X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Norwegia- in vitro
Odpowiedz

Norwegia- in vitro

Oceń ten wątek:
  • alda Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati 20 minut przed wizytą mąż oddaje nasienie do badania . Na wizycie nas pytali o : czy mamy dzieci , czy mamy dzieci z innymi partnerami, waga, wzrost, czy jesteśmy na coś przewlekłe chorzy, czy przyjmujemy jakieś leki na stałe, czy mamy na coś alergie , czy mieliśmy jakieś operacje , czy pijemy jak tak to ile ;-) , czy palimy.

Później lekarz zrobił mi USG (mąż może wyjść ;-) ) mój jest na każdym USG więc jest już przyzwyczajony ;-) a ja też nie mam z tym problemu ;-). Tak jak napisała Hannanna "w gabinecie gacie w dół i niech się dzieje,pełen luzik” ;-)

W Porsgrunn przy każdym USG dostajesz coś do okrycia od pasa w dół ale ja zawsze ubieram dłuższy sweter lub koszulkę ;-)

Później lekarz omawia długi i krótki protokół stymulacji - tutaj możesz się dokładnie zapytać o różnice itd
    Długi protokół jest ze sprayem Synarela- powoduje uśpienie jajników- (sztuczna menopauza ) po 2 do 4 tygodni stosowania sprayu zaczyna się stymulację zastrzykami (ok 9-12 dni ) dla mnie długi protokół był "wyczerpujący " .

Krótki protokól zaczynasz od 2 dnia cyklu zastrzykami ( ok 9-12dni) jest naprawdę krótki ;-) jak dla mnie o wiele lepszy i mniej obciążający organizm ;-) ale to moje odczucia nigdy nie wiadomo dla kogo który będzie lepszy ;-)

Później lekarz ustala dla Ciebie protokół , leki i dawki i tyle u lekarza .

Później idziesz do pielęgniarki i zaczyna się godzinna pogadanka o In Vitro. Pielęgniarka też pokazuje jak stosować spray i zastrzyki.

Ja miałam Menopur - go trzeba mieszać nie jest w penie -więc pokazała jak to robić .
    Nie ma większego problemy z mieszaniem Menopuru 600 i 1200 - można znaleźć filmiki na youtube .

Pielęgniarka też ustala termin rozpoczęcia całej procedury i punkcji.

Na tej wizycie dostajesz recepty na wszystkie leki ;-)
    I tyle ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2018, 21:24

Zoja36, pati1980 lubią tę wiadomość

e5skzzc.png

[**]

• pati1980 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alda Dziekuje Ci bardzo, jak zawsze niezawodna :-)
    Strasznie mnie to wszystko stresuje, nawet mam dni kiedy sie zastanawiam czy napewno tego chce. Ale co tam trzeba sprobowac.
    Pozdrawiam i trzymam caly czas kciuki ;-)

k1iygdz.png
  • pati1980 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alda jeszcze jedno.
    Po jakim czasie od pierwszej wizyty zaczelas cala procedure?

k1iygdz.png
  • mar2śka Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2018, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati mogę powiedzieć jak było u mnie, zaczęłam od razu, bo byłam w odpowiednim dniu cyklu. Zależy jaki będziesz miała protokół i który dzień cyklu na wizycie.

pati1980 lubi tę wiadomość

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • alda Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2018, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pati1980 wrote:
    Po jakim czasie od pierwszej wizyty zaczelas cala procedure?

Wizytę miałam 25 października a procedurę mogłam zacząć w grudniu ale z wyliczeń wynikało że punkcja wypadnie w okolicach świąt więc grudzień odpadł i zaczęłam w styczniu ;-) czyli czekałam 2 miesiące .

W Porsgrunn czas oczekiwania to 1 do 2 miesięcy ;-)

W Riks w Oslo pierwsza wizyta trwała 15 minut , nie było czasu zadać nawet jednego pytania , wszyscy jakby zmęczeni , wszystko jest robione w pośpiechu , to jest taka "linia produkcyjna" ..............- moje odczucie

W Porsgrunn to wszystko wygląda inaczej - nikt się nie spieszy , odpowiedzą na każde pytanie , tu czas biegnie w wolniejszym tępie ;-), tutaj lekarze są bardziej "elastyczni" . Chciałam krótki protokół lekarz bez problemu się zgodził co w Riks jest nie do pomyślenia żeby pacjentka wybierała sobie protokół .

Nasze zarodki miały być "trzymane" tylko do 2 doby i zamrażane ale poprosiliśmy żeby je "trzymać" do 5 doby i też nie było z tym problemu.

Pewnie że to nie jest ideał bo też idą schematem, nie robią dodatkowych badań itd ale takie są standardy norweskie i trzeba się z tym pogodzić ............ Ale jeżeli chodzi o dogadanie się z lekarzami to Porsgrunn wygrywa z Riks ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2018, 11:16

pati1980 lubi tę wiadomość

e5skzzc.png

[**]

• pati1980 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2018, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny. To ja chyba zaczne dopiero w maju, bo swieta Wielkanocne, ale zobaczymy. No Riks mnie nie chcial :-) wiec moze dobrze ze wypadlo na Porsgrunn.

k1iygdz.png
  • alda Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2018, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alutka jak się czujesz ;-) ???

e5skzzc.png

[**]

• Aggga08 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2018, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy to normalne? Po negatywnym teście dostałam okres 3.02 czyli dokładnie 2 tyg temu. Do tej pory krwawię, bardzo mało ale brązowa krwią.. dosłownie kilka kropel dziennie..

• alda Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2018, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aggga a bierzesz nadal Fragmin ? Jak tak to możesz jeszcze krwawić . Ja teraz krwawiłam 12 dni bez Fragminu ;-) po stymulacji okres jest dłuższy bo endometrium było grubsze .

Ty chcesz podchodzić przy kolejnym cyklu do transferu ? Nie chcesz trochę odpocząć i "podreperwać" organizmu po stymulacji ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2018, 14:32

e5skzzc.png

[**]

• Aggga08 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2018, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa tak... Biorę fragmin...
    Tak mam zacząć przyjmować progynova jak dostanę teraz okres.... Powinnam zrobić sobie przerwę? Nie zastanawialam się nad tym...

• Alutka 32 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2018, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alda - nie czuje się jak kobieta w ciąży ! Do testu jeszcze kilka dni...

Alutka
  • majola Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2018, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktus, przypomnij mi proszę, o co chodzi z tą owulacją u Ciebie? Czemu czekasz na naturalną owulację?

• mar2śka Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2018, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alutka trzymam kciuki! Kiedy planujesz test zrobić?

Dziewczyny a jak u Was sytuacja wygląda?? Czy któraś w najbliższym czasie szykuje się do transferu/startuje ze stymulacją? Chyba Ty Hannanna startujesz najszybciej, prawda??

Ja już wiem, że 6go wyruszam do Polski i na 8go będę wizytę umawiała.

Alutka 32 lubi tę wiadomość

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • alda Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2018, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aggga08 wrote:
    Powinnam zrobić sobie przerwę?

Hmmmm a jak się czujesz ? Jeżeli jeszcze odczuwasz jakieś skutki hiperstymulacj to ja bym dała sobie jeszcze jeden miesiąc bez faszerowania się następnymi hormonami........ A jeżeli czujesz się dobrze to nie rób przerwy .........

Zbadaj sobie może poziom żelaza ( fastlege albo prywatne laboratorium http://www.furst.no/ ) czy nie masz anemii po tak długim okresie ........

Masz kontrole w Riks dotyczącą hiperstymulacji ?

e5skzzc.png

[**]

• alda Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2018, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majola ja nie Kaktus ;-) ale odpowiem ;-) Kaktus będzie miała transfer zamrożonego zarodka na cyklu naturalnym - naturalna owulacja . Problem jest w tym że transfer musi być w 5 dobie po owulacji - bo kaktus ma 5 dniowe zarodki i jeżeli transfer wypadnie w weekend to jest odwołany bo klinika w Porsgrunn jest zamknięta w weekend .

kaktus85 lubi tę wiadomość

e5skzzc.png

[**]

• kaktus85 Ekspertka

Wysłany: 18 lutego 2018, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majola wrote:
    Kaktus, przypomnij mi proszę, o co chodzi z tą owulacją u Ciebie? Czemu czekasz na naturalną owulację?

Czekam na naturalna owulacje bo lekarz stwirdzil ze nie ma sensu brac lekow ze mamy probowac naturalnie bo mamy juz jedno dziecko a na pierwszej wizycie powiedzial ze nie ma szans zeby zajsc naturalnie bo maz ma bardzo oslabione plemnikii slaba sperme i u mnie bylo cos nie tak a teraz jest wszystko ok....juz sama nie wiem co o tym wszystkim myslec...

f2wldqk3t9cfiynw.png
  • Aggga08 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2018, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alda wrote:
    Hmmmm a jak się czujesz ? Jeżeli jeszcze odczuwasz jakieś skutki hiperstymulacj to ja bym dała sobie jeszcze jeden miesiąc bez faszerowania się następnymi hormonami........ A jeżeli czujesz się dobrze to nie rób przerwy .........

Zbadaj sobie może poziom żelaza ( fastlege albo prywatne laboratorium http://www.furst.no/ ) czy nie masz anemii po tak długim okresie ........

Masz kontrole w Riks dotyczącą hiperstymulacji ?

Nie , żadnej kontroli... Większych skutków nie odczuwam, jedynie przeziębiona jestem i bez energii... Ale przemyśle to. Magnez biorę na codzien, ale rzeczywiście nie głupi pomysł zrobić badania przed kolejnym podejściem

• majola Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2018, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktus i Alda, dzięki dziewczyny, już wszystko rozumiem.
    U mnie jest jeszcze inna sytuacja. Okazało się w maju, że w ogóle nie mam owulacji i zanim mi zrobią in vitro, poprosiłam o stymulację hormonalną. Dostałam Femar (ale nie było w aptece, to dostałam Letrozol). Całe szczęście, że byłam akurat w Polsce po kuracji i poszłam do ginekologa, bo okazało się, że pęcherzyk nie pękł. Dostałam zastrzyk hCG na wywołanie owulacji i trafiony-zatopiony

• majola Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2018, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ucięło mi wiadomość

• majola Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2018, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Próbuję napisać po raz trzeci, może teraz się uda

‹‹ 133 134 135 136 137 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ