X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Norwegia- in vitro
Odpowiedz

Norwegia- in vitro

Oceń ten wątek:
  • Aggga08 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alda wrote:
    Aggga jeżeli kariotypy będziecie mieli ok to myśle że u Ciebie wystarczy dobrać odpowiednią dawkę leków i będzie ok ;-)
    Nie poddawajcie się ale radzę już nie podchodzić w Riks . Ja bardzo żałuje że nie opuściłam tej kliniki po pierwszej stymulacji .......

Moge pewnie sie przeniesc do porsgunn... ale jak to wtedy z kontrolami itp?? Trzeba tam jezdzic na kazda kontrole?

• Alutka 32 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi w Haugesundzie wyliczyli 40 tygodni ciąży termin na 1 Marzec licząc od 25 Maja . Dlatego tak liczę jak mi kazali ! Jeśli bym liczyła Waszym systemem to jestem kilka dni dłużej w ciąży !

Alutka
  • alda Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aggga08 wrote:
    Moge pewnie sie przeniesc do porsgunn... ale jak to wtedy z kontrolami itp?? Trzeba tam jezdzic na kazda kontrole?

Jeżeli masz ginekologa w Oslo który wyśle skierowanie do Porsgrunn to kontrole będą w Oslo .

Ja jeździłam za każdym razem ale ja nie miałam tych kontroli za dużo ;-)

W Porsgrunn nie wyrzucają z gabinetu , my zawsze byliśmy przyjmowani przed czasem ;-) mi w Porsgrunn jak na razie też się nie udało ale porównując Riks i Porsgrunn to jest "nieba a ziemia "

e5skzzc.png

[**]

• alda Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alutka 32 wrote:
    Mi w Haugesundzie wyliczyli 40 tygodni ciąży termin na 1 Marzec licząc od 25 Maja . Dlatego tak liczę jak mi kazali ! Jeśli bym liczyła Waszym systemem to jestem kilka dni dłużej w ciąży !

W Riks też mi liczyli od pierwszego dnia zastrzyku więc w Norwegii pewnie tak liczą .Licz tak jak w klinice :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2018, 12:51

Alutka 32 lubi tę wiadomość

e5skzzc.png

[**]

• mar2śka Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alutka 32 wrote:
    I tak w trakcie kolejnych usg termin jest korygowany w zależności od pomiarów.

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • pati1980 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aggga08 wrote:
    Ja jeździłam w Oslo na kontrole do zaprzyjaźnionej kliniki. Za usg płaciłem ok 500kr. Oni się kontaktowali z Porsgrunn. Nie było żadnego problemu.

k1iygdz.png
  • alda Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aggga poproś ich dzisiaj o ksero Twojej dokumentacji - zawsze się może przydać a dzisiaj będą mieli Twoją "teczkę ;-)

e5skzzc.png

[**]

• Aggga08 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok dziękuję za rady dziewczyny

• Aggga08 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie byłam na rozmowie z lekarzem. W sumie nic sie nie dowiedzialam. Stwierdzil ze lepiej podac zarodki w 3 dobie bo widocznie moim nie odpowiadaja warunki w laboratorium...

• Aggga08 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i bez sensu robic jakiekolwiek genetyczne badania poki sie nie jest w ciazy...

• alda Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aggga08 wrote:
    A i bez sensu robic jakiekolwiek genetyczne badania poki sie nie jest w ciazy...

Gdzie Ci ludzie studiowali medycynę ??????

Szkoda słów .......

Jasne po co robić badania genetyczne jak można faszerować się hormonami a później poronić albo robić aborcje .......

Nieprawidłowy Kariotyp zdarza się rzadko ale się zdarza .........

Tym bardziej że Ty ostatnio miałaś podane zarodki 3 dniowe więc nie rozumiem toku myślenia lekarza ....... i zamrożone też były w 3 dobie więc .........

Moim zdaniem przed następnym podejściem powinniście zbadać kariotypy i rozszerzyć badanie nasienia ( Mar2śka coś więcej może napisze na ten temat bo chyba robili w Polsce ;-)

I podczas stymulacji uzyskać mało komórek nie iść na ilość tylko jakość .

Aggga miałaś robione USG 2 dnia cyklu ? Może Ty masz PCOS (ZESPÓŁ POLICYSTYCZNYCH JAJNIKÓW) ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2018, 15:51

e5skzzc.png

[**]

• Mirandzia Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aggga08 przykro mi ;)

dziewczyny czy myślicie ze jak kariotyp jest ok to o zarodkach decyduje dawka leków ? My mamy kariotypy ok, trombofilia i VLeiden tez, tylko mutacja MTHFR heterozygotyczna wyszła. ostatnio czytałam żeby nie upatrywać wszystkich problemów w MTHFR. Nawet Towarzystwo ginekologiczne wydało dokument w którym piszą ze to zaczyna być chwyt marketingowy laboratoriów. Bądź tu człowieku mądry kto ma racje.
    Ja po CLO zachodziłam w pierwszym cyklu, przyszedł moment ze przy 3 podejściu nie reagowałam przez 3 cykle na CLO Od dwóch lat ani razu nie udało się zajść w ciąże ani CLO ani inseminacja ani in vitro. Zarodki nie przetrwały. Gdzie szukać problemu bo już od zmysłów odchodze.

• alda Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirandzia robiliście fragmentację DNA plemników ?

"Fragmentacja DNA plemników znacznie wpływa na zdolność rozrodu. Plemniki z wysoką fragmentacją / stopniem uszkodzeń w DNA, są zdolne do zapłodnienia komórek jajowych, lecz rozwój zarodka może ulec zatrzymaniu jeszcze przed jego implantacją. W przypadku implantacji zaś prawdopodobieństwo wczesnego poronienia jest bardzo wysokie. Sprawdzenie stopnia fragmentacji DNA plemników może w wielu przypadkach wyjaśnić nierozpoznaną dotąd przyczynę bezpłodności."

Miałaś laparoskopię , histeroskopię ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2018, 16:06

e5skzzc.png

[**]

• Mirandzia Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alda wrote:
    Mirandzia robiliście fragmentację DNA plemników ?

"Fragmentacja DNA plemników znacznie wpływa na zdolność rozrodu. Plemniki z wysoką fragmentacją / stopniem uszkodzeń w DNA, są zdolne do zapłodnienia komórek jajowych, lecz rozwój zarodka może ulec zatrzymaniu jeszcze przed jego implantacją. W przypadku implantacji zaś prawdopodobieństwo wczesnego poronienia jest bardzo wysokie. Sprawdzenie stopnia fragmentacji DNA plemników może w wielu przypadkach wyjaśnić nierozpoznaną dotąd przyczynę bezpłodności."

Miałaś laparoskopię , histeroskopię ?
    Fragmentacji nie robiliśmy i nie słyszałam o tym. Robiłam wszystko co możliwe, HSG, histeroskopia, laparoskopia, kariotypy, VLeiden, protrombiny, Mthfr. Zbieg okoliczność odkąd mam wszystkie badania i mniej więcej jest trop w ciąże nie zachodzę. Nie wiedzieliśmy zachodziłam 3 razy ;) po łyżeczkowanie 2 lata temu wszystko stanęło, nic się nie dzieje.
    IO pilnuje jej, zgubiłam ponad 20 kg. Jestem pod okiem dietetyka teraz.

• Alutka 32 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zróbcie sobie tez badanie przeciwciał antyfosfolipidowych IgG lub IgM. Jest on częstą przyczyną poronień !

Alutka
  • Aggga08 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alda wrote:
    Gdzie Ci ludzie studiowali medycynę ??????

Szkoda słów .......

Jasne po co robić badania genetyczne jak można faszerować się hormonami a później poronić albo robić aborcje .......

Nieprawidłowy Kariotyp zdarza się rzadko ale się zdarza .........

Tym bardziej że Ty ostatnio miałaś podane zarodki 3 dniowe więc nie rozumiem toku myślenia lekarza ....... i zamrożone też były w 3 dobie więc .........

Moim zdaniem przed następnym podejściem powinniście zbadać kariotypy i rozszerzyć badanie nasienia ( Mar2śka coś więcej może napisze na ten temat bo chyba robili w Polsce ;-)

I podczas stymulacji uzyskać mało komórek nie iść na ilość tylko jakość .

Aggga miałaś robione USG 2 dnia cyklu ? Może Ty masz PCOS (ZESPÓŁ POLICYSTYCZNYCH JAJNIKÓW) ?

Tez jestem w szoku jesli chodzi o ich rozumowanie...

Pcos jesli dobrze pamietam mam wykluczone.
    Ale moze i u nas trzeba zrobic fragmentacje dna plemników.

Alda Ty jak encyklopedia jestes!!

• alda Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aggga08 wrote:

Alda Ty jak encyklopedia jestes!!

Od 4 lat "wałkuje" ten temat ;-) ciągam męża po lekarzach , każdą wolną chwilę w Polsce poświęcamy na diagnostyke a efektów brak :-(

Każdy mówi że u mnie to wina endometriozy ( rozsiana po całym organiźmie ) ale ja dla swojego spokoju robiłam te wszystkie badania teraz dopiero wyszło TSH . Zawsze badałam przed stymulacją i było ok ale teraz wiem że trzeba robić to badanie przed transferem .

e5skzzc.png

[**]

• alda Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aggga08 wrote:
    Pcos jesli dobrze pamietam mam wykluczone.

Żeby wykluczyć PCOS trzeba zrobić USG na początku cyklu 2-3 dzień .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2018, 17:22

e5skzzc.png

[**]

• alda Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirandzia wrote:
    Fragmentacji nie robiliśmy i nie słyszałam o tym.

Może tu jest problem .

e5skzzc.png

[**]

• alda Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alutka 32 wrote:
    Zróbcie sobie tez badanie przeciwciał antyfosfolipidowych IgG lub IgM. Jest on częstą przyczyną poronień !

Robiłam to badanie wynik ok.

e5skzzc.png

[**]

‹‹ 210 211 212 213 214 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ