Norwegia- in vitro
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Mar2skavwszystko jasne dziękuje za fatygę. Powiedz jeszcze kto ciebie prowadził w Novum ?
Ja jeszcze podejście zrobię we wrześniu tutaj , jak nie wyjdzie to chyba szkoda czasu na trzecia próbę tutaj i trzeba jechać do Pl
mar2śka lubi tę wiadomość
-
Tak, w osiemnastym tygodniu miałam połówkowe. Wszystko dobrze, będzie chłopak. Już nawet pani z wykresu odczytała, że będzie miał 3,3 kg, haha. Teraz byłam w Polsce i sobie zrobiłam dokładne USG w 24tym tygodniu. Bardzo mnie ono uspokoiło. Mimo że test pappa w pierwszym trymestrze wyszedł dobrze, czyli z ryzyka zespołu Downa 1:288 zeszło do 1:5000, to i tak bardzo się bałam. Doktor powiedział, że tu w Norwegii też robią dokładne USG, ale mimo wszystko zapytać o wszystko po polsku to jakoś łatwiej. Zastanawiam się, czy przed 32 tygodniem nie polecieć na USG, żeby zobaczyć, czy z łożyskiem wszystko ok i czy dziecko dobrze rośnie. Choć doktor powiedział, że doświadczona położna z obserwacji brzucha mi to powie. Jakoś w to nie wierzę, bo chyba każdy brzuch rośnie inaczej.
Pojutrze ze względu na skończone 35 lat będę miała glukosebelastning. Na pierwszej wizycie u położnej też już byłam, zmierzyła spojenie łonowe. -
A i powoli będę składać wniosek o mammapermisjon, bo to też zabiera czas, żeby NAV to rozważył. Nie idzie to z automatu. Tata może się starać dopiero jak dziecko się urodzi.
A słyszałyście, że od 1.07 pappapermisjon będzie trwało 15 tygodni zamiast 10? Kosztem mammapermisjon niestety. -
majola wrote:A i powoli będę składać wniosek o mammapermisjon, bo to też zabiera czas, żeby NAV to rozważył. Nie idzie to z automatu. Tata może się starać dopiero jak dziecko się urodzi.
A słyszałyście, że od 1.07 pappapermisjon będzie trwało 15 tygodni zamiast 10? Kosztem mammapermisjon niestety. -
Majola a pamiętasz kiedy dostałaś list z konkretnym terminem ? Kurczę to jakieś żarty ? Nie rozumiem tego zabiegu bo moim zdaniem dziecko powinno być z mamą jak najdłużej , zwłaszcza jak mama karmi dziecko. Aaaa i oczywiście gratuluje synka !!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2018, 17:10
majola lubi tę wiadomość
-
Dziekuję Ci bardzo! Już wszystko jasne , coś poszło ie tak z moim skierowaniem lekarz dzisiaj powtórzył i mogłam wybrać czy chce w szpitalu czy u mojej Pani gin którą już znam. Więc wybrałam Panią gin i prywatny gabinet Pochwal się nam na kiedy masz termin
-
Po konsultacji z lekarzem, nie będę przechodziła na zasiłek. Zostanę na zwolnieniu. Nigdy nie wiadomo jaka będzie decyzja nav, tak twierdzi lekarz. On mówi, że ma dużo ciężarnych i raczej tego nie praktykuje. Jedno jest pewne, będę na zwolnieniu do końca ciąży-tak mi powiedział
Zoja36 lubi tę wiadomość
-
mar2śka wrote:Po konsultacji z lekarzem, nie będę przechodziła na zasiłek. Zostanę na zwolnieniu. Nigdy nie wiadomo jaka będzie decyzja nav, tak twierdzi lekarz. On mówi, że ma dużo ciężarnych i raczej tego nie praktykuje. Jedno jest pewne, będę na zwolnieniu do końca ciąży-tak mi powiedział
-
13.10
To już 26 ty tydzień ciąży.
Właśnie z tym svangerskapspenger głupio jest, bo żeby dostać to nie możesz być na zwolnieniu, ale skoro wnioskujesz, to znaczy, że przecież nie możesz pracować. Ja wnioskowałam o 50% i tyle dostałam. Ale w sumie więcej było było z tym zachodu niż to warte. Mogłam iść na 100% i się już nie martwić, czy teraz pozwolą mi niedługo mieć 100% zasiłku, czy znowu będę czekała na ich decyzje.
Dobrze, że masz lekarza, który współpracuje z Tobą, na różnych moje znajome trafiały.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2018, 16:01
-
majola wrote:13.10
To już 26 ty tydzień ciąży.
Właśnie z tym svangerskapspenger głupio jest, bo żeby dostać to nie możesz być na zwolnieniu, ale skoro wnioskujesz, to znaczy, że przecież nie możesz pracować. Ja wnioskowałam o 50% i tyle dostałam. Ale w sumie więcej było było z tym zachodu niż to warte. Mogłam iść na 100% i się już nie martwić, czy teraz pozwolą mi niedługo mieć 100% zasiłku, czy znowu będę czekała na ich decyzje.
Dobrze, że masz lekarza, który współpracuje z Tobą, na różnych moje znajome trafiały.
Będziesz musiała nam tu zdawać relacje z późniejszych etapów ciąży i oczywiście po porodzie. Będziesz z nas pierwsza a potem Hannanna albo Ja ...między nami tylko 2 tyg różnicy Ja z ostatniego usg mam na 13.12 więc dokładnie 2 miesiące po Tobie A teraz jak się czujesz?Alutka 32 lubi tę wiadomość
-
Zoja36 wrote:Dokładnie to samo mi poleciła moja koleżanka z pracy która dwa miesiące temu urodziła. Też była do końca na zwolnieniu. Mam tylko nadzieję że mój fastlege mi nie będzie robił pod górkę.
Zoja36 lubi tę wiadomość