MedArt Poznań
-
WIADOMOŚĆ
-
kornelkornel wrote:Nie zawsze zdrowy zarodek daje ciąże, Kimczi wie o tym najlepiej...
My badaliśmy 2 razy i na całe szczęście zbadaliśmy bo przy pierwszej procedurze zostałby mi podany zarodek z Zespołem Downa albo Edwardsa. Przepraszam za ironię, ale genetycy siedzą i losują sobie zarodki w które mają wszczepić choroby żebyśmy robili następne procedury z badaniami genetycznymi ?
Więc właśnie.. czy jest sens badać zarodki skoro i tak nie daje nam to żadnej pewności?
Mieliście jakieś zalecenia do badania genetycznego zarodków? Zespół Downa czy choroba Edwardsa nie biorą się z nikad... Nie było obciążenia w rodzinie Twojej/partnera? To wszystko trzeba wziąć pod uwagę, dlatego pytałam Dali czy mają wskazania do tego typu badania..
Uważam, że Twoja ironia była niepotrzebna.. oczywistym jest, że każdy podejmę decyzję w gronie własnym .. z oartnerem +ew. Lekarzem /embriologiem... Ale rozmawiać powinnysmy na ten temat ograniczając się do rzeczowych faktów... Nie twierdzę że ktoś wczczepia choroby w zarodki.. ale wierzysz w 100% w to co powiedzieli Ci o rzekomej chorobie Twoich zarodków....?
Takie badania (bez wskazań medycznych) to już trochę jak zabawa w Boga..Najszczęśliwsza podwójna mama na całym świecie
POF, Hashimoto,
MTHFR C677T nieprawidlowa heterozygota CT
PAI-1 nieprawidłowa heterozygota 4G/5G
po leczeniu immunosupresyjnym
I ET
II ET szczęśliwy -
Ruda2017 wrote:16 jajeczek ale nie wiem ile jest dojrzałych komórek i ile będą zapladniac. Jutro mam pisać do dr to się dowiem.
A czuje się Ok. Tym razem nie dali mi kroplówki, jedną tabletkę dostałam.
Endo się zmniejszyło do około 7mm i transfer pod znakiem zapytania. We środę mam być na usg a do tego czasu prolutex i acardRuda2017 lubi tę wiadomość
-
Kadetka wrote:Więc właśnie.. czy jest sens badać zarodki skoro i tak nie daje nam to żadnej pewności?
Mieliście jakieś zalecenia do badania genetycznego zarodków? Zespół Downa czy choroba Edwardsa nie biorą się z nikad... Nie było obciążenia w rodzinie Twojej/partnera? To wszystko trzeba wziąć pod uwagę, dlatego pytałam Dali czy mają wskazania do tego typu badania..
Uważam, że Twoja ironia była niepotrzebna.. oczywistym jest, że każdy podejmę decyzję w gronie własnym .. z oartnerem +ew. Lekarzem /embriologiem... Ale rozmawiać powinnysmy na ten temat ograniczając się do rzeczowych faktów... Nie twierdzę że ktoś wczczepia choroby w zarodki.. ale wierzysz w 100% w to co powiedzieli Ci o rzekomej chorobie Twoich zarodków....?
Takie badania (bez wskazań medycznych) to już trochę jak zabawa w Boga..
Tak u nas wskazaniem do badania był wiek mojego partnera i kiepskie wyniki nasienia reszty komentować nie będęKadetka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMy badaliśmy. Na 6 zarodków 4 były dobre. 2 zarodki uszkodzone chłopiec z taka wada ze najprawdopodobniej nie doszło by do zagnieżdżenia, i z tego nie rodzą się dzieci. Czytałam ze ciąże trwają maksymalnie do 3 trymestru. Dziewczynka z zespołem turnera. U mnie w rodzinie nie ma chorych dzieci i u męża tez nie. Poprostu na ileś zarodków zawsze trafia się te chore. Dr K mówiła ze jeszcze się nie zdarzyło zeby ktosc badał 6 i wszystkie były zdrowe. Jeśli chodzi o uszkodzeńie zarodków przy ngs to tez podobno bardzo zadka sprawa. Ja nie miałam tego strachu i powiem więcej jestem bardzo zadowolona ze zdecydowaliśmy się na badanie. Bo po pierwsze ta dziewczynka moglab6 się urodzić chora. Po drugie to udało się po jednej punkcji, drugim transferze. Dr K powiedziała na samym wstępie że jak zarodek zdrowy a transfer nie wyjdzie to wiemy ze przyczyna nie powodzenia tkwi we mnie i będziemy szukali. U mnie wystarczyło zmiana z cyklu sztucznego na naturalny i badańia Endō. Okazało się ze moje Endō było 1 dzień młodsze od cylku jajnikowego i zarodek został mi podany odpowiednio.
kornelkornel lubi tę wiadomość
-
My chyba pozostaniemy przy naszych ustaleniach i przebadamy. Zwłaszcza, że nasienie jest bardzo kiepskie, a na badanie mamy fundusze.
Ruda, trzymam mocno kciuki!9 V 2019 - transfer 5.1.1 NGS 🍀 7dpt beta 67 🥰
5t5d - mamy serduszko 😍 🙏
❄️❄️❄️
12.2019 - 👧🏼 ❤️❤️❤️ -
Nowa38 wrote:Kurcze może ktoś się jeszcze wypowie o badaniach genetycznych, bo my znowu chcemy badać i teraz zaczęłam się zastanawiać...U nas na 3 zarodki 1 był zdrowy. I teraz mam dylemat...
Ruda, trzymam kciuki za jak największą ilość zarodków:) -
anakonda wrote:Ja co prawda miałam we wrześniu tamtego roku ale pamiętam że byłam pod koniec sierpnia i miałam jakoś 12 września bo tak mi cykl wypadł. Ale jak jest teraz nie mam pojęcia. Choć jeśli koleżanka ma zamiar zabrać ostatni zarodek i po nim ewentualnie zrobić to może się zapisać i czas do it będzie leciał.
-
Dziewczyny, jeszcze jedno pytanie. Biorę Puregon, dawkę 300. W fiolce jest 600, więc starcza na dwa razy. Wszystko podawałam zgodnie z instrukcją, sprawdzałam po 5 razy. Po wyciągnięciu fiolki okazało się, że trochę leku zostało. Może tak być? Pisałam do Ż i nie odpisał.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2018, 18:11
9 V 2019 - transfer 5.1.1 NGS 🍀 7dpt beta 67 🥰
5t5d - mamy serduszko 😍 🙏
❄️❄️❄️
12.2019 - 👧🏼 ❤️❤️❤️ -
Kimczi wrote:Dziewczyny a jak miałam na polnej robione sono hsg i potem w med art dr Ż tez mi robił coś takiego , to to nie wystarczy ? Na tym badaniu chyba widać jak wyglada endometrium ? Czy chodzi o to żeby pobrać próbkę do badania histopatologicznego ?
-
Dalia90 wrote:Dziewczyny, jeszcze jedno pytanie. Biorę Puregon, dawkę 300. W fiolce jest 600, więc starcza na dwa razy. Wszystko podawałam zgodnie z instrukcją, sprawdzałam po 5 razy. Po wyciągnięciu fiolki okazało się, że trochę leku zostało. Może tak być? Pisałam do Ż i nie odpisał.
Wie by zaoszczędzić możesz 3 dawkę podać sobie jeszcze z tej na 120
Jednak Bręborowicz to inna bajka
A swoją drogą jakie masz AMH że aż taka dawka Puregonu?Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2018, 18:26
-
Dalia90 wrote:Dziewczyny, jeszcze jedno pytanie. Biorę Puregon, dawkę 300. W fiolce jest 600, więc starcza na dwa razy. Wszystko podawałam zgodnie z instrukcją, sprawdzałam po 5 razy. Po wyciągnięciu fiolki okazało się, że trochę leku zostało. Może tak być? Pisałam do Ż i nie odpisał.
Dalia90 lubi tę wiadomość
-
Dalia ja tez mialam 600j i Ż kazał wstrzykiwać 350j na raz bo w fiolce jest zawsze 100j więcej.
Od VIII 2017 MedArt
I ivf grudzień 2017
4.03.18 crio cb ; 3.04.18 crio 2 x 4AA cb
II ivf lipiec 2018 r.
26.07 5AA cb ;23.12 crio 3AA cb;
6.03.19 crio 2x 4AA 7dpt-beta 24, 8dpt-beta 29, 12dpt-beta 9 -> cb
14.06.19 2x3AA 7dpt-beta 73, 10dpt - beta 339, 12dpt-beta 736, 14dpt-beta 1613, 18dpt-beta 8010.
22dpt mamy dwa bijące serduszka ❤❤
4.02.2020 R&P 👨👩👦👦
2❄️❄️