MTHFR - mutacje
-
WIADOMOŚĆ
-
MonaLiza wrote:Dziewczyny byłam w szpitalu na histeroskopii i jeden z ginekologow jak zobaczyl moje mutacje, to powiedział ze Acard wystarczy. Co lekar to inna opinia. Tak mnie zastanawia czy nie powinnam juz teraz przy staraniach brac chociaz tego acardu? Juz nie wspomne o encortonie. Moj gin kliniki mowil, ze to dopiero w ciazy. zaluje strasznie, ze nie mam u siebie porzadnego gina, tylko musze jezdzic do kliniki i czekac dlugo na terminy. Jestem w kropce.
Enocrton to też ponoć już wcześniej niż przed ciążą.. powtarzałaś wynik ANA? Jakie miałaś wcześniej miano i typ?
-
O MTHFR dowiedziałam się jakos w 8 tyogdniu chyba, bo wygrzebałam stary wynik mutacji Leiden V z 2009 roku - wtedy przeczytałam, że kobiety w USA umierały przez zakrzepy przez branie tabletek antykoncepcyjnych, wiec postanowiłam sobie zrobić też no i mi wyszło, ale wszyscy mówili, że to nic nie znaczy wiec dałam spokoj. Dopiero jakos kolo 6 tygodnia mi sie przypomniało, zaczelam czytac w necie i od razu do hematologa.
Ważę ok 55, 56kg i mam Clexane 0,4.
Dziś ide do gina, pogadam z nią o tym wyniku, ale widze, że generalnie ginekolodzy nie ogarniają tematu.
Uważam, że powinnam odstawić to co biore, będę brała tylko witaminy ciążowe te co biorę obecnie czyli Seeking Health i zobaczę co się bedzie działo, bo jak na MTHFR to jest naprawdę dziwne według mnie, że nadal mam tak wysokie normy foliowego i B12 mimo metylowanej formy. I rozumiem, że tak wysokie ich normy mi wpływaja na obnizżoną homocysteinę. Także za jakieś może 3 tygodnie znowu zrobię badania, ale jestem lekko przerażona co się stało:( -
RESULTS:
The mean homocysteine concentration (in micromoles per liter) was 5.6 (95% confidence interval 3.9-7.3) at 8-16 weeks' gestation, 4.3 (95% confidence interval 3.5-5.3) at 20-28 weeks' gestation, 5.5 (95% confidence interval 3.3-7.5) at 36-42 weeks' gestation, and 7.9 (95% confidence interval 6.2-9.6) in the nonpregnant control group. Homocysteine was significantly lower in all 3 trimesters of pregnancy compared with nonpregnant controls (P <.001). Homocysteine levels were directly correlated with albumin levels, which decreased during pregnancy. Homocysteine concentrations were decreased in subjects taking folic acid supplementation.
CONCLUSION:
Serum concentrations of homocysteine decrease during pregnancy. This occurs in association with the physiologic fall in albumin during pregnancy, as well as with folic acid supplementation. -
Anian31 gratuluję ciąży Powiedz mi clexane brałaś już przed ciążą? Kto Ci przepisał? Ja mam już taki mętlik w głowie. U mnie w mieście jesce nie trafiłam na gina, który by miał jakiekolwiek pojęcie. Do kliniki daleko i terminów mało, będę tam jeździć na ogólne rozmowy, ale prowadącego generalnego chcę mieć na miejscu. Lecę w środę do hematologa, może on rozwieje moje watpliwosci i zaleci encorton i heparynę już teraz. No nie wiem.
-
Mona, wiesz większość lekarzy daje clexane od pozytywnego testu . Chyba, że kobieta ma problemy z zajściem w ciąże, stwierdzony zespół antyfospolipidowy,inne poważne zaburzenia więc możliwe że clexane już po owulacji. Ale od tego się już powoli odchodzi.
-
Spisałam sobie listę pytań jakie mam do lekarzy i każdego po kolei będę pytać i bede zapisywać.
1. Czy mam brać Acard. Od kiedy.
2. Czy mam brać heparynę. Od kiedy.
3. Czy mam brać encorton. Od kiedy.
4. Od kiedy odstawić metforminę.
5. Jakie brać dawki kwasu foliowego.
6. Jakie brać dawki wit. B6.
7. Jakie brać dawki wit. B12.
Zaliczę hematologa, endokrynologa, ginekologa i genetyka. Tylko, że genetyk dopiero w grudniu. A mam mocny nacisk na ciążę na Boże Narodzenie:) -
Nie, Clexane jakoś od 7 tygodnia jak sie przeszłam do hematologa z odnalezionym wynikiem o Leiden V, wtedy kazał mi zrobic inne mutacje no i wyszło co wyszło.
Ja bylam u wielu ginow, u 2 hematologow i jesli chodzi o claxane i acard to ogarniaja to jesli chodzi o kwas foliowy itd to juz czarna dziura. Dlatego wydaje mi sie, ze skoro mam za duzo i kwau i b12 mimo metylowanej formy to juz odstawie te dawki wieksze- chociaz i tak nie byly duze bo foliowy max 2mf a b12 jakos 0,7. Co myslicie?
A card jedna gin mowi, ze najlepiej w dawce 100 a nie 0,75 wiec tak biore. -
No to ja mam też ten full wypas niestety. Ale wg mnie masz za duzo kwasu foliowego bo go nie przyswajasz i on sie kumuluje. Ja tez mam za duzo kwasu, co nie znaczy ze przestalam brac. Biore tylko metylowany, bo on sie wchlania. Zwykly sie kumuluje a nie wchlania. Wg mnie powinnas brac metyowany dalej.
-
Kochane ja powiem krótko jak chcecie zbic Homocysteine to tylko tabletkki z formami metylowanymi.Moj przykład 3 miesiace temu Homocysteina 13,8 a dzis 7,4
MonaLiza lubi tę wiadomość
Lipiec 2015- Początek starań
08.2016/10.2016/02.2017 c. biochemiczna
MTHFR C677T hetero, ANA1/2/3+,
Genotyp Kir Bx, NK 9%, AMH 5,2
Szczepienia limfocytami(allo mlr 0%->29,6%->0%
1/2/3 IUI
1 IVF:(
2 IVF->Transfer 3 dniowego zarodka...... CzekamY -
Ja w sumie zaczęłam zbijać homocysteinę od 23 września. Wszystko metylowane: kwas foliowy 0,8 mg+b6 20 mg+b12 1mg. Co drugi dzień łyknę też zwykłego kwasy 5 mg. Homocyteina w sierpniu 10,88. Chyba zbadam ją sobie teraz w listopadzie.