Forum Starając się z pomocą medyczną MTHFR - mutacje
Odpowiedz

MTHFR - mutacje

Oceń ten wątek:
  • Selina Autorytet
    Postów: 8930 3421

    Wysłany: 16 listopada 2017, 11:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipcowka86 wrote:
    Dziewczyny a czy któraś z Was próbowała albo wie coś więcej o tych witaminach:
    Doctor's Best Multi-Vitamin??
    Skład całkiem niezły no i najważniejsze, że to jedna kapsułka a nie milion różnych :)
    Nie pamiętam teraz za dobrze, ale chyba nie wszystkie z grupy B są metylowane, ale mogę się mylić ;)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2017, 11:38

    Koniec starań
  • lipcowka86 Autorytet
    Postów: 2520 1740

    Wysłany: 16 listopada 2017, 11:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina wrote:
    Nie pamiętam teraz za dobrze, ale chyba nie wszystkie z grupy B są metylowane, ale mogę się mylić ;)

    Nie mylisz się :)

    B6,B9 i B12 napewno są metylowane więc tutaj gra wszystko :)

  • Selina Autorytet
    Postów: 8930 3421

    Wysłany: 16 listopada 2017, 12:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipcowka86 wrote:
    Nie mylisz się :)

    B6,B9 i B12 napewno są metylowane więc tutaj gra wszystko :)
    Już wiem o co chodziło. Zalecana ilość to 3kaps.dziennie a opakowanie kosztuje ponad 100zl 90kaps.czyli to miesięczny wydatek. Wg mnie drogo ;)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2017, 12:03

    Koniec starań
  • lipcowka86 Autorytet
    Postów: 2520 1740

    Wysłany: 16 listopada 2017, 13:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina wrote:
    Już wiem o co chodziło. Zalecana ilość to 3kaps.dziennie a opakowanie kosztuje ponad 100zl 90kaps.czyli to miesięczny wydatek. Wg mnie drogo ;)

    Dzięki, że zwróciłaś na to uwagę :) bo ja przeoczyłam...
    na iherb kosztują 75 zł, to jak sobie policzę dodatkowo magnez witaminę D3 (które tutaj już są )to i tak jest całkiem nieźle :)

  • bonnie1234 Autorytet
    Postów: 526 153

    Wysłany: 16 listopada 2017, 17:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maugo wrote:
    Poziom kwasu foliowego wiąże się z poziomem homocysteiny, zazwyczaj jak się ma nieprawidłowy poziom kwasu to homocysteina też jest za wysoka. Witamina B12 powoduje obniżenie poziomu homocysteiny. Żeby obniżyć poziom kwasu trzeba przyjmować jego metylowaną formę, bo być może organizm go nie rozkłada. To z kolei może oznaczać mutacje w genie MTHFR, która powoduje nieprzyswajanie zwykłej postaci kwasu. Nie wiem czy dość dobrze to napisałam, ale u mnie akurat wszystko się unormowało bo rozpoczęciu kuracji metylami i B12. No i mutacje też wyszły.
    Trzeba to kontrolować, najlepiej co miesiąc na początku, żeby dobrać odpowiednie dawki, bo raz spada za słabo a raz za bardzo :)
    Poziom homocysteiny przy staraniach powinien wynosić 6 - 8.
    Dziękuję za odpowiedź. Lekarz mi zapisał cały kompleks witamin B i tam jest witamina B12 w ilości 1,25 ug. Czy przy moim poziomie homocysteiny 8,9 taka koncentracja B12 w tabletce wystarczy do obniżenia?

  • Maugo Przyjaciółka
    Postów: 329 41

    Wysłany: 17 listopada 2017, 11:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    bonnie1234 wrote:
    Dziękuję za odpowiedź. Lekarz mi zapisał cały kompleks witamin B i tam jest witamina B12 w ilości 1,25 ug. Czy przy moim poziomie homocysteiny 8,9 taka koncentracja B12 w tabletce wystarczy do obniżenia?

    Ja brałam Dr's Best i tam jest 1 mg B12. Homocysteina po miesiącu spadła z 10 na 5,49 przy braniu codziennie, trochę za mocno, więc brałam co drugi dzień znów przez miesiąc i nie wzrosła. Teraz biorę co trzeci;)
    Najlepiej brać wg zaleceń, a po miesiącu zbadać poziom. Niektórzy zalecają odstawić na 3 dni przed wykonaniem badania, bo wtedy chyba jest bardziej miarodajne wynik. Selina jeszcze mówiła, żeby zbadać homocysteinę w miejscu, gdzie robią wyniki bezpośrednio, bo przy transporcie próbki poziom cysterny może być zafalszowany.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2017, 11:32

    04.2016 morfologia - 0%, 09.2016 - 12%, 03.2017 - 6%
    HSG 04.2016 - drożne
    05.2017 - Hiperprolaktynemia czynnościowa,
    MTHFR 1298A-C i PAI-1 4G - układy heterozygoryczne,
    02.2018 - laparoskopia, usunięcie ognisk endometriozy, jajowody drożne,
    Metyle, Acard
    Cykl z laparoskopią szczęśliwy - 2 kreski
  • AlicjaJ Ekspertka
    Postów: 142 77

    Wysłany: 17 listopada 2017, 14:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, bardzo Was proszę, doradźcie.

    To dopiero mój 3 cs, ale postanowiłam już na początku zrobić podstawowe badania. Najbardziej zmartwiła mnie homocysteina: aż 14,12 umol/l. Kwas foliowy powyżej normy: 24,30 ng/ml przy normie 4,60-18,70. Witamina B12 528,50 pg/ml przy normie 197-771.

    Próbując znaleźć jakieś sensowne info co by z tym wszystkim zrobić, trafiłam na ten wątek.

    Zamówiłam zestaw suplementów, o których pisała Selina: B-Right Jarrow, Methafolin 400mcg Jarrow i TMG ze Swansona.

    Chciałabym jak najszybciej zbić tę nieszczęsną homocysteinę i stąd moje pytanie do Was: myślicie, że mogę na początek brać większe dawki tych supli niż zalecane? Chodzi mi zwłaszcza o TMG, gdzie zalecają brać dwie tabletki dziennie.

    Dodam, że kiedy chciałam się poradzić w tej sprawie mojego gina, ten tylko zirytował się, że po co ja robię te wszystkie badania po tak krótkich staraniach :/ Nie obeszła go nawet moja podwyższona prolaktyna (a skłamałam mu, że staramy się już od pół roku w obawie właśnie przed taką reakcją ;))

    W ogóle do jakiego lekarza należy się udać przy podwyższonej homocysteine? Bo ja to zielona jestem w tych sprawach.

    Będę Wam bardzo wdzięczna za wszelkie sugestie :)

    cb7w90bv95yvg0mo.png
    5 c.s. o pierwsze maleństwo - szczęśliwy <3
    7 lutego - jest serduszko! <3
    MTHFR 677C-T homo, PAI-1 4G homo -> Clexane, Acard
  • mi88 Autorytet
    Postów: 1826 2128

    Wysłany: 18 listopada 2017, 12:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja, zadałaś trudne pytania i chyba dlatego nikt nie odpisuje od razu. Z ciekawości poczytałam i gdzieś piszą o dawkach kilku do kilkunastu gramów betainy - ta ze Swansona ma pół grama. Wychodzi na to, że większe dawki nie zaszkodzą. Ale to tylko jeden artykuł, więc niech ktoś mnie poprawi w razie czego. http://zpz.naturalneleczenie.com.pl/metylacja.html

    W B Right Jarrow masz sporo niższe dawki witaminy B, niż w Dr's Best - porównaj sobie składy. Część dziewczyn bierze to drugie, więc wygląda na to, że tu też można zwiększyć dawkę.

    Pytanie, ile to pomoże i czy nie przekroczysz za bardzo wit. B12. Mam ten sam problem z B12, ale dopiero co zaczęłam suplementować, więc za jakiś miesiąc będę wiedziała, jak to na mnie działa.

    Mi hematolog powiedział, że nieprawidłowe wyniki b12, homocysteiny i kwasu foliowego ogarnie ginekolog, bo to dość proste problemy.

    qb3c2n0a4q2qbkcb.png
    Dziewczynka <3 Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
    MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo
  • AlicjaJ Ekspertka
    Postów: 142 77

    Wysłany: 18 listopada 2017, 20:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi, bardzo Ci dziękuję. Chyba zaryzykuję zwiększone dawki a za miesiąc zrobię badanie krwi i zobaczę jak to na mnie wpłynęło.
    Wygląda na to, że muszę zmienić gina na takiego, który nie oleje moich wyników. Wczoraj byłam jeszcze raz u mojego i okazało się, że moje pęcherzyki przestały rosnąć i w tym cyklu owu nie będzie :( Bardzo mnie to podłamało a on zalecił mi, żebym wyluzowała ze staraniami i przestała szukać porad w necie :(

    mi88 lubi tę wiadomość

    cb7w90bv95yvg0mo.png
    5 c.s. o pierwsze maleństwo - szczęśliwy <3
    7 lutego - jest serduszko! <3
    MTHFR 677C-T homo, PAI-1 4G homo -> Clexane, Acard
  • mi88 Autorytet
    Postów: 1826 2128

    Wysłany: 18 listopada 2017, 20:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co za głupi lekarz :( A pierwszy raz miałaś monitoring? Wiesz, że masz owulację, tylko to był jakiś wypadek przy pracy, czy może one nigdy Ci nie pękają?
    Jeśli nie masz w ogóle potwierdzonej owulacji, to lekarz postępuje zupełnie irracjonalnie każąc wyluzować...

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2017, 20:24

    qb3c2n0a4q2qbkcb.png
    Dziewczynka <3 Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
    MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo
  • AlicjaJ Ekspertka
    Postów: 142 77

    Wysłany: 18 listopada 2017, 20:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To mój pierwszy monitoring. Temperaturę mierzę dopiero od dwóch cykli, w zeszłym temperatura i śluz wskazywały na owu, ale z drugiej strony w aktualnym cyklu śluz płodny też się pojawił a test owu wyszedł pozytywnie wiec brałam owulację za pewnik a tu taka przykra niespodzianka :/ Mi, kojarzę z innego wątku, że zbijałaś prolaktynę Castagnusem, mogłabyś napisać z jakiego poziomu do jakiego udało Ci się ją zbić i jaką dawkę Castagnusa brałaś? :)

    cb7w90bv95yvg0mo.png
    5 c.s. o pierwsze maleństwo - szczęśliwy <3
    7 lutego - jest serduszko! <3
    MTHFR 677C-T homo, PAI-1 4G homo -> Clexane, Acard
  • mi88 Autorytet
    Postów: 1826 2128

    Wysłany: 19 listopada 2017, 09:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Proszę :)
    https://ovufriend.pl/posty-uzytkowniczki,463000,97.html

    qb3c2n0a4q2qbkcb.png
    Dziewczynka <3 Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
    MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo
  • sylwia80 Autorytet
    Postów: 3173 701

    Wysłany: 19 listopada 2017, 11:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nowe, pamiętajcie żeby najpierw zbadać poziom witamin a później kupować i suplementowac i cały czas kontrolować poziom. Każda z nas jest inna wiec inaczej reaguje na leki i suplementy i to my same musimy ustalić dawki jakie są dla naszego organizmu odpowiednie.
    B12 np u mnie szybko się podnosi i szybko spada jak nie biorę, inaczej jest z kwasem foliowym. Pamiętajcie, ze zawsze można brać dr best co 2-3 dni ze względu na dawkę 1000 mcg b12 plus np. folian dodatkowo brać każdego dnia. B6 która równiez jest ważna w procesie metylacji a w B complex dr best jest jej 50 mg to wystarczy brać co 2 a nawet lepiej 3 dni, bo przedawkowanie b6 to tez nic dobrego.

    mi88 lubi tę wiadomość

    MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • bonnie1234 Autorytet
    Postów: 526 153

    Wysłany: 19 listopada 2017, 14:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,
    ile u Was kosztują badania:
    - kwas foliowy
    - homocysteina
    - B12?

    U mnie wychodzi w sumie 115 zł za całość.

  • Jastin76 Autorytet
    Postów: 614 798

    Wysłany: 19 listopada 2017, 16:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    - kwas foliowy
    - homocysteina
    - B12

    Jakie badania zrobić ? Podpowiedzcie;)
    Czy te podane wystarcza czy jeszcze mam coś dołożyć o czym nie wiem ...
    Aaa i czy można brać suplementy i robić badania czy lepiej odstawić na parę dni i wtedy badania ???
    Sylwia
    Ja zrobiłam od tyłu :-/ najpierw się suplementuje a teraz będę badania robić .. człowiek jednak głupi :-(


    Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2017, 16:02

  • sylwia80 Autorytet
    Postów: 3173 701

    Wysłany: 19 listopada 2017, 16:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jastin76 wrote:
    - kwas foliowy
    - homocysteina
    - B12

    Jakie badania zrobić ? Podpowiedzcie;)
    Czy te podane wystarcza czy jeszcze mam coś dołożyć o czym nie wiem ...
    Aaa i czy można brać suplementy i robić badania czy lepiej odstawić na parę dni i wtedy badania ???
    Sylwia
    Ja zrobiłam od tyłu :-/ najpierw się suplementuje a teraz będę badania robić .. człowiek jednak głupi :-(

    :)
    A czego chcesz się dowiedzieć ? Masz mthfr ? Robiłaś badania na testdna 6 mutacji ? Badalas witaminę D3, na jakim etapie jesteś ?

    Przed badaniami lepiej odstawić minimum na 2 doby.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2017, 16:08

    MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 listopada 2017, 16:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    bonnie1234 wrote:
    Dziewczyny,
    ile u Was kosztują badania:
    - kwas foliowy
    - homocysteina
    - B12?

    U mnie wychodzi w sumie 115 zł za całość.

    Ja w alabie płaciłam 101zł.

    Wyniki miałam tego samego dnia, możecie zerknąć Kochane??

    Kwas foliowy >24 ng/ml (norma >5,38 ng/ml)
    Wit. B12 303 pg/ml (norma 211-911)
    Homocysteina 10,24 (norma 3,70 - 13,90)

    Homocysteina do zbicia, B12 do podniesienia, a kwas foliowy? Zinterpretujecie mi to??

    Rozmawiałam już z koleżanką, okazało się, że ma podobny problem.
    Podjęłam takie działania - od wczoraj wdrożyłam dietę bezglutenową (podobno takie są zalecenia przy MTHFR???).
    Odstawiłam Femibon, bo zawiera kwas foliowy syntetyczny.
    Za 2tyg zaczynam łykać Doctor's Best Fully Active B-Complex (1tabl. dziennie jeśli będę się dobrze po niej czuć, jeśli nie to zmniejsze do połowy), po 2tyg łykania zbadam ponownie B12 i homocysteinę.. I za 4tyg włączam kwas foliowy Swansona 400j..

    Co o tym myślicie, dobry plan? Zmieniłybyście coś?? Może szybciej włączyć kwas foliowy? Koleżanka mi powiedziała, że nie powinnam tak z marszu włączać metyli tylko najpierw wypłukać femibion i przygotować organizm właściwą dietą..

    Będe wdzięczna za każdą podpowiedź..

  • sylwia80 Autorytet
    Postów: 3173 701

    Wysłany: 19 listopada 2017, 16:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia198808 wrote:
    Ja w alabie płaciłam 101zł.

    Wyniki miałam tego samego dnia, możecie zerknąć Kochane??

    Kwas foliowy >24 ng/ml (norma >5,38 ng/ml)
    Wit. B12 303 pg/ml (norma 211-911)
    Homocysteina 10,24 (norma 3,70 - 13,90)

    Homocysteina do zbicia, B12 do podniesienia, a kwas foliowy? Zinterpretujecie mi to??

    Rozmawiałam już z koleżanką, okazało się, że ma podobny problem.
    Podjęłam takie działania - od wczoraj wdrożyłam dietę bezglutenową (podobno takie są zalecenia przy MTHFR???).
    Odstawiłam Femibon, bo zawiera kwas foliowy syntetyczny.
    Za 2tyg zaczynam łykać Doctor's Best Fully Active B-Complex (1tabl. dziennie jeśli będę się dobrze po niej czuć, jeśli nie to zmniejsze do połowy), po 2tyg łykania zbadam ponownie B12 i homocysteinę.. I za 4tyg włączam kwas foliowy Swansona 400j..

    Co o tym myślicie, dobry plan? Zmieniłybyście coś?? Może szybciej włączyć kwas foliowy? Koleżanka mi powiedziała, że nie powinnam tak z marszu włączać metyli tylko najpierw wypłukać femibion i przygotować organizm właściwą dietą..

    Będe wdzięczna za każdą podpowiedź..

    Sylwia, a jaka masz normę do kwasu foliowego w labo w którym robiłaś ?

    MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 listopada 2017, 16:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia80 wrote:
    Sylwia, a jaka masz normę do kwasu foliowego w labo w którym robiłaś ?

    Nie ma górnych widełek, napisali tylko >5,38.. Nie jest napisane ile max i dlatego nie wiem jak to zinterpretować..

  • lipcowka86 Autorytet
    Postów: 2520 1740

    Wysłany: 19 listopada 2017, 17:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia 198808 co do Twojego planu włączyłabym na początek sam B complex bo on ma w też składzie folian i najwcześniej po miesiącu powtórzyłabym badanie homocysteiny i kwasu foliowego. Dobrze by było gdybyś oznaczyła kwas foliowy np w diagnostyce bo tam zawsze na wyniku jest podana norma.

    never_lose_hope lubi tę wiadomość

‹‹ 115 116 117 118 119 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego