Forum Starając się z pomocą medyczną MTHFR - mutacje
Odpowiedz

MTHFR - mutacje

Oceń ten wątek:
  • Bea_ Autorytet
    Postów: 808 231

    Wysłany: 23 listopada 2017, 13:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, w Alabie. Nie wiedziałam, że tak kiepsko oznaczają. Niemniej jednak po ostatnich czterech dniach pobrań muszę zrobić przerwę, bo oszaleję. Co najmniej miesiąc bez kłucia w żyłę sobie daję.
    B12 mam 2000 mcg, a B6 300 mg.

    gannkw7i858ouu0g.png
  • sylwia80 Autorytet
    Postów: 3177 702

    Wysłany: 23 listopada 2017, 14:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A skąd taka duża dawka b6 ? Zwykła niektywna forma czy P5P ? B12 tez sporo jaka forma, jaki poziom we krwi ?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2017, 14:13

    MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • Bea_ Autorytet
    Postów: 808 231

    Wysłany: 23 listopada 2017, 15:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obecnie biorę zwykłą B6, bo mi się skończyły suple z Internetu. B12 badałam i mam w połowie normy. Metylokobalamina.

    sylwia80 lubi tę wiadomość

    gannkw7i858ouu0g.png
  • Nadzieja3 Debiutantka
    Postów: 6 0

    Wysłany: 23 listopada 2017, 15:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam posiadam mutacje MTHFR C677T i A 1298C w układzie heterozygotycznym i niskie białko S. Homocysteina 11.1
    Lekarz zalecił od pozytywnego testu zastrzyki Clexane a i suplement diety z metafolina ,wit d3 2000j i tyle ... Boje się ze to nie wystarczy ... od wczoraj biore Folian z Solgaru . Jest bardzo mało lekarzy co się interesują tymi mutacjami a szkoda :( Myślę udać się do Hematologa ale czy on mi coś pomoże:(

  • sylwia80 Autorytet
    Postów: 3177 702

    Wysłany: 23 listopada 2017, 17:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea_ wrote:
    Obecnie biorę zwykłą B6, bo mi się skończyły suple z Internetu. B12 badałam i mam w połowie normy. Metylokobalamina.

    Ale to jest mega duża dawka b6, ona w nadmiarze jest toksyczna.

    MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • Selina Autorytet
    Postów: 8934 3424

    Wysłany: 24 listopada 2017, 00:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja3 wrote:
    Witam posiadam mutacje MTHFR C677T i A 1298C w układzie heterozygotycznym i niskie białko S. Homocysteina 11.1
    Lekarz zalecił od pozytywnego testu zastrzyki Clexane a i suplement diety z metafolina ,wit d3 2000j i tyle ... Boje się ze to nie wystarczy ... od wczoraj biore Folian z Solgaru . Jest bardzo mało lekarzy co się interesują tymi mutacjami a szkoda :( Myślę udać się do Hematologa ale czy on mi coś pomoże:(
    Hej :) a skąd jesteś?
    Solgar ma akurat średni ten folian, czytałam że u wielu osób mocno podnosi kwas foliowy, ale jeśli już masz to skończ i następny możesz kupić np.z Jarrow. Dobrze by było brać jakiś b kompleks albo dr's Best B complex albo Jarrow B-RIGHT. Do tego modulator homocysteiny albo z Solgar albo Swansona ma preparat o nazwie TMG, to jest dokładnie to samo (wyciąg z korzenia buraka). Dieta też ogólnie powinna być lżejsza przy mutacjach. D3 uważam że 2tys to za mało jak na tą porę roku, przynajmniej 4tys.trzeba brać i to z K2 razem (kapsułki albo krople).
    Nie każdy hematolog zna się na mutacjach, genetycy też nie zawsze czy immunolodzy. Może tak być że machną ręką na Twoje wyniki j powiedzą że nic nie musisz brać i wszystko jest cacy ;) dlatego jak już masz do.kogos iść, to zasięgnij opinii czy ten lekarz zna się na temacie. Pozdrawiam

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2017, 00:31

    Koniec starań
  • sylwia80 Autorytet
    Postów: 3177 702

    Wysłany: 24 listopada 2017, 08:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam ze ze wszystkim co napisała Selina:)

    MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • anakonda Autorytet
    Postów: 4377 1376

    Wysłany: 24 listopada 2017, 12:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny może wy mi pomożecie . Mianowicie mam bardzo wysoki poziom wit b6 a przyjmuje ją tylko w magnezie . Norma jest do 30 a ja mam 71 . Moze to mieć jakiś wpływ na endometrium bądź też płodność ? Kwas foliowy mam w normie wit b12 też . Biorę formy metylowane ze względu na mutacje

    Starania od 2008 roku 07.02.14 aniołek 13tc
    3 IUI :(
    03.2016 I procedura krótki protokół ICSI :(
    05.2016 II procedura krótki protokół ICSI :(
    Zmiana kliniki MedArt
    09.2016 długi protokół 21.09 punkcja mamy 3 zarodki :)
    29.11.2016 crio 4AA cb
    Mrl 0% szczepienia -> 26,1 ( X)-> doszczepianie (I)
    08.2018 IV IVF cykl naturalny transfer 17.08 7tc :(
    V IVF grudzień 6 zarodków 4 prawidłowe genetycznie
    10.04. 2019transfer :(
  • sylwia80 Autorytet
    Postów: 3177 702

    Wysłany: 24 listopada 2017, 12:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    anakonda wrote:
    Hej dziewczyny może wy mi pomożecie . Mianowicie mam bardzo wysoki poziom wit b6 a przyjmuje ją tylko w magnezie . Norma jest do 30 a ja mam 71 . Moze to mieć jakiś wpływ na endometrium bądź też płodność ? Kwas foliowy mam w normie wit b12 też . Biorę formy metylowane ze względu na mutacje

    A masz mthfr lub inna mutacje ? Aktywna forma b6 to P5P, taka masz w magnezie ?




    MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • mi88 Autorytet
    Postów: 1826 2128

    Wysłany: 24 listopada 2017, 12:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tu tylko wpadam potwierdzić na wlasnym przykładzie, że homocysteinę badamy w labie na miejscu. Badałam w Luxmedzie tydzień temu, było 10,8. Potem dowiedziałam się, że to może być zafałszowane i dziś zrobiłam w pracowni, która ma lab na miejscu - jest 8,7 :)

    sylwia80 lubi tę wiadomość

    qb3c2n0a4q2qbkcb.png
    Dziewczynka <3 Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
    MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo
  • anakonda Autorytet
    Postów: 4377 1376

    Wysłany: 24 listopada 2017, 12:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia80 wrote:
    A masz mthfr lub inna mutacje ? Aktywna forma b6 to P5P, taka masz w magnezie ?
    Tak mam mutacje mthfr obie hetero. Biorę magvit b6 2x2 lub 2x1. Zależy czy podchodzę do transferu . Nie wiem czy to aktywna forma p5p nie brałam nigdy. Mam problemy z endometrium i nie wiem czy to może mieć wpływ.

    Starania od 2008 roku 07.02.14 aniołek 13tc
    3 IUI :(
    03.2016 I procedura krótki protokół ICSI :(
    05.2016 II procedura krótki protokół ICSI :(
    Zmiana kliniki MedArt
    09.2016 długi protokół 21.09 punkcja mamy 3 zarodki :)
    29.11.2016 crio 4AA cb
    Mrl 0% szczepienia -> 26,1 ( X)-> doszczepianie (I)
    08.2018 IV IVF cykl naturalny transfer 17.08 7tc :(
    V IVF grudzień 6 zarodków 4 prawidłowe genetycznie
    10.04. 2019transfer :(
  • oligi Przyjaciółka
    Postów: 123 30

    Wysłany: 24 listopada 2017, 13:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny, Czy orientujecie sie jaki porod jest wskazany przy mutacji V LEIDEN ? Lepiej rodzic SN czy CC? Pytam o kumpele ktora ma ta mutacje i jest w 7 miesiacu ciazy

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2017, 13:58

    oligi
  • Nadzieja3 Debiutantka
    Postów: 6 0

    Wysłany: 24 listopada 2017, 16:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina wrote:
    Hej :) a skąd jesteś?
    Solgar ma akurat średni ten folian, czytałam że u wielu osób mocno podnosi kwas foliowy, ale jeśli już masz to skończ i następny możesz kupić np.z Jarrow. Dobrze by było brać jakiś b kompleks albo dr's Best B complex albo Jarrow B-RIGHT. Do tego modulator homocysteiny albo z Solgar albo Swansona ma preparat o nazwie TMG, to jest dokładnie to samo (wyciąg z korzenia buraka). Dieta też ogólnie powinna być lżejsza przy mutacjach. D3 uważam że 2tys to za mało jak na tą porę roku, przynajmniej 4tys.trzeba brać i to z K2 razem (kapsułki albo krople).
    Nie każdy hematolog zna się na mutacjach, genetycy też nie zawsze czy immunolodzy. Może tak być że machną ręką na Twoje wyniki j powiedzą że nic nie musisz brać i wszystko jest cacy ;) dlatego jak już masz do.kogos iść, to zasięgnij opinii czy ten lekarz zna się na temacie. Pozdrawiam



    hej :) jestem z okolic Czestochowy. Ostatnio badalam kwas foliowy i mam 14,9 zakres referencyjny 4,6-18,7, a witamina B12 73,2 [ 21,0-123,0] i nie wiem czy brac witaminy b kompleks, a ten modulator homocysteiny ma kwas foliowy metylowany? ciekawa jestem czy po tym metafolianie z Solgar obnizy sie homocysteina czy jednak musze jeszcze zakupic modulator homocysteiny.

  • Justa87 Autorytet
    Postów: 1537 1074

    Wysłany: 27 listopada 2017, 07:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    oligi wrote:
    Czesc dziewczyny, Czy orientujecie sie jaki porod jest wskazany przy mutacji V LEIDEN ? Lepiej rodzic SN czy CC? Pytam o kumpele ktora ma ta mutacje i jest w 7 miesiacu ciazy
    przy v leiden sn, ja mam ale rodziłam cc i znam osoby które miały tez cc i zyja:) tak wiec niech koleznaka słuch lekarzy co mowia i jak poród będzie najbezpieczniejszy dla niej i dziecka w danym momencie.Po cc niech pomina się o clexane, mi chcieli w szpitalu wycofać ale ja się nie zgodziłam i brałam jeszcze cały połóg.

    oligi lubi tę wiadomość

    Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
    CORCIA 06.09.17r.
  • AlicjaJ Ekspertka
    Postów: 142 77

    Wysłany: 27 listopada 2017, 11:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, jaką dzienną dawkę B12 przyjmujecie? Ja biorę B-right Jarrow i dopiero zauważyłam, że tam jest tylko 100mcg B12, to nie za mało? Dodam, że obecnie mam B12 na poziomie 406 pg/ml przy normie 187-883.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2017, 11:40

    cb7w90bv95yvg0mo.png
    5 c.s. o pierwsze maleństwo - szczęśliwy <3
    7 lutego - jest serduszko! <3
    MTHFR 677C-T homo, PAI-1 4G homo -> Clexane, Acard
  • sylwia80 Autorytet
    Postów: 3177 702

    Wysłany: 27 listopada 2017, 12:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja obecnie biorę B complex dr Best tam jest 1000 mcg b12 - poniedziałek, środa, piątek plus 400 mcg folianu Swansona codziennie i biorę jeszcze NAC bo on tez obniża homocysteine.

    MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • AlicjaJ Ekspertka
    Postów: 142 77

    Wysłany: 27 listopada 2017, 12:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia80 wrote:
    Ja obecnie biorę B complex dr Best tam jest 1000 mcg b12 - poniedziałek, środa, piątek plus 400 mcg folianu Swansona codziennie i biorę jeszcze NAC bo on tez obniża homocysteine.
    Dzięki Sylwia, a mogłabyś napisać czemu bierzesz dr Best tylko co drugi dzień? Bo właśnie się zastanawiam nad jego zakupem.

    cb7w90bv95yvg0mo.png
    5 c.s. o pierwsze maleństwo - szczęśliwy <3
    7 lutego - jest serduszko! <3
    MTHFR 677C-T homo, PAI-1 4G homo -> Clexane, Acard
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 27 listopada 2017, 13:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zrobiłam sobie badanie homocysteiny i wyszła mi 12.
    Czekam na wynik kwasu foliowego.
    Nie badałam czy mam mutację.
    Jak obniżyć ten wynik?

    To chyba dużo z tego co widzę taki mam opis:

    Z suplementacją folianami: < 12 umol/l
    Bez suplementacji folianami: < 15 umol/l
    W przypadku ciąży:
    Z suplementacją folianami: < 8 umol/l
    Bez suplementacji folianami: < 10 umol/l
    UWAGA:
    Terapia lekami zawierającymi S-adenozylo-metioninę prowadzić może do fałszywie zawyżonych
    wyników homocysteiny. Leki przeciwdrgawkowe, methotrexat, karbamazepina, fenytoina, podtlenek
    azotu, trójoctan 6-azutydyny mogą mieć wpływ na oznaczanie homocysteiny.Badanie wykonano metodą enzymatyczną na aparacie Cobas.


    Kwas foliowy
    17,40 norma 4,40 - 16,70

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2017, 21:36

  • sylwia80 Autorytet
    Postów: 3177 702

    Wysłany: 27 listopada 2017, 21:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    AlicjaJ wrote:
    Dzięki Sylwia, a mogłabyś napisać czemu bierzesz dr Best tylko co drugi dzień? Bo właśnie się zastanawiam nad jego zakupem.

    Ze względu ze na bieżąco monitoruje poziom witamin i b12 i kwas są już na granicy normy i dlatego tak stosuje, żeby nie było ponad normę.

    MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • molisia Autorytet
    Postów: 636 236

    Wysłany: 27 listopada 2017, 22:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam mam do was pytanie dzisiaj odebralam badanie odnośnie tej mutacji
    Wariat c677t hetero
    Wariant c1298c hetero

    Lekarz kazał mi brać mamadha premium, folik ,avard i heparyne drobnocz i jeszcze supradyn.
    Czy to nie za malo?chodzi mi o ten kwas foliowy

    Jest już z Nami Weronika
    w5wqvcqgush2eos6.png
    Marzec 2016-ciąża obumarla 9tydz
    Styczeń 2017- ciąża pozamaciczna 5tydz. Zachowanie jajowodu

    Febion Natal1
    Tmg
    Encorton
    Clexane
    Czekamy na cud ☺
    Jest z nami Weronika ❤️❤️

    w5wqvcqgush2eos6.png
‹‹ 118 119 120 121 122 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego