie mi kiedy mam przyjąć, że jest pierwszy dzień? Dr K zawsze mi się pytała o ktorej dostałam @, ale nigdy nie drążyłam tego tematu...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2018, 05:29

201911201770.png

202201014972.png
‹‹ 1028 1029 1030 1031 1032 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ