MTHFR - mutacje
-
WIADOMOŚĆ
-
Witajcie dziewczyny, chcialam Was zapytać o radę, być może któraś z Was ma podobne mutacje. Dowiedziałam się o nich w tą środę, wynik:
MTHFR - A1298C układ homozygotyczny nieprawidłowy
PAI-1 4G układ homozygotyczny nieprawidłowy
Dzisiaj zrobiłam badania krwi:
Kwas foliowy 38,1ng/ml
Homocysteina 10, 4 umol/l
D-dimer 125 ng/ml
Jestem przed pierwszym criotransferem, który nastąpi w marcu. Biorę codziennie acard, wczoraj włączyłam heparyne z powodu bólu lydek, więc te D-dimery bez leków mogłyby wyjść inaczej.
Zamówiłam preparat z metylokobalamina 1000 i metylofolianem 400 +B6 - myślicie, że to wystarczające na zbicie homocysteiny?
Starania od 03.2016 - PCOS, astenoteratozoospermia, MTHFR-A1298C, PAI-1 4G- układ homo; -
nick nieaktualnyMalwas wrote:Witajcie dziewczyny, chcialam Was zapytać o radę, być może któraś z Was ma podobne mutacje. Dowiedziałam się o nich w tą środę, wynik:
MTHFR - A1298C układ homozygotyczny nieprawidłowy
PAI-1 4G układ homozygotyczny nieprawidłowy
Dzisiaj zrobiłam badania krwi:
Kwas foliowy 38,1ng/ml
Homocysteina 10, 4 umol/l
D-dimer 125 ng/ml
Jestem przed pierwszym criotransferem, który nastąpi w marcu. Biorę codziennie acard, wczoraj włączyłam heparyne z powodu bólu lydek, więc te D-dimery bez leków mogłyby wyjść inaczej.
Zamówiłam preparat z metylokobalamina 1000 i metylofolianem 400 +B6 - myślicie, że to wystarczające na zbicie homocysteiny?
Możesz dokupić jeszcze modulator homocysteiny albo TMG z firmy Swansona i brać po 2-3 kapsułki dziennie
Mnie zalecono 0,8mg folianów, ale zależy jak Tobie lekarz każe, możesz zacząć od 0,4Malwas lubi tę wiadomość
-
Mój lekarz chyba do końca tego nie ogarnia, bo pokazywałam ginowi, to powiedział, że mam brać te metylowe. Ale z racji tego, że ten kwas foliowy jest taki wysoki (norma do 18), to zastanawiam się, czy w ogóle nie odstawić teraz na chwilę. Jeszcze w poniedziałek mam konsultacje z genetykiem.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2018, 17:39
Starania od 03.2016 - PCOS, astenoteratozoospermia, MTHFR-A1298C, PAI-1 4G- układ homo; -
Dziewczyny krwawienia z nosa po clexane- miala ktoras?
28tc wczoraj jakis dramat wieczorem ni stad ni z owąd...odstawić przecież nie odstawie... aptt robione ze 2 mce temu praktycznie polowa normy, cały czas na tej samej dawce jestem 0,4 mimo, że od początku ciąży niecałe 7 kilo na plusie. -
nick nieaktualny
-
Meera wrote:Malwas, dobrze byłoby, gdybyś z wynikami poszła do hematologa i to takiego, który zna się na niepłodności. PAI-1 jest podejrzewana o utrudnianie zagnieżdżenia. Też mam tę mutację (hetero) i hematolog już od owulacji zalecił mi brać heparynę, z tym, że ja mam dodatkowo obciążony wywiad i to zdecydowało o heparynie. Hematolog powiedział, że w moim przypadku acard nic by nie dał, bo te dwa leki mają różne działania (chyba chodzi o to, że acard tylko rozrzedza krew, a heparyna rozszerza naczynia krwionośne, ale nie pamiętam dokładnie).
mamaporaz2 wrote:Dziewczyny krwawienia z nosa po clexane- miala ktoras?
28tc wczoraj jakis dramat wieczorem ni stad ni z owąd...odstawić przecież nie odstawie... aptt robione ze 2 mce temu praktycznie polowa normy, cały czas na tej samej dawce jestem 0,4 mimo, że od początku ciąży niecałe 7 kilo na plusie.mamaporaz2 lubi tę wiadomość
własnie tak się zastanawiam bo mam problemy z endometrium, jest cienkie 5mm a owulacja jest wartosciowa, progesteron 20-25, czy przypadkiem heparyna od owu nie pogrubułaby mi tego endo-poprawiła by przepływy, bo acard nic nie wplynal. nie wiem skad mam cienkie endo. jak myslicie laski?
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMalwas wrote:Mój lekarz chyba do końca tego nie ogarnia, bo pokazywałam ginowi, to powiedział, że mam brać te metylowe. Ale z racji tego, że ten kwas foliowy jest taki wysoki (norma do 18), to zastanawiam się, czy w ogóle nie odstawić teraz na chwilę. Jeszcze w poniedziałek mam konsultacje z genetykiem.
-
Malwas wrote:Jeśli jest to bardzo uciążliwe, to musisz iść do lekarza i chyba jedyne co będzie mógł zrobić, to zmniejszyć dawkę do 0,2 tylko pytanie, czy to będzie dobre dla dziecka na tym etapie.
Poki co nie powtorzyło się, jak sie powtorzy to pewnie faktycznie bede musiała pojsc...No wlasnie dziecko najwazniejsze... -
nick nieaktualny
-
Selina wrote:Jak najbardziej bierz metyle, to TMG to jest inaczej betaina czyli suszony korzeń buraka, on obniża poziom homocysteiny, mnie gin to zaleciła. Możesz też oczywiście pić soki z buraka jeśli lubisz
ninkali wrote:Dostałam wyniki badań (zrobiłam pakiet na trombofilię wrodzona). Niestety dwie rzeczy źle, ale co ona mogą dla mnie w skrócie oznaczać?
MTHFR_677C-T w układzie homozygotycznym oraz PAI-1 4G w układzie heterozygotycznym ??? moze ktoś to rozumie?
nick nieaktualnyMalwas, ostatnio zrobiłam ddimery i były w normie. Dziękuję za podpowiedź. Nie bolą mnie łydki. Ja to raczej mam tak, że mam niskie ciśnienie i co jakiś czas uczucie tachykardii. Byłam u kardiologa pół roku temu. Ale może ten wynik ma coś z tym wspólnego.
-
Cześć dziewczyny.Zaczynam czytać ten wątek i mam zamiar przeczytać cały.Nie wiem jeszcze,czy mam mutację,bo do środy przynajmniej czekać jeszcze muszę na wyniki.Nie mniej jednak mój kwas foliowy wynosi 70 a norma jest do 44.Przypuszczam,że mój organizm nie przyswaja go.Badałam poziom homocysteiny i wynosi 5.72 Zakupiłam już metylowany kwas foliowy i Wit.B12 i B6 ale zaczynam się zastanawiać,czy mogę to brać? Wszędzie czytam,że te witaminy w tej formie obniżają homocysteinę a jak widać moja nie jest wysoka i co teraz??? Doradzicie mi,czy brać czy nie ?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2018, 18:21
-
nick nieaktualny
-
ninkali wrote:Dostałam wyniki badań (zrobiłam pakiet na trombofilię wrodzona). Niestety dwie rzeczy źle, ale co ona mogą dla mnie w skrócie oznaczać?
MTHFR_677C-T w układzie homozygotycznym oraz PAI-1 4G w układzie heterozygotycznym ??? moze ktoś to rozumie?
Mutacja genu PAI-1 odpowiada za łagodną postać choroby zakrzepowo-zatorowej, może utrudnić implantacje zarodka w macicy a mutacja C677T w genie MTHFR to mutacja, której następstwem mogą być nawykowe poronienia, zespół Downa, wady serca, deformacje twarzoczaszki lub wady cewy nerwowej u dziecka. Obecność tej mutacji może też utrudnić zagnieżdżenie się zarodka.
Do poczytania http://www.mthfr.pl/mthfr/mutacja-mthfr-zalecenia/ -
nick nieaktualny83xxx wrote:Mutacja genu PAI-1 odpowiada za łagodną postać choroby zakrzepowo-zatorowej, może utrudnić implantacje zarodka w macicy a mutacja C677T w genie MTHFR to mutacja, której następstwem mogą być nawykowe poronienia, zespół Downa, wady serca, deformacje twarzoczaszki lub wady cewy nerwowej u dziecka. Obecność tej mutacji może też utrudnić zagnieżdżenie się zarodka.
Do poczytania http://www.mthfr.pl/mthfr/mutacja-mthfr-zalecenia/