X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną MedArt Poznań
Odpowiedz

MedArt Poznań

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2019, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za dużo wrote:
    Ja będę badać zarodki bo chce wykluczyć choroby genetyczne . Jeśli występuje mutacja MTHFR jest większe prawdopodobieństwo urodzenia chorego dziecka . Więc dla mojego spokoju chce tego uniknąć .Jeśli zarodek się przyjmie będę bardziej spokojna .
    Gdzie to.wyczytalas ze mthfr powoduje choroby?

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2019, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Berbeć. wrote:
    Gdzie to.wyczytalas ze mthfr powoduje choroby?
    Tak się akurat złożyło ,że po odebraniu wyników byłam u dr rodzinnego z inną sprawą i spytałam o ten gen tak z ciekawości i on mówił ,że istnieje większe ryzyko bo nie przyswaja się tych witamin tak bardzo itp. Zdenerwowałam się i nie potrzebnie zaczęłam szperać w internecie . Potem na wizycie u dr Kru się spytałam i potwierdził potem pytałam dr K i też potwierdziła.

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2019, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajka12345 wrote:
    Kochana ale ja nie mówię o IVF tylko o inseminacji, więc to chyba też dr Kru wykonuje czy nie??? Czy też nie do kogoś odeśle??
    Oj to przepraszam🙈 , nie wiem czy on wykonuje nie pytałam go bo u nas to było wykluczone .

• Iwa20 Ekspertka

Wysłany: 8 września 2019, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnkaBe wrote:
    Ja wykonywałam. Badanie nie gwarantuje pełnego sukcesu ale pozwala wyeliminować niepewne transfery. Wykonałam Badanie ngs przy okazji dwóch procedur.
    Wg mnie warto ponieważ eliminuje zarodki, które na pewno by się nie przyjęły- koszt transferu to 1800zl, do tego dochodzą leki wizyty i obciążenie organizmu, nie mówiąc o stresie.
    Ile badalas? Wszystkie były ok? Czy był jakiś nieprawidłowy.

• Iwa20 Ekspertka

Wysłany: 8 września 2019, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnkaBe wrote:
    Ja wykonywałam. Badanie nie gwarantuje pełnego sukcesu ale pozwala wyeliminować niepewne transfery. Wykonałam Badanie ngs przy okazji dwóch procedur.
    Wg mnie warto ponieważ eliminuje zarodki, które na pewno by się nie przyjęły- koszt transferu to 1800zl, do tego dochodzą leki wizyty i obciążenie organizmu, nie mówiąc o stresie.
    A ile badalas? Czy był jakiś nieprawidłowy?

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2019, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za dużo wrote:
    Tak się akurat złożyło ,że po odebraniu wyników byłam u dr rodzinnego z inną sprawą i spytałam o ten gen tak z ciekawości i on mówił ,że istnieje większe ryzyko bo nie przyswaja się tych witamin tak bardzo itp. Zdenerwowałam się i nie potrzebnie zaczęłam szperać w internecie . Potem na wizycie u dr Kru się spytałam i potwierdził potem pytałam dr K i też potwierdziła.
    To ja teraz moze troszke podam inne zdanie ,tez mam ta mutacje MTHFR ,homozygote i mi hematolog tlumaczyla to tak ,Pani Profesor ogolnie tej mutacji nie uznawala ale pomijajac ten fakt ,to tlumaczyla mi ,ze jesli nie ma wspoistnienia hiperhomocysteinemi,ktora moze powodowac komplikacje w ciazy to az tak nie mam przejmowac sie ta mutacja ,oczywiscie metyle brac jak najbardziej ,ale tez mi mowila ,ze bierzemy duzo lekow i niestety pozniej ta wchlanialnosc witamin tez moze byc troche slabsza .Ja urodzilam zdrowe dziewvzynki a nie zawsze przestrzegalam tej suplementacji .

• Iwa20 Ekspertka

Wysłany: 8 września 2019, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnkaBe wrote:
    Hej widzę, że miałaś kilka transferow. Czy jakis zarodek prawidłowy genetycznie się nie przyjął lub doszło do poronienia?

• niezapominajka12345 Autorytet

Wysłany: 8 września 2019, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy doktor Kru też wykonuje inseminacje czy odsyła do kogoś innego??

starania od maja 2018 r.
    niedoczynność tarczycy
    nietolerancja glutenu
    Mutacja genu MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C, PAI-1 4G w układach heterozygotycznych
    AMH 2,19
    Badanie nasienia-ok
    obydwa jajowody drożne
    Niepłodność idiopatyczna?:/
    07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
    03.02.2020 r. - 2 IUI - udana :) jest serduszko❤️✊😊
    nzjdskjos9e2yu1z.png
  • Tacia Autorytet

Wysłany: 8 września 2019, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MagdaZet wrote:
    Ja biorę doraźnie no-spę i relanium, które też obniża napięcie mięśniowe. Ale wolę ciążę donosić i ewentualnie potem pracować nad zaburzonym napięciem mięśniowym.

Każdy dzień dłużej w brzuchu mamy jest na wagę złota, oczywiście przed ukończeniem 38 tygodnia.

Tacia, taki przykurcz może czasami powstać już w życiu płodowym, gdy dzidziuś ma mało miejsca (czy to z powodu dużego dziecka czy z powodu małej macicy). Czasami o takiej przyczynie można zapomnieć
    No właśnie mam małą macice i przez to miałam mega twardnienie i wszystko się zgadza bo mały też miał problem z prawa nozka bo był źle ułożony w brzuszku.

MagdaZet lubi tę wiadomość

• AnkaBe Autorytet

Wysłany: 8 września 2019, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa20 wrote:
    A ile badalas? Czy był jakiś nieprawidłowy?

W sumie na 5 blastocyst zbadałam 4; jednej najsłabszej nie zbadałam. Na 4 - 1 była uszkodzona genetycznie.

3x operacje- potworniaki jajników
    4xIUI
    4 procedury IVF, 2 poronienia Ok 6-7tc

30.07.2019 ET- 1 zarodka: 4.1.1.
    06.08- 83,46 mIU/ml ; 08.08.2019- 280,9 mIU/ml, 12.08 2044 mIU/ml 16.08 6284,00 mIU/ml; 22dtp usg- widoczne 2 pechęrzyki 34dpt Są ❤️ ❤️ Dziewczynki

30.03.2020 Zosia i Julka są już na świecie (37+4).
  • AnkaBe Autorytet

Wysłany: 8 września 2019, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa20 wrote:
    Hej widzę, że miałaś kilka transferow. Czy jakis zarodek prawidłowy genetycznie się nie przyjął lub doszło do poronienia?

Tak, w czerwcu miałam jeden transfer- zarodek zdrowy genetycznie przyjął Się, ale ciąża zatrzymała się w rozwoju w Ok 6tc.
    Moja koleżanka miała dwa transfery ze
    Zdrowych genetycznie zarodków i niestety 2x bhcg była 0.
    Teraz jestem po drugim transferze ze zbadanego zarodka i jest na razie 8tc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2019, 20:56

4xIUI

06.08- 83,46 mIU/ml ; 08.08.2019- 280,9 mIU/ml, 12.08 2044 mIU/ml 16.08 6284,00 mIU/ml; 22dtp usg- widoczne 2 pechęrzyki 34dpt Są ❤️ ❤️ Dziewczynki

• MagdaZet Koleżanka

Wysłany: 8 września 2019, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tacia wrote:
    No właśnie mam małą macice i przez to miałam mega twardnienie i wszystko się zgadza bo mały też miał problem z prawa nozka bo był źle ułożony w brzuszku.

Pisałaś, że jesteście pod opieką rehabilitanta, więc super :) jest to do wypracowania, wszystko będzie dobrze :)

• Iwa20 Ekspertka

Wysłany: 8 września 2019, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnkaBe wrote:
    Tak, w czerwcu miałam jeden transfer- zarodek zdrowy genetycznie przyjął Się, ale ciąża zatrzymała się w rozwoju w Ok 6tc.
    Moja koleżanka miała dwa transfery ze
    Zdrowych genetycznie zarodków i niestety 2x bhcg była 0.
    Teraz jestem po drugim transferze ze zbadanego zarodka i jest na razie 8tc.

Szok A u jakie to lekarza jesteś? Można się z Tobą jakoś inaczej skontaktować?

• AnkaBe Autorytet

Wysłany: 8 września 2019, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa20 wrote:
    Szok A u jakie to lekarza jesteś? Można się z Tobą jakoś inaczej skontaktować?

Chyba trzeba wysłać zaproszenie do przyjaciółek i wtedy można wysłać wiadomośc na priv.

4xIUI

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2019, 23:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za dużo wrote:
    Jak pojedziesz to dr Kru wszystko ci wyjaśni jestem jego pacjentka . On przekierował mnie do dr K bo ona zajmuje się IVF on tylko na początek zapisał mi antykoncepcję na wyciszenie jajników po 21 dniach jechałam do dr K ona wytłumaczyła wszystko zbadała i zapisała leki do stymulacji .
    Na spokojnie 😊
    Czy mogłabyś mi napisać z jakiego powodu były tabletki na wyciszenie jajnikow? I jak to wyglądało w czasie? Bo ja się zgubilam kiedy mam przyjść do lekarza. Zrozumiałam że pp tygodniach i wtedy zobaczymy co i jak i zleci stymulacje.vzu wtedy po odstawieniu antykoncepcji, ja mam akurat plastry, dostaje @ i później w owulacje robią iui?

• Anulas Autorytet

Wysłany: 9 września 2019, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hiacynta48 wrote:
    Czy mogłabyś mi napisać z jakiego powodu były tabletki na wyciszenie jajnikow? I jak to wyglądało w czasie? Bo ja się zgubilam kiedy mam przyjść do lekarza. Zrozumiałam że pp tygodniach i wtedy zobaczymy co i jak i zleci stymulacje.vzu wtedy po odstawieniu antykoncepcji, ja mam akurat plastry, dostaje @ i później w owulacje robią iui?

Jestem u K. Tabletki anty miałam brać od 3 dnia cyklu i umówić się na wizytę w 21 dniu.

• niezapominajka12345 Autorytet

Wysłany: 9 września 2019, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale to przed in vitro a nie przed inseminacja chyba piszecie dziewczyny nie o tym samym 🥺😋
    Anulas wrote:
    Jestem u K. Tabletki anty miałam brać od 3 dnia cyklu i umówić się na wizytę w 21 dniu.

starania od maja 2018 r.
    niedoczynność tarczycy
    nietolerancja glutenu
    Mutacja genu MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C, PAI-1 4G w układach heterozygotycznych
    AMH 2,19
    Badanie nasienia-ok
    obydwa jajowody drożne
    Niepłodność idiopatyczna?:/
    07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
    03.02.2020 r. - 2 IUI - udana :) jest serduszko❤️✊😊
    nzjdskjos9e2yu1z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2019, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hiacynta48 wrote:
    Ja mam IVF nie wiem czy do IUI też się bierze . Szczerze to nie wiem miałam brać to brałam nie wypytywałam za dużo . On się konsultował z dr K potem dzwonił do mnie i miałam się słuchać 🙈

• Anulas Autorytet

Wysłany: 9 września 2019, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale to przed in vitro a nie przed inseminacja chyba piszecie dziewczyny nie o tym samym 🥺😋

DOKŁADNIE PISZEMY O CZYMŚ INNYM. Z RANA JAKAŚ ROZESPANA JESTEM;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2019, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przed inseminacja ,idziesz w 2\3 dniu cyklu pierwszy raz tak jak wlasnie dzis ,robisz hormony i zalezy czy doktor zadecyduje o inseminacji na Twoim naturalnyn cyklu czy stymymulowanym dzialacie ,jak stymulowany to nastepna wizyta po 4 dawce leku ,ktory zaczynasz brac w 3 dniu cyklu ,moze tez byc pierwsza kontrola po 5 dniach od pierwszej dawki i potem co dwa dni obserwacja jak pecherzyki rosna ,oznaczenie hormonow aby wyznaczyc moment podania Ovitrelee i ustalic termin inseminacji ,na naturalnym bez wspomagania to pewnie te wizyty ukladaja sie troche inaczej .

‹‹ 1585 1586 1587 1588 1589 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ