X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną MTHFR - mutacje
Odpowiedz

MTHFR - mutacje

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2017, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    StaraczkaNika kojarzę ten suplement ale nie zazywalam. Wydaje się być w porządku :) Jesli nie będziesz miała mutacji Pai i nie będziesz brała nic o.zakrzepowego to ok, bo w składzie jest też witamina K1, której się przy takich lekach nie powinno brać.
    Tak czy inaczej suplementowalabym więcej inozytolu z choliną jeśli masz pcos i Wit.D3+K2 np.w kroplach. Badalas poziom D3?
    Ja inozytol z choliną kupiłam właśnie z now foods

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2017, 11:04

summer86 lubi tę wiadomość

• StaraczkaNika Autorytet

Wysłany: 28 października 2017, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina, dzięki za odpowiedź. Teraz wyjadam resztki fertilova, bo cholerstwo drogie i szkoda mi wywalić. Nie mogę znaleźć żadnego leku, gdzie myo i d-chiro inozytol nie byłyby połączone z jakimiś nieodpowiednimi wiaminami, niedługo zamówię pewnie czysty myo albo ten z choliną, ale chyba wolałabym dorwać gdzieć DCI, bo u mnie te wszystkie inofemy/foliki myovariany itd jakoś słabo działają. Z zamówieniem Eve wstrzymam się do wyników jakie konkretnie mam mutacje, bo nie koniecznie tylko te, które mam w rodzinie ( taka niespodzianka, jak się zaczęłam pytać). Witaminy D nie badałam, bo łykam codziennie, a do tego tran, chyba powinna być na poziomie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2017, 22:59

4 lata starań (PCOS, IO, mutacje - lekka trombofilia, hiperprolaktynemia, ANA++, leniwy mąż);
    [*] 01.2018 - córeczka
    uM80p1.png
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 29 października 2017, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina, masz ogromną wiedzę jeśli chodzi o suplementację czy mutacjach. Dziękuję, że nas wszystkie tu wspierasz <3

Selina, StaraczkaNika, Jastin76 lubią tę wiadomość

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2017, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    summer86 wrote:
    Selina, masz ogromną wiedzę jeśli chodzi o suplementację czy mutacjach. Dziękuję, że nas wszystkie tu wspierasz <3
    To tylko i wyłącznie dzięki edukacji na grupie na fb o Mthfr :) Przeczytałam sporo artykułów no i wypowiedzi specjalistów tam są b.pomocne.
    Tak sobie myślę, że mogłabym być jakimś pomocnikiem lekarza w takich sprawach już hahaha ;) niektórzy w ogóle nie wiedzą co to są za mutacje i co się powinno podawać

Jastin76, summer86 lubią tę wiadomość

Wysłany: 29 października 2017, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina wrote:
    To tylko i wyłącznie dzięki edukacji na grupie na fb o Mthfr :) Przeczytałam sporo artykułów no i wypowiedzi specjalistów tam są b.pomocne.
    Tak sobie myślę, że mogłabym być jakimś pomocnikiem lekarza w takich sprawach już hahaha ;) niektórzy w ogóle nie wiedzą co to są za mutacje i co się powinno podawać
    Tym bardziej Cię, Selina, podziwiam, bo też się zapisalam do mthfr polska, i tak ciężko mi się przedrzeć przez wiecznie te same pytania i historie, posty "mam mutacje taką, co teraz robić? Niech mi ktoś interpretuje wyniki i wylicza co i kiedy zażywać. Jestem załamana i płaczę" grrrr! Nie mogę tam znnaleźć konkretów. Narazie przecztałam cały ten wątek i czytam o immunologii na bocianie i tutaj, nawet robię notatki. Jak się jeszcze parę tygodni podokształcam, to możemy razem założyć bloga, będziemy 5 razy lepsze w te klocki niż Ania z towśrodku

4 lata starań (PCOS, IO, mutacje - lekka trombofilia, hiperprolaktynemia, ANA++, leniwy mąż);
    [*] 01.2018 - córeczka
    uM80p1.png
  • sylwia80 Autorytet

Wysłany: 29 października 2017, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraczka, mam też pco, IO i na do dodatek nie nie mogę brać metforminy, dodatkowo homo 1298 mthfr i doskonale Cię rozumiem,że błądzisz bo często jedno wyklucza drugie. Jak nie widziałam o mthfr piłam inofem, odstawiłam, bo mam zwykły kwas foliowy. Kupiłam sam inozytol. Biorę b complex bd best co drugi dzień i folate 400 mcg Swansona. D3 w kroplach.
    Badam systematycznie homocysteinę, b12, kwas foliowy.

Ostatnio odkryłam prosugar, ale czy zadziała tego nie wiem, to w zastępstwie metforminy. Brałam już berberynę, liść oliwny i wiele innych rzeczy.

Zbadaj jeszcze żelazo i ferrytynę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2017, 15:40

MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.

Wysłany: 29 października 2017, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia80 wrote:
    Staraczka, mam też pco, IO i na do dodatek nie nie mogę brać metforminy, dodatkowo homo 1298 mthfr i doskonale Cię rozumiem,że błądzisz bo często jedno wyklucza drugie. Jak nie widziałam o mthfr piłam inofem, odstawiłam, bo mam zwykły kwas foliowy. Kupiłam sam inozytol. Biorę b complex bd best co drugi dzień i folate 400 mcg Swansona. D3 w kroplach.
    Badam systematycznie homocysteinę, b12, kwas foliowy.

Ostatnio odkryłam prosugar, ale czy zadziała tego nie wiem, to w zastępstwie metforminy. Brałam już berberynę, liść oliwny i wiele innych rzeczy.

Zbadaj jeszcze żelazo i ferrytynę.
    Ja zastanawiam się, czy nie zacząć brać n-acetyl-l-cysteiny (NAC) albo już rozłożonej wersji czyli L-glutationu jako substytutu metforminy. Muszę jeszcze doczytać, ale wstępnie mi to pasuje - nac jest polecany przy zaburzeniach metylacji, w przeciwieństwie do mety dobrze współgra z inozytolem, a badania wykazują, że jest tylko odrobinę sĺabszy w poprawianiu owulacji niż meta, a przecież inozytol też jeszcze poprawi sytuację, skoro nie będzie się zwalczać z metą. Niby fajnie, ale trochę mam stracha, żeby zażywać substancje z osuedlowego sklepiku z odżywkami dla karków i dresów. Może poszukam jakiejś aptecznej wersji w ładniejszym pudeĺku, wtedy łatwiej się zdecyduję. Mam dużo badań do zrobienia w 2 fazie cyklu, zaczekam i zbadam też żelazo i ferrytynę za jednym razem. Koniecznie pisz o swoich odkryciach i pomysłach, skoro jedziemy razem na tym samym wózku. No właśnie, bardzo mi przykro, że i Ciebie aż tyle plag dopadło

[*] 01.2018 - córeczka
    uM80p1.png

Wysłany: 29 października 2017, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.pcosnutrition.com/nac/
    https://www.hindawi.com/journals/ogi/2014/141020/
    Sylwia80, tu możesz poczytać o tym NACu.

[*] 01.2018 - córeczka
    uM80p1.png
  • Jastin76 Autorytet

Wysłany: 29 października 2017, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    summer86 wrote:

Tak tak tak !!! Podpisuje się pod tym !!! Dziekuje bardzo kochana ❤

marczolinio, Selina lubią tę wiadomość

• Jastin76 Autorytet

Wysłany: 29 października 2017, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina wrote:
    Jastin76 Solgar odradzam, przynajmniej jeśli chodzi o folian, z tego co zdążyłam zauważyć z opinii nie najlepiej działa.
    Ja przyjmuję B-Right z firmy Jarrow (tak jak w moim podpisie) i dodatkowo z tej samej firmy jeszcze Methafolin 400mcg, bo w B-Right jest go za mało i gin kazała brać więcej.
    Ja wybrałam ten akurat, bo niektórzy też piszą, że po Doctor's Best nie czują się najlepiej a to może być dlatego, że on zawiera sporą dawkę B12 a nie każdy będzie takiej potrzebował stąd może się brać złe samopoczucie.
    Oprócz tego kupiłam do zbicia homocysteiny (mam za wysoką) preparat TMG ze Swansona i od niedawna też łykam z Now Foods Choline&Inositol - również korzystne przy mutacjach a inozytol też jest dobry w trakcie starań, bo dobrze wpływa na gospodarkę hormonalną.
    Badałas sobie poziom homocysteiny, B12 i kwasu foliowego?
    Dodam, że ważna jest też suplementacja wit.D3+k2 (najlepiej k2mk7)

Zamówiłam wszystkie suplementy tak jak piszesz , pewnie we wtorek będą i zaczynam brać ... moze wreszcie coś zaskoczy bo sił coraz mniej :-(
    Nie badałam poziomu , zbadam. ..rozumiem ze z krwi ? Są jakieś przexiwskazania czy można brać równocześnie witaminy i badać poziom ?

• mokka Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2017, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co sądzicie o suplemencie Douglas Laboratories B Complex z Metafolin® przy mutacjach 677, 1298, PAI - wszystko hetero ?
    Trochę kosztuje i chciałabym poznać Wasze opinie? Może jest coś innego co szczególnie polecacie ?

mthfr 677 hetero, 1298 hetero, PAI hetero, brzydkie cytokiny 5 x IUI
    3 lata starań, 2x biochemiczna - maj 2017, styczeń 2018 :(
    atdcjw4zirwf79qi.png
  • lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2017, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mokka ja biorę Fully active b complex DOCTOR's BEST cene mają przystępniejszą :)
    Mam te same mutacje co Ty.

mokka lubi tę wiadomość

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • Jastin76 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2017, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina
    Dziś przyszła przesyłka mam :-) dziękuję ;)
    Pierwsze suplementy wzięłam ze śniadaniem .

Jeszcze się okazalo ze mam bakterie E-coli w moczu i znów antybiotyki ... nosz się normalnie wk bo się zastanawiam gdzie ja te baterie łapie :-/ :-\

• karolcia35 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2017, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny wy tu jesteście mega ekspertki, dzięki waszym wpisom zrobiłam badania, czekając na konsultacje u lekarza zerknijcie :)
    homocysteina 8,3 (5-12)
    białko c 110 (70-140)
    białko s 122 (63,5-149)
    kwas foliowy 19,58 (3,1-17,5)
    b12 397,6 (197-771)

niepokoi mnie kwas foliowy :(

AMH 0,54
    10.2014 IMSI 2 zarodki :( beta <0,1
    05.2015 brak oocytów
    03.2016 brak oocytów
    08.2016 IMSI 1 zarodek, ciąża pozamaciczna :(
    02.2017 IMSI 2 zarodki :( beta <0,1
    mlr 0%, I seria szczepień mlr 38% :)
    10.2017 IMSI 3 zarodki 01.2018 crio :( 03.2018 crio :( 09.2018 crio :(
    12.2018 IMSI 2 zarodki 2-dniowe 4b i 5b w oczekiwaniu na crio...
    NK 16,5%
    07.2019 crio 4b, 12 dpt - 99,8; 13 dpt - 185,6; 15 dpt - 825,6; 17 dpt - 2509; 21 dpt - 4942 :( ciąża ektopowa
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 listopada 2017, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jastin76 wrote:
    Selina
    Dziś przyszła przesyłka mam :-) dziękuję ;)
    Pierwsze suplementy wzięłam ze śniadaniem .

Jeszcze się okazalo ze mam bakterie E-coli w moczu i znów antybiotyki ... nosz się normalnie wk bo się zastanawiam gdzie ja te baterie łapie :-/ :-\
    Super :) pamiętaj żeby dużo wody pić przy tych suplach, bo kapsułki są spore a te witaminy się w wodzie rozpuszczają.
    Współczuję infekcji :/ ja się muszę przy antybiotykach poobstawiać 2ma probiotykami i jesc dużo kiszonek inaczej mnie łapie infekcja grzybicza :/

• sylwia80 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2017, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    StaraczkaNika wrote:
    http://www.pcosnutrition.com/nac/
    https://www.hindawi.com/journals/ogi/2014/141020/
    Sylwia80, tu możesz poczytać o tym NACu.

Kochana NAC znam i robię sobie kuracje nim. Teraz praktycznie wszystko odstawiłam bo moja watroba się zbuntowała i muszę to wszystko z hepatologiem omówić we wtorek.

MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • mokka Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2017, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,Wy wiecie wszystko. Jeszcze jedno pytanie. Jakiś konkretny inozytol+cholina ? Pliiiisss

atdcjw4zirwf79qi.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 listopada 2017, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mokka wrote:
    Dziewczyny,Wy wiecie wszystko. Jeszcze jedno pytanie. Jakiś konkretny inozytol+cholina ? Pliiiisss
    Napisałam w 1 poście na tej stronie nazwę...

mokka lubi tę wiadomość

Wysłany: 3 listopada 2017, 05:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia80 wrote:
    Kochana NAC znam i robię sobie kuracje nim. Teraz praktycznie wszystko odstawiłam bo moja watroba się zbuntowała i muszę to wszystko z hepatologiem omówić we wtorek.
    Daj proszę znacć, co powiedział. Zawsze to jakaś fachowa opinia, a nie artykulik w Internecie

[*] 01.2018 - córeczka
    uM80p1.png
  • mokka Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina wrote:
    Napisałam w 1 poście na tej stronie nazwę...

Dzięki Selina ! :) czy coś jeszcze mogę brac przy tych mutacjach oprócz B complex, masz duża widzę na temat supli Wiec pytam:)

atdcjw4zirwf79qi.png
‹‹ 109 110 111 112 113 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ