X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną MTHFR - mutacje
Odpowiedz

MTHFR - mutacje

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2018, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Artykuł mamy ginekolog czytałam wielokrotnie ... ale mam mieszane odczucia - nie chce znowu przesadzić skoro biore 0.4 folianów a poziom znowu rośnie (większe stężenie miałam orzy syntetycznym)

• Klara Wysocka Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rób jak uważasz i jak uważa Twój lekarz, ja nie zamierzam Ciebie przekonywać ani do swoich racji, ani tym bardziej do zmiany sposobu leczenia. Napisałam co wiem i odesłałam do mądrzejszych od siebie.

IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest <3
    mam Córeczkę <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2018, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A da się być mądrym w takiej sytuacji?

Wysłany: 11 lipca 2018, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobermanica wrote:
    A da się być mądrym w takiej sytuacji?
    Jest to trudne, ale jeżeli ufasz swojemu lekarzowi i suplementacja działa, co przejawia się w wynikach, to tak.
    Z doświadczenia jednak wiem, że znalezienie sposobu na siebie zajmuje jednak trochę czasu i często odbywa się na zasadzie prób i błędów.

83xxx lubi tę wiadomość

mam Córeczkę <3
  • AgaaZ Koleżanka

Wysłany: 12 lipca 2018, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ja biorę COMPOSITA MAMA skład: kwas dekozaheksanowy (DHA) 600mg; kwas eikozapentaenowy (EPA) 120mg; witamina D 50uq (1000%*); witamina B6 2,6mg (186%*); cholina 125mg; kwas foliowy 800uq (400%*); witamina B12 4uq (160%*); żelazo 27mg (193%*); jod 220uq (147%*); magnez 200mg (53%*).
    I FOLIAN SOLGAR Folian 400µg L-metylofolian wapnia, Metafolin®)jak myślicie czy to nie zadużo? Czy któraś z WAs stosowała taki zestaw?

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lipca 2018, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale masz jakieś mutacje?

• AgaaZ Koleżanka

Wysłany: 12 lipca 2018, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TAk mam MTHFR heterozygote, i tą suplementację mam od genetyczki..

• alex0806 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2018, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Dołączam i ja, dzisiaj dostałam wyniki i szukam porad co teraz.

Czynnik V Leiden nieprawidłowy, heterozygotyczny
    MTHFR A1298C nieprawidłowy, homozygotyczny
    PAI 1 4G nieprawidłowy, homozygotyczny

Nie wiem za bardzo co teraz oprócz heparyny i metyli... Napisałam do ginekologa i czekam na odpowiedź. Powinnam się umówić do hematologa jak najszybciej? Dodam, że ten cykl miałam stymulowany CLO, jestem w trakcie owulacji albo chwilę przed i jeśli coś z tego wyjdzie to muszę działać błyskawicznie. Mam za sobą poronienie 4 czerwca.

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵

Wysłany: 12 lipca 2018, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć alex, tak, koniecznie udaj się do hematologa - zleci dodatkowe badania, dobierze dawki leków i da zalecenia dla gina.

mam Córeczkę <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2018, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaaZ wrote:
    TAk mam MTHFR heterozygote, i tą suplementację mam od genetyczki..
    Jeśli wyniki będziesz miała dobre to ok, zobaczysz jak zareaguje organizm.

• AgaaZ Koleżanka

Wysłany: 13 lipca 2018, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak myslicie czy 5tyg suplementacji wystarczy? aby sprwadzić poziom homocysteiny?

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2018, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po 3 tygodniach sprawdziłam i z 10,80 spadło na 9,10 ;)

• AgaaZ Koleżanka

Wysłany: 13 lipca 2018, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobie badania w przyszłym tyg i zobaczymy.. ja wogóle nie badałam poziomu kwasu foilowego wiec teraz sprawdze razem z homocysteina. Jak wasi ginekolodzy radzą jeśli homocysteina spadnie do 6 można zacząc starania czy kilka miesięcy suplementacji i dopiero?

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2018, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie ginekolog kazał brać same foliany 0.4 i tyle ... nie interpretował homocysteiny, skupił się na mthfr (ale stwierdził, że hetero to nic - poszłam ze zleconym przez niego i tak odpłatnie badaniem w kierunku trombofilii po 2 poronieniu i wyszedł mi tylko ten jeden, moja mama też ma to co ja - córce nie przekazałam, ale po mężu ma samo PAI hetero bo mąż ma PAI homo i R2 hetero).
    Do wyniku była ulotka i zrobiłam badania, poszłam z gotowymi wynikami (b12 dolna granica, homocysteina 9.5 a kwas 35), zalecił właśnie foliany. Byłam też z wynikami nasienia męża, ale jedynie do TRAP się trochę przyczepił (przy granicy) i stwierdził że je za mało warzyw i owoców (maż bierze suple fertilman na poprawę ogólną nasienia, chromatyne miał ok).

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2018, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MisiaZ88 wrote:
    Ja po 3 tygodniach sprawdziłam i z 10,80 spadło na 9,10 ;)

Mnie po 1 ms z 9.5 na 8.2 chyba teraz mam 6.7 jakoś tak

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2018, 13:24

MisiaZ88 lubi tę wiadomość

• AgaaZ Koleżanka

Wysłany: 13 lipca 2018, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze ja to już niewiem co robić, czy zacząc starnia czy jeszcze niewiem mąż mój pracuje za granicą, przyjezdza co dwa tygodnie i wlasnie przyjedzie za tydzień i to jest dobry moment na starania , ale sie boję ze znowu może być coś nie tak ze za malo suplementacji i znowu poronię.....ehhhh
    Mam mętlik w głowie,(tęsknie) , chce mieć wkońcu dzidzię.....

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2018, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Każdy ma inne zdanie co do starań po poronieniu .. inni, że od razu po wystąpieniu okresu .. inni za 6ms inni 3-6 itp.

• AgaaZ Koleżanka

Wysłany: 13 lipca 2018, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poroniłam pierwszy raz w sierpniu 2016, a druga w grugniu 2017 także troche czasu już mineło, tylko teraz wiem ze mam mutacje i sie bojee....

• AgaaZ Koleżanka

Wysłany: 16 lipca 2018, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Więc umówiłam się do jednego z Podobno lepszych lekarzy w Kielcach , jestem ciekawa co mi powie.. czy też przepisze heparyne od pozytywnego testu, czy mnie spławi....Wizyta w Środe...

• Mynia2314 Znajoma

Wysłany: 16 lipca 2018, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja poroniłam w styczniu 2017, ponownie zaszłam w kwietniu 2017. Po poronieniu się dowiedziałam o mutacjach również dostałam w drugiej heparyne jak Wy z tym że pierwsze 10 tygodni ciąży miałam Clexane 0,6 oraz acard, potem Clexane 0,4 do końca ciąży a acard do 34 tygodnia. Żadna z Was nie pisze o modulatorach homocysteiny mi to zalecili obok folianu, falvit mama, magne B6, vit. D. Zadziałało dzidziuś urodził się zdrowy. Jeździlam również na wlewy z intralipidu do 7 msca ciąży zalecenie genetyka.

Mynia2314
    M-Asthenospermia, Teratozoospermia, Oligospermia, zły MSOME 0% prawidłowych plemników, 2,5% I klasy, ŻPN.
    Ja -MTHFR A1298C hetero i PAI-1 4G hetero, zły wynik CBA cytokiny

2 transfery, 2 ciąże, 1 szczęśliwe urodzenie :-) <3 3040 gram 51 cm <3
‹‹ 163 164 165 166 167 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ