X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Norwegia- in vitro
Odpowiedz

Norwegia- in vitro

Oceń ten wątek:
  • Aggga08 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alda wrote:
    Aggga jeżeli kariotypy będziecie mieli ok to myśle że u Ciebie wystarczy dobrać odpowiednią dawkę leków i będzie ok ;-)
    Nie poddawajcie się ale radzę już nie podchodzić w Riks . Ja bardzo żałuje że nie opuściłam tej kliniki po pierwszej stymulacji .......

Moge pewnie sie przeniesc do porsgunn... ale jak to wtedy z kontrolami itp?? Trzeba tam jezdzic na kazda kontrole?

• Alutka 32 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi w Haugesundzie wyliczyli 40 tygodni ciąży termin na 1 Marzec licząc od 25 Maja . Dlatego tak liczę jak mi kazali ! Jeśli bym liczyła Waszym systemem to jestem kilka dni dłużej w ciąży !

Alutka
  • alda Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aggga08 wrote:
    Moge pewnie sie przeniesc do porsgunn... ale jak to wtedy z kontrolami itp?? Trzeba tam jezdzic na kazda kontrole?

Jeżeli masz ginekologa w Oslo który wyśle skierowanie do Porsgrunn to kontrole będą w Oslo .

Ja jeździłam za każdym razem ale ja nie miałam tych kontroli za dużo ;-)

W Porsgrunn nie wyrzucają z gabinetu , my zawsze byliśmy przyjmowani przed czasem ;-) mi w Porsgrunn jak na razie też się nie udało ale porównując Riks i Porsgrunn to jest "nieba a ziemia "

e5skzzc.png

[**]

• alda Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alutka 32 wrote:
    Mi w Haugesundzie wyliczyli 40 tygodni ciąży termin na 1 Marzec licząc od 25 Maja . Dlatego tak liczę jak mi kazali ! Jeśli bym liczyła Waszym systemem to jestem kilka dni dłużej w ciąży !

W Riks też mi liczyli od pierwszego dnia zastrzyku więc w Norwegii pewnie tak liczą .Licz tak jak w klinice :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2018, 12:51

Alutka 32 lubi tę wiadomość

e5skzzc.png

[**]

• mar2śka Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alutka 32 wrote:
    I tak w trakcie kolejnych usg termin jest korygowany w zależności od pomiarów.

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • pati1980 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aggga08 wrote:
    Ja jeździłam w Oslo na kontrole do zaprzyjaźnionej kliniki. Za usg płaciłem ok 500kr. Oni się kontaktowali z Porsgrunn. Nie było żadnego problemu.

k1iygdz.png
  • alda Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aggga poproś ich dzisiaj o ksero Twojej dokumentacji - zawsze się może przydać a dzisiaj będą mieli Twoją "teczkę ;-)

e5skzzc.png

[**]

• Aggga08 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok dziękuję za rady dziewczyny

• Aggga08 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie byłam na rozmowie z lekarzem. W sumie nic sie nie dowiedzialam. Stwierdzil ze lepiej podac zarodki w 3 dobie bo widocznie moim nie odpowiadaja warunki w laboratorium...

• Aggga08 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i bez sensu robic jakiekolwiek genetyczne badania poki sie nie jest w ciazy...

• alda Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aggga08 wrote:
    A i bez sensu robic jakiekolwiek genetyczne badania poki sie nie jest w ciazy...

Gdzie Ci ludzie studiowali medycynę ??????

Szkoda słów .......

Jasne po co robić badania genetyczne jak można faszerować się hormonami a później poronić albo robić aborcje .......

Nieprawidłowy Kariotyp zdarza się rzadko ale się zdarza .........

Tym bardziej że Ty ostatnio miałaś podane zarodki 3 dniowe więc nie rozumiem toku myślenia lekarza ....... i zamrożone też były w 3 dobie więc .........

Moim zdaniem przed następnym podejściem powinniście zbadać kariotypy i rozszerzyć badanie nasienia ( Mar2śka coś więcej może napisze na ten temat bo chyba robili w Polsce ;-)

I podczas stymulacji uzyskać mało komórek nie iść na ilość tylko jakość .

Aggga miałaś robione USG 2 dnia cyklu ? Może Ty masz PCOS (ZESPÓŁ POLICYSTYCZNYCH JAJNIKÓW) ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2018, 15:51

e5skzzc.png

[**]

• Mirandzia Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aggga08 przykro mi ;)

dziewczyny czy myślicie ze jak kariotyp jest ok to o zarodkach decyduje dawka leków ? My mamy kariotypy ok, trombofilia i VLeiden tez, tylko mutacja MTHFR heterozygotyczna wyszła. ostatnio czytałam żeby nie upatrywać wszystkich problemów w MTHFR. Nawet Towarzystwo ginekologiczne wydało dokument w którym piszą ze to zaczyna być chwyt marketingowy laboratoriów. Bądź tu człowieku mądry kto ma racje.
    Ja po CLO zachodziłam w pierwszym cyklu, przyszedł moment ze przy 3 podejściu nie reagowałam przez 3 cykle na CLO Od dwóch lat ani razu nie udało się zajść w ciąże ani CLO ani inseminacja ani in vitro. Zarodki nie przetrwały. Gdzie szukać problemu bo już od zmysłów odchodze.

• alda Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirandzia robiliście fragmentację DNA plemników ?

"Fragmentacja DNA plemników znacznie wpływa na zdolność rozrodu. Plemniki z wysoką fragmentacją / stopniem uszkodzeń w DNA, są zdolne do zapłodnienia komórek jajowych, lecz rozwój zarodka może ulec zatrzymaniu jeszcze przed jego implantacją. W przypadku implantacji zaś prawdopodobieństwo wczesnego poronienia jest bardzo wysokie. Sprawdzenie stopnia fragmentacji DNA plemników może w wielu przypadkach wyjaśnić nierozpoznaną dotąd przyczynę bezpłodności."

Miałaś laparoskopię , histeroskopię ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2018, 16:06

e5skzzc.png

[**]

• Mirandzia Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alda wrote:
    Mirandzia robiliście fragmentację DNA plemników ?

"Fragmentacja DNA plemników znacznie wpływa na zdolność rozrodu. Plemniki z wysoką fragmentacją / stopniem uszkodzeń w DNA, są zdolne do zapłodnienia komórek jajowych, lecz rozwój zarodka może ulec zatrzymaniu jeszcze przed jego implantacją. W przypadku implantacji zaś prawdopodobieństwo wczesnego poronienia jest bardzo wysokie. Sprawdzenie stopnia fragmentacji DNA plemników może w wielu przypadkach wyjaśnić nierozpoznaną dotąd przyczynę bezpłodności."

Miałaś laparoskopię , histeroskopię ?
    Fragmentacji nie robiliśmy i nie słyszałam o tym. Robiłam wszystko co możliwe, HSG, histeroskopia, laparoskopia, kariotypy, VLeiden, protrombiny, Mthfr. Zbieg okoliczność odkąd mam wszystkie badania i mniej więcej jest trop w ciąże nie zachodzę. Nie wiedzieliśmy zachodziłam 3 razy ;) po łyżeczkowanie 2 lata temu wszystko stanęło, nic się nie dzieje.
    IO pilnuje jej, zgubiłam ponad 20 kg. Jestem pod okiem dietetyka teraz.

• Alutka 32 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zróbcie sobie tez badanie przeciwciał antyfosfolipidowych IgG lub IgM. Jest on częstą przyczyną poronień !

Alutka
  • Aggga08 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alda wrote:
    Gdzie Ci ludzie studiowali medycynę ??????

Szkoda słów .......

Jasne po co robić badania genetyczne jak można faszerować się hormonami a później poronić albo robić aborcje .......

Nieprawidłowy Kariotyp zdarza się rzadko ale się zdarza .........

Tym bardziej że Ty ostatnio miałaś podane zarodki 3 dniowe więc nie rozumiem toku myślenia lekarza ....... i zamrożone też były w 3 dobie więc .........

Moim zdaniem przed następnym podejściem powinniście zbadać kariotypy i rozszerzyć badanie nasienia ( Mar2śka coś więcej może napisze na ten temat bo chyba robili w Polsce ;-)

I podczas stymulacji uzyskać mało komórek nie iść na ilość tylko jakość .

Aggga miałaś robione USG 2 dnia cyklu ? Może Ty masz PCOS (ZESPÓŁ POLICYSTYCZNYCH JAJNIKÓW) ?

Tez jestem w szoku jesli chodzi o ich rozumowanie...

Pcos jesli dobrze pamietam mam wykluczone.
    Ale moze i u nas trzeba zrobic fragmentacje dna plemników.

Alda Ty jak encyklopedia jestes!!

• alda Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aggga08 wrote:

Alda Ty jak encyklopedia jestes!!

Od 4 lat "wałkuje" ten temat ;-) ciągam męża po lekarzach , każdą wolną chwilę w Polsce poświęcamy na diagnostyke a efektów brak :-(

Każdy mówi że u mnie to wina endometriozy ( rozsiana po całym organiźmie ) ale ja dla swojego spokoju robiłam te wszystkie badania teraz dopiero wyszło TSH . Zawsze badałam przed stymulacją i było ok ale teraz wiem że trzeba robić to badanie przed transferem .

e5skzzc.png

[**]

• alda Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aggga08 wrote:
    Pcos jesli dobrze pamietam mam wykluczone.

Żeby wykluczyć PCOS trzeba zrobić USG na początku cyklu 2-3 dzień .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2018, 17:22

e5skzzc.png

[**]

• alda Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirandzia wrote:
    Fragmentacji nie robiliśmy i nie słyszałam o tym.

Może tu jest problem .

e5skzzc.png

[**]

• alda Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alutka 32 wrote:
    Zróbcie sobie tez badanie przeciwciał antyfosfolipidowych IgG lub IgM. Jest on częstą przyczyną poronień !

Robiłam to badanie wynik ok.

e5skzzc.png

[**]

‹‹ 210 211 212 213 214 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ