X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną MTHFR - mutacje
Odpowiedz

MTHFR - mutacje

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2018, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Artykuł mamy ginekolog czytałam wielokrotnie ... ale mam mieszane odczucia - nie chce znowu przesadzić skoro biore 0.4 folianów a poziom znowu rośnie (większe stężenie miałam orzy syntetycznym)

• Klara Wysocka Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rób jak uważasz i jak uważa Twój lekarz, ja nie zamierzam Ciebie przekonywać ani do swoich racji, ani tym bardziej do zmiany sposobu leczenia. Napisałam co wiem i odesłałam do mądrzejszych od siebie.

IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest <3
    mam Córeczkę <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2018, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A da się być mądrym w takiej sytuacji?

Wysłany: 11 lipca 2018, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobermanica wrote:
    A da się być mądrym w takiej sytuacji?
    Jest to trudne, ale jeżeli ufasz swojemu lekarzowi i suplementacja działa, co przejawia się w wynikach, to tak.
    Z doświadczenia jednak wiem, że znalezienie sposobu na siebie zajmuje jednak trochę czasu i często odbywa się na zasadzie prób i błędów.

83xxx lubi tę wiadomość

mam Córeczkę <3
  • AgaaZ Koleżanka

Wysłany: 12 lipca 2018, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ja biorę COMPOSITA MAMA skład: kwas dekozaheksanowy (DHA) 600mg; kwas eikozapentaenowy (EPA) 120mg; witamina D 50uq (1000%*); witamina B6 2,6mg (186%*); cholina 125mg; kwas foliowy 800uq (400%*); witamina B12 4uq (160%*); żelazo 27mg (193%*); jod 220uq (147%*); magnez 200mg (53%*).
    I FOLIAN SOLGAR Folian 400µg L-metylofolian wapnia, Metafolin®)jak myślicie czy to nie zadużo? Czy któraś z WAs stosowała taki zestaw?

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lipca 2018, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale masz jakieś mutacje?

• AgaaZ Koleżanka

Wysłany: 12 lipca 2018, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TAk mam MTHFR heterozygote, i tą suplementację mam od genetyczki..

• alex0806 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2018, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Dołączam i ja, dzisiaj dostałam wyniki i szukam porad co teraz.

Czynnik V Leiden nieprawidłowy, heterozygotyczny
    MTHFR A1298C nieprawidłowy, homozygotyczny
    PAI 1 4G nieprawidłowy, homozygotyczny

Nie wiem za bardzo co teraz oprócz heparyny i metyli... Napisałam do ginekologa i czekam na odpowiedź. Powinnam się umówić do hematologa jak najszybciej? Dodam, że ten cykl miałam stymulowany CLO, jestem w trakcie owulacji albo chwilę przed i jeśli coś z tego wyjdzie to muszę działać błyskawicznie. Mam za sobą poronienie 4 czerwca.

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵

Wysłany: 12 lipca 2018, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć alex, tak, koniecznie udaj się do hematologa - zleci dodatkowe badania, dobierze dawki leków i da zalecenia dla gina.

mam Córeczkę <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2018, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaaZ wrote:
    TAk mam MTHFR heterozygote, i tą suplementację mam od genetyczki..
    Jeśli wyniki będziesz miała dobre to ok, zobaczysz jak zareaguje organizm.

• AgaaZ Koleżanka

Wysłany: 13 lipca 2018, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak myslicie czy 5tyg suplementacji wystarczy? aby sprwadzić poziom homocysteiny?

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2018, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po 3 tygodniach sprawdziłam i z 10,80 spadło na 9,10 ;)

• AgaaZ Koleżanka

Wysłany: 13 lipca 2018, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobie badania w przyszłym tyg i zobaczymy.. ja wogóle nie badałam poziomu kwasu foilowego wiec teraz sprawdze razem z homocysteina. Jak wasi ginekolodzy radzą jeśli homocysteina spadnie do 6 można zacząc starania czy kilka miesięcy suplementacji i dopiero?

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2018, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie ginekolog kazał brać same foliany 0.4 i tyle ... nie interpretował homocysteiny, skupił się na mthfr (ale stwierdził, że hetero to nic - poszłam ze zleconym przez niego i tak odpłatnie badaniem w kierunku trombofilii po 2 poronieniu i wyszedł mi tylko ten jeden, moja mama też ma to co ja - córce nie przekazałam, ale po mężu ma samo PAI hetero bo mąż ma PAI homo i R2 hetero).
    Do wyniku była ulotka i zrobiłam badania, poszłam z gotowymi wynikami (b12 dolna granica, homocysteina 9.5 a kwas 35), zalecił właśnie foliany. Byłam też z wynikami nasienia męża, ale jedynie do TRAP się trochę przyczepił (przy granicy) i stwierdził że je za mało warzyw i owoców (maż bierze suple fertilman na poprawę ogólną nasienia, chromatyne miał ok).

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2018, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MisiaZ88 wrote:
    Ja po 3 tygodniach sprawdziłam i z 10,80 spadło na 9,10 ;)

Mnie po 1 ms z 9.5 na 8.2 chyba teraz mam 6.7 jakoś tak

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2018, 13:24

MisiaZ88 lubi tę wiadomość

• AgaaZ Koleżanka

Wysłany: 13 lipca 2018, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze ja to już niewiem co robić, czy zacząc starnia czy jeszcze niewiem mąż mój pracuje za granicą, przyjezdza co dwa tygodnie i wlasnie przyjedzie za tydzień i to jest dobry moment na starania , ale sie boję ze znowu może być coś nie tak ze za malo suplementacji i znowu poronię.....ehhhh
    Mam mętlik w głowie,(tęsknie) , chce mieć wkońcu dzidzię.....

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2018, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Każdy ma inne zdanie co do starań po poronieniu .. inni, że od razu po wystąpieniu okresu .. inni za 6ms inni 3-6 itp.

• AgaaZ Koleżanka

Wysłany: 13 lipca 2018, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poroniłam pierwszy raz w sierpniu 2016, a druga w grugniu 2017 także troche czasu już mineło, tylko teraz wiem ze mam mutacje i sie bojee....

• AgaaZ Koleżanka

Wysłany: 16 lipca 2018, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Więc umówiłam się do jednego z Podobno lepszych lekarzy w Kielcach , jestem ciekawa co mi powie.. czy też przepisze heparyne od pozytywnego testu, czy mnie spławi....Wizyta w Środe...

• Mynia2314 Znajoma

Wysłany: 16 lipca 2018, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja poroniłam w styczniu 2017, ponownie zaszłam w kwietniu 2017. Po poronieniu się dowiedziałam o mutacjach również dostałam w drugiej heparyne jak Wy z tym że pierwsze 10 tygodni ciąży miałam Clexane 0,6 oraz acard, potem Clexane 0,4 do końca ciąży a acard do 34 tygodnia. Żadna z Was nie pisze o modulatorach homocysteiny mi to zalecili obok folianu, falvit mama, magne B6, vit. D. Zadziałało dzidziuś urodził się zdrowy. Jeździlam również na wlewy z intralipidu do 7 msca ciąży zalecenie genetyka.

Mynia2314
    M-Asthenospermia, Teratozoospermia, Oligospermia, zły MSOME 0% prawidłowych plemników, 2,5% I klasy, ŻPN.
    Ja -MTHFR A1298C hetero i PAI-1 4G hetero, zły wynik CBA cytokiny

2 transfery, 2 ciąże, 1 szczęśliwe urodzenie :-) <3 3040 gram 51 cm <3
‹‹ 163 164 165 166 167 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ