MTHFR - mutacje
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Rób jak uważasz i jak uważa Twój lekarz, ja nie zamierzam Ciebie przekonywać ani do swoich racji, ani tym bardziej do zmiany sposobu leczenia. Napisałam co wiem i odesłałam do mądrzejszych od siebie.IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest
mam Córeczkę -
nick nieaktualny
-
Dobermanica wrote:A da się być mądrym w takiej sytuacji?
Z doświadczenia jednak wiem, że znalezienie sposobu na siebie zajmuje jednak trochę czasu i często odbywa się na zasadzie prób i błędów.83xxx lubi tę wiadomość
IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest
mam Córeczkę -
Hej dziewczyny ja biorę COMPOSITA MAMA skład: kwas dekozaheksanowy (DHA) 600mg; kwas eikozapentaenowy (EPA) 120mg; witamina D 50uq (1000%*); witamina B6 2,6mg (186%*); cholina 125mg; kwas foliowy 800uq (400%*); witamina B12 4uq (160%*); żelazo 27mg (193%*); jod 220uq (147%*); magnez 200mg (53%*).
I FOLIAN SOLGAR Folian 400µg L-metylofolian wapnia, Metafolin®)jak myślicie czy to nie zadużo? Czy któraś z WAs stosowała taki zestaw? -
nick nieaktualny
-
Cześć dziewczyny. Dołączam i ja, dzisiaj dostałam wyniki i szukam porad co teraz.
Czynnik V Leiden nieprawidłowy, heterozygotyczny
MTHFR A1298C nieprawidłowy, homozygotyczny
PAI 1 4G nieprawidłowy, homozygotyczny
Nie wiem za bardzo co teraz oprócz heparyny i metyli... Napisałam do ginekologa i czekam na odpowiedź. Powinnam się umówić do hematologa jak najszybciej? Dodam, że ten cykl miałam stymulowany CLO, jestem w trakcie owulacji albo chwilę przed i jeśli coś z tego wyjdzie to muszę działać błyskawicznie. Mam za sobą poronienie 4 czerwca.Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Zrobie badania w przyszłym tyg i zobaczymy.. ja wogóle nie badałam poziomu kwasu foilowego wiec teraz sprawdze razem z homocysteina. Jak wasi ginekolodzy radzą jeśli homocysteina spadnie do 6 można zacząc starania czy kilka miesięcy suplementacji i dopiero?
-
nick nieaktualnyMnie ginekolog kazał brać same foliany 0.4 i tyle ... nie interpretował homocysteiny, skupił się na mthfr (ale stwierdził, że hetero to nic - poszłam ze zleconym przez niego i tak odpłatnie badaniem w kierunku trombofilii po 2 poronieniu i wyszedł mi tylko ten jeden, moja mama też ma to co ja - córce nie przekazałam, ale po mężu ma samo PAI hetero bo mąż ma PAI homo i R2 hetero).
Do wyniku była ulotka i zrobiłam badania, poszłam z gotowymi wynikami (b12 dolna granica, homocysteina 9.5 a kwas 35), zalecił właśnie foliany. Byłam też z wynikami nasienia męża, ale jedynie do TRAP się trochę przyczepił (przy granicy) i stwierdził że je za mało warzyw i owoców (maż bierze suple fertilman na poprawę ogólną nasienia, chromatyne miał ok). -
nick nieaktualny
-
Kurcze ja to już niewiem co robić, czy zacząc starnia czy jeszcze niewiem mąż mój pracuje za granicą, przyjezdza co dwa tygodnie i wlasnie przyjedzie za tydzień i to jest dobry moment na starania , ale sie boję ze znowu może być coś nie tak ze za malo suplementacji i znowu poronię.....ehhhh
Mam mętlik w głowie,(tęsknie) , chce mieć wkońcu dzidzię..... -
nick nieaktualny
-
Ja poroniłam w styczniu 2017, ponownie zaszłam w kwietniu 2017. Po poronieniu się dowiedziałam o mutacjach również dostałam w drugiej heparyne jak Wy z tym że pierwsze 10 tygodni ciąży miałam Clexane 0,6 oraz acard, potem Clexane 0,4 do końca ciąży a acard do 34 tygodnia. Żadna z Was nie pisze o modulatorach homocysteiny mi to zalecili obok folianu, falvit mama, magne B6, vit. D. Zadziałało dzidziuś urodził się zdrowy. Jeździlam również na wlewy z intralipidu do 7 msca ciąży zalecenie genetyka.Mynia2314
M-Asthenospermia, Teratozoospermia, Oligospermia, zły MSOME 0% prawidłowych plemników, 2,5% I klasy, ŻPN.
Ja -MTHFR A1298C hetero i PAI-1 4G hetero, zły wynik CBA cytokiny
2 transfery, 2 ciąże, 1 szczęśliwe urodzenie 3040 gram 51 cm