MTHFR - mutacje
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyDziewczyny, czytam sobie w necie i powtarza się informacja, że przy PAI i VR 2 jest zwiększone ryzyko zakrzepicy i zalecają branie Acardu.
Czy Wasi lekarze to zalecali? Albo same bierzecie?
Przez cały miesiąc łykacie czy np. podczad miesiączki przestajecie brać Acard?
Macie doświadczenie w tej kwestii?
:* :* :* -
sylwia198808 wrote:Dziewczyny, czytam sobie w necie i powtarza się informacja, że przy PAI i VR 2 jest zwiększone ryzyko zakrzepicy i zalecają branie Acardu.
:* :* :*
Mi przy PAI zalecono acard. Biorę raz codziennie wieczorem. Brałam podczas @, zapytam jeszcze gina czy robić przerwę na ten czas czy cały czas brać. -
sylwia198808 wrote:Dziewczyny, czytam sobie w necie i powtarza się informacja, że przy PAI i VR 2 jest zwiększone ryzyko zakrzepicy i zalecają branie Acardu.
:* :* :*
Ja zaczęłam brać sama 75 1x1. Powiedziałam o tym lekarzowi na wizycie i powiedział, że dobrze zrobiłam. Dawka 75 jest bez recepty i zalecana jest wszystkim kobietom starającym się i w ciąży właściwie. Ja biorę codziennie, nawet w @, któa dodatku była mniej bolesna i nie tak obfita.Endometrioza
02.2018 - laparoskopia, usunięcie ognisk endometriozy, jajowody drożne,
Cykl z laparoskopią szczęśliwy - 2 kreski
Mam synka -
Witajcie, chętnie dołączę do grupy poszukuje informacji o wspieraniu starań z PAI-1 4G heterogenicznym. Właśnie odebrałam wyniki, konsultacja z ginekologiem dopiero 13 grudnia a ja zastanawiam ske czy nie powinnam już włączyć acard... powstrzymuje mnie tylko to ze odczytuje opinie jakoby blokował on owulacje wiec może jednak należy przyjmować go tylko w 2 fazie cyklu? ...
Jestem po 3 poronieniach (2014 ciąża bezzarodkowa, 2017 biochemiczna i poronienie zatrzymane).
Za mną również jedna udana ciąża (2016), w jej trakcie mój ówczesny lekarz w 10tc zalecił branie acard (wtedy jeszcze „asekuracyjnie” bo badań genetycznych nie zlecił). Idąc tym tropem wychodzi ze ten acard mógł mi pomoc ja donosić bo w pozostałych przypadkach nie brałam go i ciąże zakończyły się poronieniem... z drugiej strony może to nie to i należy szukac innych przyczyn - w końcu acard brałam dopiero od 10tc a pozostale ciąże ronilam wcześniej... chętnie wysłucham waszych opinii
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2017, 16:06
-
nick nieaktualny
-
Help!
Wczoraj kontrolnie wykonałam badania kwasu foliowego i homocysteiny.
Wynik z 21.11.17
-kwas foliowy- 46 !!!!!!! (3.89-26.
-homocysteina- 6.41 (<12)
Wynik z 13.10.2017
-kwas foliowy- 29,7 (3.89-26.
-homocysteina 6.79
Dziewczyny skąd taki skok kwasu? Czy to niebezpieczne ? co teraz robić ? Zaczynam panikować....
-
nick nieaktualny
-
Tak, biorę metyle, wcześniej kwas z Swansona 400 i osobno witb12 i b.6, teraz B-COMPLEX z Douglasa.Skład:
witamina B1 (tiamina) 44 mg
witamina B2 (ryboflawina) 20 mg
witamina B3 (niacyna) 50 mg
witamina B6 (pirydoksyna) 14 mg
witamina B11 (kwas foliowy) (sól wapniowa kwasu L-metylofoliowego, Metafolin®) 400 µg
witamina B12 (metylokobalamina) 500 µg
witamina B7 (biotyna) 300 µg
witamina B5 (kwas pantotenowy) 50 mg
Intrinsic Factor (z wieprzowiny) 20 mg
Brać co dwa dni ?
-
nick nieaktualnyNie znam się jeszcze do końca na MTHFR, dopiero raczkuję w tym temacie, ale na poprzedniej stronie Lipcówka poradziła mi aby na początku brać tylko B complex (kupiłam z Besta, najbardziej polecany), bo on oprócz witamin B zawiera dodatkowo kwas foliowy metylowany w dawce 400.. A potem skontrolować poziom kwasu foliowego i jeśli będzie niski to dodatkowo włączyć kwas..
Długo już tak bierzesz?
Nie chcę Cię wprowadzać w błąd, może lepiej niech się wypowie doświadczona dziewczyna..
Ja tak będę działać, codziennie sam B complex i po miesiącu badania.. I zobaczę co dalej..Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2017, 10:10
-
sylwia198808 wrote:Nie znam się jeszcze do końca na MTHFR, dopiero raczkuję w tym temacie, ale na poprzedniej stronie Lipcówka poradziła mi aby na początku brać tylko B complex (kupiłam z Besta, najbardziej polecany), bo on oprócz witamin B zawiera dodatkowo kwas foliowy metylowany w dawce 400.. A potem skontrolować poziom kwasu foliowego i jeśli będzie niski to dodatkowo włączyć kwas..
Długo już tak bierzesz?
Nie chcę Cię wprowadzać w błąd, może lepiej niech się wypowie doświadczona dziewczyna..
Ja tak będę działać, codziennie sam B complex i po miesiącu badania.. I zobaczę co dalej..
Biorę już ponad miesiąc kwas fol.metylowany (najpierw sam, teraz w b-complex)
-
Mokka B compex ma w składzie 400 mg folianu więc jak bierzesz jeszcze kwas z Swansona 400 to w sumie jest 800mg. Myślę, że to od tego.
U mnie było dokładnie to samo, brałam b complex i folian z Solgara i kwas powędrował z 24 na >40...
Teraz biorę tylko b complex, zbadam za mc i zobaczę co będzie. -
lipcowka86 wrote:Mokka B compex ma w składzie 400 mg folianu więc jak bierzesz jeszcze kwas z Swansona 400 to w sumie jest 800mg. Myślę, że to od tego.
U mnie było dokładnie to samo, brałam b complex i folian z Solgara i kwas powędrował z 24 na >40...
Teraz biorę tylko b complex, zbadam za mc i zobaczę co będzie.
Biore od tylko B complex, wcześniej tylko sam kwas Wiec nie przekraczałam dawki 400 -
nick nieaktualnyHej kochane, powiedzcie mi jak bierzecie tzn o jakiej porze dnia folian i b complex? ja mam folian z jaroww(400) i b-complex z dr Best u mnie homocysteina 14, b12-140,5 Norma-197-771, kwas foliowy 8,27 Norma 4,60-18,70
Czy moge je brac przed snem razem z acardem?
Dodam ze mam mthrf C677 homoWiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2017, 16:43
-
melduję się równiez i na tym wątku, dziś odebrałam wyniki z testdna
MTHFR 1298A-C hetero
PAI-1 4G hetero
musze się wgłębić w tematy, ciekawe co jeszcze wyjdzie, bo co robie jakieś badania to nie jest za wesołoAMH 0,54
10.2014 IMSI 2 zarodki beta <0,1
05.2015 brak oocytów
03.2016 brak oocytów
08.2016 IMSI 1 zarodek, ciąża pozamaciczna
02.2017 IMSI 2 zarodki beta <0,1
mlr 0%, I seria szczepień mlr 38%
10.2017 IMSI 3 zarodki 01.2018 crio 03.2018 crio 09.2018 crio
12.2018 IMSI 2 zarodki 2-dniowe 4b i 5b w oczekiwaniu na crio...
NK 16,5%
07.2019 crio 4b, 12 dpt - 99,8; 13 dpt - 185,6; 15 dpt - 825,6; 17 dpt - 2509; 21 dpt - 4942 ciąża ektopowa -
Ania1986 wrote:Hej kochane, powiedzcie mi jak bierzecie tzn o jakiej porze dnia folian i b complex? ja mam folian z jaroww(400) i b-complex z dr Best u mnie homocysteina 14, b12-140,5 Norma-197-771, kwas foliowy 8,27 Norma 4,60-18,70
Czy moge je brac przed snem razem z acardem?
Dodam ze mam mthrf C677 homo
Gdzieś czytałam ze metylowane witaminy z grupy bierze się rano, a acard jak najbardziej wieczorem.
MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3. -
Cześć, mam MTHFR 677C/T hetero. Homocysteina waha się między 8 a 10. Ostatnio przyjmowałam 1,6 g Folianu, zgodnie z zaleceniem napro. On mnie nigdy nie kierował na zbadanie poziomu kwasu foliowego. Sama się skierowałam i wyszedł nadmiar >20, przy normie do 18. Od odbioru wyniku odstawiłam Folian, ale też nie chcę, żeby mi homocysteina podskoczyła. Macie jakieś doświadczenia w tym zakresie?
-
Zbadaj w innym labo, gdzie będziesz miała konkretny wynik, bo ten obecny nic Ci nie wnosi. Robiłaś w Alabie prawda ? W diagnostyce oznaczają do 40 a w Alabie do 20. Masz bardzo wysoka dawkę folianu, a P5P ile, b12 ?
Najpierw zbadaj kwas jeszcze raz, żebyś wiedział na czym stoisz. Zielona herbata trochę wypłukuje kwas foliowy.MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.