WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną MedArt Poznań
Odpowiedz

MedArt Poznań

Oceń ten wątek:
  • Kadetka Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2018, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kornelkornel wrote:
    Nie zawsze zdrowy zarodek daje ciąże, Kimczi wie o tym najlepiej...
    My badaliśmy 2 razy i na całe szczęście zbadaliśmy bo przy pierwszej procedurze zostałby mi podany zarodek z Zespołem Downa albo Edwardsa. Przepraszam za ironię, ale genetycy siedzą i losują sobie zarodki w które mają wszczepić choroby żebyśmy robili następne procedury z badaniami genetycznymi ? :D

Więc właśnie.. czy jest sens badać zarodki skoro i tak nie daje nam to żadnej pewności?

Mieliście jakieś zalecenia do badania genetycznego zarodków? Zespół Downa czy choroba Edwardsa nie biorą się z nikad... Nie było obciążenia w rodzinie Twojej/partnera? To wszystko trzeba wziąć pod uwagę, dlatego pytałam Dali czy mają wskazania do tego typu badania..

Uważam, że Twoja ironia była niepotrzebna.. oczywistym jest, że każdy podejmę decyzję w gronie własnym .. z oartnerem +ew. Lekarzem /embriologiem... Ale rozmawiać powinnysmy na ten temat ograniczając się do rzeczowych faktów... Nie twierdzę że ktoś wczczepia choroby w zarodki.. ale wierzysz w 100% w to co powiedzieli Ci o rzekomej chorobie Twoich zarodków....?

Takie badania (bez wskazań medycznych) to już trochę jak zabawa w Boga..

Najszczęśliwsza podwójna mama na całym świecie :)

POF, Hashimoto,
    MTHFR C677T nieprawidlowa heterozygota CT
    PAI-1 nieprawidłowa heterozygota 4G/5G
    po leczeniu immunosupresyjnym
    I ET :(:(
    II ET szczęśliwy :) :)
  • juhaska Przyjaciółka

Wysłany: 21 lipca 2018, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda2017 wrote:
    16 jajeczek ale nie wiem ile jest dojrzałych komórek i ile będą zapladniac. Jutro mam pisać do dr to się dowiem.
    A czuje się Ok. Tym razem nie dali mi kroplówki, jedną tabletkę dostałam.
    Endo się zmniejszyło do około 7mm i transfer pod znakiem zapytania. We środę mam być na usg a do tego czasu prolutex i acard
    Trzymam kciuki za jak największą gromadę

Ruda2017 lubi tę wiadomość

• kornelkornel Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2018, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kadetka wrote:
    Więc właśnie.. czy jest sens badać zarodki skoro i tak nie daje nam to żadnej pewności?

Mieliście jakieś zalecenia do badania genetycznego zarodków? Zespół Downa czy choroba Edwardsa nie biorą się z nikad... Nie było obciążenia w rodzinie Twojej/partnera? To wszystko trzeba wziąć pod uwagę, dlatego pytałam Dali czy mają wskazania do tego typu badania..

Uważam, że Twoja ironia była niepotrzebna.. oczywistym jest, że każdy podejmę decyzję w gronie własnym .. z oartnerem +ew. Lekarzem /embriologiem... Ale rozmawiać powinnysmy na ten temat ograniczając się do rzeczowych faktów... Nie twierdzę że ktoś wczczepia choroby w zarodki.. ale wierzysz w 100% w to co powiedzieli Ci o rzekomej chorobie Twoich zarodków....?

Takie badania (bez wskazań medycznych) to już trochę jak zabawa w Boga..

Tak u nas wskazaniem do badania był wiek mojego partnera i kiepskie wyniki nasienia reszty komentować nie będę ;)

Kadetka lubi tę wiadomość

klz9krhmyflvohw4.png
  • Jasiaaa Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2018, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepraszm, ze wcinam się w wątek.
    Mam pytanko, czy któraś z Was ma Amh poniżej 2? Jak stymulowałyście sie Puregonem? Ile miałyście pęcherzyków i ostatecznie dobrych komórek?

Ruda, kciuki zaciśnięte.

l22nej28tcppkg68.png
  • Nowa38 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2018, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze może ktoś się jeszcze wypowie o badaniach genetycznych, bo my znowu chcemy badać i teraz zaczęłam się zastanawiać...U nas na 3 zarodki 1 był zdrowy. I teraz mam dylemat...
    Ruda, trzymam kciuki za jak największą ilość zarodków:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 lipca 2018, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My badaliśmy. Na 6 zarodków 4 były dobre. 2 zarodki uszkodzone chłopiec z taka wada ze najprawdopodobniej nie doszło by do zagnieżdżenia, i z tego nie rodzą się dzieci. Czytałam ze ciąże trwają maksymalnie do 3 trymestru. Dziewczynka z zespołem turnera. U mnie w rodzinie nie ma chorych dzieci i u męża tez nie. Poprostu na ileś zarodków zawsze trafia się te chore. Dr K mówiła ze jeszcze się nie zdarzyło zeby ktosc badał 6 i wszystkie były zdrowe. Jeśli chodzi o uszkodzeńie zarodków przy ngs to tez podobno bardzo zadka sprawa. Ja nie miałam tego strachu i powiem więcej jestem bardzo zadowolona ze zdecydowaliśmy się na badanie. Bo po pierwsze ta dziewczynka moglab6 się urodzić chora. Po drugie to udało się po jednej punkcji, drugim transferze. Dr K powiedziała na samym wstępie że jak zarodek zdrowy a transfer nie wyjdzie to wiemy ze przyczyna nie powodzenia tkwi we mnie i będziemy szukali. U mnie wystarczyło zmiana z cyklu sztucznego na naturalny i badańia Endō. Okazało się ze moje Endō było 1 dzień młodsze od cylku jajnikowego i zarodek został mi podany odpowiednio.

kornelkornel lubi tę wiadomość

• Dalia90 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2018, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My chyba pozostaniemy przy naszych ustaleniach i przebadamy. Zwłaszcza, że nasienie jest bardzo kiepskie, a na badanie mamy fundusze.
    Ruda, trzymam mocno kciuki!:)

9 V 2019 - transfer 5.1.1 NGS 🍀 7dpt beta 67 🥰
    5t5d - mamy serduszko 😍 🙏
    ❄️❄️❄️
    12.2019 - 👧🏼 ❤️❤️❤️
  • Kimczi Koleżanka

Wysłany: 21 lipca 2018, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa38 wrote:
    Kurcze może ktoś się jeszcze wypowie o badaniach genetycznych, bo my znowu chcemy badać i teraz zaczęłam się zastanawiać...U nas na 3 zarodki 1 był zdrowy. I teraz mam dylemat...
    Ruda, trzymam kciuki za jak największą ilość zarodków:)
    U mnie mimo że nie przyjęły się badane zarodki , to nie żałuje i będę badać następne . Przebadaliśmy w sumie 9 zarodków i 4 były zdrowe . Jakbym miała transfer każdego z tych 9 to bym pewnie dwa lata czasu straciła niepotrzebnie o stresie nie wspominając. Nie wiem jak u was ale u mnie idzie tygodniowo 700 zł na leki po transferze doliczyć wizyty , to i tak to badanie mi się zwraca . Nikogo nie namawiam , ale takie jest moje zdanie .

• Kimczi Koleżanka

Wysłany: 21 lipca 2018, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anakonda wrote:
    Ja co prawda miałam we wrześniu tamtego roku ale pamiętam że byłam pod koniec sierpnia i miałam jakoś 12 września bo tak mi cykl wypadł. Ale jak jest teraz nie mam pojęcia. Choć jeśli koleżanka ma zamiar zabrać ostatni zarodek i po nim ewentualnie zrobić to może się zapisać i czas do it będzie leciał.
    Dziewczyny a jak miałam na polnej robione sono hsg i potem w med art dr Ż tez mi robił coś takiego , to to nie wystarczy ? Na tym badaniu chyba widać jak wyglada endometrium ? Czy chodzi o to żeby pobrać próbkę do badania histopatologicznego ?

• Dalia90 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2018, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jeszcze jedno pytanie. Biorę Puregon, dawkę 300. W fiolce jest 600, więc starcza na dwa razy. Wszystko podawałam zgodnie z instrukcją, sprawdzałam po 5 razy. Po wyciągnięciu fiolki okazało się, że trochę leku zostało. Może tak być? Pisałam do Ż i nie odpisał.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2018, 18:11

❄️❄️❄️
    12.2019 - 👧🏼 ❤️❤️❤️
  • juhaska Przyjaciółka

Wysłany: 21 lipca 2018, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kimczi wrote:
    Dziewczyny a jak miałam na polnej robione sono hsg i potem w med art dr Ż tez mi robił coś takiego , to to nie wystarczy ? Na tym badaniu chyba widać jak wyglada endometrium ? Czy chodzi o to żeby pobrać próbkę do badania histopatologicznego ?
    W sono nie idzie stwierdzić czy jest endometrium polipowate lub czy jest zapalenie endometrium

• juhaska Przyjaciółka

Wysłany: 21 lipca 2018, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dalia90 wrote:
    Dziewczyny, jeszcze jedno pytanie. Biorę Puregon, dawkę 300. W fiolce jest 600, więc starcza na dwa razy. Wszystko podawałam zgodnie z instrukcją, sprawdzałam po 5 razy. Po wyciągnięciu fiolki okazało się, że trochę leku zostało. Może tak być? Pisałam do Ż i nie odpisał.
    W fiolce jest dokładnie 720
    Wie by zaoszczędzić możesz 3 dawkę podać sobie jeszcze z tej na 120
    Jednak Bręborowicz to inna bajka
    A swoją drogą jakie masz AMH że aż taka dawka Puregonu?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2018, 18:26

• Dalia90 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2018, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam fiolkę, w której jest 600 jednostek. Ja biorę 300, czyli dwie dawki z jednej fiolki. No i trochę leku zostało.
    Amh 2,51.

❄️❄️❄️
    12.2019 - 👧🏼 ❤️❤️❤️
  • Nowa38 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2018, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dalia90 wrote:
    Dalia,tam jest trochę więcej leku, nie równe 600

Dalia90 lubi tę wiadomość

• Nowa38 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2018, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juhaska, ja mam amh ponad 6 i też miałam dawkę puregonu 300.

• Dalia90 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2018, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa38 wrote:
    Dalia,tam jest trochę więcej leku, nie równe 600
    Dzięki kochana :*

Nowa38 lubi tę wiadomość

❄️❄️❄️
    12.2019 - 👧🏼 ❤️❤️❤️
  • Kimczi Koleżanka

Wysłany: 21 lipca 2018, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juhaska wrote:
    W sono nie idzie stwierdzić czy jest endometrium polipowate lub czy jest zapalenie endometrium
    Ok , dzięki za info

• gabrysia111 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2018, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kimczi, polipowate endo widać tylko pod mikroskopem

l22ntv73m8tqf2yc.png
  • Ruda2017 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2018, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dalia ja tez mialam 600j i Ż kazał wstrzykiwać 350j na raz bo w fiolce jest zawsze 100j więcej.

Od VIII 2017 MedArt
    I ivf grudzień 2017
    4.03.18 crio cb ; 3.04.18 crio 2 x 4AA cb
    II ivf lipiec 2018 r.
    26.07 5AA cb ;23.12 crio 3AA cb;
    6.03.19 crio 2x 4AA 7dpt-beta 24, 8dpt-beta 29, 12dpt-beta 9 -> cb
    14.06.19 2x3AA 7dpt-beta 73, 10dpt - beta 339, 12dpt-beta 736, 14dpt-beta 1613, 18dpt-beta 8010.
    22dpt mamy dwa bijące serduszka ❤❤
    4.02.2020 R&P 👨‍👩‍👦‍👦

2❄️❄️
  • juhaska Przyjaciółka

Wysłany: 21 lipca 2018, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda2017 wrote:
    Dalia ja tez mialam 600j i Ż kazał wstrzykiwać 350j na raz bo w fiolce jest zawsze 100j więcej.
    W fiolce jest dokładnie 720 ;)
    Serio sprawdzałam ;)

‹‹ 914 915 916 917 918 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ