MTHFR - mutacje
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyAgaaZ wrote:Witam, po co te nerwy? myślałam że to jest forum wsparcia a nie opierniczania..., Nie '' Uczepiłabym sie'' tej mutacji gdyby nie fakt, iż moja kuzynka po 4 poronieniach , wykonanym badaniu na mutację okazało się ze ją ma, po włączeniu suplementów i zastrzyków urodziła córeczkę,(tylko leczyła się w warszawie.) ona ma tę mutację moja starsza siostra ma też tą mutację (1 poronienie za sobą) i ja mam tę mutację ( 2 poronienia za sobą)...szukałam porady , dziękuję za nazwisko Doc Paśnik...
Pisałam już też, że na Mthfr nie przepisuje się ŻADNYCH, powtórzę ŻADNYCH, zastrzyków. Widocznie kuzynka miała wykryty też polimorfizm a mówi, że ma mutację. Chodzi tu o krzepliwość, która nic wspólnego z Mthfr nie ma. Polecam poczytać w necie Panią Beatę Stachnik (nie pamiętam jaki ma tytuł naukowy dlatego nie wymienię, ale szkoliła się za granicą u najlepszych), prowadzi wsparcie Mthfr, robi też szkolenia z tego tematu żeby otworzyć ludziom oczy, że to nie żaden wyrok.
Nadal nie wiemy czy badałaś te polimorfizmu przy okazji Mthfr, badałaś? Pai1 i Leiden? -
AgaaZ wrote:Mynia ty masz MTHFR hetero? czy jeszcze coś innego? jak możesz napisz jak przebuegała ciąża na żelaznym zestawie jaki poziom homocysteiny kwasu foliowego miałaś?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2018, 08:18
Mynia2314
M-Asthenospermia, Teratozoospermia, Oligospermia, zły MSOME 0% prawidłowych plemników, 2,5% I klasy, ŻPN.
Ja -MTHFR A1298C hetero i PAI-1 4G hetero, zły wynik CBA cytokiny
2 transfery, 2 ciąże, 1 szczęśliwe urodzenie 3040 gram 51 cm -
nick nieaktualnyŻelazny zestaw nie zawsze pomoże jak komórki się źle podzielą.
Ja pomimo niewiedzy o mthfr 677 hetero mam córkę (1 ciąża). Moja mama ma mnie (a ta sama mutacja). Innych nie mamy - po dwóch poronieniach (po 1 zdrowej ciąży) z zalecenia ginekologa zbadałam mutacje ale też homocysteine, kwas i b12 - homocysteine zbijam. Biorę foliany wg zalecenia i acard od 15 dc. Jestem pod kontrolą poradni żył na skawińskiej w Krakowie bo mam na prawej nodze zaczątek (korzeń) wadliwej żyły (usg doppler żył kończyn dolnych bez cech zakrzepicy, ale ddimery 1200 już, fibrynogen, kardiolipinie itp. w normie... mąż ma R2 hetero i PAI homo a koagulogram i ddimery w normie). Moja tarczyca ok. Badania z listy po poronieniu już chyba całe zrobione (wyj. Antykoagulat toczniowy ale jego zrobie w ok. 4 tc).
Już wiem, że będę faszerowana clexanem ze względu na 2 poronienia i ddimery i jeszcze podobno wiek (nie wiem jakie miałam wcześniej bo nie badalam przy 1 ciąży) - bardzo stara jestem 34 lata w tym roku.... -
nick nieaktualnySelina wrote:...
Pisałam już też, że na Mthfr nie przepisuje się ŻADNYCH, powtórzę ŻADNYCH, zastrzyków... -
Hej a więc tak , ja robiłam badanie u genetyka na fundusz wiec zostały mi zbadane 4 panele.... a w tym PAI niestety nie było....;(
MTHFR / c.665C>T (C677T) - STWIERDZONO ZMIANĘ
MTHFR / C.1286>C ( A1298C) - PRAWIDŁOWY
PROAKCELARYNA / c.1601G>A (G1619A)- PRAWIDŁOWY
PROTROMBINA / C.*97G>A ( 20210G>A) - PRAWIDŁOWY
To są moje wyniki... -
nick nieaktualny
-
Dobermanica wrote:MTHFR masz hetero? Jeśli tak masz jak ja i wg statystki ponad 50% Europejczyków.
Hej tam mam heterozygote... martwi mnie to ze w tym podstawoawym badaniu nie było tego PAI , wiec chyna bede musiała zrobic jeszcze raz prywatnie....Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2018, 08:40
-
AgaaZ wrote:Hej tam mam heterozygote... martwi mnie to ze w tym podstawoawym badaniu nie było tego PAI , wiec chyna bede musiała zrobic jeszcze raz prywatnie....
Agaa jak masz mozliwosc zbadaj poziom komorek NK i ANA1. One czesto sa powodem poronien.
Ja bedac po drugim poronieniu przymierzalam sie do sprawdzenia immunologii bo caly czas czulam ze tu moze byc cos nie tak. Niestety odpuscilam i nastepna, trzecia ciaza tez zakonczyla sie poronieniem. Zrobilam badania i sie okazalo ze faktycznie immunologia jest winna. -
nick nieaktualny
-
Magda, mthfr masz w homozygocie, więc wyłącznie metylowane witaminy (nie pół na pół): kwas foliowy, b12 i b6. Wcześniej należałoby jednak zbadać ich poziomy, włącznie z homocysteiną, by lekarz mógł wskazać dawkowanie (dla przykładu: ja mam kwas foliowy 800, b12 1000, b6 50). Co do V Leiden i PAI zapewne heparyna drobnocząsteczkowa plus ew. acard, jednakże i tu jest niezbędna wizyta u hematologa.IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest
mam Córeczkę -
Magda mam takie same mutacje tylko MTHFR to drugie z A homo. Leiden hetero i Pai homo. Jestem po wizycie u hematologa i gina. Mam brać acard 150 mg cały czas plus heparyna od pozytywnego testu/bety. Dopiero wtedy może mi gin wypisać na refundację a acard już biorę. Na okres tylko lepiej szybciej odstawić bo teraz miałam przez to masakrę
Ogólnie to cieszę się że zrobiłam te badania po 1 poronieniu na własną rękę. Może dzięki temu kolejna ciąża będzie szczęśliwaMagda - mbc lubi tę wiadomość
Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
Magda, faktycznie, dużo tu tego wszystkiego i zapomniałam o Twoich wynikach. Daj znać jak wrażenia po wizycie u dra Potoczka
Alex, ja przy trombofilii mam brać acard również w trakcie @ (zniknęły problemy ze skrzepami), choć jest tak, jak napisałaś, masakra Heparyna także od pozytywnej bety, choć pewnie przy IVF już od transferu.IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest
mam Córeczkę -
AgaaZ na watku "Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami" jest mnostwo informacji na temat ANA i NK, bardzo duzo cennej wiedzy
Magda, ja biore Acard wieczorem. Gin genetyk powiedzial mi ze Acard brany rano ma wlasciwosci bardziej przeciwzapalne a wieczorem rozrzedzajace krew.Magda - mbc lubi tę wiadomość