X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną MTHFR - mutacje
Odpowiedz

MTHFR - mutacje

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 listopada 2017, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej ,i ja sie witam , jestem posiadaczka mthrf c677T Homo
    Dzis odebralam wyniki :
    homocysteina 14
    b12-140,50 N-197-771
    kwas-8,27 N-4,60-18,70

zamowilam sobie dr best b complex i do tego kwas jaroww 400

jestem po 5 ciazach biochemicznych

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 listopada 2017, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1986 wrote:
    hej ,i ja sie witam , jestem posiadaczka mthrf c677T Homo
    Dzis odebralam wyniki :
    homocysteina 14
    b12-140,50 N-197-771
    kwas-8,27 N-4,60-18,70

zamowilam sobie dr best b complex i do tego kwas jaroww 400

jestem po 5 ciazach biochemicznych
    Hej! :)
    Zamów sobie jeszcze TMG ze Swansona, on zawiera betaine z buraka która zbija homocysteine a Ty masz sporo za wysoką. Przy staraniach nie powinna przekraczać 8
    Możesz brać też Acard, choć polimorfizmów nie widzę u Ciebie. Badalas je?

Ania1986 lubi tę wiadomość

• mokka Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2017, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie witaminy dodatkowo oprócz B complex Douglasa ? Czy magnez i wit. D3 wystarcza ?

mthfr 677 hetero, 1298 hetero, PAI hetero, brzydkie cytokiny 5 x IUI
    3 lata starań, 2x biochemiczna - maj 2017, styczeń 2018 :(
    atdcjw4zirwf79qi.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 listopada 2017, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina wrote:
    Hej! :)
    Zamów sobie jeszcze TMG ze Swansona, on zawiera betaine z buraka która zbija homocysteine a Ty masz sporo za wysoką. Przy staraniach nie powinna przekraczać 8
    Możesz brać też Acard, choć polimorfizmów nie widzę u Ciebie. Badalas je?
    mam zrobiony caly w sumie paliek pod wzgeledem tromobfilii oprocz pai-1 bo moja immunolog stwierdziła ze co druga osoba to ma, a postepowanie jest takie samo jak w prowaniu z innymi mutacjami. Biore acard a prawdopodobie po owulacji bede brac heparyne.

Selina lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 listopada 2017, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1986 wrote:
    mam zrobiony caly w sumie paliek pod wzgeledem tromobfilii oprocz pai-1 bo moja immunolog stwierdziła ze co druga osoba to ma, a postepowanie jest takie samo jak w prowaniu z innymi mutacjami. Biore acard a prawdopodobie po owulacji bede brac heparyne.
    No i super, dobre działanie :)
    Zbija tylko ta homocysteine szybciutko, bo naprawdę za wysoka.
    Acard masz od tego cyklu?

Mokka myślę że tyle wystarczy co wypisalas

• mokka Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2017, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina wrote:

Mokka myślę że tyle wystarczy co wypisalas

Dzięki Kochana !

mthfr 677 hetero, 1298 hetero, PAI hetero, brzydkie cytokiny 5 x IUI
    3 lata starań, 2x biochemiczna - maj 2017, styczeń 2018 :(
    atdcjw4zirwf79qi.png
  • bonnie1234 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2017, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,
    proszę o pomoc.

Mam mutację mthfr a1298c w jednym alleli genu mthfr (w układzie heterozygotycznym),
    kwas foliowy 5,01 ng/ml,
    homocysteina 8,90 umol/l.

Lekarz mi zapisał kwas foliowy Acidum folicum Hasco. To jest zwykły syntetyczny kwas, a nie foliany (forma lepiej przyswajalna), o których tutaj piszecie.

Czy możecie mi powiedzieć, co moja mutacja oznacza? Byłam w takim szoku, że zapomniałam zapytać o to lekarza. Dodatkowo lekarz zalecił starania już od kolejnego cyklu. Czy jeden miesiąc wystarczy, aby uzupełnić niedobór kwasu foliowego?

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 listopada 2017, 00:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bonnie1234 wrote:
    Dziewczyny,
    proszę o pomoc.

Mam mutację mthfr a1298c w jednym alleli genu mthfr (w układzie heterozygotycznym),
    kwas foliowy 5,01 ng/ml,
    homocysteina 8,90 umol/l.

Lekarz mi zapisał kwas foliowy Acidum folicum Hasco. To jest zwykły syntetyczny kwas, a nie foliany (forma lepiej przyswajalna), o których tutaj piszecie.

Czy możecie mi powiedzieć, co moja mutacja oznacza? Byłam w takim szoku, że zapomniałam zapytać o to lekarza. Dodatkowo lekarz zalecił starania już od kolejnego cyklu. Czy jeden miesiąc wystarczy, aby uzupełnić niedobór kwasu foliowego?
    Oznacza wlasnie, ze zle wchlaniasz syntetycznego kwas foliowy ;) Radzę więc znaleźć gina, ktory bedzie w temacie ogarniety. Homocysteine masz na dobrym poziomie jednak kwas ciut niski. Suplementuj tylko metyle :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2017, 00:45

• bonnie1234 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2017, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina wrote:
    Oznacza wlasnie, ze zle wchlaniasz syntetycznego kwas foliowy ;) Radzę więc znaleźć gina, ktory bedzie w temacie ogarniety. Homocysteine masz na dobrym poziomie jednak kwas ciut niski. Suplementuj tylko metyle :)
    Dziękuję za odpowiedź. Ten kwas zmetylowany jest dostępny w aptece bez recepty? Czy mogłabyś mi polecić jakiś konkretny preparat?
    Chcielibyśmy rozpocząć starania za miesiąc i się zastanawiam, czy taki okres czasu wystarczy, żeby uzupełnić niedobór kwasu....

• sylwia80 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2017, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bonnie1234 wrote:
    Dziękuję za odpowiedź. Ten kwas zmetylowany jest dostępny w aptece bez recepty? Czy mogłabyś mi polecić jakiś konkretny preparat?
    Chcielibyśmy rozpocząć starania za miesiąc i się zastanawiam, czy taki okres czasu wystarczy, żeby uzupełnić niedobór kwasu....

Wystarczy przeczytać 3 zakładki z tego wątku i będziesz wiedziała jakich firm są polecane suplementy.

MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • bonnie1234 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2017, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia80 wrote:
    Wystarczy przeczytać 3 zakładki z tego wątku i będziesz wiedziała jakich firm są polecane suplementy.
    Czytałam kilka pierwszych stron tego wątku, ale wtedy był problem z dostaniem tych preparatów w Polsce. Femibion był głównie polecany, ale ten preparat zawiera zarówno formę syntetyczną, jak i zmetylowaną.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2017, 12:46

• sylwia80 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2017, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bonnie1234 wrote:
    Czytałam kilka pierwszych stron tego wątku, ale wtedy był problem z dostaniem tych preparatów w Polsce. Femibion był głównie polecany, ale ten preparat zawiera zarówno formę syntetyczną, jak i zmetylowaną.

To przeczytaj kilka ostatnich, pojawia się B-Right lub b complex Dr BEST, folian Swanson.

• bonnie1234 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2017, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia80 wrote:
    To przeczytaj kilka ostatnich, pojawia się B-Right lub b complex Dr BEST, folian Swanson.
    dziękuję za pomoc, popytam w aptekach.

• sylwia80 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2017, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bonnie1234 wrote:
    dziękuję za pomoc, popytam w aptekach.

Lepiej wrzuć w wyszukiwarkę i poszukaj w necie, jest kilka aptek internetowych które posiadają te produkty.

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 listopada 2017, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bonnie bodajże stronę wcześniej albo dwie wypisałam wszystkie preparaty jakie są dobre i gdzie można dostać, sklepy inter. W aptece nie dostaniesz tego, ewentualnie sklepy z suplementami dla sportowców

• bonnie1234 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2017, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina wrote:
    Bonnie bodajże stronę wcześniej albo dwie wypisałam wszystkie preparaty jakie są dobre i gdzie można dostać, sklepy inter. W aptece nie dostaniesz tego, ewentualnie sklepy z suplementami dla sportowców
    Dziękuję :) Zamówiłam przez internet, ma być na wtorek u mnie.
    Nie wiem, co robić bo teoretycznie powinnam we wtorek rozpocząć kolejny cykl tabletek anty, które biorę przez torbiel endometrialną w jajniku. Chciałabym rozpocząć starania od tego cyklu i już nie rozpoczynać kolejnego opakowania, ale boję się, że przy tak niskim kwasie foliowym (ok 5 ng/ml) to jest niebezpieczne, bo dziecko potrzebuje kwasu w zasadzie od samego początku, a przecież w tydzień nie uzupełnię niedoboru. Oczywiście to jest wersja przy założeniu, że się udaje począć dzieciątko w pierwszym cyklu, więc chyba jakaś niepoprawna optymistka ze mnie....

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 listopada 2017, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bonnie czasem warto odczekać dłużej, naprawdę. Wiem że chcesz już, każda z nas jest trochę w gorącej wodzie kąpana. Ja jednak już się trochę cierpliwości nauczyłam i wiem, że to wszystko dla mojego i dziecka dobra. Kwas foliowy jest niezwykle istotny, dlatego lepiej się posuplementuj dobrze. Witaminę D3+K2 też polecam suplementowalabym teraz w większych dawkach od 4tys.j w górę. Ja biorę ok.8tys, miałam spory niedobór a on upośledza płodność

• bonnie1234 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2017, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina wrote:
    Bonnie czasem warto odczekać dłużej, naprawdę. Wiem że chcesz już, każda z nas jest trochę w gorącej wodzie kąpana. Ja jednak już się trochę cierpliwości nauczyłam i wiem, że to wszystko dla mojego i dziecka dobra. Kwas foliowy jest niezwykle istotny, dlatego lepiej się posuplementuj dobrze. Witaminę D3+K2 też polecam suplementowalabym teraz w większych dawkach od 4tys.j w górę. Ja biorę ok.8tys, miałam spory niedobór a on upośledza płodność
    Witaminę D3 mam na poziomie 16,10 ng/ml, czyli też nisko...
    Masz rację, trzeba to zrobić z głową. Poczekam ten miesiąc, nie zbawi mnie, tym bardziej, że mąż ma bardzo słabe nasienie i dopiero od tygodnia rozpoczął suplementację. Najbardziej mnie martwi kwestia niskiego amh, ale na to niestety żaden suplement mi nie pomoże. Dziękuję raz jeszcze za pomoc.

• sylwia80 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2017, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To musisz koniecznie suplementowac D3.

• mona87 Koleżanka

Wysłany: 13 listopada 2017, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny chciałabym się Was poradzić :)
    Dziś dostałam paczkę z suplementami, które zamówiłam - B-Right firmy Jarrow oraz Methyl Folate firmy Jarrow. W każdym z nich jest po 400 mcg 5-kwasu metylotetrawodorofolianowego. Tak myślę, aby brać na zmianę jeden dzień B-Right, a na drugi dzień Methyl. Nie chciałabym przedawkować z tymi witaminami, bo wszystkie wyniki z krwi miałam w normie. Mam dwie mutacje MTHFR hetero. Czy będzie to rozsądne dawkowanie?

sylwia80 lubi tę wiadomość

2013 - początek starań
    07.2014 - azospermia na podłożu genetycznym
    09.2015 - laparoskopia, niedrożność prawego jajowodu
    02.2017 - Gameta Gdynia
    05,06,09 2017 - 3 nieudane inseminacje AID :-(
    2018 - mutacja MTHFR A1298C i C677T, podejrzenie PCOS, lekka niedoczynność tarczycy...
    AMH - 5,35
    10.2019 - Decyzja, która zmieniła moje życie mam nadzieję, że na lepsze.

23.01.2020 ujrzałam II kreski na teście 😘 naturalny CUD 😘
    05.02.2020 ❤ bije 😘

"Ech życie...
    powiedz co Ty tam dla mnie jeszcze masz..."

3jgxgzu362spog4w.png
‹‹ 112 113 114 115 116 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ