Forum Starając się z pomocą medyczną MTHFR - mutacje
Odpowiedz

MTHFR - mutacje

Oceń ten wątek:
  • bonnie1234 Autorytet
    Postów: 526 153

    Wysłany: 8 grudnia 2017, 15:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny odebrałam wyniki.

    Przed suplementacją:
    Witamina D3 - 16,60
    Homocysteina - 8,70
    kwas foliowy - 5,11

    Po suplementacji 3 tygodniowej:

    homocysteina - 7,50
    witamina d3 - 44,70
    witamina b12 - 260 (robiłam pierwszy raz)
    kwas foliowy - 35,20 --> na początku brałam syntetyczny 5 mg, dopiero po Waszych radach przeszłam na folian, ale teraz to chyba powinnam odstawić ???

    Dziewczyny, czy podwyższony wynik kwasu foliowego ma jakiś wpływ? chcieliśmy od tego miesiąca rozpocząć starania.
    Czy jest sens przy moich wynikach suplementować witaminę B12?

  • sylwia80 Autorytet
    Postów: 3173 701

    Wysłany: 8 grudnia 2017, 17:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    bonnie1234 wrote:
    Dziewczyny odebrałam wyniki.

    Przed suplementacją:
    Witamina D3 - 16,60
    Homocysteina - 8,70
    kwas foliowy - 5,11

    Po suplementacji 3 tygodniowej:

    homocysteina - 7,50
    witamina d3 - 44,70
    witamina b12 - 260 (robiłam pierwszy raz)
    kwas foliowy - 35,20 --> na początku brałam syntetyczny 5 mg, dopiero po Waszych radach przeszłam na folian, ale teraz to chyba powinnam odstawić ???

    Dziewczyny, czy podwyższony wynik kwasu foliowego ma jakiś wpływ? chcieliśmy od tego miesiąca rozpocząć starania.
    Czy jest sens przy moich wynikach suplementować witaminę B12?

    Moim zdaniem b12 nadal masz niska, a kwas spróbuj zbić pijąc zielona herbatę.

    MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • bonnie1234 Autorytet
    Postów: 526 153

    Wysłany: 8 grudnia 2017, 20:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia80 wrote:
    Moim zdaniem b12 nadal masz niska, a kwas spróbuj zbić pijąc zielona herbatę.
    Piję od kilku lat zieloną herbatę codziennie. W takim razie odstawię kwas na jakiś czas. Nie orientujesz się jak szybko ten kwas ,,wypłukuje'' się z krwi? Nie wiem, po jakim czasie powtórzyć badanie, a nie chciałabym o kolejny miesiąc odwlekać starań z moimi torbielami endo :(

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2017, 20:04

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 8 grudnia 2017, 20:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej , jak suplementujecie tj w jakiej dawce TMG? I drugie pytane czy moze slyszalyscie o tym czy wysoka homocysteina moze utrudniac zajscie w ciaze?

  • oska_m Autorytet
    Postów: 291 111

    Wysłany: 9 grudnia 2017, 10:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zaczełam brac bright jarrow i TMG w dawce 3g 9 dc na obniżenie homocysteiny (10,6) a wczoraj w 19 dc dostałam okres. Mam bardzo regularne miesiączki co 28-30 dni i troche jestem w szoku

    Miała któraś taki przypadek?

    m3sx3e3kuew7efne.png
    1 IVF -1 blastka - criotransfer :( - po immunosupresji
    2 IVF - 1 blastka - cud ! :)
    20.02 - Transfer z encortonem + accofil (KIR AA), 9dpt - 212,9, 12dpt - 714,7, 16dpt - 3157, 20dpt - 13216
    15.03 - mamy ❤️ - Cudzie trwaj ! :)
  • Smutas-1 Nowa
    Postów: 2 0

    Wysłany: 9 grudnia 2017, 14:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. Interesuję się tematem z wiadomego powodu - ciąża obumarła. Mam już dziecko w wieku 10 lat – ciąża bezproblemowa, lekkie plamienia ok 8 tyg, tydzień w szpitalu i dalej wszystko z górki. Niedawno zaszłam znów w ciążę -planowaną mimo, że mam 37 lat. Niestety w 10 tyg dowiedziałam się że ok 8 tyg ciąża obumarła. Rozmawiałam z wieloma lekarzami (w tym kilku gin) wszyscy mówią, że to najprawdopodobniej wada zarodka i mamy się nie martwić i próbować dalej. Nie wierzę w przypadki. Mocno przeżyłam stratę, wiele poczytałam i na własną rękę zrobiłam kilka badań z których wyszło:
    - bad. genetyczne :
    * kariotypy – mój i męża - prawidłowe
    * Czynnik V Leiden – prawidłowy
    * Protrombina/Czynnik II – prawidłowy
    * Czynnik V R2 – nieprawidłowy – FV R2_4070A-G - układ heterozygotyczny
    * PAI-1 - nieprawidłowy – PAI-1-4G - układ heterozygotyczny
    * MTHFR_C677T – nieprawidłowy - układ heterozygotyczny
    * MTHFR_ 1298A-C – nieprawidłowy - układ heterozygotyczny
    - kwas foliowy – 13,63 (zakres prawidłowy 3,1 – 17,5)
    - przeciwciała przeciw kardiolipinie – IgG 4,04, IgM 4,36 (wynik ujemny od 0 do 20)
    - homocysteina 7,8 (zakres 4,44 – 13,56)
    - witamina B12 – 276 (zakres 189 – 883)
    -TSH – 1,56 (zakres 0,350 - 4,940)
    - FT 4 – 1,03 (zakres 0,70 - 1,48)
    - anty-TPO 0,61 (zakres 0,00 - 5,61)
    Czekam na antykolagulant toczniowy.
    Część wyników jest niby OK. Nie mam trombofilii, tarczyca chyba ok. Podłamałam się wynikami MTHFR i tym czego naczytałam się w internecie – że ta mutacja może podwyższać ryzyko wad – głównie z. Downa.
    Mam pytanie – co mówią Wasi lekarze, czy pytałyście, dlaczego ta mutacja zwiększa ryzyko zd.? Czy można jakoś to ryzyko zmniejszyć? Czekam na rozmowę z lekarzem genetykiem, ale strasznie się niecierpliwię. Z tego co czytałam na różnych forach to kobiety z tą mutacją mimo niepowodzeń (poronień) - po zastosowaniu odpowiedniego leczenia/suplementacji rodziły zdrowe dzieci.

    * kariotypy – mój i męża - prawidłowe
    * Czynnik V Leiden – prawidłowy
    * Protrombina/Czynnik II – prawidłowy
    * Czynnik FV R2_4070A-G - układ hetero
    * PAI-1-4G - układ hetero
    * MTHFR_C677T – hetero
    * MTHFR_ 1298A-C – układ hetero
  • Selina Autorytet
    Postów: 8932 3422

    Wysłany: 9 grudnia 2017, 18:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smutas hej :) Przede wszystkim bardzo mi przykro z powodu straty :(
    Przyczyny mogą być różne. Masz kilka mutacji ale każde hetero, więc teoretycznie nie groźne aczkolwiek trzeba się wspomagać folianu, Acard no i lekarz może zalecić Clexane w ciąży. Czy nie masz trombofilie nie wiadomo, bo nie masz zrobionego szczegółowego panelu w tym kierunku. Oprócz badań które już masz zrobiłabym z mężem test mikrocytotoksyczny a Ty sama jeszcze Ana1 i Ana2. Dopiero w tymi wynikami udalabym się do lekarza, może lepiej immunolog?
    Sądzę że przy odpowiedniej suplementacji są małe szanse na urodzenie dziecka z zd

    Smutas-1 lubi tę wiadomość

    Koniec starań
  • k91 Autorytet
    Postów: 376 104

    Wysłany: 9 grudnia 2017, 20:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam takie same mutacje jak Smutas i dostałam zwykły kwas foliowy 5 mg, a Wy tu ciągle piszecie o metylach, no i mam teraz wątpliwości- brać czy nie brać

    45cs, 28 lat, BMI 21
    endometrioza, PCOS,
    ANA2(-); MTHFR i PAI- heterozygoty, AMH- 9,25
    Leczenie immunologiczne- Accofil
  • sylwia80 Autorytet
    Postów: 3173 701

    Wysłany: 9 grudnia 2017, 20:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    bonnie1234 wrote:
    Piję od kilku lat zieloną herbatę codziennie. W takim razie odstawię kwas na jakiś czas. Nie orientujesz się jak szybko ten kwas ,,wypłukuje'' się z krwi? Nie wiem, po jakim czasie powtórzyć badanie, a nie chciałabym o kolejny miesiąc odwlekać starań z moimi torbielami endo :(

    u mnie wolno się wypłukiwał, ale wiesz że każdy organizm jest inny.

    MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • bonnie1234 Autorytet
    Postów: 526 153

    Wysłany: 9 grudnia 2017, 22:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia80 wrote:
    u mnie wolno się wypłukiwał, ale wiesz że każdy organizm jest inny.
    Zbadam kwas foliowy za tydzień. Teraz robiłam to badania bez odstawienia kwasu foliowego na 48 h, więc w duchu liczę, że to w jakiś sposób sfałszowało wynik dodatnio. Czy nadmiar kwasu jest niebezpieczny w jakiś sposób?

  • BitterSweetSymphony Autorytet
    Postów: 2055 718

    Wysłany: 10 grudnia 2017, 18:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hey

    Dziewczyny podpowiedzcie jaki magnez zażywacie?
    Ja smaruję się codziennie oliwką magnezową, ale chciałabym jeszcze dołożyć coś w suplemencie.

    Pozdrawiam :)

    Nied.tarczycy, Hashi, niskie AMH (0,28), wysokie FSH, MTHFR a1298c hetero i PAI hetero, endometrioza IV st.:
    1).24.04.19r. I Laparo - część zrostów usunięta, aktywna endo + zapal. bakteryjne --> 09.05. --> Visanne START/półroczna kuracja)
    2). 03.10.19r. II Laparo - usunięte wszystkie zrosty, przywrócona prawidłowa anatomia, sprawdzenie drożności jajowodów - oba drożne, zastosowanie żelu przeciwzrostowego

    15.05.2013r. córka Maja ❤️ (ciąża naturalna)
    Moje ANIOŁKI:
    1. Po dwóch latach starań- ICSI - Michalinka 8/9tc (10tc - 09.09.17r.)
    2. Po trzech latach starań naturalny cud - Marcelinka 7/8tc (11tc - 25.08.18r.)

    02.11. 18r.- transfer śnieżynki (3-dniowy zarodek) :(

    29.09.20r. - rozpoczęcie procedury z KD (Eurofertil/Ostrawa)
    13.10.20r. - mamy dawczynie/początek stymulacji
    28.10.20r. - mamy trzy blastki ❄❄❄
  • Smutas-1 Nowa
    Postów: 2 0

    Wysłany: 10 grudnia 2017, 19:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina - dziękuję za odpowiedź.
    Będę miała rozmowę z genetykiem za dwa tygodnie. I myślałam o hematologu. Mam żal do personelu ze szpitala, że nie informują o możliwości zrobienia badań getetycznych materiału poronnego. Badanie nie jest tanie - ok 800 zł, ale jeśli wyszła by wada to wiedziałabym na czym stoję, jaka to wada, czy może się powtórzyć, czy była tzw. "spontaniczna" i są małe szanse na powtórzenie. A tak wydałam już duuuuuuuuużo więcej kasy niż 800 zł, a ile jeszcze przede mną. Przyczyn może być tak wiele, nie jestem wstanie zbadać wszystkiego. A najbardziej się boję, że pójdę potem do gina a on powie - PO CO TO WSZYSTKO ??? Że nie ma problemu po jednym poronieniu. Gdy stwierdził ciażę obumarłą, od razu mówił ze za dwa miesiące mamy się starać znów, żebym się nie bała i nie poddawała. OK chciał mnie pocieszyć, doceniam to, ale niestety to nie ja.......... Ze mną nie ma lekko... nie wierzę w przypadki a kolejnego ciosu chyba nie zniosę. Więc brnę dalej, kolejne badania, kolejni lekarze i .... jestem już tak wszystkim psychicznie zmęczona, że jeszcze trochę i stwierdzę że mam dość i odpuszczam.
    Przepraszam, strasznie sie rozppisałam :)
    Selina - co to jest test mikrocytotoksyczny??

    * kariotypy – mój i męża - prawidłowe
    * Czynnik V Leiden – prawidłowy
    * Protrombina/Czynnik II – prawidłowy
    * Czynnik FV R2_4070A-G - układ hetero
    * PAI-1-4G - układ hetero
    * MTHFR_C677T – hetero
    * MTHFR_ 1298A-C – układ hetero
  • Jeheria Autorytet
    Postów: 1357 901

    Wysłany: 11 grudnia 2017, 18:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej czy wyniki są ok? Białko s nie za niskie?
    homocysteina 7,3 (z suplementacją folianami <12, bez <15)
    białko s wolne 72 (64-126)
    białko c 85 (70-140)
    antytrombina III 91,73 (75-125)
    Nie biore kwasu foliowego 3 mies. Biore caly czas kompleks wit B. Bede tez badac mutacje z pakietu testdna.pl

    1usaj44j3wyrhjnw.png
    Starania od sierpień 2016
    Mutacja Leiden hetero, Hashimoto, IO, endometrioza I st., cienkie endometrium, MTHFR A1298C hetero, PAI hetero
    HSG ok, histero ok, kariotypy ok, nasienie ok
    10.08.19 punkcja - 17 pęcherzyków, 6 zapłodniono, 6 zarodków dotrwało do 3 doby
    13.08.19 transfer 9a, endometrium 7,6 mm,
    na zimowisku 5❄️: 4ab, trzy 3bb, 1bb
    beta 9dpt=61, prg 202
    beta 11dpt=159
    beta 15dpt=985, prg 242
    24 dpt ♥️
    10.05.2020 Maciej jest już z Nami :)
  • ka_tarzyna Autorytet
    Postów: 1322 614

    Wysłany: 11 grudnia 2017, 18:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,
    zrobiłam małe porządki w apteczce i mam do odsprzedania:

    Estrofem 2mg, 1opak (pełne 28 tabl.), 1 opak. (rozpoczęte, 18 tabl.), ważność do 2020r. za cenę 15 PLN
    Lutinus 100mg, 11 tabl., ważność do 11.2019, za cenę 60PLN
    Prolutex 25mg zastrzyki, 1opak. (pełne 7 fiolek), 1opak. (rozpoczęte, 4 fiolki), ważność do 01.2019r., za cenę 250PLN
    Clostilbegyt 50mg, 9 tabl., za 9 PLN
    Luteina 50 podjęzykowa, 1 opak. (pełne 30 tabl.), ważność do 05.2020 za 9 PLN
    DHEA Eljot 25mg, 1 opak. (pełne 30 tabl. ), 1 opak. (rozpoczęte 20 tabl.), ważność do 09.2018, za cenę 50 PLN

    Ceny są za całość (za pełne i rozpoczęte łącznie).

    Jestem z Warszawy, ewentualnie wysyłka.
    Gdyby ktoś był zainteresowany, to zapraszam na priv. :-)

    gg643e5ei3b53o9s.png
    bl9cgu1rq4wedujs.png

    07.2019 drugi naturalsik :-)
    10.2017 naturalsik :-)
    Mam 4❄️
    4 IUI, 2IVF, 2 transfery, 3 poronienia
    AMH 1,3, nasienie zmienne, fragmentacja 38%
  • sylwia80 Autorytet
    Postów: 3173 701

    Wysłany: 12 grudnia 2017, 10:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    bonnie1234 wrote:
    Zbadam kwas foliowy za tydzień. Teraz robiłam to badania bez odstawienia kwasu foliowego na 48 h, więc w duchu liczę, że to w jakiś sposób sfałszowało wynik dodatnio. Czy nadmiar kwasu jest niebezpieczny w jakiś sposób?


    Lekarz Ci powie ze nie bo się wypłucze z moczem, może u osób bez mthfr tak się faktycznie dzieje. Osoby z mthfr maja trudności z przyswajaniem kwasu i przetestowałam to wszystko na siebie, zmniejszenie dawki, odstawienie całkowicie kwasu na jakiś czas, picie herbaty zielonej. I dopiero po wielu miesiącach zbliżyłam się do górnej granicy normy.

    Dużo się artykułów na temat szkodliwości nadmiaru kwasu.

    MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • mokka Autorytet
    Postów: 1021 438

    Wysłany: 14 grudnia 2017, 10:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    bonnie1234 wrote:
    Dziewczyny odebrałam wyniki.

    Przed suplementacją:
    Witamina D3 - 16,60
    Homocysteina - 8,70
    kwas foliowy - 5,11

    Po suplementacji 3 tygodniowej:

    homocysteina - 7,50
    witamina d3 - 44,70
    witamina b12 - 260 (robiłam pierwszy raz)
    kwas foliowy - 35,20 --> na początku brałam syntetyczny 5 mg, dopiero po Waszych radach przeszłam na folian, ale teraz to chyba powinnam odstawić ???

    Dziewczyny, czy podwyższony wynik kwasu foliowego ma jakiś wpływ? chcieliśmy od tego miesiąca rozpocząć starania.
    Czy jest sens przy moich wynikach suplementować witaminę B12?


    Byłam u immunologa 2 dni temu. Mój poziom kwasu to 46.Powiedział,że to ok i nie mam nic zrobić, że to ładny wynik.

    mthfr 677 hetero, 1298 hetero, PAI hetero, brzydkie cytokiny 5 x IUI
    3 lata starań, 2x biochemiczna - maj 2017, styczeń 2018 :(
    atdcjw4zirwf79qi.png
  • Ojkaojka Autorytet
    Postów: 579 185

    Wysłany: 14 grudnia 2017, 16:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!

    Wszędzie piszecie, że to źle, kiedy homocysteina jest za wysoka.
    A co kiedy jest za niska??
    Mi wyszła 5,6 (norma <10), więc teoretycznie jest ok, ale usłyszałam z kilku źródeł, że lepiej mieć min ok 7.
    O czym może świadczyć niska homocysteina?

    Juz zaczęłam doszukiwać się u siebie mutacji genetycznej, bo od dwoch lat się staram i doopa (niepłodność idio(pa)tyczna).
    Czy niska homocysteina wyklucza mutację MTHFR?

    Mam tez zawyżony kwas foliowy - >20 (norma 4,6-18,7)
    TSH 1,9 ( lecze niedoczynność)

    12.2015 - poronienie 7 tc
    09.2018 - poronienie 17tc (triploidia)
    MTHFR_1298A-C homo|PAI-1 hetero
    AMH - 6,2
  • bonnie1234 Autorytet
    Postów: 526 153

    Wysłany: 14 grudnia 2017, 19:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, zbadałam ponownie kwas foliowy:
    8 grudnia wynik - 35,20
    Pobranie z wczoraj - 16,30

    Kilka dni przerwy i taki spadek... Będę kontynuować suplementację folianami, ale w mniejszej dawce.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 15 grudnia 2017, 18:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki przychodzę z wynikami testu DNA i proszę o poradę.

    Czynnik V (Leiden) G1691A/R506Q prawidłowy
    Czynnik V (R2) H1299R prawidłowy
    Czynnik II (protrombina) G20210A prawidłowy
    MTHRF C677T układ heterozygotyczny nieprawidłowy
    MTHFR A1298C prawidłowy
    PAI-1 4G/5G układ heterozygotyczny nieprawidłowy

    Homocysteina 12

  • Mum2b Autorytet
    Postów: 1150 675

    Wysłany: 15 grudnia 2017, 21:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, mam pytanie do osób z mthfr. Sama mam mthfr C hetero, czy standardem jest, że bierzecie clexane od transferu/połowy cyklu? Czy raczej lekarze Wam nic nie mówią na ten temat?

    l22ngu1rfxnodepc.png
‹‹ 123 124 125 126 127 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Jak obliczyć dni płodne?

Czy starając się zajść w ciążę powinnaś wiedzieć kiedy występuje owulacja i kiedy są dni płodne? Czy nie wystarczy zadbać o to, żeby kochać się regularnie przez cały cykl i prędzej czy później i tak zajdziesz w ciążę? Nie zawsze. Każdego cyklu masz zaledwie 20% szans na zajście w ciążę, a pary z obniżoną płodnością mają ich dużo mniej. Warto wiedzieć jak obliczyć dni płodne i poznać wady i zalety każdej z metod.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Insulinooporność - zasady żywieniowe, dieta i objawy.

Czym jest insulinooporność? Insulinooporność a dieta - na czym polega zależność? Jak odżywiać się przy insulinooporności? Które produkty spożywcze warto włączyć do diety, a z których warto zrezygnować? Artykuł napisany przez Zosię i Anię z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego