MTHFR - mutacje
-
WIADOMOŚĆ
-
lipcowka86 wrote:Ania dzieciątko napewno będzie miało:
PAI-1 homo
MTHFR C677T hetero lub homo bądź w ogóle
VR2 heteto
MTHFR A1298C hetero bądź w ogóle
Mogłam się gdzieś pomylićlipcowka86 lubi tę wiadomość
-
StaraczkaNika wrote:Daj proszę znacć, co powiedział. Zawsze to jakaś fachowa opinia, a nie artykulik w Internecie
Nie wiem tylko czy hepatolog będzie miał widzę, żeby zaproponować mi coś w zastępstwie metforminy ?Cholina, Inozytol, NAC, to moja inwencja twórcza:))))
Ty bierzesz metę ?MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3. -
mokka wrote:Dzięki Selina ! czy coś jeszcze mogę brac przy tych mutacjach oprócz B complex, masz duża widzę na temat supli Wiec pytam:)
Poczytaj sobie.
http://www.mthfr.pl/mthfr/mutacja-mthfr-zalecenia/MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3. -
sylwia80 wrote:Nie wiem tylko czy hepatolog będzie miał widzę, żeby zaproponować mi coś w zastępstwie metforminy ?Cholina, Inozytol, NAC, to moja inwencja twórcza:))))
Ty bierzesz metę ? -
Selina
Powiedz mi jeszcze ostatnia rzecz
Jak długo suplementowac. .. zakładając że zajde w ciaze to nadal suplementy brać czy przerwać ? Czy one mogą zaszkodzić ciąży czy raczej pomoc ?
To takie pytanie czysto teoretyczne bo @ nie mam 70 dni dziś lub jutro powinna się zjawić -
StaraczkaNika wrote:Brałam, ale przestałam, kiedy się dowiedziałam o mutacjach o tym, że meta wypłukuje witaminy z grupy B w tym kwas. A ja chcę się szybko nametylować/nafolianować w tym miesiącu, żeby w grudniu zacząć nowe starania, nie chcę, żeby mi się coś wypłukiwało. Listopad poświęciłam na hsg rtg, pożeranie witamin i pracę nad psychiką. Mam glukometr i sprawdzam, czy przy samej diecie i berberynie nie ma skoków insuliny - narazie wygląda to dobrze, glukoza godznę po posiłku to max 106. Od jutra zacznę też łykać NAC, bo teraz nie chciałam łykać dziwnych supli przed HSG. Poeksperymentuję jeszcze do połowy grudnia.
Rozumiem, ja Berberynę brałam, średnio na mnie działała. Nie mam problemów z dietą a mimo wszystko IO mam.
Jutro będę badała próby wątrobowe, to zrobię też glukozę i insulinę na czczo. W której Invikcie jesteś ?MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3. -
sylwia80 wrote:Rozumiem, ja Berberynę brałam, średnio na mnie działała. Nie mam problemów z dietą a mimo wszystko IO mam.
Jutro będę badała próby wątrobowe, to zrobię też glukozę i insulinę na czczo. W której Invikcie jesteś ?
IO niestety ciężko zwalczyć, ale najważniejsze, żeby nie było dużych skoków insuliny, bo to one podjudzają PCOS. Odkąd pilnuję diety, nie jem węglowodanów, to nie mam dużych wyrzutów insuliny, więc powinno być ok.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2017, 13:38
-
StaraczkaNika wrote:Brałam, ale przestałam, kiedy się dowiedziałam o mutacjach o tym, że meta wypłukuje witaminy z grupy B w tym kwas. A ja chcę się szybko nametylować/nafolianować w tym miesiącu, żeby w grudniu zacząć nowe starania, nie chcę, żeby mi się coś wypłukiwało. Listopad poświęciłam na hsg rtg, pożeranie witamin i pracę nad psychiką. Mam glukometr i sprawdzam, czy przy samej diecie i berberynie nie ma skoków insuliny - narazie wygląda to dobrze, glukoza godznę po posiłku to max 106. Od jutra zacznę też łykać NAC, bo teraz nie chciałam łykać dziwnych supli przed HSG. Poeksperymentuję jeszcze do połowy grudnia.
-
StaraczkaNika wrote:Gdańskiej. Ale postanowiłam zmienić, bo i IO i mutacje zdiagnozowałam sobie sama, mój gin nawet nie wspomniał, że mogłabym to sobie przebadać. Mam dość ciągnięcia go za rączkę. Ten cykl odpuszczam - żadnych monitoringów i hormonów, a jeśli okaże się, że kwas foliowy i homocysteina są ok, to zapiszę się do innego lekarza. A Ty gdzie się leczysz?
Doskonale Cię rozumiem, też MTHFR sama sobie zdiagnozowałam. Ja jestem w warszawskiej i już mam jej serdecznie dość.MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3. -
Hopeless wrote:Wszystko dobrze tylko przy io glukoza ma się nijak do insuliny
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2017, 13:55
-
StaraczkaNika wrote:Jakby się okazało, że coś, co pożarłam spowodowało wzrost glukozy, to bym wiedziała że insulina też po tym poszybowała i już bym tego nie jadła (w ten sposób pożegnałam się z paluszkami rybnymi, winogronkami, burrito, dżemem porzeczkowym i kilkoma inngmi). Glukometr uczy mnie co wolno mi żreć
A wysoką miałaś insulinę po 1 hi po 2 h po obciążeniu glukozą ?MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3. -
sylwia80 wrote:A wysoką miałaś insulinę po 1 hi po 2 h po obciążeniu glukozą ?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2017, 14:17
-
nick nieaktualnyJastin76 wrote:Selina
Powiedz mi jeszcze ostatnia rzecz
Jak długo suplementowac. .. zakładając że zajde w ciaze to nadal suplementy brać czy przerwać ? Czy one mogą zaszkodzić ciąży czy raczej pomoc ?
To takie pytanie czysto teoretyczne bo @ nie mam 70 dni dziś lub jutro powinna się zjawić
Strasznie długie masz cykle masz coś na to?Jastin76 lubi tę wiadomość
-
StaraczkaNika wrote:W sierpniu skoczyło z 15,12 mcU/ml na 83,62, a po 2 h trzymało 56!. A teraz zaczynałam od 14,05 i po godzinie 68,15 i po 2 h 41,66. Ewidentna poprawa, chociaż ciągle nie jest super. A jak u Ciebie? Powtarzasz badania? Niby strach pić to świństwo i pompować cukier, ale trzsba monitorować, czy sprawy mają się ku lepszemu
Podobno nie jest dobrze też zbyt często powtarzać to badanie bo obciąża trzustkę.
Ja robiłam ostatnio w kwietniu br. Glukoza 98,2/85,9/94,7, Insulina 7,40/45/51,10.MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3. -
sylwia80 wrote:Podobno nie jest dobrze też zbyt często powtarzać to badanie bo obciąża trzustkę.
Ja robiłam ostatnio w kwietniu br. Glukoza 98,2/85,9/94,7, Insulina 7,40/45/51,10. -
Zawsze miałam jak w zegarku co 36 dni , później 40 a w tym mega długim cyklu miałam histeroskopie i nie wiem czy to nie "winowajca" zobaczę co będzie się dziać w tym mc ... ale u mnie mało czasu i myślę że to stres
Nic na to nie biorę , 27 listopad jadę do prof genetyki zobaczę co ona powie na badania i chyba zmienię gina .
Mało który z nich się zna wszyscy maja super opinie i jeśli ciaza przebiega prawidłowo jest SUPER jeśli coś nie tak polegają jak jeden ... a trochę ich przetestowałamWiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2017, 15:15
-
StaraczkaNika wrote:To do Twoich wyników jeszcze mi daleko, ale ważne, że mi się poprawia. Zobaczymy co będzie, jak na miesiąc odstawię metę. No cóż, w tym miesiącu priorytet dostał kwas foliowy, do walki z IO wrócę w grudniu. A sumie to dlaczsgo Ty nie możesz już łykać metforminy?
Bo mi szkodzi na wątrobę transaminazy podwyższone 26 ponad normę. Teraz dochodzę do siebie, jutro sprawdzę jak sprawa wyglada. Na szczęście ta moja IO nie jest tragiczna.MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3. -
nick nieaktualny
-
Dziewczyny, odebrałam wynik kwasu foliowego 32 przy normie 18.. strasznie mnie to zmartwiło, bo naczytałam się o szkodliwości w ciąży. Od 2 miesięcy biorę metylowaną formę, jak moge to zbić żeby nie zagrozić ciąży?
Homocysteinę i B12 mam w normie. -
nick nieaktualnysummer86 wrote:Dziewczyny, odebrałam wynik kwasu foliowego 32 przy normie 18.. strasznie mnie to zmartwiło, bo naczytałam się o szkodliwości w ciąży. Od 2 miesięcy biorę metylowaną formę, jak moge to zbić żeby nie zagrozić ciąży?
Homocysteinę i B12 mam w normie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2017, 16:30