X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną MedArt Poznań
Odpowiedz

MedArt Poznań

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2019, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za dużo wrote:
    Ja będę badać zarodki bo chce wykluczyć choroby genetyczne . Jeśli występuje mutacja MTHFR jest większe prawdopodobieństwo urodzenia chorego dziecka . Więc dla mojego spokoju chce tego uniknąć .Jeśli zarodek się przyjmie będę bardziej spokojna .
    Gdzie to.wyczytalas ze mthfr powoduje choroby?

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2019, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Berbeć. wrote:
    Gdzie to.wyczytalas ze mthfr powoduje choroby?
    Tak się akurat złożyło ,że po odebraniu wyników byłam u dr rodzinnego z inną sprawą i spytałam o ten gen tak z ciekawości i on mówił ,że istnieje większe ryzyko bo nie przyswaja się tych witamin tak bardzo itp. Zdenerwowałam się i nie potrzebnie zaczęłam szperać w internecie . Potem na wizycie u dr Kru się spytałam i potwierdził potem pytałam dr K i też potwierdziła.

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2019, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajka12345 wrote:
    Kochana ale ja nie mówię o IVF tylko o inseminacji, więc to chyba też dr Kru wykonuje czy nie??? Czy też nie do kogoś odeśle??
    Oj to przepraszam🙈 , nie wiem czy on wykonuje nie pytałam go bo u nas to było wykluczone .

• Iwa20 Ekspertka

Wysłany: 8 września 2019, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnkaBe wrote:
    Ja wykonywałam. Badanie nie gwarantuje pełnego sukcesu ale pozwala wyeliminować niepewne transfery. Wykonałam Badanie ngs przy okazji dwóch procedur.
    Wg mnie warto ponieważ eliminuje zarodki, które na pewno by się nie przyjęły- koszt transferu to 1800zl, do tego dochodzą leki wizyty i obciążenie organizmu, nie mówiąc o stresie.
    Ile badalas? Wszystkie były ok? Czy był jakiś nieprawidłowy.

• Iwa20 Ekspertka

Wysłany: 8 września 2019, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnkaBe wrote:
    Ja wykonywałam. Badanie nie gwarantuje pełnego sukcesu ale pozwala wyeliminować niepewne transfery. Wykonałam Badanie ngs przy okazji dwóch procedur.
    Wg mnie warto ponieważ eliminuje zarodki, które na pewno by się nie przyjęły- koszt transferu to 1800zl, do tego dochodzą leki wizyty i obciążenie organizmu, nie mówiąc o stresie.
    A ile badalas? Czy był jakiś nieprawidłowy?

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2019, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za dużo wrote:
    Tak się akurat złożyło ,że po odebraniu wyników byłam u dr rodzinnego z inną sprawą i spytałam o ten gen tak z ciekawości i on mówił ,że istnieje większe ryzyko bo nie przyswaja się tych witamin tak bardzo itp. Zdenerwowałam się i nie potrzebnie zaczęłam szperać w internecie . Potem na wizycie u dr Kru się spytałam i potwierdził potem pytałam dr K i też potwierdziła.
    To ja teraz moze troszke podam inne zdanie ,tez mam ta mutacje MTHFR ,homozygote i mi hematolog tlumaczyla to tak ,Pani Profesor ogolnie tej mutacji nie uznawala ale pomijajac ten fakt ,to tlumaczyla mi ,ze jesli nie ma wspoistnienia hiperhomocysteinemi,ktora moze powodowac komplikacje w ciazy to az tak nie mam przejmowac sie ta mutacja ,oczywiscie metyle brac jak najbardziej ,ale tez mi mowila ,ze bierzemy duzo lekow i niestety pozniej ta wchlanialnosc witamin tez moze byc troche slabsza .Ja urodzilam zdrowe dziewvzynki a nie zawsze przestrzegalam tej suplementacji .

• Iwa20 Ekspertka

Wysłany: 8 września 2019, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnkaBe wrote:
    Hej widzę, że miałaś kilka transferow. Czy jakis zarodek prawidłowy genetycznie się nie przyjął lub doszło do poronienia?

• niezapominajka12345 Autorytet

Wysłany: 8 września 2019, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy doktor Kru też wykonuje inseminacje czy odsyła do kogoś innego??

starania od maja 2018 r.
    niedoczynność tarczycy
    nietolerancja glutenu
    Mutacja genu MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C, PAI-1 4G w układach heterozygotycznych
    AMH 2,19
    Badanie nasienia-ok
    obydwa jajowody drożne
    Niepłodność idiopatyczna?:/
    07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
    03.02.2020 r. - 2 IUI - udana :) jest serduszko❤️✊😊
    nzjdskjos9e2yu1z.png
  • Tacia Autorytet

Wysłany: 8 września 2019, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MagdaZet wrote:
    Ja biorę doraźnie no-spę i relanium, które też obniża napięcie mięśniowe. Ale wolę ciążę donosić i ewentualnie potem pracować nad zaburzonym napięciem mięśniowym.

Każdy dzień dłużej w brzuchu mamy jest na wagę złota, oczywiście przed ukończeniem 38 tygodnia.

Tacia, taki przykurcz może czasami powstać już w życiu płodowym, gdy dzidziuś ma mało miejsca (czy to z powodu dużego dziecka czy z powodu małej macicy). Czasami o takiej przyczynie można zapomnieć
    No właśnie mam małą macice i przez to miałam mega twardnienie i wszystko się zgadza bo mały też miał problem z prawa nozka bo był źle ułożony w brzuszku.

MagdaZet lubi tę wiadomość

• AnkaBe Autorytet

Wysłany: 8 września 2019, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa20 wrote:
    A ile badalas? Czy był jakiś nieprawidłowy?

W sumie na 5 blastocyst zbadałam 4; jednej najsłabszej nie zbadałam. Na 4 - 1 była uszkodzona genetycznie.

3x operacje- potworniaki jajników
    4xIUI
    4 procedury IVF, 2 poronienia Ok 6-7tc

30.07.2019 ET- 1 zarodka: 4.1.1.
    06.08- 83,46 mIU/ml ; 08.08.2019- 280,9 mIU/ml, 12.08 2044 mIU/ml 16.08 6284,00 mIU/ml; 22dtp usg- widoczne 2 pechęrzyki 34dpt Są ❤️ ❤️ Dziewczynki

30.03.2020 Zosia i Julka są już na świecie (37+4).
  • AnkaBe Autorytet

Wysłany: 8 września 2019, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa20 wrote:
    Hej widzę, że miałaś kilka transferow. Czy jakis zarodek prawidłowy genetycznie się nie przyjął lub doszło do poronienia?

Tak, w czerwcu miałam jeden transfer- zarodek zdrowy genetycznie przyjął Się, ale ciąża zatrzymała się w rozwoju w Ok 6tc.
    Moja koleżanka miała dwa transfery ze
    Zdrowych genetycznie zarodków i niestety 2x bhcg była 0.
    Teraz jestem po drugim transferze ze zbadanego zarodka i jest na razie 8tc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2019, 20:56

4xIUI

06.08- 83,46 mIU/ml ; 08.08.2019- 280,9 mIU/ml, 12.08 2044 mIU/ml 16.08 6284,00 mIU/ml; 22dtp usg- widoczne 2 pechęrzyki 34dpt Są ❤️ ❤️ Dziewczynki

• MagdaZet Koleżanka

Wysłany: 8 września 2019, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tacia wrote:
    No właśnie mam małą macice i przez to miałam mega twardnienie i wszystko się zgadza bo mały też miał problem z prawa nozka bo był źle ułożony w brzuszku.

Pisałaś, że jesteście pod opieką rehabilitanta, więc super :) jest to do wypracowania, wszystko będzie dobrze :)

• Iwa20 Ekspertka

Wysłany: 8 września 2019, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnkaBe wrote:
    Tak, w czerwcu miałam jeden transfer- zarodek zdrowy genetycznie przyjął Się, ale ciąża zatrzymała się w rozwoju w Ok 6tc.
    Moja koleżanka miała dwa transfery ze
    Zdrowych genetycznie zarodków i niestety 2x bhcg była 0.
    Teraz jestem po drugim transferze ze zbadanego zarodka i jest na razie 8tc.

Szok A u jakie to lekarza jesteś? Można się z Tobą jakoś inaczej skontaktować?

• AnkaBe Autorytet

Wysłany: 8 września 2019, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa20 wrote:
    Szok A u jakie to lekarza jesteś? Można się z Tobą jakoś inaczej skontaktować?

Chyba trzeba wysłać zaproszenie do przyjaciółek i wtedy można wysłać wiadomośc na priv.

4xIUI

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2019, 23:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za dużo wrote:
    Jak pojedziesz to dr Kru wszystko ci wyjaśni jestem jego pacjentka . On przekierował mnie do dr K bo ona zajmuje się IVF on tylko na początek zapisał mi antykoncepcję na wyciszenie jajników po 21 dniach jechałam do dr K ona wytłumaczyła wszystko zbadała i zapisała leki do stymulacji .
    Na spokojnie 😊
    Czy mogłabyś mi napisać z jakiego powodu były tabletki na wyciszenie jajnikow? I jak to wyglądało w czasie? Bo ja się zgubilam kiedy mam przyjść do lekarza. Zrozumiałam że pp tygodniach i wtedy zobaczymy co i jak i zleci stymulacje.vzu wtedy po odstawieniu antykoncepcji, ja mam akurat plastry, dostaje @ i później w owulacje robią iui?

• Anulas Autorytet

Wysłany: 9 września 2019, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hiacynta48 wrote:
    Czy mogłabyś mi napisać z jakiego powodu były tabletki na wyciszenie jajnikow? I jak to wyglądało w czasie? Bo ja się zgubilam kiedy mam przyjść do lekarza. Zrozumiałam że pp tygodniach i wtedy zobaczymy co i jak i zleci stymulacje.vzu wtedy po odstawieniu antykoncepcji, ja mam akurat plastry, dostaje @ i później w owulacje robią iui?

Jestem u K. Tabletki anty miałam brać od 3 dnia cyklu i umówić się na wizytę w 21 dniu.

• niezapominajka12345 Autorytet

Wysłany: 9 września 2019, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale to przed in vitro a nie przed inseminacja chyba piszecie dziewczyny nie o tym samym 🥺😋
    Anulas wrote:
    Jestem u K. Tabletki anty miałam brać od 3 dnia cyklu i umówić się na wizytę w 21 dniu.

starania od maja 2018 r.
    niedoczynność tarczycy
    nietolerancja glutenu
    Mutacja genu MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C, PAI-1 4G w układach heterozygotycznych
    AMH 2,19
    Badanie nasienia-ok
    obydwa jajowody drożne
    Niepłodność idiopatyczna?:/
    07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
    03.02.2020 r. - 2 IUI - udana :) jest serduszko❤️✊😊
    nzjdskjos9e2yu1z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2019, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hiacynta48 wrote:
    Ja mam IVF nie wiem czy do IUI też się bierze . Szczerze to nie wiem miałam brać to brałam nie wypytywałam za dużo . On się konsultował z dr K potem dzwonił do mnie i miałam się słuchać 🙈

• Anulas Autorytet

Wysłany: 9 września 2019, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale to przed in vitro a nie przed inseminacja chyba piszecie dziewczyny nie o tym samym 🥺😋

DOKŁADNIE PISZEMY O CZYMŚ INNYM. Z RANA JAKAŚ ROZESPANA JESTEM;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2019, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przed inseminacja ,idziesz w 2\3 dniu cyklu pierwszy raz tak jak wlasnie dzis ,robisz hormony i zalezy czy doktor zadecyduje o inseminacji na Twoim naturalnyn cyklu czy stymymulowanym dzialacie ,jak stymulowany to nastepna wizyta po 4 dawce leku ,ktory zaczynasz brac w 3 dniu cyklu ,moze tez byc pierwsza kontrola po 5 dniach od pierwszej dawki i potem co dwa dni obserwacja jak pecherzyki rosna ,oznaczenie hormonow aby wyznaczyc moment podania Ovitrelee i ustalic termin inseminacji ,na naturalnym bez wspomagania to pewnie te wizyty ukladaja sie troche inaczej .

‹‹ 1585 1586 1587 1588 1589 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ