MTHFR - mutacje
-
WIADOMOŚĆ
-
summer86 wrote:Dziewczyny, odebrałam wynik kwasu foliowego 32 przy normie 18.. strasznie mnie to zmartwiło, bo naczytałam się o szkodliwości w ciąży. Od 2 miesięcy biorę metylowaną formę, jak moge to zbić żeby nie zagrozić ciąży?
Homocysteinę i B12 mam w normie.
W normie czyli ile ?
Ja pierwszy raz od ponad roku mam kwas foliowy w normie, ale homocysteina podniosła z do 8,20 z 6,40.B12 ponad 640.
Z nowych rzeczy jakie wdrożyłam to herbata zielona.MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3. -
Wczoraj lekarz gin.(inny niżeli ten, do którego obecnie chodzę) powiedział mi, że polimorfizmy, które posiadam, a ma je nawet 40 % osób nie stanowią problemu podczas starań, a metylowane formy witamin to jakiś wymysł koncernów, ponieważ nie ma badań(oprócz sponsorowanych przez te firmy ) , więc nie wiadomo czy one działają. O acardzie czy heparynie też nic nie mówił. A i wcale nie muszę brać metylowaych form kwasu czy witamin….To była pierwsza i chyba ostatnia wizyta u tego lekarza.
-
mokka wrote:Wczoraj lekarz gin.(inny niżeli ten, do którego obecnie chodzę) powiedział mi, że polimorfizmy, które posiadam, a ma je nawet 40 % osób nie stanowią problemu podczas starań, a metylowane formy witamin to jakiś wymysł koncernów, ponieważ nie ma badań(oprócz sponsorowanych przez te firmy ) , więc nie wiadomo czy one działają. O acardzie czy heparynie też nic nie mówił. A i wcale nie muszę brać metylowaych form kwasu czy witamin….To była pierwsza i chyba ostatnia wizyta u tego lekarza.
Jak widać co lekarz to opinia niestety.MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3. -
nick nieaktualnymokka wrote:Wczoraj lekarz gin.(inny niżeli ten, do którego obecnie chodzę) powiedział mi, że polimorfizmy, które posiadam, a ma je nawet 40 % osób nie stanowią problemu podczas starań, a metylowane formy witamin to jakiś wymysł koncernów, ponieważ nie ma badań(oprócz sponsorowanych przez te firmy ) , więc nie wiadomo czy one działają. O acardzie czy heparynie też nic nie mówił. A i wcale nie muszę brać metylowaych form kwasu czy witamin….To była pierwsza i chyba ostatnia wizyta u tego lekarza.
sylwia80 lubi tę wiadomość
-
Hej;) mam pytanko...immunolog przepisala mi przedwczoraj coplex witamin na B12 1000 i kwas foliowy metylowany 800
Kazała poszukać firmy NUTRILABO ale nie moge znaleźć w necie z takimi dawkami. Napisała mi nazwe jakoś tak po swojemu ( więcie jak ciężko to rozczytac) i...i dupa;) POmożecie?LAURA -
Witajcie, mam pytanie czy badanie mutacji robi się w konkretnym dniu cyklu?19.09-10.10-31.10 szczepienia allo spadło do 0 ;(
02.2019 - Pasnik immunologia
08.2018 - korekta isthmocele -laparotomia
01.2018- Angelius Provita
alloMLR 13% -> 0
Genotyp KIR-bx - implantacyjne są
ANA2 1:100 typ-ziarnisty,
NK 5% - test IMK
Subpopulacja limfocytów,
anty-TPO 0,38. anty-TG 0,82
homocysteina było 8,20->9,20
Prolaktyna 22
kwas foliowy 13,73ng/ml
wit d 44,5mg/ml
Tsh 1,422 Ft3 2,52 Ft4 1,09
Wolny testosteron 1,48 pH/ml
p/c przeciw kardiolipinie - ujemne
p/c p.antygenom jajnika - ujemne
p/c p. plemnikom,
17-prog 2,17 -> 1,52
Dhea-s- 449 -> 413 - za wysokie
SHBG- 15,32 za niskie - min 32,
Androstendion 1,81 ng/ml
Mycoplasma, ureoplasma, gbs, chlamydia, insulina, glukoza, Laparoskopia x2 , histero, toxo IgG,IgM, rózyczka,
Mąż - test MAR, HBA, SCA, defragmentacja - ok
Syn ur w 2011 ciąża naturalna - od tego czasu beta nie drgnęła -
Oficjalnie dołączam do Waszego grona:
Czynnik V Leiden prawidłowy
Czynnik V R2 Układ heterozygotyczny nieprawidłowy
Protrombina/Czynnik II prawidłowy
MTHFR* C677T Układ heterozygotyczny nieprawidłowy
MTHFR_1298A prawidłowy
PAI-1** Układ homozygotyczny nieprawidłowy
jest chujowo, prawda?
Podejrzewałam MTHFR... A tu takie niespodzianki jeszcze. -
Staraczka, ja naprawdę wychodzę z założenia, że lepiej wiedzieć niż nie wiedzieć o tych mutacjach i żałuję, że nie zbadałam ich wcześniej.
Musisz brać metylowane formy witamin, najlepiej dodać Acard no i w ciąży na pewno Clexane.
Pytanie czy Clexane nie powinnaś brać przy staraniach, ale to jest do decyzji lekarza. -
summer86 wrote:Staraczka, ja naprawdę wychodzę z założenia, że lepiej wiedzieć niż nie wiedzieć o tych mutacjach i żałuję, że nie zbadałam ich wcześniej.
Musisz brać metylowane formy witamin, najlepiej dodać Acard no i w ciąży na pewno Clexane.
Pytanie czy Clexane nie powinnaś brać przy staraniach, ale to jest do decyzji lekarza. -
StaraczkaNika wrote:Akurat poszukuję nowego gina, mam postanowienie znaleźć takiego, który mi da zastrzyki już od owu. Chociażbym miała odwiedzić wszystkich w Trójmieście. A folian, metylowaną b12 i acard już sobie sama zapisałam. Mam a tym miesiącu immunolożkę (jakąś młodą i nieznaną, ale ma wolne terminy) i genetyka. Coś będę z tym robić. Tylko najpierw muszę się wypłakać, bo naprawdę liczyłam, że wyjdzie góra któryś mthfr. A tu Pai homo. I jeszcze ten czynnik v, cokolwiek to jest. To jest już przegięcie. Samo pcos i io są problematyczne, a tu jeeeszcze więcej. A nie wiadomo co jeszcze sobie wybadam
Kochana trzeba walczyć ! Też przechodziłam chwilowe załamanie jak dowiedziałam się o mutacjach. Stwierdziłam po kilku dniach, że one nie są żadną przeszkodą dla mnie i nie mogą mnie tak łatwo złamać. Ależ ze mnie fighterka….jak nigdy. Wiem, że rozważasz dr. Piątkowskiego. Sama do niego chodzę(przeszłam z gamety). Jak dowiedział się o polimorfizmach potwierdził metylowane, zapytałam o acard - powiedział, że mogę brać. Natomiast zastrzyki dopiero w ciąży. Zapisz się do Suchanek.
Do Limona jesteś umówiona ? -
mokka wrote:Kochana trzeba walczyć ! Też przechodziłam chwilowe załamanie jak dowiedziałam się o mutacjach. Stwierdziłam po kilku dniach, że one nie są żadną przeszkodą dla mnie i nie mogą mnie tak łatwo złamać. Ależ ze mnie fighterka….jak nigdy. Wiem, że rozważasz dr. Piątkowskiego. Sama do niego chodzę(przeszłam z gamety). Jak dowiedział się o polimorfizmach potwierdził metylowane, zapytałam o acard - powiedział, że mogę brać. Natomiast zastrzyki dopiero w ciąży. Zapisz się do Suchanek.
Do Limona jesteś umówiona ?
Kurczaki, chciałabym jednak, żeby mi coś dali od owulacji - jakoś przez 4 lata nigdy w ciążę nie zaszłam, więc nie liczę że nagle się uda, jeśli dalej będzie to samo. Acard i metyle już jem. Znowu pod górkę -
nick nieaktualnyStaraczkaNika wrote:Tak, Limon 28.11. Suchanek dopiero w styczniu (strasznie się nam niedograły terminy przez mój brak urlopu), ale tymczasem dam szansę młodej immunolożce z Invimedu (Jarosz czy jakoś tak). Zobaczymy co powiedzą i przepiszą.
Kurczaki, chciałabym jednak, żeby mi coś dali od owulacji - jakoś przez 4 lata nigdy w ciążę nie zaszłam, więc nie liczę że nagle się uda, jeśli dalej będzie to samo. Acard i metyle już jem. Znowu pod górkę
EDIT: sory, sprawdziłam sobie w necie tą Jarosz z pomorza i to jednak nie jest ta sama hehe zbieżność nazwiskWiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2017, 21:34
-
nick nieaktualnyHałasianka wrote:Hej;) mam pytanko...immunolog przepisala mi przedwczoraj coplex witamin na B12 1000 i kwas foliowy metylowany 800
Kazała poszukać firmy NUTRILABO ale nie moge znaleźć w necie z takimi dawkami. Napisała mi nazwe jakoś tak po swojemu ( więcie jak ciężko to rozczytac) i...i dupa;) POmożecie?
Nie widze firmy nutrilabo, tylko sklep. Mają tam różne suple. Może gince chodziło o firmę Douglas? Np ten supelement: http://shop-nutrilabo.eu/kategoria/witaminy-i-minera-y/b-complex-metafolin-and-intrinsic-factor
Dość drogi jest a trzeba brać 2x dziennie skoro masz brać 0,8mg folianów.
Ja łykam B-Right z firmy Jarrow i osobno jeszcze z tej zamej firmy dokupiłam 0,4mg metafolianu. Można kupić w różnych sklepach internwtowych np. Muscle zone albo Testosterone Wychodzi duuzo lepiej cenowo a skład ten sam -
Selina, Summer86 dzięki za pocieszanki. Ja niby wiem, że to nie koniec świata, ale może tak naprawdę w to uwierzę dopiero kiedy lekarze coś dobrego wykombinuję. Selina, tak to ta katowicka Jarosz, przyjeżdża do Gdyni w piątki. Cieszę się, że coś dobrego o niej słyszę - u nas jest kompletnie nieznana (póki co) i się martwiłam, że idę do pani, której mi nikt nie zachwalał.
Gdyby ktoś znał jakiegoś trójmiejskiego gina, który poważnie traktuje mutacje i szasta receptami na clexane to proszę o cynk! -
nick nieaktualnyStaraczkaNika wrote:Selina, Summer86 dzięki za pocieszanki. Ja niby wiem, że to nie koniec świata, ale może tak naprawdę w to uwierzę dopiero kiedy lekarze coś dobrego wykombinuję. Selina, tak to ta katowicka Jarosz, przyjeżdża do Gdyni w piątki. Cieszę się, że coś dobrego o niej słyszę - u nas jest kompletnie nieznana (póki co) i się martwiłam, że idę do pani, której mi nikt nie zachwalał.
Gdyby ktoś znał jakiegoś trójmiejskiego gina, który poważnie traktuje mutacje i szasta receptami na clexane to proszę o cynk!
Natomiast ja mówiłam o tej: https://angelius.pl/iwona-janosz.html
Ona jeszcze nie ma skończonej specjalizacji z immunologii, ale wiem, że się też tym zajmuje. Chyba mówimy jednak o innych lekarkach Ta z Invimedu widzę że przyjmuje też w Wieliczce -
Selina wrote:Znalazłam tą Jarosz na stronie Invimedu: https://www.invimed.pl/kliniki/gdynia/malgorzata-jarosz
Natomiast ja mówiłam o tej: https://angelius.pl/iwona-janosz.html
Ona jeszcze nie ma skończonej specjalizacji z immunologii, ale wiem, że się też tym zajmuje. Chyba mówimy jednak o innych lekarkach Ta z Invimedu widzę że przyjmuje też w Wieliczce -
Czy na mutacje mthfr i PAI-1 oraz 3 niepowodzenia ciażowe powinnam dostać clexane na refundacje ?KIR nieobecne: 2DS1, -2DS5, 2DL5(gr.1) - Genotyp KIR BX
NK: 15%
MTHFR A1298 dodatnie heterozygota, PAI-1 dodatnie heterozygota, ANA1 dodatnie, Homocysteina 10,4, Hashimoto i niedoczynność tarczycy, problem z podwyższoną glukozą.
3 poronienia: 9 tydzień,6 tydzień, 4 tydzień. -
nick nieaktualny