MedArt Poznań
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny wiem,że ten temat był już poruszany ale powiedzcie mi proszę czy jak jesteście na diecie bezglutenowej to jecie takie produkty na których pisze,że może zawierać gluten czy absolutnie tylko te które są oznaczone produkt bezglutenowy.Ja nigdy nie zwracałam na to uwagi a teraz A.B zalecił mi dietę i wczoraj byłam na pierwszych zakupach i jestem w szoku bo ten gluten jest nawet w takich produktach w których bym się zupełnie nie spodziewała.Czy wystarczy jak zamienie chleb,makarony itd.czy muszę odstawić wszystko ?nawet to co pisze,że może zawierać gluten
-
Lena 87 wrote:Dziewczyny wiem,że ten temat był już poruszany ale powiedzcie mi proszę czy jak jesteście na diecie bezglutenowej to jecie takie produkty na których pisze,że może zawierać gluten czy absolutnie tylko te które są oznaczone produkt bezglutenowy.Ja nigdy nie zwracałam na to uwagi a teraz A.B zalecił mi dietę i wczoraj byłam na pierwszych zakupach i jestem w szoku bo ten gluten jest nawet w takich produktach w których bym się zupełnie nie spodziewała.Czy wystarczy jak zamienie chleb,makarony itd.czy muszę odstawić wszystko ?nawet to co pisze,że może zawierać gluten
Dr A B dieta bezglutenowa 🙈🙈 On Mo mówił, że w to nie wierzy, sam je gluten i ma dzieci 🤷♀️🤷♀️ -
Kasia0490 wrote:Dr A B dieta bezglutenowa 🙈🙈 On Mo mówił, że w to nie wierzy, sam je gluten i ma dzieci 🤷♀️🤷♀️
Mi te mówił, że nie wierzy w skuteczność diety bezglutenowej, jeżeli nie ma celiaki, choroby, bo tutaj sprawa na sie inaczej.Synek - 35 +4 tc 24.11.2020. -
Nowanadzieja wrote:Mi te mówił, że nie wierzy w skuteczność diety bezglutenowej, jeżeli nie ma celiaki, choroby, bo tutaj sprawa na sie inaczej.
Byłam na kilku wizytach i też mówił, że jak nie ma celiaki to nie muszę trzymać diety bezglutenowej, ale jeżeli chce to mogę, natmiast osobiście nie zalecał bo nie było podstaw. -
Też byłam zdziwiona bo jak zaczęłam do niego chodzić to się pytałam o dietę bez glutenowa mi też mówił,że jak nie ma celiaki to nie trzeba.Teraz w związku z tym,że wszystkie zarodki się zatrzymaly to stwierdził,że mam przejść na dietę🤷♀️ja już sama się w tym gubię.Ja tam jakoś dam radę ale mąż ma zrobić badania i doktor powie czy On też.Oprocz tego mam brać jakieś leki na poprawę komórek ale chyba Panie z rejestracji o mnie zapomniały bo miały przesłać recepty ale cisza jutro zadzwonie
-
Lena 87 wrote:Też byłam zdziwiona bo jak zaczęłam do niego chodzić to się pytałam o dietę bez glutenowa mi też mówił,że jak nie ma celiaki to nie trzeba.Teraz w związku z tym,że wszystkie zarodki się zatrzymaly to stwierdził,że mam przejść na dietę🤷♀️ja już sama się w tym gubię.Ja tam jakoś dam radę ale mąż ma zrobić badania i doktor powie czy On też.Oprocz tego mam brać jakieś leki na poprawę komórek ale chyba Panie z rejestracji o mnie zapomniały bo miały przesłać recepty ale cisza jutro zadzwonie
U nas też na 6 zapłodnień, 4 dotrwały do 3 doby. Po 4 dobie zaczęły spowalniać i finalnie do 6 doby dotrwał 1, który jak się później okazało jest chory genetycznie. Przy kolejnej procedurze dodatkowo zastosowano MACs i wyglądało to lepiej, gdyż przetrwały 3 zarodki i finalnie 2 były zdrowe. Z mojej strony oczywiście non stop- dieta bezglutenowa, zdrowe odżywianie, zero słodyczy, suplementy na poprawę jakości komorek. Mąż też suplementy. Fragmentacja DNA plemników przed 1 procedurą była w miarę ok, chyba około 17%. Mimo to zarodki nie przetrwały. Nic nie zmieniliśmy, a po zastosowaniu MACsa zarodki były dużo lepsze. -
Lena 87 wrote:Też byłam zdziwiona bo jak zaczęłam do niego chodzić to się pytałam o dietę bez glutenowa mi też mówił,że jak nie ma celiaki to nie trzeba.Teraz w związku z tym,że wszystkie zarodki się zatrzymaly to stwierdził,że mam przejść na dietę🤷♀️ja już sama się w tym gubię.Ja tam jakoś dam radę ale mąż ma zrobić badania i doktor powie czy On też.Oprocz tego mam brać jakieś leki na poprawę komórek ale chyba Panie z rejestracji o mnie zapomniały bo miały przesłać recepty ale cisza jutro zadzwonie
Ja coraz bardziej SIE gubię wtym co mówi dr A B kiedyś jak się Go pytałam czy można poprawić jakoś komórek to odpowiedział krótko, NIE NIE MOŻNA 🤷♀️Synek - 35 +4 tc 24.11.2020. -
Nowa9090 wrote:U nas też na 6 zapłodnień, 4 dotrwały do 3 doby. Po 4 dobie zaczęły spowalniać i finalnie do 6 doby dotrwał 1, który jak się później okazało jest chory genetycznie. Przy kolejnej procedurze dodatkowo zastosowano MACs i wyglądało to lepiej, gdyż przetrwały 3 zarodki i finalnie 2 były zdrowe. Z mojej strony oczywiście non stop- dieta bezglutenowa, zdrowe odżywianie, zero słodyczy, suplementy na poprawę jakości komorek. Mąż też suplementy. Fragmentacja DNA plemników przed 1 procedurą była w miarę ok, chyba około 17%. Mimo to zarodki nie przetrwały. Nic nie zmieniliśmy, a po zastosowaniu MACsa zarodki były dużo lepsze.
Dziękuję Ci za ten wpis trochę podnioslas mnie na duchu😘teraz też będziemy stosować tego MAKsa.Mam nadzieję,że będą efekty -
Miśka01 wrote:U nas zawsze komórki wszystkie się zapładniaja , ale genetycznie zawsze tylko jeden zarodek ok. Myślicie , że MACS coś pomoże? Nigdy nikt nie badał szczegółowo plemników. Ja myślałam , że to przez moje uszkodzenia genów są takie zarodki.
Ciężko odpowiedzieć wprost czy pomoże, ale może warto pogadać o tym z dr? Co o tym myśli w waszym kontekście? U nas leczenie było takie samo (elonva + puregon), procedury miesiąc po miesiącu. Różnica to tylko MACS przy którym były lepsze efekty. Ale wiadomo każdy przypadek inny. Piszę o tym bo może taka informacja będzie pomocna -
nick nieaktualnyNowa9090 wrote:Ciężko odpowiedzieć wprost czy pomoże, ale może warto pogadać o tym z dr? Co o tym myśli w waszym kontekście? U nas leczenie było takie samo (elonva + puregon), procedury miesiąc po miesiącu. Różnica to tylko MACS przy którym były lepsze efekty. Ale wiadomo każdy przypadek inny. Piszę o tym bo może taka informacja będzie pomocna
Ile kosztuje MACS? -
Dziewczyny która jest bardziej doinformowana dostałam takiego smsa od dr K:
"Zamrozilismy dwie blastocysty po uprzednim pobraniu materiału do badania genetycznego.
Blastocysty klas 5.1.1 (5AA) i 5.2.1 (5BA).
Jeszcze dwa zarodki mamy w obserwacji"
Docztałam że dobrej klasy są zarodki ale czy na pewno? Czekam jeszcze na wyniki NGSa
Dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi 😊Zielona_, Lili❤️, Lena 87, Kasian lubią tę wiadomość
-
Paolita, super!!! Może będą 4 maluszki
trzymam kciuki.
Ja znalazłam taki opis klasyfikacji zarodków, najbardziej dla mnie zrozumiały:
Ocena stadium rozwoju blastocysty:
1 = EB – early blastocyst, wczesna blastocysta – jest to etap pierwszy formowania blastocysty, kiedy widoczne są komórki o kształcie półksiężyców, które później rozwiną się w warstwę komórek zewnętrznych. Wczesna blastocysta oceniana jest w skali jakości 1-4 (zob. poniżej Ocena dla wczesnych blastocyst).
2 – blastocysta, której jama (blastocel) zajmuje poniżej połowy objętości blastocysty
3 – blastocysta, której jama zajmuje powyżej połowy objętości blastocysty
4 – pełna blastocysta, w której jama zajmuje powyżej połowy objętości blastocysty oraz osłonka zaczyna robić się cieńsza
5 – blastocysta wylęgająca się (hatchingująca), która przebiła osłonkę i część komórek wydostaje się poza osłonkę przejrzystą
6 – blastocysta w pełni wylęgnięta z osłonki
Ocena jakości węzła zarodkowego, czyli embrioblastu:
A – duża ilość ciasno upakowanych komórek
B – duża ilość komórek lużno ze sobą połączonych
C – Kilka komórek połączonych razem
Ocena jakości trofektodermy:
A – dużo komórek tworzących spójną warstwę
B – komórki tworzące luźną warstwę
C – kilka dużych luźnych komórek połączonych razemPaolita, Kasian lubią tę wiadomość
Starania od 05.2019
Od 07.2020 w MedArt Poznań
Kwalifikacja do in vitro
Dieta bezglutenowa, podwyższone hormony tarczycy, reszta wyników w normie
Mąż - kryptozoospermia
10.2020 - rozpoczęcie podejścia do pierwszej procedury IFV
AMH - 6,95
Punkcja 21 grudnia 2020 - pobrano 14 komórek
Zamrożono 4x ❄️❄️❄️❄️ - po badaniu NGS 1 poprawny genetycznie (6AA)
----> Walka z za małym endo
03.2021 histeroskopia, scratching -> wynik idealny, wyznaczone okno implantacyjne
21.04.2021 transfer na naturalnym -
Zielona_ wrote:Paolita, super!!! Może będą 4 maluszki
trzymam kciuki.
Ja znalazłam taki opis klasyfikacji zarodków, najbardziej dla mnie zrozumiały:
Ocena stadium rozwoju blastocysty:
1 = EB – early blastocyst, wczesna blastocysta – jest to etap pierwszy formowania blastocysty, kiedy widoczne są komórki o kształcie półksiężyców, które później rozwiną się w warstwę komórek zewnętrznych. Wczesna blastocysta oceniana jest w skali jakości 1-4 (zob. poniżej Ocena dla wczesnych blastocyst).
2 – blastocysta, której jama (blastocel) zajmuje poniżej połowy objętości blastocysty
3 – blastocysta, której jama zajmuje powyżej połowy objętości blastocysty
4 – pełna blastocysta, w której jama zajmuje powyżej połowy objętości blastocysty oraz osłonka zaczyna robić się cieńsza
5 – blastocysta wylęgająca się (hatchingująca), która przebiła osłonkę i część komórek wydostaje się poza osłonkę przejrzystą
6 – blastocysta w pełni wylęgnięta z osłonki
Ocena jakości węzła zarodkowego, czyli embrioblastu:
A – duża ilość ciasno upakowanych komórek
B – duża ilość komórek lużno ze sobą połączonych
C – Kilka komórek połączonych razem
Ocena jakości trofektodermy:
A – dużo komórek tworzących spójną warstwę
B – komórki tworzące luźną warstwę
C – kilka dużych luźnych komórek połączonych razem
Dzięki 😉 też właśnie tak czytałam ale może coś więcej mi powiecie jeszcze 😝😉