Forum Starając się z pomocą medyczną MTHFR - mutacje
Odpowiedz

MTHFR - mutacje

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 21 listopada 2017, 13:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czytam sobie w necie i powtarza się informacja, że przy PAI i VR 2 jest zwiększone ryzyko zakrzepicy i zalecają branie Acardu.
    Czy Wasi lekarze to zalecali? Albo same bierzecie?
    Przez cały miesiąc łykacie czy np. podczad miesiączki przestajecie brać Acard?
    Macie doświadczenie w tej kwestii?

    :* :* :*

  • mokka Autorytet
    Postów: 1021 438

    Wysłany: 21 listopada 2017, 13:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia198808 wrote:
    Dziewczyny, czytam sobie w necie i powtarza się informacja, że przy PAI i VR 2 jest zwiększone ryzyko zakrzepicy i zalecają branie Acardu.
    Czy Wasi lekarze to zalecali? Albo same bierzecie?
    Przez cały miesiąc łykacie czy np. podczad miesiączki przestajecie brać Acard?
    Macie doświadczenie w tej kwestii?

    :* :* :*

    Mi przy PAI zalecono acard. Biorę raz codziennie wieczorem. Brałam podczas @, zapytam jeszcze gina czy robić przerwę na ten czas czy cały czas brać.

    mthfr 677 hetero, 1298 hetero, PAI hetero, brzydkie cytokiny 5 x IUI
    3 lata starań, 2x biochemiczna - maj 2017, styczeń 2018 :(
    atdcjw4zirwf79qi.png
  • Maugo Przyjaciółka
    Postów: 329 41

    Wysłany: 21 listopada 2017, 14:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia198808 wrote:
    Dziewczyny, czytam sobie w necie i powtarza się informacja, że przy PAI i VR 2 jest zwiększone ryzyko zakrzepicy i zalecają branie Acardu.
    Czy Wasi lekarze to zalecali? Albo same bierzecie?
    Przez cały miesiąc łykacie czy np. podczad miesiączki przestajecie brać Acard?
    Macie doświadczenie w tej kwestii?

    :* :* :*

    Ja zaczęłam brać sama 75 1x1. Powiedziałam o tym lekarzowi na wizycie i powiedział, że dobrze zrobiłam. Dawka 75 jest bez recepty i zalecana jest wszystkim kobietom starającym się i w ciąży właściwie. Ja biorę codziennie, nawet w @, któa dodatku była mniej bolesna i nie tak obfita.

    04.2016 morfologia - 0%, 09.2016 - 12%, 03.2017 - 6%
    HSG 04.2016 - drożne
    05.2017 - Hiperprolaktynemia czynnościowa,
    MTHFR 1298A-C i PAI-1 4G - układy heterozygoryczne,
    02.2018 - laparoskopia, usunięcie ognisk endometriozy, jajowody drożne,
    Metyle, Acard
    Cykl z laparoskopią szczęśliwy - 2 kreski
  • Paróweczka Koleżanka
    Postów: 58 33

    Wysłany: 21 listopada 2017, 16:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, chętnie dołączę do grupy poszukuje informacji o wspieraniu starań z PAI-1 4G heterogenicznym. Właśnie odebrałam wyniki, konsultacja z ginekologiem dopiero 13 grudnia a ja zastanawiam ske czy nie powinnam już włączyć acard... powstrzymuje mnie tylko to ze odczytuje opinie jakoby blokował on owulacje wiec może jednak należy przyjmować go tylko w 2 fazie cyklu? ...

    Jestem po 3 poronieniach (2014 ciąża bezzarodkowa, 2017 biochemiczna i poronienie zatrzymane).
    Za mną również jedna udana ciąża (2016), w jej trakcie mój ówczesny lekarz w 10tc zalecił branie acard (wtedy jeszcze „asekuracyjnie” bo badań genetycznych nie zlecił). Idąc tym tropem wychodzi ze ten acard mógł mi pomoc ja donosić bo w pozostałych przypadkach nie brałam go i ciąże zakończyły się poronieniem... z drugiej strony może to nie to i należy szukac innych przyczyn - w końcu acard brałam dopiero od 10tc a pozostale ciąże ronilam wcześniej... chętnie wysłucham waszych opinii

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2017, 16:06

  • Selina Autorytet
    Postów: 8930 3421

    Wysłany: 21 listopada 2017, 17:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też biorę Acard już cały cykl, nie odstawiam na @ i właśnie zauważyłam że 2 ostatnie cykle jak tak zrobiła to mian naprawdę lajtowe :) tzn.obfitosc normalna ale może że 2x wzięłam tylko Buscopan co u mnie to jest święto ;) bo zawsze umierałam

    Koniec starań
  • mokka Autorytet
    Postów: 1021 438

    Wysłany: 22 listopada 2017, 09:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Help!
    Wczoraj kontrolnie wykonałam badania kwasu foliowego i homocysteiny.

    Wynik z 21.11.17
    -kwas foliowy- 46 !!!!!!! (3.89-26.8)
    -homocysteina- 6.41 (<12)

    Wynik z 13.10.2017
    -kwas foliowy- 29,7 (3.89-26.8)
    -homocysteina 6.79

    Dziewczyny skąd taki skok kwasu? Czy to niebezpieczne ? co teraz robić ? Zaczynam panikować....

    mthfr 677 hetero, 1298 hetero, PAI hetero, brzydkie cytokiny 5 x IUI
    3 lata starań, 2x biochemiczna - maj 2017, styczeń 2018 :(
    atdcjw4zirwf79qi.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 listopada 2017, 09:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jaki kwas bierzesz i w jakich dawkach? Wydaje mi się, że najlepiej byłoby zmniejszyć dawkę kwasu albo brać co 2 dni.. Bierzesz metyle?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2017, 09:43

  • mokka Autorytet
    Postów: 1021 438

    Wysłany: 22 listopada 2017, 09:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, biorę metyle, wcześniej kwas z Swansona 400 i osobno witb12 i b.6, teraz B-COMPLEX z Douglasa.Skład:
    witamina B1 (tiamina) 44 mg
    witamina B2 (ryboflawina) 20 mg
    witamina B3 (niacyna) 50 mg
    witamina B6 (pirydoksyna) 14 mg
    witamina B11 (kwas foliowy) (sól wapniowa kwasu L-metylofoliowego, Metafolin®) 400 µg
    witamina B12 (metylokobalamina) 500 µg
    witamina B7 (biotyna) 300 µg
    witamina B5 (kwas pantotenowy) 50 mg
    Intrinsic Factor (z wieprzowiny) 20 mg

    Brać co dwa dni ?

    mthfr 677 hetero, 1298 hetero, PAI hetero, brzydkie cytokiny 5 x IUI
    3 lata starań, 2x biochemiczna - maj 2017, styczeń 2018 :(
    atdcjw4zirwf79qi.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 listopada 2017, 10:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie znam się jeszcze do końca na MTHFR, dopiero raczkuję w tym temacie, ale na poprzedniej stronie Lipcówka poradziła mi aby na początku brać tylko B complex (kupiłam z Besta, najbardziej polecany), bo on oprócz witamin B zawiera dodatkowo kwas foliowy metylowany w dawce 400.. A potem skontrolować poziom kwasu foliowego i jeśli będzie niski to dodatkowo włączyć kwas..

    Długo już tak bierzesz?

    Nie chcę Cię wprowadzać w błąd, może lepiej niech się wypowie doświadczona dziewczyna..
    Ja tak będę działać, codziennie sam B complex i po miesiącu badania.. I zobaczę co dalej..

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2017, 10:10

  • mokka Autorytet
    Postów: 1021 438

    Wysłany: 22 listopada 2017, 10:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia198808 wrote:
    Nie znam się jeszcze do końca na MTHFR, dopiero raczkuję w tym temacie, ale na poprzedniej stronie Lipcówka poradziła mi aby na początku brać tylko B complex (kupiłam z Besta, najbardziej polecany), bo on oprócz witamin B zawiera dodatkowo kwas foliowy metylowany w dawce 400.. A potem skontrolować poziom kwasu foliowego i jeśli będzie niski to dodatkowo włączyć kwas..

    Długo już tak bierzesz?

    Nie chcę Cię wprowadzać w błąd, może lepiej niech się wypowie doświadczona dziewczyna..
    Ja tak będę działać, codziennie sam B complex i po miesiącu badania.. I zobaczę co dalej..

    Biorę już ponad miesiąc kwas fol.metylowany (najpierw sam, teraz w b-complex)

    mthfr 677 hetero, 1298 hetero, PAI hetero, brzydkie cytokiny 5 x IUI
    3 lata starań, 2x biochemiczna - maj 2017, styczeń 2018 :(
    atdcjw4zirwf79qi.png
  • lipcowka86 Autorytet
    Postów: 2520 1740

    Wysłany: 22 listopada 2017, 11:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mokka B compex ma w składzie 400 mg folianu więc jak bierzesz jeszcze kwas z Swansona 400 to w sumie jest 800mg. Myślę, że to od tego.

    U mnie było dokładnie to samo, brałam b complex i folian z Solgara i kwas powędrował z 24 na >40...
    Teraz biorę tylko b complex, zbadam za mc i zobaczę co będzie.

  • mokka Autorytet
    Postów: 1021 438

    Wysłany: 22 listopada 2017, 11:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipcowka86 wrote:
    Mokka B compex ma w składzie 400 mg folianu więc jak bierzesz jeszcze kwas z Swansona 400 to w sumie jest 800mg. Myślę, że to od tego.

    U mnie było dokładnie to samo, brałam b complex i folian z Solgara i kwas powędrował z 24 na >40...
    Teraz biorę tylko b complex, zbadam za mc i zobaczę co będzie.

    Biore od tylko B complex, wcześniej tylko sam kwas Wiec nie przekraczałam dawki 400

    mthfr 677 hetero, 1298 hetero, PAI hetero, brzydkie cytokiny 5 x IUI
    3 lata starań, 2x biochemiczna - maj 2017, styczeń 2018 :(
    atdcjw4zirwf79qi.png
  • lipcowka86 Autorytet
    Postów: 2520 1740

    Wysłany: 22 listopada 2017, 11:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mokka wrote:
    Biore od tylko B complex, wcześniej tylko sam kwas Wiec nie przekraczałam dawki 400

    Hmmm to nie mam pomysłu czemu mogło się tak stać :/

  • mokka Autorytet
    Postów: 1021 438

    Wysłany: 22 listopada 2017, 11:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaskoczył mnie ten wynik. W piątek mam immunologa, może czegoś się dowiem

    mthfr 677 hetero, 1298 hetero, PAI hetero, brzydkie cytokiny 5 x IUI
    3 lata starań, 2x biochemiczna - maj 2017, styczeń 2018 :(
    atdcjw4zirwf79qi.png
  • sylwia80 Autorytet
    Postów: 3173 701

    Wysłany: 22 listopada 2017, 13:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mokka wrote:
    Zaskoczył mnie ten wynik. W piątek mam immunologa, może czegoś się dowiem


    Może to jakiś błąd labo ? Trochę dziwne 400 mcg metylowanego i wynik 44.

    MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 listopada 2017, 16:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane, powiedzcie mi jak bierzecie tzn o jakiej porze dnia folian i b complex? ja mam folian z jaroww(400) i b-complex z dr Best u mnie homocysteina 14, b12-140,5 Norma-197-771, kwas foliowy 8,27 Norma 4,60-18,70
    Czy moge je brac przed snem razem z acardem?


    Dodam ze mam mthrf C677 homo

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2017, 16:43

  • karolcia35 Autorytet
    Postów: 3475 2650

    Wysłany: 22 listopada 2017, 18:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    melduję się równiez i na tym wątku, dziś odebrałam wyniki z testdna
    MTHFR 1298A-C hetero
    PAI-1 4G hetero
    musze się wgłębić w tematy, ciekawe co jeszcze wyjdzie, bo co robie jakieś badania to nie jest za wesoło :(

    AMH 0,54
    10.2014 IMSI 2 zarodki :( beta <0,1
    05.2015 brak oocytów
    03.2016 brak oocytów
    08.2016 IMSI 1 zarodek, ciąża pozamaciczna :(
    02.2017 IMSI 2 zarodki :( beta <0,1
    mlr 0%, I seria szczepień mlr 38% :)
    10.2017 IMSI 3 zarodki 01.2018 crio :( 03.2018 crio :( 09.2018 crio :(
    12.2018 IMSI 2 zarodki 2-dniowe 4b i 5b w oczekiwaniu na crio...
    NK 16,5%
    07.2019 crio 4b, 12 dpt - 99,8; 13 dpt - 185,6; 15 dpt - 825,6; 17 dpt - 2509; 21 dpt - 4942 :( ciąża ektopowa
  • sylwia80 Autorytet
    Postów: 3173 701

    Wysłany: 22 listopada 2017, 18:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1986 wrote:
    Hej kochane, powiedzcie mi jak bierzecie tzn o jakiej porze dnia folian i b complex? ja mam folian z jaroww(400) i b-complex z dr Best u mnie homocysteina 14, b12-140,5 Norma-197-771, kwas foliowy 8,27 Norma 4,60-18,70
    Czy moge je brac przed snem razem z acardem?


    Dodam ze mam mthrf C677 homo

    Gdzieś czytałam ze metylowane witaminy z grupy bierze się rano, a acard jak najbardziej wieczorem.

    MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • Bea_ Autorytet
    Postów: 808 231

    Wysłany: 23 listopada 2017, 12:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, mam MTHFR 677C/T hetero. Homocysteina waha się między 8 a 10. Ostatnio przyjmowałam 1,6 g Folianu, zgodnie z zaleceniem napro. On mnie nigdy nie kierował na zbadanie poziomu kwasu foliowego. Sama się skierowałam i wyszedł nadmiar >20, przy normie do 18. Od odbioru wyniku odstawiłam Folian, ale też nie chcę, żeby mi homocysteina podskoczyła. Macie jakieś doświadczenia w tym zakresie?

    gannkw7i858ouu0g.png
  • sylwia80 Autorytet
    Postów: 3173 701

    Wysłany: 23 listopada 2017, 13:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zbadaj w innym labo, gdzie będziesz miała konkretny wynik, bo ten obecny nic Ci nie wnosi. Robiłaś w Alabie prawda ? W diagnostyce oznaczają do 40 a w Alabie do 20. Masz bardzo wysoka dawkę folianu, a P5P ile, b12 ?

    Najpierw zbadaj kwas jeszcze raz, żebyś wiedział na czym stoisz. Zielona herbata trochę wypłukuje kwas foliowy.

    MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
‹‹ 117 118 119 120 121 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pomagając szczęściu, czyli jak szybko zajść  w ciążę

Czy jest coś, co możesz zrobić, by zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę? Co może pomóc? Optymalny czas współżycia, „akrobacje łóżkowe” czy zdrowa dieta? Przeczytaj na co warto zwrócić uwagę starając się o dziecko, jakie są sposoby na zwiększenie szans na zajście w ciążę, a co najlepiej odłożyć na bok i skupić myśli na czymś innym.

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego