Tydzień dla Płodności   

Uwaga: to już ostatnia szansa!   
Nie zwlekaj - zbadaj swoją płodność - pierwsza wizyta 1zł!
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną MTHFR - mutacje
Odpowiedz

MTHFR - mutacje

Oceń ten wątek:
  • AgaaZ Koleżanka

Wysłany: 26 lipca 2018, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś

Faktycznie chyba potrzebuje kopniaka w tył.... DZięki:)....

Klara Wysocka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 lipca 2018, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaaZ wrote:
    Witam, po co te nerwy? myślałam że to jest forum wsparcia a nie opierniczania..., Nie '' Uczepiłabym sie'' tej mutacji gdyby nie fakt, iż moja kuzynka po 4 poronieniach , wykonanym badaniu na mutację okazało się ze ją ma, po włączeniu suplementów i zastrzyków urodziła córeczkę,(tylko leczyła się w warszawie.) ona ma tę mutację moja starsza siostra ma też tą mutację (1 poronienie za sobą) i ja mam tę mutację ( 2 poronienia za sobą)...szukałam porady , dziękuję za nazwisko Doc Paśnik...
    Nerwy są wtedy, jak piszemy coś sto razy i nie dociera.
    Pisałam już też, że na Mthfr nie przepisuje się ŻADNYCH, powtórzę ŻADNYCH, zastrzyków. Widocznie kuzynka miała wykryty też polimorfizm a mówi, że ma mutację. Chodzi tu o krzepliwość, która nic wspólnego z Mthfr nie ma. Polecam poczytać w necie Panią Beatę Stachnik (nie pamiętam jaki ma tytuł naukowy dlatego nie wymienię, ale szkoliła się za granicą u najlepszych), prowadzi wsparcie Mthfr, robi też szkolenia z tego tematu żeby otworzyć ludziom oczy, że to nie żaden wyrok.
    Nadal nie wiemy czy badałaś te polimorfizmu przy okazji Mthfr, badałaś? Pai1 i Leiden?

• Mynia2314 Znajoma

Wysłany: 30 lipca 2018, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaaZ wrote:
    Mynia ty masz MTHFR hetero? czy jeszcze coś innego? jak możesz napisz jak przebuegała ciąża na żelaznym zestawie jaki poziom homocysteiny kwasu foliowego miałaś?
    Tak mam MTHFR A1298C hetero i PAI-1 4G hetero. Ciąża na żelaznym zestawie bezproblemowo, początek Clexane 0,6 później 0,4. Acard do 34 tygodnia ciąży, zastrzyki do końca. Ciąża zakończona w 36 tygodniu z powodu 3krotnego owinięcia pępowiną. Córeczka zdrowa. Pierwsza ciąża była bez leków, poronienie w 9 tygodniu więc żelazny zestaw u mnie jak widać zadziałał. Nie pamiętam wyników homocysteiny i kwasu foliowego, wiem że zawsze były w normie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2018, 08:18

Mynia2314
    M-Asthenospermia, Teratozoospermia, Oligospermia, zły MSOME 0% prawidłowych plemników, 2,5% I klasy, ŻPN.
    Ja -MTHFR A1298C hetero i PAI-1 4G hetero, zły wynik CBA cytokiny

2 transfery, 2 ciąże, 1 szczęśliwe urodzenie :-) <3 3040 gram 51 cm <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2018, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelazny zestaw nie zawsze pomoże jak komórki się źle podzielą.
    Ja pomimo niewiedzy o mthfr 677 hetero mam córkę (1 ciąża). Moja mama ma mnie (a ta sama mutacja). Innych nie mamy - po dwóch poronieniach (po 1 zdrowej ciąży) z zalecenia ginekologa zbadałam mutacje ale też homocysteine, kwas i b12 - homocysteine zbijam. Biorę foliany wg zalecenia i acard od 15 dc. Jestem pod kontrolą poradni żył na skawińskiej w Krakowie bo mam na prawej nodze zaczątek (korzeń) wadliwej żyły (usg doppler żył kończyn dolnych bez cech zakrzepicy, ale ddimery 1200 już, fibrynogen, kardiolipinie itp. w normie... mąż ma R2 hetero i PAI homo a koagulogram i ddimery w normie). Moja tarczyca ok. Badania z listy po poronieniu już chyba całe zrobione (wyj. Antykoagulat toczniowy ale jego zrobie w ok. 4 tc).
    Już wiem, że będę faszerowana clexanem ze względu na 2 poronienia i ddimery i jeszcze podobno wiek (nie wiem jakie miałam wcześniej bo nie badalam przy 1 ciąży) - bardzo stara jestem 34 lata w tym roku....

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2018, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina wrote:
    ...
    Pisałam już też, że na Mthfr nie przepisuje się ŻADNYCH, powtórzę ŻADNYCH, zastrzyków...
    Docent Milewicz z Krakowa uwzględniając to i ddimery (pomimo, że w ciąży są podwyższone) przepisuje. Bereza z Kopernika też (jedna szkoła). Nie zaznaczam, że to jest dobre - u niego (Milewicz) żelazny zestaw.przy poronieniach to podstawa (też.pamietam w poczekalni była dziewczyna lat 38 - 1.ciąża syn ok ..kolejne dwie poronione i 4 z córką na zastrzykach dopiero się udało)

• AgaaZ Koleżanka

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej a więc tak , ja robiłam badanie u genetyka na fundusz wiec zostały mi zbadane 4 panele.... a w tym PAI niestety nie było....;(
    MTHFR / c.665C>T (C677T) - STWIERDZONO ZMIANĘ
    MTHFR / C.1286>C ( A1298C) - PRAWIDŁOWY
    PROAKCELARYNA / c.1601G>A (G1619A)- PRAWIDŁOWY
    PROTROMBINA / C.*97G>A ( 20210G>A) - PRAWIDŁOWY

To są moje wyniki...

• AgaaZ Koleżanka

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DOdam ZE badanie było robione ze śliny ....

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś

MTHFR masz hetero? Jeśli tak masz jak ja i wg statystki ponad 50% Europejczyków.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2018, 17:50

• AgaaZ Koleżanka

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobermanica wrote:
    MTHFR masz hetero? Jeśli tak masz jak ja i wg statystki ponad 50% Europejczyków.

Hej tam mam heterozygote... martwi mnie to ze w tym podstawoawym badaniu nie było tego PAI , wiec chyna bede musiała zrobic jeszcze raz prywatnie....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2018, 08:40

• Ewa1984 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaaZ wrote:
    Hej tam mam heterozygote... martwi mnie to ze w tym podstawoawym badaniu nie było tego PAI , wiec chyna bede musiała zrobic jeszcze raz prywatnie....

Agaa jak masz mozliwosc zbadaj poziom komorek NK i ANA1. One czesto sa powodem poronien.
    Ja bedac po drugim poronieniu przymierzalam sie do sprawdzenia immunologii bo caly czas czulam ze tu moze byc cos nie tak. Niestety odpuscilam i nastepna, trzecia ciaza tez zakonczyla sie poronieniem. Zrobilam badania i sie okazalo ze faktycznie immunologia jest winna.

c55frjjgkyizwxfz.png
  • AgaaZ Koleżanka

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa1984 , napisz coś wiecej co to za badania , będe bardzo wdzięczna...

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ANA to immunologia, przeciwciała - przy chorobach tarczycy też wychodzą ale tego jest sporo- jest chyba osobny wątek o tym gdzie wszystko ładnie wytłumaczone od a do z ;)

• Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2019, 18:40

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Klara Wysocka Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda, mthfr masz w homozygocie, więc wyłącznie metylowane witaminy (nie pół na pół): kwas foliowy, b12 i b6. Wcześniej należałoby jednak zbadać ich poziomy, włącznie z homocysteiną, by lekarz mógł wskazać dawkowanie (dla przykładu: ja mam kwas foliowy 800, b12 1000, b6 50). Co do V Leiden i PAI zapewne heparyna drobnocząsteczkowa plus ew. acard, jednakże i tu jest niezbędna wizyta u hematologa.

IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest <3
    mam Córeczkę <3
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 05:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Klara Wysocka lubi tę wiadomość

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda mam takie same mutacje tylko MTHFR to drugie z A homo. Leiden hetero i Pai homo. Jestem po wizycie u hematologa i gina. Mam brać acard 150 mg cały czas plus heparyna od pozytywnego testu/bety. Dopiero wtedy może mi gin wypisać na refundację a acard już biorę. Na okres tylko lepiej szybciej odstawić bo teraz miałam przez to masakrę ;)
    Ogólnie to cieszę się że zrobiłam te badania po 1 poronieniu na własną rękę. Może dzięki temu kolejna ciąża będzie szczęśliwa

Magda - mbc lubi tę wiadomość

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda, faktycznie, dużo tu tego wszystkiego i zapomniałam o Twoich wynikach. Daj znać jak wrażenia po wizycie u dra Potoczka :)

Alex, ja przy trombofilii mam brać acard również w trakcie @ (zniknęły problemy ze skrzepami), choć jest tak, jak napisałaś, masakra ;) Heparyna także od pozytywnej bety, choć pewnie przy IVF już od transferu.

mam Córeczkę <3

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    Ja właśnie kupiłam dziś acard i bd sobie łykać na własną rękę.
    A bierzesz wieczorem? Mówi się, że trzeba wieczorem.

Ja biorę wieczorem.

mam Córeczkę <3
  • Ewa1984 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaaZ na watku "Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami" jest mnostwo informacji na temat ANA i NK, bardzo duzo cennej wiedzy :)

Magda, ja biore Acard wieczorem. Gin genetyk powiedzial mi ze Acard brany rano ma wlasciwosci bardziej przeciwzapalne a wieczorem rozrzedzajace krew.

c55frjjgkyizwxfz.png
‹‹ 168 169 170 171 172 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ