Forum Starając się z pomocą medyczną MTHFR - mutacje
Odpowiedz

MTHFR - mutacje

Oceń ten wątek:
  • wera 12 Przyjaciółka
    Postów: 288 23

    Wysłany: 15 grudnia 2017, 23:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie.Mam i ja Mutacje genu MTHFR C677 :( wyszla mi dodatnia oczywiscie bardzo wysoki kwas foliowy i niska ferrytyna i homocysteine mam 10, odstawilam wszystkie suplementy i wyszperalam ze spora czesc z was zazywa
    Jarrow Formulas, Methyl B-12 & Methyl Folate ale znalazlam z mocniejsza dawka i mniejsza
    Jarrow Formulas, Methyl B-12 & Methyl Folate, 1,000 mcg / 400 mcg
    Jarrow Formulas, Methyl B-12 & Methyl Folate, 5000 mcg/800 mcg,
    oraz Doctor's Best, Fully Active B Complex, ktora byscie polecaly najbardziej?
    Bo znajac siebie to zamowie wszystkie :D

    Pozdrawiam staraczki :)

    START 2014 ;(
  • sylwia80 Autorytet
    Postów: 3173 701

    Wysłany: 18 grudnia 2017, 08:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wera 12 wrote:
    Witajcie.Mam i ja Mutacje genu MTHFR C677 :( wyszla mi dodatnia oczywiscie bardzo wysoki kwas foliowy i niska ferrytyna i homocysteine mam 10, odstawilam wszystkie suplementy i wyszperalam ze spora czesc z was zazywa
    Jarrow Formulas, Methyl B-12 & Methyl Folate ale znalazlam z mocniejsza dawka i mniejsza
    Jarrow Formulas, Methyl B-12 & Methyl Folate, 1,000 mcg / 400 mcg
    Jarrow Formulas, Methyl B-12 & Methyl Folate, 5000 mcg/800 mcg,
    oraz Doctor's Best, Fully Active B Complex, ktora byscie polecaly najbardziej?
    Bo znajac siebie to zamowie wszystkie :D

    Pozdrawiam staraczki :)
    Jak wysoki masz kwas, b12 ? I jak niska ferrytyne ? Duże dawki nie są rozwiązaniem, wprowadza się stopniowo i obserwuje organizm i bada poziomy.
    Już teraz możesz zacząć pic pokrzywe i sok z buraków i jeść natkę na niska ferrytyne. Kwas ja sama obniżyłam piciem zielonej herbaty ale tez z umiarem.
    Ja już eksperymentuje z dawkami i suplementami od dawna i u mnie się sprawdza B complex dr best, obecnie biorę 3 razy w tyg oraz folian Swansona 400 mcg codziennie i łykam tez NAC, który ma wpływ na proces metylacji i homocysteine.
    U mnie się to sprawdza ale długo odbierałam dawki i suplementy, każdy organizm jest inny i inaczej może reagować, styl życia, jedzenia, współtowarzyszace choroby, inne zażywane leki itp. To nie ma jednego gotowego schematu działania.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 grudnia 2017, 08:19

    MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • Maugo Przyjaciółka
    Postów: 329 41

    Wysłany: 18 grudnia 2017, 12:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wera 12 wrote:
    Witajcie.Mam i ja Mutacje genu MTHFR C677 :( wyszla mi dodatnia oczywiscie bardzo wysoki kwas foliowy i niska ferrytyna i homocysteine mam 10, odstawilam wszystkie suplementy i wyszperalam ze spora czesc z was zazywa
    Jarrow Formulas, Methyl B-12 & Methyl Folate ale znalazlam z mocniejsza dawka i mniejsza
    Jarrow Formulas, Methyl B-12 & Methyl Folate, 1,000 mcg / 400 mcg
    Jarrow Formulas, Methyl B-12 & Methyl Folate, 5000 mcg/800 mcg,
    oraz Doctor's Best, Fully Active B Complex, ktora byscie polecaly najbardziej?
    Bo znajac siebie to zamowie wszystkie :D

    Pozdrawiam staraczki :)

    Ja biorę Dr's Best B Complex co 3 dzień i codziennie folian 400 ze Swansona. Początkowo brałam B Complex codziennie, ale homocysteina po miesiącu spadła mi z 10 na 5,69, więc już za nisko. W B Complex z Besta jest wysoka dawka wit. B12, która obniża homocysteinę, ale jak widać zbyt duża, żeby ją codziennie brać. Ja akurat B12 mam w normie. Teraz mam też kwas i homocysteinę ok.

    04.2016 morfologia - 0%, 09.2016 - 12%, 03.2017 - 6%
    HSG 04.2016 - drożne
    05.2017 - Hiperprolaktynemia czynnościowa,
    MTHFR 1298A-C i PAI-1 4G - układy heterozygoryczne,
    02.2018 - laparoskopia, usunięcie ognisk endometriozy, jajowody drożne,
    Metyle, Acard
    Cykl z laparoskopią szczęśliwy - 2 kreski
  • wera 12 Przyjaciółka
    Postów: 288 23

    Wysłany: 19 grudnia 2017, 00:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    1raz badanie robilam w kwietniu 2017 i suplementowalam wowczas kawas foliowy filic 5mg:
    -kwas foliowy 30,9 (4.6-18.7)
    -zelazo 139 (50-170)
    -wit b12 246 (189-883)
    -ferrytyna 19,69 (4.63-204)
    -homocysteina 8,84 (4.44-13.56)

    PO tych badaniach lekarz kazal mi odstawic na chwile kwas foliowy wiec odstawilam go calkowicie nawet teraz nie biore, zostalam jedeynie przy euthyroxie 75mg mam niedoczynnosc i hashimoto :) i co tam jeszcze na razie nnie odkrylam:) bylam u mojego endokrynologa z tymi wszystkimi wynikami ale stwierdzil ze sa super:(

    powtorzylam badania we wrzesniu
    -kw foliowy 14,14
    - ferrytyna 19,16
    - homocysteina 9,8
    -wit D3 29.9


    oczywiscie zrobilam te badania na mthfr jedyne co zazywam to wit D3 4000jednostek plus euthyrox.

    Wiec ktore suple bylyby najlepsze waszym zdaniem dr best?

    START 2014 ;(
  • Selina Autorytet
    Postów: 8932 3422

    Wysłany: 19 grudnia 2017, 09:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wera możesz kupić Jarrow B-RIGHT, powinien wystarczyć. Homocysteina Ci skoczyła, to możesz włączyć też TMG np.ze Swansona albo Now Foods

    Koniec starań
  • Fionia321 Nowa
    Postów: 4 0

    Wysłany: 22 grudnia 2017, 14:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! :)

    Mam do Was kilka pytań.
    Ze względu na masywne wodogłowie maluszka w poprzedniej ciąży oraz wczesniejszą ciąże biochemiczną dostałam zalecenie brania kwasu foliowego 4mg ,okazłao się do tego, że mam mutacje MTHFR_1298A-C homo i PAI-1 4G homo.
    Czyli rozumiem ,że powinnam brać 4 mg folianu,a nie kwasu foliowego?
    Czy znacie jakieś sprawdzone tabletki, które zawierają 1,2 lub 4 mg folianu? Bo przecież nie będę łykać 10 sztuk po 0,4mg ;)

    Jak myślicie powinnam brać jeszcze wit. b6 czy b12?

    No i czy znacie może jakiegoś dobrego ginekologa i genetyka w Szczecinie, który będzie w temacie??

    AAaaa i jeszcze ostatnie ważne pytanie!
    Czy myślicie,że jest sens badania poziomu kwasu foliowego we krwi skoro, to ponoc nic nie daje, gdyż mutacja MTHFR polega na tym,że organizm nie wchłania kwasu, mimo wysokiej zawartości we krwi?

    Dzięki z góry za pomoc!

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2017, 14:02

  • molisia Autorytet
    Postów: 636 236

    Wysłany: 22 grudnia 2017, 18:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy przyjmując encorton mialyscie podwyższone limfocyty # ??

    Jest już z Nami Weronika
    w5wqvcqgush2eos6.png
    Marzec 2016-ciąża obumarla 9tydz
    Styczeń 2017- ciąża pozamaciczna 5tydz. Zachowanie jajowodu

    Febion Natal1
    Tmg
    Encorton
    Clexane
    Czekamy na cud ☺
    Jest z nami Weronika ❤️❤️

    w5wqvcqgush2eos6.png
  • sylwia80 Autorytet
    Postów: 3173 701

    Wysłany: 23 grudnia 2017, 06:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wera 12 wrote:
    1raz badanie robilam w kwietniu 2017 i suplementowalam wowczas kawas foliowy filic 5mg:
    -kwas foliowy 30,9 (4.6-18.7)
    -zelazo 139 (50-170)
    -wit b12 246 (189-883)
    -ferrytyna 19,69 (4.63-204)
    -homocysteina 8,84 (4.44-13.56)

    PO tych badaniach lekarz kazal mi odstawic na chwile kwas foliowy wiec odstawilam go calkowicie nawet teraz nie biore, zostalam jedeynie przy euthyroxie 75mg mam niedoczynnosc i hashimoto :) i co tam jeszcze na razie nnie odkrylam:) bylam u mojego endokrynologa z tymi wszystkimi wynikami ale stwierdzil ze sa super:(

    powtorzylam badania we wrzesniu
    -kw foliowy 14,14
    - ferrytyna 19,16
    - homocysteina 9,8
    -wit D3 29.9


    oczywiscie zrobilam te badania na mthfr jedyne co zazywam to wit D3 4000jednostek plus euthyrox.

    Wiec ktore suple bylyby najlepsze waszym zdaniem dr best?

    Wera,
    w tym wątku są zwolenniczki B-right Jarrow jak i dr Best B complex, ja mam tylko doświadczenie z tym drugim i na mnie dobrze działa. A b12 jaka miałaś we wrześniu ? Homocysteina trochę za wysoka. Ferrytyna niska, pij pokrzywe, na mnie działa. D3 dobrze ze bierzesz. Cześć dziewczyn bierze tu dodatkowo Betaine a ja z kolei NAC.

    Czekasz nadal na wynik mthfr czy już masz?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 grudnia 2017, 06:44

    MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • Jeheria Autorytet
    Postów: 1357 901

    Wysłany: 26 grudnia 2017, 20:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. A czy zauważyliście zależność jakości miesiaczek z wystepujacymu mutacjami? Mam bardzo skąpe miesiaczki pełne strzępów, są koloru ciemno brązowego pomieszane ze śluzem. Żywe czerwonej krwi praktycznie nie mam.

    1usaj44j3wyrhjnw.png
    Starania od sierpień 2016
    Mutacja Leiden hetero, Hashimoto, IO, endometrioza I st., cienkie endometrium, MTHFR A1298C hetero, PAI hetero
    HSG ok, histero ok, kariotypy ok, nasienie ok
    10.08.19 punkcja - 17 pęcherzyków, 6 zapłodniono, 6 zarodków dotrwało do 3 doby
    13.08.19 transfer 9a, endometrium 7,6 mm,
    na zimowisku 5❄️: 4ab, trzy 3bb, 1bb
    beta 9dpt=61, prg 202
    beta 11dpt=159
    beta 15dpt=985, prg 242
    24 dpt ♥️
    10.05.2020 Maciej jest już z Nami :)
  • Selina Autorytet
    Postów: 8932 3422

    Wysłany: 26 grudnia 2017, 21:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria nie zauważyłam żadnej zależności w miesiączkach z mutacjami. W sumie mam wrażenie że od kad biorę kompleks metyli to chyba jest lepiej jeśli chodzi o mniejszy ból, ale to nie wiem czy jest to z tym związane. Długość i nasienie raczej zwykle mam takie samo, biorę też Acard i czasem @ jest dłuższa


    Fionia nie spotkałam się z dawka 4mg folianu, lekarz raczej miał na myśli kwas foliowy. Ja bym na Twoim miejscu zrobiła najpierw badanie poziomu kwasu

    Koniec starań
  • Fionia321 Nowa
    Postów: 4 0

    Wysłany: 27 grudnia 2017, 19:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina na 100% chodziło mu o kwas foliowy, bo u nas o folianach nic nie wiedzą, pytanie czy nie lepiej brać folian przy tej mutacji?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2017, 19:25

  • Selina Autorytet
    Postów: 8932 3422

    Wysłany: 27 grudnia 2017, 20:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fionia321 wrote:
    Selina na 100% chodziło mu o kwas foliowy, bo u nas o folianach nic nie wiedzą, pytanie czy nie lepiej brać folian przy tej mutacji?
    oczywiscie ze lepiej folian. Niestety, wielu lekarzy wciaz nie ma zbyt wielkiego pojecia o metylach i tych mutacjach. Ba, ostatnio byłam u immunologa, który jest bardzo znany i polecany nawet tu na forum i powiedział mi, ze mam sie mutacjami przejmowac i nie musze lykac metyli, bo po co przepłacać, zebym brała zwykle witaminy i kwas foliowy ;) tiaaa. Pokiwałam głową i robię swoje. Moja gin oczywiscie metyle zaleca i mimo, ze miałam w badaniu kwas ponad norme mam brac 0,8mg folianów

    Koniec starań
  • kinga1185 Autorytet
    Postów: 331 196

    Wysłany: 27 grudnia 2017, 21:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,

    jaka jest pozadana wartosc homocysteiny dla staraczek?

    kinga1185
    06.12 - beta 200, prog 40
    25.11 - transfer...
    22.12- punkcja; 7 komorek; 6 zaplodnionych
    10.2019 początek długiego protokolu
    grudzien 2018 - wizyta w klinice; jestesmy zdecydowani na IVF
    Kwiecien 2018 - depresja...
    Luty 2018 - laporoskopia. Brak endoemtriozy, brak zrostow, macica w porzadku.
    Endo, PCO?, Hashimoto, IO, MTHFR_677C; MTHFR-1298A-C; PAI-1G 4 G hetero
    Luty 2017 poczatek Napro
    Sierpien 2016 poronienie
    Laporoskopia i HSG - lewa strona niedrozna
    Poczatek staran - styczen 2015
  • Selina Autorytet
    Postów: 8932 3422

    Wysłany: 28 grudnia 2017, 08:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kinga1185 wrote:
    Witam,

    jaka jest pozadana wartosc homocysteiny dla staraczek?
    7-8

    Koniec starań
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 28 grudnia 2017, 16:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia198808 wrote:

    Kwas foliowy >24 ng/ml (norma >5,38 ng/ml)
    Wit. B12 303 pg/ml (norma 211-911)
    Homocysteina 10,24 (norma 3,70 - 13,90)

    Hej Dziewczyny.
    Powyżej moje wyniki z 19 listopada.
    Od tego samego dnia biorę dr best b complex 1tabletkę dziennie, dzisiaj zrobiłam powtórne wyniki i wyglądają następująco (odstawiłam witaminy na 2 dni przed zrobieniem wyników dzisiejszych):

    kwas foliowy 16,99 ng/ml (norma >5,9 - znowu nie mam górnych widełek :/
    wit. B12 398 pl/ml (norma 180-914)
    homocysteina 6,06 umol/l (norma od 5,75 - 12,61)

    Robiłam w innym labo niż ostatnio, tak żeby homocysteinę zbadali mi na miejscu..

    Co o tym myślicie?
    Homocysteina ładnie spadła, kwas foliowy też w sumie zleciał i chyba wynik jest dobry, ale B12 nie podniosłam za dużo, myślałam, że lepiej będzie..

    Jak teraz dawkowałybyście leki? Dalej zostać przy dr best's b complex??
    Homocysteina lepiej żeby już niżej nie zeszła, nie?

    Mam jeszcze folian Swansona 400j., ale nie brałam go. Chyba nie ma sensu zaczynać brać, co?

    Podpowiedzcie mi proszę, nie wiem jak dalej postępować z lekami..

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2017, 16:35

  • lipcowka86 Autorytet
    Postów: 2523 1741

    Wysłany: 29 grudnia 2017, 13:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pisałyście kiedyś że suplementujecie witaminę K2, czy przy mutacjach jesteśmy bardziej poddane na jej wypłukiwanie?? Ostatnio strasznie bolą mnie kolana przy dłuższym siedzeniu w jednej pozycji najgorzej jest przy jeździe samochodem i tak się zastanawiam czy to mize mieć jakiś związek ...

  • Magda33 Autorytet
    Postów: 1508 1128

    Wysłany: 30 grudnia 2017, 22:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć!
    Jak długo należy brać wszystkie te "nasze" witaminy w trakcie ciąży?

    1usaanlif6ao6s09.png
    A1298C hetero / C677T hetero / Cukrzyca typu1
    2011 aniołek Pawełek / 2016 aniołek Wiktorek
  • Selina Autorytet
    Postów: 8932 3422

    Wysłany: 1 stycznia 2018, 16:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda33 wrote:
    Cześć!
    Jak długo należy brać wszystkie te "nasze" witaminy w trakcie ciąży?
    Raczej cały czas, tylko w ciąży są specjalne metyle dla ciężarnych

    Magda33 lubi tę wiadomość

    Koniec starań
  • Magda33 Autorytet
    Postów: 1508 1128

    Wysłany: 1 stycznia 2018, 19:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina wrote:
    Raczej cały czas, tylko w ciąży są specjalne metyle dla ciężarnych
    Dziękuję za odpowiedz. Oczywiście biorę wszystko metylowane co trzeba + neoparin + acard + insulinę + euthyrox. W sumie jakieś 5 tabletek i 7 zastrzyków na dobę. Chciałam się upewnić. Bo moja lekarka nie ma bladego pojęcia o mthfr, za 10 dni mam drugie badania prenatalne i strasznie się boję. Do tej pory wszystko jest prawidłowo.

    1usaanlif6ao6s09.png
    A1298C hetero / C677T hetero / Cukrzyca typu1
    2011 aniołek Pawełek / 2016 aniołek Wiktorek
  • Selina Autorytet
    Postów: 8932 3422

    Wysłany: 1 stycznia 2018, 20:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda33 wrote:
    Dziękuję za odpowiedz. Oczywiście biorę wszystko metylowane co trzeba + neoparin + acard + insulinę + euthyrox. W sumie jakieś 5 tabletek i 7 zastrzyków na dobę. Chciałam się upewnić. Bo moja lekarka nie ma bladego pojęcia o mthfr, za 10 dni mam drugie badania prenatalne i strasznie się boję. Do tej pory wszystko jest prawidłowo.
    7zastrzykow dziennie?! O matko, współczuję tego kłucia, no ale skoro trzeba no i oczywiście warto :)

    Koniec starań
‹‹ 124 125 126 127 128 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego